Régen látott drámai sportélmény vár New Yorkra

Vágólapra másolva!
2012.04.24. 07:38
null
Heves csata dúlt a Rangers (Ryan Callahan) és a piros mezes Ottawa (Jared Cowen) között (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Ottawa Senatorsnak nem sikerült kiejtenie az első helyen kiemelt New York Rangerst, 3–2-re nyertek a vendégek, így ebben a párban hetedik mérkőzés dönt. Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának magyar idő szerint másik kedd hajnali meccsén a Phoenix Coyotes negyedszer is legyőzte a Chicago Blackhawks legénységét, így továbbjutott a második körbe.

 

Hiába tért vissza az agyrázkódás miatt három meccset kihagyó csapatkapitány, Daniel Alfredsson az Ottawa kötelékébe, a kanadaiak (egyelőre?) nem tudták kiteljesíteni a bravúrt. A New York Rangers 3–2-es győzelemmel túlélte az ottawai kalandot, így hetedik mérkőzés dönti el, melyik csapat jut tovább.

Chris Neil emberelőnyös góljával a Senators szerzett vezetést az első periódusban, csakhogy a második játékrészben a Rangers megtörte az átkot: játékosai hat (!) gól nélküli harmad, 145 perc és 27 másodperc után újra betaláltak a kapuba, méghozzá Derek Stepan, Brad Richards és a karrierje első NHL-gólját szerző Chris Kreider révén mindjárt háromszor is. Az első két gól emberelőnyben született, míg Stepan mindkét társa találatához asszisztált.

A záró harmadban az Ottawának két emberelőnyös lehetősége is elúszott – a New York-i kapus, Henrik Lundqvist összesen 25 lövést hatástalanított a meccsen –, mire az utolsó percben Jason Spezza begyötörte a második, hosszas videózás után érvényesített hazai gólt. Ez azonban már nem osztott, nem szorzott, a Rangers kihúzta a hátralévő időt.

A sokat látott New York-i Madison Square Gardenben 17 esztendő után lesz mindent eldöntő hetedik mérkőzés. A legutóbbi ilyet az NBA-ben rendezték, de az nem hozott szerencsét a Knicks kosarasainak, kiestek az Indianával szemben. A Rangers ellenben megnyerte a legutóbbi hazai hetedik összecsapását, sőt mi több, a Stanley-kupát is elhódította ama nevezetes 1994-es esztendőben.

Munkában Mike Smith, a Phoenix kapusa

(Fotó: Reuters)
Munkában Mike Smith, a Phoenix kapusa (Fotó: Reuters)

Miközben Keleten még három párban fortyognak az indulatok, Nyugaton kedd hajnalban befejeződött a rájátszás első köre.

Az utolsó csata diadalmas résztvevője a Phoenix Coyotes volt, amely ezen a néven először örülhet megnyert rájátszásbeli párharcnak – sőt az 1996-os költözés előtt is meglehetősen régen, 1987-ben (még Winnipeg Jetsként) volt részese hasonló élménynek.

Ahhoz képest, hogy a párharc megelőző öt mérkőzése rendre hosszabbításba torkollott, a hétfői felvonás 4–0-s eredménye meglehetősen egyoldalú játékra enged következtetni. Nos, majdnem billent is a pálya, csakhogy a vesztes Chicago volt fölényben!

Erről tanúskodik a 39–20-as kapura lövési mutató, illetve az, hogy a 39 védést bemutató phoenixi kapus, Mike Smith volt a találkozó legjobbja.

A Coyotes persze nem érdemtelenül jutott tovább, hiszen például mind a három chicagói mérkőzést megnyerte. Az utolsó felvonás második harmadában Oliver Ekman-Larsson emberelőnyben szerezte meg a vezetést, majd a záró periódusban Gilbert Brule, Antoine Vermette és Kyle Chipchura is beköszönt egyszer-egyszer, gondoskodván arról, hogy a Coyotes máris készülhessen a Nashville Predators elleni párviadalra.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Ottawa Senators (8. kiemelt)–New York Rangers (1.) 2–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Chicago Blackhawks (6.)–Phoenix Coyotes (3.) 0–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Phoenix javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik