Philadelphiában nyerte meg az alapszakaszt a Milwaukee

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.04.05. 08:51
null
Jannisz Antetokunmpo (a labdával) és Joel Embiid csatájából a görög jött ki győztesen (Fotó: Twitter)
Jannisz Antetokunmpo 45 pontos teljesítményével és kulcsfontosságú játékaival idegenben vágott vissza a Sixersnek, ezzel bebiztosította első helyét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Milwaukee. A Golden State meg sem izzadt a Lakers ellen, a Sacramento otthon verte a Clevelandet.

 

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 122–128

Visszavágott a Bucks és Giannis, megvan az alapszakasz-győzelem. Nemrég hazai pályán szenvedett vereséget a Sixerstől a Milwaukee, most azonban visszaadta a kölcsönt és idegenben tudott nyerni, ezzel 2–1-re hozta az egymás elleni alapszakaszcsatát. Mindezért nagyon meg kellett harcolnia a Budenholzer-legénységnek, hiszen az egyébként is sok hiányzójukhoz alig három perc után csatlakozott Eric Bledsoe is, akit kiállítottak, miután elvesztette a fejét Embiiddel szemben, úgyhogy innentől két kezdő (Bledsoe, Brogdon) és jó pár csere (Mirotic, Snell, Gasol, DiVincenzo) nélkül küzdött az együttes. Az elképesztő teljesítményt nyújtó Jannisz Antetokunmpo azonban így is győzelemre vezette őket, a Bucks MVP-várományosa 45 ponttal (13/22 mezőnyből, 3/7 tripla, 16/21 büntető), 13 lepattanóval, 6 gólpasszal és 5 blokkal zárta a rangadót, ráadásul akkor lépett elő, amikor nagyon kellett: az ő vezetésével jöttek vissza a negyedik negyedben hétpontos hátrányból, majd az utolsó másfél percben sorra hozta a clutch játékokat és túljátszotta azt a Joel Embiidet, akivel már legutóbb is parázs küzdelmet vívott. Ezek a clutch játékok pedig most győzelmet értek a Milwaukee számára és ez a siker azt jelenti, hogy bebiztosították az alapszakasz első helyét: három meccset játszanak még, pont ennyivel vezetnek a Toronto előtt és övék a tiebraker, úgyhogy hivatalosan is ők nyerték a bajnokság ezen részét.

A végére elfogyott a Philly. A back-to-backet játszó hazaiaknál nem lépett pályára a nem 100 százalékos Jimmy Butler, ott volt viszont a három kihagyott találkozó után visszatérő Joel Embiid, aki azonnal letette a névjegyét és megmutatta, hogy miért egész más a csapat, ha ő is a pályán van. A gyengébb első negyed után az ő vezetésével elöl-hátul összekapták magukat és dominálni tudott, végül a sok kihagyott dobás (12/31 mezőnyből) ellenére eljutott 34 pontig, 13 lepattanóig, 13 gólpasszig (!), 2 labdaszerzésig és 3 blokkig, ő volt a Philadelphia vezére. Az ő dobásával hét ponttal vezetett is a társaság a negyedik negyedben, de aztán eléggé elfogyott az erő, visszajött a Bucks, 119–119-nél kiegyenlített és itt már nem volt elég pontos a hazai alakulat – a védekezésbeli hibák mellett Redick kihagyott egy triplát, Embiidet blokkolta Antetokounmpo, így végül vereséget szenvedtek. Pedig a Butler helyén kezdő és így magasabb szerkezetet hozó Mike Scott 6/8, JJ Redick pedig 5/9 hármast bombázott be, most megvolt a spacing, összesen 18 hármast küldtek a gyűrűbe 50 százalékos hatékonysággal, volt 36 gólpasszuk is, de egyrészt elvesztették a lepattanózást, másrészt több labdát adtak el, illetve a legfontosabb, hogy 43–18 (!) volt a kiharcolt büntetők aránya, nem a javukra – érezhető volt rajtuk néha a back-to-back. Sorozatban harmadszor, összességében hétből ötödször kaptak ki, úgyhogy már csak két meccs az előnyük a Boston, Indiana párossal szemben és ha meg akarják őrizni a harmadik kiemelésüket, akkor a Chicago, Miami, Chicago (első kettő idegenben) sorból legalább egyet, de lehet, hogy kettőt hozniuk kell.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 34/9, Redick 29/15, Scott 22/18
A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 45/9, Middleton 22/9, Hill 20/6

Sacramento Kings–Cleveland Cavaliers 117–104

Ennyivel jobb a Kings. A Houston elleni 25 pontos vereség után most másképp alakult az este a Sacramento számára, a hazai csapat ezúttal sem pihent, vagy dőlt hátra, hanem becsülettel tette a dolgát és érvényesítette a papírformát. Buddy Hield (23 pont, 5/11 tripla), De'Aaron Fox (16 pont, 10 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (18 pont, 4/7 tripla, 5 gólpassz) is jól játszott, rájuk építve szűk 50 százalékkal céloztak csapatszinten, 37 százalékkal dobtak távolról, mindössze hat labdát adtak el és végig vezettek, egyetlen egyszer sem voltak hátrányban – nem lépték át a Clevelandet, de kézben tartották a dolgokat, pár ponttal előrébb jártak, a negyedik negyedben pedig egy 9–0-s futással eldöntötték a küzdelmet. A Kings összességében továbbra sem foglalkozik azzal, hogy nincs már esélye a playoffra, játszik, ahogy tud, próbál nyerni, most 39–40-es mérleggel utazik el a Jazz otthonába, majd fogadja a New Orleanst, végül Portlandben zárja az idei szezont.

Love nélkül ennyit tudott a Cavs. Kevin Love nem lépett pályára a vendégeknél, nélküle pedig elég sok volt a hiba náluk, az első negyedben kétszer sem tudták időben elindítani a játékot, mindkétszer technikait kaptak érte és egyébként is volt 22 eladott labdájuk, ami főleg a Kingshez képest borzasztóan sok. Pedig egyébként jól dobtak, 54 százalékos mezőnymutatóval zártak, 44 százalékkal tripláztak, Jordan Clarkson (22 pont, 9/13 mezőnyből), Collin Sexton (19 pont, 8/14 mezőnyből), Cedi Osman (17 pont, 7/11 mezőnyből), Ante Zizic (14 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 7/9 mezőnyből), vagy éppen Larry Nance Jr. (10 pont, 16 lepattanó, 3 gólpassz) is jól mozgott, de reálisan nézve a Kings ennél jobb csapat, úgyhogy nem tudtak nyerni, sőt, sorozatban hetedszer szenvedtek vereséget.

A Kings legjobb dobói: Hield 23/15, Bogdanovics 18/12, Fox 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 22/6, Sexton 19/9, Osman 17/9

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 90–108

Nem volt kérdés. Nem bízta a véletlenre a találkozót a Warriors, a címvédő már az első negyedben dűlőre vitte a dolgot, hiszen félelmetes tempóban kezdett és 39–12-re nyerte a játékrészt – innentől nyugodtan vissza lehetett venni, pihentetni és menedzselni a tetemes előnyt. Iguodala, Bogut és Livingston egyébként sem lépett pályára, de végül a többiek is mind harminc perc alatt maradtak és Steph Curry offnightja (7 pont, 3/14 mezőnyből) is belefért, DeMarcus Cousins (21 pont, 10 lepattanó), illetve Kevin Durant (15 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 5/7 mezőnyből) jó játéka elégnek bizonyult, így is bedobtak 18 triplát és kiosztottak 30 gólpasszt – visszafogottan is tükörsima győzelmet arattak Los Angelesben. Ezzel a sikerrel már ott vannak a nyugati első kiemelés küszöbén, még négy mérkőzést játszanak, két meccs az előnyük és jobb az egymás ellenijük a Denverrel szemben.

Még három. Nagyjából ez a lényeg most a Lakersnél, a hazaiak a szörnyű kezdés után ugyan próbálták tisztességessé tenni a vereséget, leszedtek 18 támadópattanót, mentek, ahogy tudtak, de ebben most ennyi volt – az erősen tartalékos (James, Ball, Kuzma, Ingram, Hart, Bullock és Chandler nélküli) kerettel más céljuk nem nagyon lehet idén, csak annyi, hogy érjen már véget a szezon. Erre még három mérkőzést kell várniuk, játszanak a Clippersszel és fogadják a Jazz, Blazers párost, mindhárom összecsapáson jelentősen underdognak számítanak.

A Lakers legjobb dobói: Williams 17, Wagner 13, Rondo 12/6
A Warriors legjobb dobói: Cousins 21/9, Cook 18/6, Durant 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 122–128
Sacramento Kings–Cleveland Cavaliers 117–104
Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 90–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik