NHL: meg tudja-e állítani valaki a döbbenetes formát mutató Tampát?

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.03.14. 14:46
null
Egyre inkább az a kérdés, vajon meg tudja-e állítani valaki a döbbenetes formát mutató Tampát? (Fotó: Getty Images)
Az alapszakasz hajrájára fordulva megállapítható, sok minden a várakozásoknak megfelelően alakul, de úgy tűnik, egyre inkább az a kérdés: meg tudja-e állítani valaki a döbbenetes formát mutató Tampát?

 

Távol álljon tőlünk az önfényezés, vagy hogy nagy mellénnyel kijelentsük, „mi megmondtuk!” – és persze messze még a vége stb. –, de azért megemlítjük, hogy szezon előtti NHL-beharangozónkban mellékletünk állandó szerzői közül egymástól függetlenül ketten is Tampa Bay Lightning–San Jose Sharks nagydöntőt vizionáltak – s mit ad isten, mellékletünk megjelenése napján, az alapszakasz véghajrájára fordulva e két csapat vezeti a Keleti, illetve a Nyugati főcsoportot!

Ez persze messze nem jelenti azt, hogy a Stanley-kupáért is e két klub vívhat majd meg egymással május-júniusban (mindenki jól ismeri a legnagyobb, mégis legigazabb hokis közhelyet, miszerint a rájátszással új bajnokság veszi kezdetét), de azt mindenesetre jól mutatja, hogy az erőviszonyok nagyjából a vártnak megfelelően alakulnak a világ legjobb jégkorongbajnokságában.

S mivel a legtöbb csapatnak már csak 10-12 mérkőzése van hátra a 82 fordulós alapszakaszból, itt az ideje körülnéznünk, s átvenni a legfontosabb tudnivalókat a rájátszás előtt.

NINCS GYENGE PONTJUK

Szenvedő Edmonton
Ebben a szezonban is vannak nagy feltámadóink, mint például a St. Louis Blues és a New York Islanders. Előbbiről már értekeztünk, a Blues nagyrészt a semmiből felbukkanó, ám azóta a kapottgól-átlagok alapján a liga legjobb kapusává előlépő Jordan Binningtonnak köszönheti váratlan megtáltosodását. Az Islanders esetében is hátul keresendő a megoldás – itt azonban elsősorban a védekezést tette rendbe a Washingtont tavaly bajnoki címig vezető edzőfejedelem, Barry Trotz. Míg a „szigetlakók” az előző idényben a legtöbb gólt kapták az egész ligában (3.57-es átlaga a negyedik legrosszabb volt a fizetési plafon 2005-ös bevezetése óta…), addig ezt Trotz hathatós munkájának köszönhetően letornázták 2.36-ra, ami már szabad szemmel is jól látható különbség. Az eredmény magáért beszél: immár a Blues és Islanders is rájátszást érő helyen áll!
Akadnak azonban csalódást keltő együttesek is. A legnagyobb az Edmonton Oilers, amely hiába tudhatja magáénak napjaink egyik legnagyobb sztárját, Connor McDavidet – aki egymást követő harmadik idényében is el fogja érni a 100 pontot, épp kettőre van tőle –, meg a 42 góllal és 47 assziszttal álló Leon Draisaitlt, képtelen normális csapatot felhúzni köréjük. Könnyen előfordulhat, hogy a kanadaiak megint nem lesznek ott a rájátszásban, ami két ilyen kaliberű játékossal a keretben, elképesztő bravúr és luxus…

Úgy illendő, hogy a ligaelsővel, a Tampa Bay Lightninggal kezdjük!

Nemcsak azért, mert a floridaiak állnak az élen, hanem, mert ezt elképesztő teljesítménnyel, rég nem látott domimanciával teszik. Jon Cooper együttese 17(!) pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, gyakorlatilag az összes fontos mutatóban a legjobb, beleértve az emberelőnyös és -hátrányos helyzeteket, valamint a lőtt gólok számát is. A legsokatmondóbb mégis az a statisztika, miszerint meccsei 78.6 százalékán szerez legalább egy pontot; magyarul, alig van olyan meccs, amit rendes játékidőben veszít el – olyan sportágban, mint a jégkorong, és olyan darálóban, mint az NHL, egészen döbbenetes mérleg!

Még ijesztőbb lehet a többi csapat számára, hogy a bajnokesélyes Lightningnak gyakorlatilag nincs gyenge pontja.

A ketrecét az egész NHL leghatékonyabb kapusa, a 93.1 százalékkal védő Andrej Vasziljevszkij őrzi, aki úgy is a legjobb kapusnak járó Vezina-trófea egyik legnagyobb esélyese, hogy a szezon első harmadát kihagyta lábtörése miatt. A svéd vasember, a Victor Hedman vezette védelem a negyedik legkevesebb gólt kapja, s ha ez önmagában nem lenne elegendő, a támadóegység egyenesen remekel.

Az orosz sztár, Nyikita Kucserov mindenkit elhomályosít, más dimenzióban jégkorongozik: már megdöntötte a legendás Vincent Lecavalier 108 pontos franchise-idénycsúcsát, jelenleg úgy jár 111-nél, hogy a Lightningnak még 12 meccse hátravan – követői mindeközben a 100 pontot sem érték el. S akkor még nem szóltunk Steven Stamkosról és Brayden Pointról, meg a többiekről…

CÁPÁK, BOCSOK, KANADAIAK

Az elmúlt évek szisztematikus építkezése nyomán a Tampa ennek az idénynek is már kész csapatként vágott neki – ugyanez nem volt elmondható a San Jose Sharksról.

A kaliforniai gárdának kellett egy kis idő, mire a nyáron igazolt sztárvédő, Erik Karlsson, valamint az előző idény végén érkezett Evander Kane is beépült a csapatba, de velük, illetve a téli átigazolási időszakban a csatársorba megszerzett Gustav Nyquisttel már igen látványosak az eredmények. A Sharks sorra nyeri meccseit, a szezon meglepetéscsapatát, a Calgary Flamest is megelőzve immár vezeti a Nyugati főcsoportot, s rutinos, jelentős playofftapasztalattal is bíró játékosaival a rájátszásban is sokáig juthat – talán 2016 után ismét a fináléig…

Feltétlenül említést érdemel ugyanakkor a Boston Bruins is – a „bocsok” azon kevesek közé tartoznak, akiktől a Tampának is lehet oka félni. A Bruins a rájátszáshoz közeledve egyre erőteljesebb teljesítményt nyújt, a legutóbbi 18 bajnokijából 15-öt megnyert, őrzi előnyét az erőlködő Toronto Maple Leafs és a címvédő Washington Capitals előtt.

A Calgary és a nyugati harmadik Winnipeg mellett előbbi az a kanadai társaság, amely még labdába rúghat a rájátszásban – őket ellensúlyozza a teljes kiárusításon átesett Ottawa Senators, a Vancouver Canucks, és az Edmonton Oilers sem lehet büszke a teljesítményére – lásd keretes írásunkat…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik