Rondo visszatérése sem segített a Lakersen, kilencnél jár a GSW

Vágólapra másolva!
2019.01.25. 08:38
null
Sorozatban kilenc sikernél jár a címvédő GSW (Fotó: twitter.com/warriors)
Hiába tért vissza és játszott remekül Rajon Rondo, a Lakers így is kikapott hazai pályán a Minnesotától az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a címvédő Warriors viszont nem lassított, zsinórban kilencedik győzelmét is behúzta, ezúttal Washingtonban. A Thunder Russell Westbrook és Paul George remek teljesítményével verte a Pelicanst, a Portland pedig nem hibázott a Phoenix vendégeként.

 

Washington Wizards–Golden State Warriors 118–126

A festékben nyert a Warriors. Az első negyedet 1/6 triplával zárta a vendégcsapat, úgyhogy stratégiát váltott és elkezdte folyamatosan támadni a gyűrűt, a közeli duplákra helyezte a hengsúlyt, ez pedig remekül működött is: a gyenge triplázás ellenére végül 57 százalékkal tüzeltek mezőnyből Steve Kerr játékosai, a festékben pedig 70–48-as győzelmet arattak. Érdekes módon ebben Steph Curry járt az élen, a kétszeres MVP csak kétszer talált be kintről, a folyamatos betöréseivel, kiharcolt faultjaival, szép befejezéseivel mégis eljutott 38 pontig, mellette Kevin Durant (21 pont, 9/18 mezőnyből, 2 labdaszerzés, 3 blokk), valamint a Washington alacsonyabb szerkezete ellen komoly problémát jelentő DeMarcus Cousins (24 perc, 17 pont, 8/12 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is szép számokat produkált – Curry szerint ők csak járatták a labdát és kihasználták, amit a Wizards „felajánlott” nekik. Simának mégsem lehet nevezni a GSW sikerét, a kilenc ponttal megnyert első negyed után nem tudta eldönteni a meccset a gárda, majd a záró etapban, amikor Curry, Durant és Draymond Green is a padon ült, visszajött a meccsbe a Washington, de Livingston, McKinnie és Looney pontjaival stabilizálták magukat, majd visszajött Curry és onnantól már nem volt több kérdés – zsinórban kilencedik győzelmüket aratták és két meccsel vezetnek a Denver előtt Nyugaton.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Egy kicsi még hiányzott. Nem játszott rosszul a Wizards, Tomas Satoransky remekül mozgatta a csapatot (20 pont, 8/13 mezőnyből, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés), Trevor Ariza 27 pontot dobott és Bradley Beal is dupla-duplázott (22 pont, 10 lepattanó), a negyedik negyedben labdájuk volt az egyenlítéshez és végül teljesen vállalható különbséggel kaptak ki, egy kicsi mégis hiányzott ahhoz, hogy igazán nagy bravúrt mutassanak be. Scott Brooks erőltette az alacsony szerkezetet, a jól mozgó (14 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 6/7 mezőnyből) Thomas Bryant csak 21 percet játszott, inkább Otto Porter Jr. kapott 34 percet a padról, de a Warriors ellen ez nem bizonyult nyerő stratégiának – egyrészt Durantéket nem lehetett szétfutni/szétdobni, másrészt elég okosak voltak ahhoz, hogy kihasználják fizikai fölényüket a festékben. Nem kellett volna sok plusz a Washingtontól, lehet, hogy egy Beal-extra elég lett volna, vagy az, ha Porter nem 0/7 triplával zár, de most ezt dobta a gép, 2.5 meccsre vannak a playofftól és most egy hárommeccses túrára indulnak.

A Wizards legjobb dobói:Ariza 27/9, Beal 22/3, Satoransky 20/9
A Warriors legjobb dobói:Curry 38/6, Durant 21/3, Cousins 17/3

Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 122–116

Így nehéz megverni a Thundert. Ha Paul George és Russell Westbrook egyszerre játszik jól és hatékonyan, akkor elég nehéz legyőzni az OKC-t és bár eldönteni nem tudta a találkozót idő előtt a hazai csapat, a második negyedtől kezdve végig vezetett, végig kézben tartotta a dolgokat Billy Donovan alakulata. Westbrook idei 15. tripla-dupláját szállította (23 pont, 17 lepattanó, 16 gólpassz), George pedig szintén mindenben benne volt (23 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 6/10 tripla) és ez a duó megoldhatatlan feladat elé állította a New Orleanst - mellettük a Ferguson-Grant páros is hozta, amit megszoktunk tőlük, Steven Adams pedig egy izmos dupla-duplával (20 pont, 13 lepattanó) vette ki a részét a munkából. Ha védekezésben megint akadtak is gondjai a társaságnak, a két középső negyedben 16 pontot vert ellenfelére, a negyedik negyedben pedig öt pontnál közelebb már nem engedte, úgyhogy zsinórban negyedszer is nyert és két meccsre megközelítette a Denvert.

Ennyit az egészséges New Orleansról. Szinte meg sem melegedett a Pelicans teljes kerete, már megint megsérült a fél csapat, ezen a találkozón Anthony Davis mellett az újra kidőlő Nikola Mirotic, a legutóbb kisebb sérülést szenvedő Julius Randle, valamint a kiültetett E'Twaun Moore sem játszott, úgyhogy megint ott tartunk, hogy három kezdőjátékos és a hatodik ember hiányzott az együttesből - mindezek tükrében még nem is tűnik rossznak a néhánypontos vereség Oklahoma Cityben, főleg egy back-to-back második felén. Hogy így helytállt a gárda, az a hátvédpárosnak köszönhető, Jrue Holiday és Elfrid Payton nagyszerűen osztogatta el a labdákat és próbálta kontrollálni a játékot, ők ketten 37 ponttal, 25 gólpasszal, 13 lepattanóval és 5 labdaszerzéssel zártak, az ő labdáikból pedig többen is tíz pont fölé jutottak. Így a legvégéig ott loholtak a Thunder nyakán, visszajöttek a tíz pont feletti hátrányukból öt-hat pontra, de ennél tovább nem jutottak, úgyhogy már 4.5 meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik helyhez képest, az újabb sérüléshullám pedig már így január végén a szakadék szélére sodorhatja őket.

A Thunder legjobb dobói:George 23/18, Westbrook 23/3, Adams 20
A Pelicans legjobb dobói:Holiday 22/9, Miller 21/15, Okafor 18

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 106–120

Próbált kapaszkodni a Phoenix. Deandre Ayton, TJ Warren és Richaun Holmes nélkül is sokáig partiban volt a Suns, Devin Booker 18 pontos első negyedével még vezettek is a hazaiak, a másodikban volt hatpontos előnyük, majd amikor a fordulás után már egyértelmű volt a Blazers fölénye, még megrázták magukat egy 14–1-es rohammal és visszajöttek egyetlen pontra. Ezzel azonban ellőtték az utolsó puskaporukat, ebben a negyedben már De'Anthony Meltont is elvesztették bokasérülés miatt és többször nem tudták veszélyeztetni a Portland sikerét, ezúttal ennyi volt tőlük a maximum – az első negyed után Booker is eltűnt, a 18 pontos Oubre, vagy a jól mozgó Bender (17 pont, 3/6 tripla) pedig nem tudta tartani a lépést a vendégcsapattal, úgyhogy a záró etapban már tisztes távolból figyelték az eseményeket.

Nem botlott a Blazers. Természetesen kötelező volt a győzelem ezen a találkozón Terry Stotts csapatának és végül a kézsérüléssel bajlódó Damian Lillard is pályára került, sőt, 24 pontjával ő lett a Portland legeredményesebb játékosa – komolyan vették a meccset a vendégek, nem hibázhattak Phoenixben. Az első másfél negyedben mégsem tudtak igazán felpörögni, aztán egy 12–1-es rohammal fordítottak, a második félidőben pedig a már említett Suns-futást leszámítva végig uralták az eseményeket, Lillard mellett McCollum (25perc, 20 pont, 4/8 tripla), Nurkic (24 perc, 16 pont, 9 lepattanó) és a padról beszálló Layman (20 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), valamint Seth Curry (17 pont, 3/7 tripla) is hasznos volt, Stotts pedig bőven adott is lehetőséget a cseréknek, nem erőltettea kezdőjátékosokat. A kötelezőt így is hozni tudták minden gond nélkül, úgyhogy őrzik nyugati negyedik helyüket, egy meccsel elmaradva az OKC-től és másféllel megelőzve a Houstont.

A Suns legjobb dobói:Booker 27/6, Oubre Jr. 18/3, Bender 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói:Lillard 24/3, McCollum 20/12, Layman 20/6

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 105–120

Rondo sem tudott segíteni. Hosszú, egyhónapos kihagyás után ezen a találkozón tért vissza a Lakersbe Rajon Rondo és a rutinos karmester azonnal éreztette is a hatását, dobott 15 pontot, közte 3/5 triplát, leszedett 6 lepattanót, illetve kiosztott 13 gólpasszt és 2 blokkot, igyekezett kézbe venni a dolgokat - hiába játszott azonban ő kiválóan, a LAL fokozatosan elfogyott, a harmadik negyedben hátrányba került, a negyedikben pedig végképp szétesett, főleg védekezésben. A nagyszünetben még vezetett a gárda, a harmadik játékrészben aztán jöttek a hibák, csak abban a periódusban hét labdát adtak el, itt pedig olyan ritmusba hozták a Minnesotát, hogy a záró etapban teljesen megfordult a meccs – ezt a játékrészt 36–23-ra vesztette el a Lakers, folyamatosan kapták a kosarakat Harték, nem tudták megállítani a Wolvest. Így végül újabb fontos vereséget jegyezhettek fel annak ellenére, hogy 50 százalékkal dobtak mezőnyből, a palánk alatt nagyon megverte őket a Minny és az sem fért bele, hogy Rondón kívül maximum a 20 pontos Brandon Ingramet említhetjük pozitívumként, a többiek nem játszottak jól.

A lepattanókkal nyerte meg a Minnesota. Hiába dobott hét százalékkal gyengébben ellenfelénél a vendégcsapat, az akarat meghozta a gyümölcsét, Ryan Saunders alakulata ugyanis 22 támadópattanót tépett le, miközben csak kilencet engedett, összességében 55–39-re nyerte a lecsorgók csatáját, ez a faktor pedig bőven ellensúlyozta a gyengébb dobóformát, főleg hogy büntetőből is 22/25-tel zártak a Lakers 9/14-es mutatójával szemben. Egyénileg Karl-Anthony Towns (27 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) volt a vezér, de Andrew Wiggins és Taj Gibson is hozta, amit kellett, a padról pedig Bayless szállított egy 16 pontos, 8 gólpasszos teljesítményt – az is belefért, hogy Derrick Rose teljesen eltűnjön, a második félidőben így is stabilabbak, pontosabbak, harcosabbak voltak a Lakersnél. Ezzel a győzelemmel próbálnak közelebb lopózni a rájátszáshoz, a Lakerst fél meccsre megközelítették, a nyugati nyolcadik Clipperstől pedig két meccs választja el őket.

A Lakers legjobb dobói:Ingram 20, Rondo 15/9, Caldwell-Pope 13/3
A Timberwolves legjobb dobói:Towns 27/9, Wiggins 23/3, Bayless 16/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik