Itt van Amerika
MTI 2020.05.27 08:33 Frissítve: 2020.05.27 11:52

NHL: az elnök megerősítette, jöhet a 24 csapatos rájátszás

Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat a koronavírus-járvány után az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) – jelentette be a ligaelnök Gary Bettman.    

Jöhet a 24 csapatos rájátszás (Fotó: AFP)

 

A tervezet szerint a pandémia enyhülése után nem az alapszakaszból hátralévő meccsekkel folytatnák az idényt, hanem egyből a playoff kezdődne, abban ugyanakkor a korábbi 16 csapat helyett ezúttal 24-nek lesz lehetősége harcba szállni a Stanley-kupáért. Bettman felhívta a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás, először a ligának és a játékos-szakszervezetnek (NHLPA) közösen kell egyetértésre jutnia az egészségügyi és biztonsági intézkedésekről.

„Fontos lépés ez az újraindulás felé, ám még csak az út elején járunk” – jelentette ki kedd este az NHLPA vezetője, Don Fehr. A sportvezető szerint a csapatok július közepén kezdhetnék majd meg az edzőtáborokat, az idény augusztus elején folytatódhatna és szeptember második felében zárulhat.

A liga azt is bejelentette, hogy a további küzdelmeket két központi helyszínen bonyolítanák le. Azt még nem közölték, mely városok adnának otthont a folytatásnak, de tíz helyszín van versenyben: Chicago, Columbus, Ohio, Dallas, Las Vegas, Pittsburgh és Minneapolis/St. Paul az Egyesült Államokban, illetve Edmonton, Toronto, valamint Vancouver Kanadában.

Az NHL vezetősége a héten közölte, hogy a játékosok az edzésekhez való visszatérés kezdeti szakaszában maximum hatan lehetnek egyszerre a jégen, és kerülniük kell a fizikai kontaktust. A csapatok lesznek felelősök a játékosok és stábtagok folyamatos teszteléséért.

A liga bejelentése szerint – mely egybevág a korábbi sajtóértesülésekkel – a két főcsoport első négy-négy helyezettje az eddig lejátszott alapszakasz-mérkőzések alapján erőnyerő lesz a rájátszás első körében, az 5. és 12. helyen álló együttesek pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat vívnának a maradék nyolc helyért.

Ezt követően a negyedik kiemelt gárda az 5. és 12., a harmadik kiemelt a 6. és 11., a második a 7. és 10. az első pedig a 8. és 9. helyezettek közti csata továbbjutójával találkozna, a főcsoport-negyeddöntők a megszokottak szerint négy nyert meccsig tartanának.

A terv alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars mentesül az első körös pályára lépéstől. Ezek az együttesek négycsapatos minitornán készülhetnének a folytatásra.

Az NHL március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A tervek szerint a 2020/21-es szezon jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra csaknem kilenc hónapos szünet vár.    

A playoff-párharcok
Kelet

A Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót
Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig)
Pittsburgh Penguins (5. kiemelt)–Montreal Canadiens (12.)
Carolina Hurricanes (6.)–New York Rangers (11.)
New York Islanders (7.)–Florida Panthers (10.)
Toronto Maple Leafs (8.)-Columbus Blue Jackets (9.)
Nyugat
A címvédő St. Louis Blues, valamint a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót
Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig)
Edmonton Oilers (5.)–Chicago Blackhawks (12.)
Nashville Predators (6.)–Arizona Coyotes (11.)
Vancouver Canucks (7.)–Minnesota Wild (10.)
Calgary Flames (8.)–Winnipeg Jets (9.)

A selejtezőkörből továbbjutók találkoznak a főcsoport negyeddöntőben a négy kiemelttel. 

2020.06.29 18:32:20

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

A második emeleti szeparéba földi halandónak nem volt bejárása, de az ajándékboltban kék Mauritiushoz jutott.

2020.06.14 20:41:04

Amerikai sportok R. Gy.

Toplista: 40–31. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját – itt a 7. rész.

2020.06.14 20:41:04

Amerikai sportok P. V.

Toplista: 50–41. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját – itt a 6. rész.

2020.06.07 12:28:28

Amerikai sportok D. Á.

Toplista: 60–51. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját – itt az 5. rész.

2020.06.06 20:11:18

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A tulajdonosok rábólintottak az NBA-idény folytatására a Disney World mesevilágában. A játékvezetőknek nem kell Mickey egérnek öltözve sípolniuk…