Oklahoma Cityben is nyert a Portland, a Boston az első továbbjutó

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2019.04.22. 09:19
null
A Boston Celtics jutott elsőként tovább (Fotó: Twitter)
Damian Lillardék remek védekezéssel és Russell Westbrook gyenge napjával jutottak 3–1-es előnyhöz a Thunder ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában – szintén 3–1-re vezet a szoros meccset nyerő a GSW és a sima győzelmet arató Raptors, míg a Celtics söpréssel jutott a második körbe.

 


NBA, RÁJÁTSZÁS
Indiana Pacers–Boston Celtics 106–110

Most sem volt elég az Indiana. Ezen a találkozón volt a legtöbb esélye a párharc során a Pacersnek, ezúttal többé-kevésbé stabil támadójátékot mutatott a gárda, Bojan Bogdanovicban (22 pont, 9/10 büntető, 8 lepattanó, 3 gólpassz), Tyreke Evansben (21 pont, 3/7 tripla) és Darren Collisonban (19 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is volt tűzerő, sőt, Myles Turner, illetve kipontozódásáig Domantas Sabonis is jobban játszott, mint eddig. Most nem is támadásban omlottak össze a szoros, kiegyenlített mérkőzésen, hanem védekezésben, az utolsó hét percben kereken harminc pontot kaptak, ezzel pedig nem tudták tartani a lépést, a végén már csak kozmetikázni tudtak az eredményen, de a hajrában gyakorlatilag esélyük sem volt a sikerre. Nate McMillanék érthetően csalódottak voltak amiatt, hogy legalább egy győzelemmel nem tudták megörvendeztetni szurkolóikat hazai pályán és sima 4–0-val estek ki, de legalább Victor Oladipo megjelent a csarnokban - a sérülése óta először látogatott ki mérkőzésre, őt azért megünnepelte az aréna. Ezzel a szezonjuk véget ért, most már a következőre koncentrálhatnak.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Elsőként a Boston jutott tovább. A Celtics tudta leghamarabb lezárni az első kört és továbbjutni a másodikba, amivel Brad Stevens meglehetősen elégedett is, elmondta, hogy jól jön nekik néhány extra nap a következő párharc előtt. Ezúttal nem Kyrie Irvingről szólt az összecsapás és a végjáték sem, ugyanis a padról parádésan beszálló Gordon Hayward (20 pont, 7/9 mezőnyből, 3/3 tripla) és Marcus Morris (18 pont, 7/11 mezőnyből) volt a mérleg nyelve - ők ketten az utolsó bő öt percben öt triplát bombáztak be, melléjük pedig a 9/12 büntetővel és ebben az időszakban egymaga nyolc ponttal jelentkező Jayson Tatum is fel tudott nőni. Az ő vezérletükkel 82–80 után egy 17–5-öt rohantak a vendégek és a hajrát már nyolc-tíz pontos előnnyel hozták le, ismét a legjobbkor tudták megtörni ellenfelüket, az addigi 6/21 triplájukhoz 5/7-et tettek hozzá ekkor, úgyhogy negyedszer is felülmúlták az Indyt – most készülhetnek (valószínűleg) a Milwaukee-ra, ami már egy jóval keményebb szériának ígérkezik.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 22/3, Evans 21/9, Collison 19/9
A Celtics legjobb dobói: Hayward 20/9, Tatum 18/3, Morris 18/6
A párharc végeredménye: 4–0 a Celtics javára.

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 105–113

Szoros meccs volt. Ezúttal elmaradt a gála a Warriors részéről, Steph Curry rossz napja (0/6-tal kezdett mezőnyből és faultgondokba került, végül 3/14 dobással szedett össze 12 pontot 10 lepattanó és 7 gólpassz mellett) azért kihatott a csapatra annak ellenére, hogy így is érkezett két szupersztár-teljesítmény náluk – a végig kiegyensúlyozott Kevin Durant (33 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 12/21 mezőnyből) és a meg-megőrülő Klay Thompson (32 pont, 6/9 tripla) is parádézott ezúttal. A nyitó negyedben megszerzett tízpontos előny jól is nézett ki, de nem tudták eldönteni a küzdelmet, sőt, olyannyira nem, hogy a második játékrészben közelített, a harmadikban pedig a vezetést is átvette a Clippers – itt meg kellett rázniuk magukat Draymond Greenéknek, Curry odacsapott, de igazán csak a záró etapban tudták kiharcolni a győzelmet. Az utolsó percekben a Clippersnél hiányoztak az igazi vezérek jó megoldásai, míg a Warriors oldalán Duranték betaláltak, amikor kellett, így ha ezúttal szoros küzdelemben is, de megszerezte a harmadik győzelmét is Steve Kerr alakulata – következőleg otthon akár le is zárhatja a párharcot a társaság.

Nem volt messze, de több dolog is hiányzott a Clippersnél.
Lou Williams (2/10 mezőnyből, -18-as +/-), Danilo Gallinari (5/20 mezőnyből) és Montrezl Harrell (10 pont, -17) révén éppen a legfontosabb támadófegyverek sültek be a hazaiaknál, akik egyébként 49-33-ra elbukták a lepattanózást is, ez visszatérő probléma náluk eddig. Hogy miért tudtak mégis szoros meccset játszani, annak két oka van, az egyik a rendkívül bátor és agresszív Shai Gilgeous-Alexander (25 pont, 9/15 mezőnyből), aki csapata legjobbja volt ezen az estén, illetve a korábbiakhoz képest sokkal fizikálisabb, keményebb védekezés, amellyel kicsit le tudták lassítani a Warriorst - a végén azonban nagyon hiányoztak Williamsék clutch megoldásai, mert így az utolsó percekben gyakorlatilag "lekövették" ellenfelüket párpontos hátrányból, de semmit sem tudtak tenni, amivel kizökkentették volna a meccset ebből a kerékvágásból. Nagy elégedetlenségre azért nincs okuk, de hiányérzetük lehet és 1-3-ról már nem feltétlenül reális, hogy megviccelik a címvédőt.

A Clippers legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 25/9, Gallinari 16/3, Beverley 12/9, Williams 12/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/9, Thompson 32/18, Curry 12/3
A párharc állása: 3–1 a Warriors javára.

Orlando Magic–Toronto Raptors 85–107

Ezt uralta a Raptors. Az előző mérkőzésen komoly gondot jelentett a Torontónak a Magic, ezúttal viszont nem nagyon volt kérdés, a vendégek a betegségét maga mögött hagyó és ismét szenzációs formát mutató (34 pont, 12/20 mezőnyből) Kawhi Leonard vezetésével végig kézben tartották a derbit és a szoros első negyed után a nagyszünetig már 16 pontos előnyt építettek fel. Vissza pedig utána sem vettek, védekezésben végig nagyon kemények és fegyelmezettek maradtak, elvették Vucsevics és Augustin játékát, valamint Ross dobásait is, a többivel együtt tudtak élni, úgyhogy sorozatban harmadszor is száz pont alatt tartották ellenfelüket - közben Leonard tarthatatlansága mellé Pascal Siakam (16 pont, fontos triplák) és a padról érkező Norman Powell (16 pont, 7/9 mezőnyből) is próbált felnőni. A kanadaiak így az első meccs elvesztése óta zsinórban hármat nyertek, uralják a szériát és egy lépésre vannak attól, hogy a következő mérkőzésen, hazai pályán le is tudják zárni.
Ez sok már az Orlandónak. A hazaiaknál Nik Vucsevics (11 pont, 5 lepattanó, 5/14 mezőnyből), DJ Augustin (8 pont, 3 gólpassz) és Terrence Ross (5 pont) is teljesen eltűnt, hiába villogott Aaron Gordon (25 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), vagy Evan Fournier (19 pont, 8/16 mezőnyből), a csapatjáték alapja hiányzott, így pedig egyszerűen nem tudták tartani a lépést a Raptorsszal. A védekezésük megint kellően jó lett volna ahhoz, hogy legyen esélyük, egyedül Kawhi Leonard extra megoldásai bontották meg őket igazán, ahogy a második meccsen is, de mivel a túloldalon 10 százalékkal gyengébben dobtak a Torontónál, 21 százalékkal tripláztak és volt 17 eladott labdájuk is, így a második félidőben igazából nem volt már reális esélyük. Bármit csináltak, arra Leonard válaszolt és tartósan megmaradt a tíz pont feletti hátrányuk, úgyhogy 1–3-mal utazhatnak vissza Kanadába, ahol könnyen véget is érhet a szezonjuk.

A Magic legjobb dobói: Gordon 25/6, Fournier 19/6, Vucsevics 11
A Raptors legjobb dobói: Leonard 34/6, Siakam 16/6, Powell 16/3
A párharc állása: 3–1 a Raptors javára.

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 98–111

Egy átlagos Westbrook hiányzott. Paul George hozta, amit kell (32 pont, 8/21 mezőnyből, 12/14 büntető, 10 lepattanó, 6 gólpassz), a triplák ismét ültek (15 esett be 37,5 százalékkal) és Dennis Schröder (17 pont, 6/12 mezőnyből) is hozzátette a magáét a kispadról, de egy nagyon fontos dolog hiányzott a hazaiaknál a győzelemhez: Russell Westbrook „normális” teljesítménye. A hátvéd jól kezdett, 5/11 dobása a gyűrűben landolt, energikus volt elöl-hátul, de aztán még a nagyszünet előtt „kihűlt”, a második félidőben pedig egész egyszerűen több kárt csinált, mint hasznot - a nagyszünet után összesen egy (!) pontot szerzett és mind a hét dobását elrontotta, úgyhogy végül 5/21-gyel és 14 ponttal zárta az estét. Az ő hibáival egy időben a túloldalon Damian Lillard magasabb fokozatba kapcsolt és felpörgette a Portlandet, úgyhogy a harmadik negyedben már tíz pont körüli előnyben voltak a vendégek az addigi szoros állás után és egy ilyen Westbrookkal egyszerűen nem tudott mit válaszolni a Thunder a negyedik játékrészben sem–- itt már átlagosan 15 volt közte és nem volt igazi esélye Billy Donovan csapatának. Ez a meccs pedig könnyen a szériába kerülhet számukra, legutóbb ugyan nagyon jó játékkal nyertek egyet, de most 1–3-mal utazhatnak vissza Portlandbe, ahol már az életben maradásuk lesz a tét.

Lillard kijött a gödörből. Az előző találkozón egy nagy negyede volt Damian Lillardnak, a többiben nem nagyon tudott villogni és ezúttal is rosszul kezdett, az első hat dobását elrontotta, bár közben legalább a többieket kiszolgálta és ritmust adott csapatának. A fordulás után azonban éles lett a kontraszt Westbrookhoz képest, aki akkor esett szét, míg Lillard megint ekkor szedte össze magát - dobott 15 pontot 5/7 jó dobással, közte több demoralizáló, nagyon fontos kosárral és ha nem is törte meg a Thundert, de innentől már az történt a pályán, amit a vendégek akartak. Egyébként már a nagyszünet előtt láthattuk ennek előszelét, az OKC egészen odáig vezetett, de Westbrook elrontotta az utolsó három dobását, a Portland pedig két triplával fordított - Lillard mellett összességében CJ McCollum (27 pont, 5/9 tripla) is hozta a megszokott teljesítményét, de a gyűrű alatt várakozáson felül dolgozott Enes Kanter (10 lepattanó, jó védekezés) és borzasztóan hasznos volt Mo Harkless (15 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk), valamint Al-Farouq Aminu (19 pont, 9 lepattanó, 4/9 tripla) is. Összességében a Blazers nyugodtabb, tudatosabb teljesítménnyel kerütl 3-1-es előnybe és most három lövése van lezárni a párharcot, melyből az első (és összességében kettő) hazai pályán lesz.

A Thunder legjobb dobói: George 32/12, Schröder 17/6, Westbrook 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/15, Lillard 24/12, Aminu 19/12
A párharc állása: 3–1 a Trail Blazers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik