Remekelt a Suns, zsinórban harmadszor is kikapott Phoenixben az OKC

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.01.08. 08:15
null
Elöl és hátul sem remekelt az OKC a Suns ellen (Fotó: Twitter)
Sorozatban harmadszor sem tudta bevenni Phoenixet az Oklahoma City az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Devin Bookerék kiváló támadójátékkal múlták felül esélyesebb ellenfelüket. A nagycsapatok közül a Spurs is kikapott, Ginóbiliék Portlandben maradtak alul, nagy végjátékban nyert a Heat, 132 ponttal törte meg vereségszériáját a Lakers és fontos idegenbeli sikert könyvelhetett el a Knicks.

 

Miami Heat–Utah Jazz 103–102

Richardson meglepődött, de megoldotta. A Heat volt lendületben a szorosan alakuló találkozó végjátékában és nyolcpontos hátrányból jött vissza egyetlen egységre, majd Rodney Hood elrontott dobása után maradt hét másodperce, hogy megnyerje az összecsapást. Erik Spoelstra Josh Richardsonra rajzolta fel a figurát azzal a kitétellel, hogy a játékos döntse el, kit választ, de Richardson végül magát választotta: saját bevallása szerint meglepődött, hogy ő kapta ezt a feladatot, de mivel a Jazz védekezése erősen figyelt Tyler Johnsonra és Wayne Eillingtonra, megnyílt az út a gyűrűig, így egy kettessel megfordította az eredményt. Donovan Mitchell dudaszós válasza lejött, így a floridaiak zsinórban negyedik győzelmüket húzták be és tartják keleti ötödik helyüket, igaz, most egy Toronto-Indiana idegenbeli back-to-back következik számukra.

Mitchell dühös volt magára. Az első félidőben még nagyon nem találta a gyűrűt a Jazz berobbanó újonca, 3/12-es mezőnymutatóval állt a nagyszünetben, de a fordulás után az ő szerencséje is megfordult: a harmadik negyedben egymaga 13 pontot szórt 6/8 jó dobással. A záró etapban ehhez még hat egységet tudott hozzátenni, de az összecsapás után dühös volt magára, hiszen övé volt az utolsó dobás, de későn vette észre, hogy Rodney Hood üresen volt, így odaadhatta volna neki a labdát – az újonc előtte két faultot is beütött az utolsó percben, hiába volt egy clutch kosara, a Heat is dobott róla pontokat. Ezzel együtt eljutott azért 27 egységig és ismét nélkülözhetetlen eleme volt a vendégcsapatnak, amely sorozatban hetedik idegenbeli mérkőzését veszítette el és legközelebb Washingtonban próbálhatja megtörni ezt a szériát.

A Heat legjobb dobói: Dragic 16/3, T. Johnson 16/6, Whiteside 14, Richardson 14
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/9, Hood 17/3, Sefolosha 13/3

Dallas Mavericks–New York Knicks 96–100

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Ezúttal megcsinálta a Knicks. Az utóbbi időben több idegenbeli meccsen is közel állt már a sikerhez a vendégként nagyon szegényes mérleggel bíró New York, ezúttal viszont be is fejezte a munkát a társaság. Gyakorlatilag végig vezetett és bár a hajrában elúszott a tíz pont feletti előny, volt tartás a gárdában: O'Quinn-nek volt egy kulcsfontosságú labdaszerzése, amelyből Jack dobott egy szép floatert 31 másodperccel a vége előtt 94–94 után, majd Barea elrontott hármasa után Courtney Lee 4/4 büntetője lezárta a találkozót. Ki kell emelnünk a végig agresszív és nagyot harcoló Porzingist (29 pont, 9/25 mezőnyből, 8 lepattanó), valamint a dupla duplázó (13 pont, 18 lepattanó, ebből 7 támadó) Enes Kantert is, ők adták a Knicks játékának alapját, de ezúttal rendben volt a védekezés, a kispadról is több hasznos teljesítmény érkezett és a végén volt, aki megcsinálja a nyerő játékot – nagyon kellett már ez a siker az együttesnek, amely most hazatérhet és otthon fogadhatja a Chicagót.

Ugyanaz a lemez. Sorozatban harmadik vereségét könyvelhette el a Mavs, méghozzá pontosan ugyanolyan forgatókönyv alapján: gyenge kezdés, korai hátrány, végig kapaszkodás, hajrá a negyedik negyedben, majd ennek ellenére bukás. Ezúttal is ez történt, magas posztokon egyedül Salah Mejri volt értékelhető (11 pont, 7 lepattanó, Kleber 0, Nowitzki 5, Powell 2 pont), de a kinti dobások sem ültek (25 százalék), így összességében nagyon gyengén dobott a társaság – hiába termelt Harrison Barnes és hiába érték el hatan is a tízpontos határt, hiába álltak fel tíz egység feletti hátrányból, a végén megint kimaradtak a clutch dobások, így ismét vereség lett a vége. Szerda hajnalban az Orlando érkezik Texasba, talán majd az más lesz...

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/9, Matthews 14, Smith 11/3, Mejri 11, Harris 11/6, Barea 11
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 29/9, O'Quinn 15, Kanter 13

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 114–100

Most sok lábon állt a Phoenix. Nem csak Devin Booker (26 pont, 5/10 tripla) és a betegségből visszatérő TJ Warren (23 pont, 9/15 mezőnyből) vitte a hazai támadójátékot, ezúttal a kispadról is érkeztek olyan extrák, amelyek nagyon kellettek a Suns győzelméhez: Dragan Bender 6/8 triplával és karriercsúcsot jelentő húsz ponttal szállt be, az újonc Josh Jackson pedig 17 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállított. Rajtuk kívül a többiek is elvégezték a feladatukat, ki a lepattanózásban, ki az irányításban, ki a védekezésben jeleskedett, ezúttal mindössze hét labdát adtak el (holott sokszor nem férnek be húsz alá) és az első negyedtől kezdve kézben tartották az összecsapást – a záró etapban léptek meg igazán, végül szezoncsúcsot jelentő 17 bedobott hármassal arattak bravúrgyőzelmet.

Phoenixben nem megy. Sorozatban harmadszor kapott ki ebben a csarnokban az OKC, ezúttal elöl-hátul gyenge volt a vendégcsapat, amely az első negyed közepétől kezdve csak kapaszkodott. Voltak ugyan futásai a Donovan-legénységnek, a harmadik negyedben egyszer visszajött 14 pontos hátrányból, de a Suns egyszerűen pontosabb, koncentráltabb és nyugodtabb volt ezen az estén, Adamsék egyre többet hibáztak és a záró etapban szépen elúszott számukra a meccs. Hiába Westbrook sorozatban második tripla duplája (26 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), a gyenge büntetőzés, a gyenge kinti dobás és a gyenge védekezés nem fért bele, így vereséggel zárták hárommeccses túrájukat.

A Suns legjobb dobói: Booker 26/15, Warren 23, Bender 20/18
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 26/3, George 19/9, Adams 18

Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 111–110

Lillard nélkül ez nagy győzelem. Ugyan még csak két meccsel ezelőtt tért vissza a Blazers irányítója, most ismét pihennie kellett egy másik sérülés miatt, de csapata ezúttal megoldotta a feladatot: CJ McCollum (25 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) átvette a vezérszerepet, Shabazz Napier (15 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 7/9 mezőnyből) próbálta pótolni Lillardot, a padról pedig Maurice Harkless (19 pont, 7/10 mezőnyből, 3/4 tripla) vállalt többet. Ez végül bejött, bár elég hullámzó volt a meccs, a hajrában a Portland jött ki ebből jobban: tizenhárom másodperce maradt a gárdának Anderson büntetőit követően, az időkérés után McCollum kapta a labdát, aki meg is tette, amit kellett, betörés után dobott duplájával fordított és megnyerte a meccset csapatának. Terry Stotts alakulata az utóbbi hét meccsből öt győzelmet aratott és már a hazai mérlegét is 50 százalékra javította, zsinórban harmadszor nyert saját közönsége előtt, most idegenbe látogat az OKC-hez.

Pedig tartalékosan is megvoltak az extrák. Rudy Gay, Tony Parker és Danny Green mellett az ezúttal vállsérüléssel bajlódó Kawhi Leonard sem lépett pályára a Spursnél, támadásban mégsem volt semmi gond az együttes játékával: LaMarcus Aldridge (30 pont, 14 lepattanó) és a 40 évesen back-to-back 20+ pontos meccset hozó Ginobili (26 pont, 6/9 tripla) mellett Pau Gasol (16 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is villogott, ez a trió pedig kellő tűzerőt jelentett a vendégek számára. Közel is álltak a győzelemhez, de Aldridge elrontott két clutch büntetőt 108–107-nél, az utolsó két percben három triplát lőttek mellé, majd a legvégén LMA a győzelmet jelentő kettest sem tudta a gyűrűbe küldeni, így újabb idegenbeli vereség lett a vége. Ennél nagyobb baj számukra, hogy Leonard nem csak pihentetés miatt hagyta ki az összecsapást, pedig már épp kezdte felvenni a ritmust...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 25/3, Harkless 19/9, Nurkic 17
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 30/3, Ginobili 26/18, Gasol 16/3

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 132–113

Végre vége. Sorozatban kilenc elvesztett meccs után tudott újra nyerni a Lakers, méghozzá ezúttal elsöprő támadójátékot bemutatva, mindent kiadva magából – ezt az 55.8 százalékos mezőnymutató, a 44.4 százalékkal bevert 16 tripla és a 32 kiosztott gólpassz is jelzi. Most mindenki hozzátette a magáét és több remek egyéni teljesítményt is láthattunk náluk, összesen nyolc játékos lépte túl a tízpontos határt (a három percnél többet játszók közül csak Brook Lopez nem) és a második negyedtől kezdve nem volt kérdés a győztes kiléte – a nagyszünetben már 18 pont volt közte, a fordulás után pedig könnyedén növelte tovább a különbséget a hazai alakulat. Nagyon kellett már nekik ez a siker, november 21-e óta először (!) nyertek saját közönségük előtt, szerda hajnalban a Sacramento ellen folytathatják, szintén otthon.

Nem sok köze volt a meccshez a Hawksnak. Kellemes partner volt ezúttal az Atlanta, a vendégek nem tudták tartani a Lakers tempóját és nem is nagyon nehezítették meg ellenfelük dolgát, egyáltalán nem védekeztek keményen. Így aztán nem is tudtak hozzászólni az eseményekhez, egy félidő alatt eldőlt a találkozó, a 10–2-es kezdés után abszolút alárendelt szerepet játszottak Schröderék – Taurean Prince ráadásul egy kisebb ujjsérülést szenvedett, de vissza tudott térni, a harmadik negyed közepétől mindenesetre nem volt értelme erőltetni ezt az estét a részükről. Messze nem utaznak, holnap hajnalban ugyanis ugyanebben a csarnokban megmérkőznek a Clippersszel is.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 20/6, Clarkson 18/9, Randle 15
A Hawks legjobb dobói: Schröder 27, Bazemore 15/9, Collins 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat–Utah Jazz 103–102
(27–22, 22–25, 25–28, 29–27)
Dallas Mavericks–New York Knicks 96–100 (25–33, 27–23, 19–19, 25–25)
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 114–100 (28–23, 34–30, 28–29, 24–18)
Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 111–110 (27–27, 21–26, 32–27, 31–30)
Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 132–113 (29–27, 37–21, 30–32, 36–33)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik