Nincs ellenszer Hardenre és a Houstonra, nyert a Bucks és a Celtics

Vágólapra másolva!
2019.04.18. 08:22
null
James Hardent nem tudta tartani a Jazz (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
James Harden tripla-duplázott, a Rockets egy negyed alatt lerendezte a Jazz elleni párharc második meccsét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában – a Milwaukee-nak az első félidőben még volt egy hullámvölgye, de végül hozta a kötelezőt, míg a Boston az utolsó negyedben hajrázott nagyot és mentette meg a pályaelőnyét.

 

Boston Celtics–Indiana Pacers 99–91

Volt esélye az Indianának. Ezúttal jobban nézett ki a Pacers, mint az első mérkőzésen, az akkori összesen szerzett 74 ponthoz képest most már az első negyedben 33-at szórt a vendégcsapat és bár később jött egy hullámvölgy, a harmadik negyedben abszolút uralni tudta a találkozót Nate McMillan legénysége – 29-16-ra nyerte ezt a játékrészt és tíz pont feletti előnnyel várhatta a záró etapot. Itt azonban megint bedeszkázták számukra a gyűrűt és ugyanúgy szétestek, mint az első mérkőzésen, sorozatban tíz (!) dobást rontottak el és közel nyolc percig nem szereztek kosarat, ez idő alatt pedig megint elúszott számukra a derbi -– leadták az előnyüket, hátrányba kerültek és bár a végjátékban volt még esélyük, de két kulcsfontosságú eladott labdát vétettek az utolsó percben, így ismét vereséget szenvedtek. Összességében most azért jobban dobtak, 38 százalékkal tripláztak, Bojan Bogdanovic (23 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés) személyében volt egy megbízható pontszerzőjük és négyen is tíz egység fölé jutottak náluk, de hiába, egy rövidzárlat (ami elég hosszúra sikerült...) ezúttal is a vesztüket okozta, így 0–2-vel, győzelmi kényszerben térhetnek haza.

Irving és Tatum hozta a Boston győzelmét. A meccset nem tudta uralni a Celtics, de volt két olyan egyéni teljesítmény a gárdánál, amely végül győzelmet eredményezett, hiszen Kyrie Irving és Jayson Tatum is kiemelkedő produkciót tett le az asztalra. Főleg az irányító volt foghatatlan, 37 pontot szórt 15/26-os mezőnymutatóval, 6/10 triplával és 7 gólpasszal, gyakorlatilag úgy szedte szét az Indy védekezését, ahogy akarta, de mivel a Horford-Brown-Rozier trió összesen 14 pontot tett hozzá, Morris pedig 0/8-at téglázott össze mezőnyből, így kellett még valaki Irving mellé. Ez a valaki pedig ezúttal Jayson Tatum lett, aki 26 pontot termelt 11/20 jó dobással és a végjátékban is elő tudott lépni, az utolsó percben, 91–89-es Pacers-vezetésnél bevert egy clutch triplát, amivel fordított, a következő játéknál kiosztott egy gólpasszt Gordon Haywardnak, majd az időkérés után egy 2+1-es akcióval végleg eldöntötte a küzdelmet. A Celtics így nagyon értékes győzelmet aratott egy nehéz meccsen, megvédte a hazai pályáját és 2–0-val utazhat el Indianába, ahol akár dűlőre is viheti a párharcot.

A Celtics legjobb dobói: Irving 37/18, Tatum 26/9, Hayward 13/3
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 23/12, Young 15/3, Collison 13/3, Evans 13/9

A párharc állása: 2–0 a Celtics javára.

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 120–99

A harmadik negyedben lezárta a Milwaukee. A várakozásoknak megfelelő ritmusban kezdte a mérkőzést az első kiemelt és az első negyedben látványos játékkal tíz pont feletti előnyt épített ki, de aztán a másodikban kicsit elvesztette a fonalat a gárda, Giannis Antetokounmpo faultgondokba került és itt meglehetősen szétesett a társaság játéka – olyannyira, hogy nagy meglepetésre a Detroit ledolgozta a különbséget, sőt, a nagyszünetben egy ponttal előrébb járt. A fordulás után azonban ismét felpörgött a Bucks, Antetokounmpo rögtön sorozatban hét ponttal jelentkezett és a harmadik negyedben már érvényesült a papírforma, ezt 35–17-re nyerték a hazaiak és gyakorlatilag eldöntötték a küzdelmet – ugyan később még egyszer visszajött hét egységre a Pistons, de egy újabb rohammal kiütésessé tette győzelmét Mike Budenholzer együttese. Egyénileg az említett Antetokounmpo (26 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 11/18 mezőnyből) mellett Eric Bledsoe (27 pont, 11/19 mezőnyből, 6 gólpassz, 28 perc), Khris Middleton (24 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és a padról remekül beszálló Pat Connaughton (18 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk, 8/10 mezőnyből) is kiemelendő, csapatszinten pedig 50% feletti mezőnymutatót, 40 százalék feletti triplázást és 30 feletti gólpasszt hoztak össze – ezek abszolút egy győztes csapat számai, úgyhogy magabiztosan, 2-0-val mehetnek át Detroitba.

Most több tartás volt a Pistonsban. Ugyan Blake Griffin ezt a meccset is kihagyta sérülése miatt (ennek ellenére most is kidumált magának egy technikait a padról...), de ezúttal nagyobb tartást mutatott a vendégcsapat, Andre Drummond (18 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) és Luke Kennard (19 pont, 4/6 tripla) jó játéka bizonyos periódusokban elég volt a most talán kevésbé éles Milwaukee-val szemben. Az első félidőben Reggie Jacksonnak is voltak fontos dobásai, illetve ott összesen két labdát adtak el, ennek is köszönhették, hogy vezetni tudtak a nagyszünetben, de összességében azért most is egyértelmű volt, hogy „hol a helyük” és amikor beszigorított a Bucks, akkor már nem tudtak mit tenni. A vége megint húsz pont feletti vereség lett, de ez vállalhatóbbra sikerült, mint az első meccs, most otthon a becsületükért és a söprés esetleges elkerüléséért küzdenek majd, várhatóan továbbra is Griffin nélkül.

A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 27/9, Antetokounmpo 26/3, Middleton 24/6
A Pistons legjobb dobói: Kennard 19/12, Drummond 18, Jackson 18/3

A párharc állása: 2–0 a Bucks javára.

Houston Rockets–Utah Jazz 118–98

Totális dominancia. Kicsit sem vett vissza az első mérkőzésen látottakból erre az estére a Houston, sőt, a hazai alakulat mintha eltökélte volna, hogy minél előbb le akarja rendezni ezt a meccset - ennek megfelelően félelmetes formában kezdett és egyetlen negyed alatt kereken húsz (!) pontot vert a Jazzre. A nagyszünetben már 26 pont volt közte és innentől gyakorlatilag csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége, a Rockets egy pillanatig sem adott esélyt ellenfelének és kulcsemberei már az első két negyedben szétszedték a Utah védekezését – James Harden 25 pontnál járt egy félidő után, Eric Gordon 16-nál, PJ Tucker pedig 4/5 triplánál. Tőlük aztán nem is kellett több a folytatásban, Gordon 0, Tucker négy, Harden hét pontot tett hozzá mindehhez a második félidőben, de Szakáll azért összehozott egy tripla-duplát (32 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 8 eladott labda), csapata pedig ugyan egyre inkább takaréklángra tette magát a későbbiekben, de így is bevert 17 triplát 40 százalékkal és tükörsimán, totális dominanciát mutatva húzott el 2-0-ra a párharcban - nagyon sürgősen ki kell valamit találnia a Jazznek, különben még a tavalyinál is simább vége lesz a szériának.

Így nehéz lesz. Pár perc alatt iszonyatosan nagy hátrányba került a vendégcsapat, amelynek egyrészt ismét csak díszletnek bizonyult a védekezése, de semmit sem tudott kezdeni Hardennel és a Rockets alapjátékaival, másrészt pedig ismét becsődültek a kulcs playmakerei - Donovan Mitchellnek 19 mezőnykísérletre volt szüksége a 11 pontjához, Joe Ingles pedig nyolc dobásból szedett össze hét pontot, alig lehetett észrevenni. Így nem nagyon lesz keresnivalójuk később sem, Ricky Rubio (17 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) próbálkozott, Rudy Gobert és Derrick Favors is dupla-duplázott, Royce O'Neal pedig 17 pontot termelt a padról, de ezek nagy része már a lényegtelen időszakban érkezett, alapvetően sem a támadójátékuk, sem a védekezésük nem elég jó ahhoz, hogy felvegyék a kesztyűt a Houston ellen - otthon mindenképpen változtatniuk kell, mert egyelőre csak abban bízhatnak, hogy a Rocketsnek lesz egy rosszabb napja...

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/18, Paul 17/3, Tucker 16/12, Gordon 16/9
A Jazz legjobb dobói: Rubio 17/3, O'Neale 17/9, Favors 14

A párharc állása: 2–0 a Rockets javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
NYUGATI FŐCSOPORT
Houston Rockets–Utah Jazz 118–98
(39–19, 31–25, 25–23, 23–31)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Houston javára.

KELETI FŐCSOPORT
Boston Celtics–Indiana Pacers 99–91
(29–33, 23–17, 16–29, 31–12)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Boston javára
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 120–99 (38–27, 20–32, 35–17, 27–23)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Milwaukee javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik