Steph Curry 51 pontjával nyert a GSW, kikapott a Cavs

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.02.04. 09:16
null
Stephen Curry szenzációs teljesítményt nyújtott Washingtonban (Fotó: Reuters)
Steph Curry elképesztő, 51 pontos estéjével győzött a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Washington ellen, bár a túloldalon John Wall is hatalmas mérkőzést játszott. A Charlotte megállította a Clevelandet, nem hibázott viszont a San Antonio és az OKC – előbbi LaMarcus Aldridge szezoncsúcsával, utóbbi Russell Westbrook hatalmas tripla duplájával és Kevin Durant győztes kosarával hozta a soros találkozóját. Meglepetésre otthon kapott ki a Clippers a Minnesotától, Sacramentóban nyert a Bulls, Dallasból távozott sikerrel a Miami, az Atlanta pedig 38 pontot vert a Phillyre – íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 106–97

Megtört az átok. Legponterősebb játékosa, vezére nélkül lépett parkettre a Hornets, de akadt, aki pótolni tudta Kemba Walkert: Lin (7/13 mezőnyből, 8/11 büntető, 8 gólpassz), és Williams (5/7, 3/5 tripla), valamint a padról Kaminsky (7/8, 6 lepattanó) fontos támadásbeli szereplőként húzták a hazai gárdát. A harmadik negyedben állva hagyta vendégét a Charlotte és 16 pontot vert rá, amivel nem csak a vezetést szerezte meg, hanem a momentumot is saját oldalára billentette, így biztosan húzta be a mérkőzést. LeBron James 21 mérkőzésből álló győzelmi szériával bírt eddig a Hornetsszel szemben, de Linék megtörték a közel hat éve (2010. február 19.) húzódó rossz sorozatot.

Melyik a Cavs igazi arca? Az első félidőben bár nem hozott össze hatalmas előnyt, pontosan játszott a vendég gárda, eladott labda nélkül hozták le az első huszonnégy percet Irvingék. Viszont fordult a kocka, s a térfélcsere után 8 eladott labdát vétett a Cleveland, továbbá hihetetlen mértékben maradt alul lepattanózásban (28–49), újfent nem jött plusz a cseréktől, igaz hozzá kell tenni, hogy Dellavedova hiányzott az együttesből. Irving és James hozott egyedül meghatározó teljesítményt, rajtuk kívül csak JR Smith védőmunkáját lehet kiemelni, aki a végjátékban elvesztette fejét, s ezzel eltemette a Cavs felzárkózási, fordítási esélyeit. James újabb mérföldkövet hagyott maga mögött, Kevin Garnettet megelőzve már ő a liga történetének 16. legponterősebb játékosa.

A Hornets legjobb dobói: Lin 24/6, Williams 16/9, Kaminsky 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/3, James 23, Smith 14/12

Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 86–124

Csak annyit, amennyit kell. Nagyon hamar edzőmérkőzéssé degradálta idegenbeli fellépését a Hawks. Nyolc játékos jutott el legalább két számjegyű ponttermésig a vendég gárdánál, mely végig előnyben játszott, az megszerzett labdákból 29 pontot tett az eredményjelzőre, s akadt a találkozónak olyan pontja, melyen már 43 ponttal vezetett. Kis túlzással meg sem izzadtak az Atlanta játékosai, biztosan és könnyedén hozták a kötelezőt.

Eladott labdák mindenhol. Az első félidőben egy más, alacsonyabb ligában játszó együttes benyomását keltette a 76ers, mely 15 eladott labdát adott el ebben a periódusban és összesen 24-gyel zárt. Eddig 12 mérkőzést veszített el a Philadelphia 20-nál több ponttal, „szerencsére" a Spurs elleni 51 pontos fiaskó alulmúlása nem forgott veszélyben. Egyedül Stauskas (5/7 mezőnyből, 2/3 tripla, 5/5 büntető) dicsérhető a hazaiaknál, a frusztrált hozzáállás, koncentrációt mellőző játék nem épp összhangkovácsoló a későbbiekre nézve.

A 76ers legjobb dobói: Stauskas 17/6, Canaan 11/9, Okafor 10, Noel 10
A Hawks legjobb dobói: Scott 13/3, Hardaway Jr. 13/3, Bazemore 12/6, Sefolosha 12/3, Muscala 12, Schröder 12

Boston Celtics–Detroit Pistons 102–95

Majdnem elrontotta a Celtics. Óriási energiával kezdte a meccset a hazai csapat, az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek ki Bradleyék, a nagyszünetben kereken hússzal, valamivel később pedig 24-gyel is vezettek már. A vége azonban izgalmasra sikerült, a záró etapban belealudtak a nagy előnybe és tízen belülre zárkózott a Pistons, de végül egy-egy fontos kosárral lemenedzselte az utolsó perceket a Boston. A festékből 54–26-ra nyertek Sullingerék és főleg a védekezésük remekelt ismét, 40 százalék alatti mezőnymutatón tartották a vendégeket és az utolsó negyedet leszámítva óriási különbség volt a csapatok között.

Caldwell-Pope szerencsétlen sérülése. A Detroit dobóhátvédje a második negyed végén vált ki, amikor megcsúszott egy vízfolton és megsérült a lágyéka – a második félidőben már nem tért vissza a parkettre. Az ő pontjai is hiányoztak, de ezúttal sem Drummond, sem Jackson nem játszott igazán nagyot, legalábbis a Boston védekezését nem tudták kellően megbontani – a festékig sokszor el sem jutott a labda, így pedig nem volt sok esélyük a sikerre. A vendégek így nyolcadikak, a hazaiak pedig negyedikek keleten, közöttük 2.5 meccs a távolság.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/6, Bradley 15/3, Turner 14
A Pistons legjobb dobói: Jackson 17/9, Drummond 16, Ilyasova 16/6

Brooklyn Nets–Indiana Pacers 100–114

Magabiztos volt az Indiana. A vendégek egy 17–9-es etappal nyitották a találkozót, majd a második negyedben a Brooklyn hibáit kihasználva húsz pontra növelték előnyüket. A fordulás után a Young-Johnson duó vezérletével megkezdte a felzárkózást a Nets, de a Pacers kezelte a szituációt és a 27 pontos CJ Miles révén mindenre érkezett válasz – mástól nem kellett extra, 50 százalék feletti mezőny- és triplamutatót produkált a csapat. Érdemes még kiemelni a három blokkot kiosztó Myles Turnert és a nagyot hasznosan beszálló cserepadot is, az Indiana pedig ezzel a sikerrel megelőzte a Detroitot keleten.

Egy hatodik ember hiányzott. A Nets kezdőcsapata többé-kevésbé rendben volt, mindenki remekül tette a dolgát (Johnson és Lopez együtt 41 pont, Young dupla dupla, Ellington 16 pont, Sloan irányított), igaz, védekezésben nekik is akadtak gondjaik – a komolyabb probléma a cseresorral adódott. A kispadról senki nem tudott érdemben hozzátenni a meccshez, míg a túloldalon Miles és Allen ketten beszórtak 39 pontot, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni a hazaiak – zsinórban ötödik vereségükkel továbbra is csak a Philadelphiát előzik meg a konferenciában.

A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Johnson 20/12, Young 16, Ellington 16/6
A Pacers legjobb dobói: Miles 27/12, George 17/6, G. Hill 13/6

Washington Wizards–Golden State Warriors 121–134

Steph Curry megőrült. Néhány gyengébb találkozó után most ismét „eldobta az agyát" a regnáló MVP, egészen hihetetlen estét produkált. Curry már az első negyedben beszórt 25 pontot, félidőben 36-nál járt, végül 51-gyel (!) zárt – méghozzá úgy, hogy 11/16 triplát (!) süllyesztett el. Az egészen értelmezhetetlen teljesítmény mellé Klay Thompson is beszórt még 24-et hat triplával, Draymond Green pedig idei 10. tripla dupláját szállította öt blokkal megspékelve, ám a védekezés finoman szólva sem volt egyben a címvédőnél – ennek köszönhetően a Wizards még a harmadik negyedben is partiban volt, végül azonban nem tudta ellensúlyozni ezt a formát.

John Wall is káprázatos volt. A Wizards irányítója sem akart lemaradt Curry mögött és végül 41 pontos szezoncsúccsal, valamint tíz gólpasszal zárt – ő 17/25-öt dobott mezőnyből 3/3 tripla mellett. Az ő félelmetes estéjével maradt végig meccsben a Washington, a kezdeti 15 pontos hátrányt ledolgozták a harmadik negyedben a hazaiak és egy kosárnyi távolságra közelítettek, ám jött egy 10–0-s GSW-futás és innen már nem volt visszaút – szenzációs meccsen aratta zsinórban nyolcadik sikerét a Warriors.

A Wizards legjobb dobói: Wall 41/9, Beal 18/3, Nene 12, Sessions 12/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 51/33, Thompson 24/18, Green 12, Barnes 12/3

Oklahoma City Thunder–Orlando Magic 117–114

Durantnek volt önbizalma. Hiába szerezte meg sorozatban harmadik tripla-dupláját már a harmadik negyed elején Westbrook, a Magic végig tartotta a lépést, sőt, fél perccel a mérkőzés vége előtt még vezettek is a vendégek. Westbrook egy betörés után egyenlített, a túloldalon Ibaka blokkolt és hét másodperccel a vége előtt nem kért időt a Thunder – Durant elkérte a labdát, felhozta, majd a védője felett bevágta a győzelmet jelentő triplát. Ő is parádés estét futott, hiszen 37 ponttal zárt (12/25 mezőnyből, 6/12 tripla), mellette Westbrook elképesztő tripla duplája (24 pont, 19 lepattanó, 14 gólpassz) és Ibaka hat blokkja említhető a pozitív oldalon, a többiek most a háttérbe szorultak – ez egy szoros, de nagyon fontos győzelemre volt elég.

Szerencséje sincs a Magicnek. Játékban mindenképpen kilábalt a januári gödörből az Orlando, de sem a sorsolás, sem a szoros végjátékok nem kedveznek nekik az utóbbi időben. Victor Oladipo 37 pontos estéjét sem tudták kihasználni, hiába jutottak el rajta kívül is még négyen legalább 13 pontig, a Durant, Westbrook duót ma nem lehetett túldobni, így az utolsó pillanatokban elvesztették a meccset – az utóbbi 16 fellépésükből a 14.-et. Elsősorban egyébként a büntetők hiányoztak, Oladipón kívül szinte senki nem tudott a vonalra állni, a Thunder pedig tízzel több pontot szerzett innen, mint a Magic – igaz, ez is belefért volna, ha nincs az az utolsó fél perc...

A Thunder legjobb dobói: Durant 37/18, Westbrook 24, Kanter 13/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 37/9, Hezonja 16/12, Vucsevics 16

Dallas Mavericks–Miami Heat 90–93

Wade és Nowitzki is a nagyszünet után lendült bele. A két ikon egymás múlta alul az első két negyedben, előbbi 1/11-et, utóbbi 2/7-et dobott mezőnyből, a csapataik pedig nem jutottak dűlőre – innentől aztán Wade 16, Nowitzki 20 pontot szórt a végső dudaszóig. A Heatnél ott volt a gyengén dobó, de húsz pontig így is eljutó Bosh, illetve a festékből Deng és Whiteside is eredményes volt, így a záró etapot ők kezdhették kilencpontos előnyből. Ugyan ebből faragott a Mavs, de Deng csapata összességében második tripláját egy perccel a meccs vége előtt, döntő pillanatban süllyesztette el és bár Wade kihagyott büntetője után maradt még egy lövése a Mavsnek, Felton triplája lejött a gyűrűről.

Whiteside erősen tért vissza. A Heat centere egyelőre 17 percet kapott a padról beszállva, ez idő alatt azonban 5/5-ös mezőnymutatóval szórt be tíz pontot, leszedett kilenc lepattanót és kiosztott öt blokkot, azonnal komoly hatással volt a találkozóra. A Deron Williams nélkül kiálló Dallasból ezúttal hiányzott az átütőerő, Nowitzki nagy második félidejének és Barea tripláinak köszönhették, hogy volt esélyük az utolsó pillanatokban is – Parsons az első negyedben beszórt 12 pontot, utána viszont semmit, más pedig nem tudott érdemben hozzátenni elöl. Érdekesség, hogy mindkét fél nagyon vigyázott a labdára, hiszen összesen 11 alkalommal veszítették el azt.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 28/6, Parsons 12/3, Barea 11/9, Felton 11
A Heat legjobb dobói: Bosh 20, Wade 18, Deng 15/3

San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 110–97

Aldridge és Leonard eldöntötte. Nem adta könnyen magát a Pelicans, végig tapadt ellenfelére és még hét perccel a vége előtt is csak négy pont volt a különbség, ám ekkor a Spurs két sztárja még egy szinttel feljebb kapcsolt és erre már nem tudtak mit lépni a vendégek. Aldridge végül 36 pontos szezoncsúccsal (12/20 mezőnyből, 12/12 büntető) és három blokkal, Kawhi Leonard pedig 26 ponttal (11/17 mezőnyből) tolta meg csapata szekerét, a gárda összességében nagyon hatékonyan dolgozott – az is belefért, hogy Tony Parker csak két pontot szerezzen. Rossz hír viszont, hogy a hajrában megsérült Manu Ginóbili, bővebbet egyelőre nem tudni az állapotáról.

Védekezés és triplák. A lehetőségekhez képest hozta magát elöl a Pelicans, Davis, Cole és Holiday is megtette, amit kellett, de a támadójátékukból hiányoztak a triplák – mindössze 3/19 hármasuk akadt be, ami miatt nem igazán tudtak futásokat vezetni. Emellett ráadásul nem tudták kikapcsolni a Spurs két működő fegyverét, Davis hiába szerzett négy labdát és osztott ki négy blokkot, Aldridge-dzsel nem tudott mit kezdeni, ráadásul a 19 eladott labda sem az ő ügyüket segítette – az utolsó percekben mindenre válaszoltak a hazaiak és megőrizték előnyüket.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 36, Leonard 26/3, Green 16/12
A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Holiday 20, Cole 14

Utah Jazz–Denver Nuggets 85–81

Favors és a videózás döntött. Kőkemény védekezés és pontatlan támadójáték jellemezte a mérkőzést, amely csak az utolsó pillanatokban dőlt el. Nyolc pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki, a hajrában inkább a Jazz akarata érvényesült és a 16 pontos, 11 lepattanós, 6 blokkos Derrick Favors vezérletével át is vették a vezetést a hazaiak – Favors kulcsfontosságú kosarakat is jegyzett, ám ez önmagában kevés lett volna. Hét másodperccel a vége előtt Booker harcolt egy támadópattanóért, mely közben kilépett és elsőre a Denvernek adták a labdát 83–81-nél – a videózás után viszont visszaadták a Jazznek, így nagy csatában aratott győzelmet a Utah.

Senki nem tudott fellépni a Denverben. Danilo Gallinari 24 pontját illik kiemelni, de a dobáson kívül sok hasznosat ő sem csinált, társai pedig bőven elmaradtak tőle is – sem a tripláik, sem a büntetőik nem ültek, a 37 százalékos mezőnymutató és a 11 gólpasszra jutó 14 eladott labda jól jellemzi a támadójátékukat. Ennek ellenére a kemény védekezésnek köszönhetően egy labdára voltak a sikertől, ám Favors és az akarat (vagy a szerencse) a hazaiak javára döntött – így a két csapat között öt meccsre nőtt a távolság.

A Jazz legjobb dobói: Favors 16, Hayward 16, Gobert 12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/6, Faried 14, Harris 11/3

Sacramento Kings–Chicago Bulls 102–107

Nagy győzelem a Bullstól. Jimmy Butler térdfájdalmak miatt kihagyta a mérkőzést, a helyén kezdő E'Twaun Moore viszont élete meccsét játszotta, 24 pontot termelt be. Javarészt egyébként a Chicago irányította a játékot, és bár Rose és Gasol 13 labdát szórt el, az irányító 9 gólpasszal, a center pedig 13 pattanóval kompenzálta ezeket. A Bulls kiegyensúlyozottan támadott, beszórtak 11 triplát, kiharcoltak 21 büntetőt – bár a végjátékban volt egy megingásuk, ezúttal nem hagyták, hogy fordítson ellenfelük.

Cousins visszatért. Nagyjából ennyi öröme volt a mai meccsben a hazai publikumnak, a magasember sokoldalúan kosarazott (13 pattanó, 2 blokk, 3 labdalopás, 4 gólpassz), de a lendület ezúttal hiányzott a Kings játékából. Rajon Rondo félig sérülten vállalta a játékot, és bár kiosztott 9 gólpasszt, közel sem volt olyan hatással a támadásokra, mint szokott. Emiatt Rudy Gay sem tudta elkapni a ritmust, a kiegészítő emberek (Collison, Belinelli, Casspi) jó játéka pedig ezúttal kevés volt – a végjátékban fel tudtak zárkózni, de túl későn indították meg a hajrát. Az All-Star-gáláig hátralévő 4 meccsük idegenben lesz, könnyen lehet, hogy ez a bő egy hét vízválasztónak bizonyul majd.

A Kings legjobb dobói: Cousins 30, Collison 19, Belinelli 18/9.
A Bulls legjobb dobói: Moore 24/12, Rose 21, Gasol 16/6.

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 102–108

Tökéletes este. A Lakers elleni vereség után összekapta magát a Wolves, és ami örömteli lehet nekik: a győzelmet három fiataljuk révén húzták be. Andrew Wiggins a back-to-back második részén is elérte a 30 pontos határt, Towns dupla duplázott, LaVine pedig a padról adott lendületet a gárdának. Mellettük a szintén nem öreg Dieng is dupla duplázott, Rubio pedig 7 gólpassza mellett ellopott 5 labdát, utóbbi ráadásul az utolsó percben büntetőket harcolt ki és gólpasszt is adott.

Megszakadt a nagy széria. Zsinórban 14 alkalommal verték Paulék a Minnyt Los Angelesben, ez volt a leghosszabb aktív sikersorozatuk egy csapat ellen. Az irányító ma egészen a végjátékig jó volt, ott viszont elvesztette a fejét, technikait is begyűjtött – lehet, hogy e nélkül is kikapott volna a csapata, de az ő vesszőfutása tette biztossá a vereséget. A Clippers most nem volt olyan lehengerlő, mint az elmúlt hetekben, a Wolves ügyesen használta ki a hibáikat, és végig fej-fej mellett haladt velük. Úgy tűnt, hogy a hazaiak fejben egy simább meccsre számítottak, nem igazán volt ritmusa a játékuknak, ennek pedig a két nehéztüzér, Redick és Pierce (ketten összesen 8 pont) itta meg a levét, simán levédték őket a vendégek.

A Clippers legjobb dobói: Paul 22/12, Crawford 21/3, Jordan 18.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/9, LaVine 17/6, Towns 17/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets
–Cleveland Cavaliers 106–97
Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 86–124
Boston Celtics–Detroit Pistons 102–95
Brooklyn Nets–Indiana Pacers 100–114
Oklahoma City Thunder–Orlando Magic 117–114
Washington Wizards–Golden State Warriors 121–134
Dallas Mavericks–Miami Heat 90–93
San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 110–97
Utah Jazz–Denver Nuggets 85–81
Sacramento Kings–Chicago Bulls 102–107
Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 102–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik