Rondo-show és bostoni diadal a 7. meccsen

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.05.27. 07:27
null
Rondo (a labdával) győzelemre vezette a Bostont a hetedik meccsen (Fotó: Action Images)
Címkék
A Boston Celtics 85–75-re legyőzte a Philadelphiát a mindent eldöntő hetedik meccsen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Keleti főcsoportjának elődöntőjében. A Miami Heat elleni finálé hétfőn kezdődik.

A Boston Celtics tartalékos felállásban is megvédte saját várát, ezzel a győzelemmel pedig a negyedik kiemelt lehet ott a Miami Heat elleni, két nap múlva kezdődő Főcsoport-döntőben. Rajon Rondo idei harmadik, karrierje 9. tripla dupláját érte el, illetve 11 pontot szórt az utolsó 4 percben.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra maradt a döntés, hogy a Boston Celtics és a Philadelphia 76ers csapatai közül melyik lehet a Miami Heat ellenfele a Keleti Konferencia fináléjában. A Boston végig vezetve fektette két vállra az egyébként jól küzdő nyolcadik kiemeltet, még Paul Pierce kipontozódása és a kispad újabb értékelhetetlenül kevés pontja (7) is belefért a hetedik derbin. Rajon Rondo összességében nem játszotta élete meccsét, de az utolsó 4 percben mutatott teljesítményével a legnagyobbak közé emelkedett, ráadásul 9. playoffbeli tripla duplájával a jelenleg aktív NBA-játékosok között a második legjobb Jason Kidd mögött. A Celtics irányítója az örökranglistán most hagyta le Oscar Robertsont és jött fel holtversenyben Wilt Chamberlain mögé. Már csak Magic Johnson (30), Jason Kidd (11) és Larry Bird előzi meg őt ebben a kategóriában. Nézzük, hogyan alakult a keleti rangadó!

Boston Celtics (4.)–Philadelphia 76ers (8.) 85–75

A fő kérdés az volt a feldobás előtt, hogy a Philadelphia 76ers egy újabb bravúrral lehet-e az 1999-es New York Knicks után a második gárda az NBA történelmében, mely nyolcadik kiemeltként jut be a Főcsoport-döntőbe, vagy pedig a vélhetően utolsó közös évét játszó bostoni Nagy Hármas és Rajon Rondo viszi-e be csapatát a liga legjobb négy csapata közé. Az évad kezdete óta Jeff Greent, Chris Wilcoxot, Jermaine O'Nealt és legújabban Avery Bradley-t is az idény végéig elvesztő Celtics nem foglalkozott a nehezítő körülményekkel és a makkegészséges, de némileg tapasztalatlan, illetve igazi vezér nélkül játszó Philadelphiát képes volt legyűrni a számára hazai parketten megvívott derbin.

 

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Rajon Rondo, aki ugyan eladott 7 labdát és az első három negyedben messze sem játszott élete formájában, ám az utolsó 4 percben egészen extrát játszott 11 dobott ponttal és a Celtics támadásainak teljes mértékű kontrolljával.
A nap lúzere: Spencer Hawes, aki remekül játszott a Bulls elleni párharcban, ám a bostoni nagyemberek gyűrűjében gyakorlatilag teljesen elveszett. A mindent eldöntő, hetedik derbin 4 pontot és 5 lepattanót vállalt 8-ból 2-es mezőnymutatóval.

A 18 pontos, 13 lepattanós Kevin Garnett vezette Boston 10-2-es villámrajtot vett, de a szintén 18-at szóró Iguodala és társai nem hagyták annyiban a dolgot, innen még tudtak egyenlíteni a vendégek. A fordulás után 11-el is ment már a Celtics, ám az első félidőben csupán 28(!) százalékkal dobó Sixers visszakapaszkodott egy egységnyire és mivel gyűltek a bostoni kulcsemberek faultjai, bizony meglegyintette a kiesés szele a negyedik kiemeltet is.

A fordulópont talán akkor jöhetett el, amikor a köztudottan rossz állapotban lévő bokákkal küzdő Ray Allen beszórt egy triplát több, mint 9 perccel a vége előtt. A vendéglátók viszont újabb problémába ütköztek, mikor Pierce előbb beütötte az 5. személyiét Iguodalával szemben és a Sixers újra a Celtics nyakán volt (4 pont közte), majd a zöld-fehérek kapitánya bő 4 perccel a végső dudaszó előtt egy támadó faulttal ki is pontozódott 3 egységnyi bostoni fórnál.

A derbit tripla duplával (18 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) befejező Rondo percei pedig még csak ekkor jöttek el, hiszen előbb bedobott egy messzi kettest, amit előbb triplának írtak be a statisztikusok, viszont a játékvezetők később észrevették, hogy az irányító lába csípte a vonalat, így csak kettőt ért a találat. Aztán 2 perccel a lefújás előtt már valóban triplát dobott a rájátszások történelmének (holtversenyben) negyedik legjobb tripla duplázója, ezzel 10 pontosra növelte övéi előnyét, gyakorlatilag el is dőlt ekkor a derbi és a továbbjutás kérdése. Az utolsó percekben még azért hibátlan büntetőzéssel bebiztosította a Bostonnak a Főcsoport-döntőt, 11 pontot szerzett összesen a záró 4 percben a karrierje 9. tripla dupláját teljesítő játékmester.

Az Elton Brand kipontozódását és Spencer Hawes újabb kritikán aluli teljesítményét elviselni nem tudó Philadelphia ezzel kiesett, de mindenképp emelt fővel távozott Bostonból, illetve az idénytől, hiszen nyolcadik kiemeltként is hajszálnyira volt a Konferencia fináléjától. Ott lesz viszont a Celtics, mely visszavághat a tavalyi második körös fiaskóért a jelenleg csúcsformában lévő Miaminak, igaz pályahátrányból kellene az amúgy is esélytelenebbnek tartott negyedik kiemeltnek legyűrnie a másodiknak rangsorolt floridaiakat. A párharc hétfőről keddre virradóra, 02:30-kor kezdődik, Miamiban.

A Celtics legjobb dobói: Garnett, Rondo 18-18, Bass 16

A 76ers legjobb dobói: Iguodala 18, Holiday, Brand 15-15

NBA
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 85–75
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a Boston javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik