Itt van Amerika
KOHÁN GERGELY 2019.01.11 15:48 Frissítve: 2019.01.11 16:07

NHL: a Kings a legnagyobb csalódás; sok a gond a Flyersnél

Fél távjához érkezett az NHL 2018–2019-es idényének alapszakasza, így számvetést készítettünk, és kiosztottuk a félévi bizonyítványokat.

A piros mezes Calgary nyugaton, a fehérben játszó Tampa meg keleten uralkodik a többiek felett (Fotó: Imago)

 

Kinek kisebb, kinek nagyobb örömére az iskolákban kiosztják lassan a félévi bizonyítványokat, mi is megtesszük hát ezt, csak egy kicsivel másabb területen – fél távhoz érkezett ugyanis a világ legjobb jégkorongbajnoksága, az NHL alapszakasza.

Nincs új a nap alatt
Megnéztük, hogy tavaly ilyenkor hogy nézett ki az egyéni pontlista az NHL-ben, és összehasonlítottuk az aktuális állapotokkal.
Nincs új a nap alatt, Nyikita Kucserov a konstans: a Tampa Bay orosz csatárzsenije a mostani és a legutóbbi évadban is vezette a liga ponttáblázatát 41 alapszakasz-mérkőzés után. Mi több, rátett egy lapáttal: tavaly 41 meccs után 58 ponttal volt éllovas, most 69-cel! A Colorado támadója, Nathan MacKinnon sem szégyenkezhet, akkor és most is ott volt a top háromban, a legnagyobbat azonban csapattársa, Mikko Rantanen fejlődött: a finn most 41 meccs után 62 ponttal állt a liga második helyén, tavaly ilyenkor ugyanez a száma 41 pont/41 meccs volt.
Szignifikáns különbség ugyanakkor a Tampa és a Colorado között, hogy utóbbinak egy igazán jó sora van (értelemszerűen a MacKinnon, Rantanen és a csapatkapitány Gabriel Landeskog alkotta első sor), míg a Lightning kevésbé fejnehéz és lényegesen jobban eloszlanak a terhek, ami óriási előnyt jelent a Stanley-kupa-győzelemre hajtó floridaiaknak.

Sok minden megvalósult az idény előtti jóslatokból, történtek azonban meglepetések is bőven, ahogy annak lennie kell egy jó bajnokságban. Az általunk (és a tengerentúli szaksajtó által) nagy „visszatérőnek” jósolt Toronto Maple Leafs például abszolút a várakozásoknak megfelelően teljesít, a megannyi ínséges esztendő után a sok első körös draftolt mellett a nyáron még John Tavaresszel is megerősített keret bombaerős. Egyelőre azt is gond nélkül elbírja, hogy az egyik legnagyobb sztárja, William Nylander a három hónaposra nyúló szerződéshosszabbítási huzavona és a nagy nehezen megszületett aláírás után egyelőre csak árnyéka önmagának. A minapi edzésen már nehezékeket is szerelt az ütőjére, hátha élesben majd könnyebbnek érzi, és jobban megy...

Szerzőink közül továbbá ketten is az évek óta a tűzközelben lévő, de az utolsó akadályok valamelyikében rendre elbukó Tampa Bay Lightningot tippelték meg bajnoknak, a floridaiak pedig egyelőre nem okoznak csalódást, testhosszal vezetik a ligát. Persze nem győzzük hangsúlyozni, ez önmagában még semmit sem jelent, a rájátszás más műfaj, de az biztos, hogy a szenzációs és lejjebb még dicsőített Nyikita Kucserov, illetve a csapatkapitány Steven Stamkos kormányozta „Boltsszal” számolni kell a végjátékban is.

Arra azonban aligha számított bárki is, ami edzőfronton történt.

 AZ ELSŐ FÉLÉV MEGLEPETÉSE
Egyértelműen a Calgary Flames szárnyalása. Noha a kanadai együttes a 2010-es évek eleji katatón állapota után az utóbbi időben már mutatott életjeleket, arra kevesen számítottak, hogy fél távnál vezeti majd a Nyugati főcsoportot! Pedig így lett, és ebben oroszlánrésze van a csapatot a hátán cipelő, MVP-formában jégkorongozó Johnny Gaudreau-nak, aki lapzártánkkor szerény 64 pontnál járt 44 meccsen...
 AZ ELSŐ FÉLÉV FELFEDEZETTJE
 Itt sem lehet kérdés: Elias Pettersson. A szebb napokat látott Vancouver Canucks szurkolóinak egyetlen öröme a novemberben a 20-at betöltő svéd zseniben van, aki újonc létére döbbenetes számokat produkál, 38 meccsén szerzett 42 pontjával magasan vezeti a házi pontlistát. Hétről hétre varázsol, első NHL-félévében kétszer is összehozott egy-egy ötpontos estét, ami elképesztő teljesítmény; máris Wayne Gretzky és Connor McDavid nyomdokain jár.
 AZ ELSŐ FÉLÉV CSALÓDÁSA
 Ez is bejött: Ilja Kovalcsuk és a Los Angeles Kings. Nagy kockázatot persze nem vállaltunk ezzel a tippel, ellentétben a kaliforniai alakulattal, amely a hatalmas rizikó ellenére próba szerencse alapon visszahozta Oroszországból a 35 éves olimpiai és világbajnok korábbi NHL-gólkirály orosz sztárt. Amit már az idény előtt is sejteni lehetett, sajnos beigazolódni látszik: Kovalcsuk felett eljárt az idő, NHL-szinten legalábbis, hiszen 34 meccsen lépett pályára, ezeken 7 gólt és 12 asszisztot adott csupán, ami évi több mint 6 millió dollárért cserébe igencsak karcsú... Mint ahogy a csapat szereplése is: a Kings tökutolsó Nyugaton, egyedüliként a teljes mezőnyből a 100 lőtt gólig sem jutott még el, így aligha kell „tartania” a playofftól.

E tekintetben ugyanis megfordult a tendencia: míg a legutóbbi idény úgy ment le, hogy közben egyetlen csapatnál sem volt edzőcsere (ez is ritkaság, amúgy...), addig az aktuális évadban csak december közepéig öt tréner került lapátra! A Los Angeles Kings a klubnak 2012-ben és 2014-ben is Stanley-győzelmet szállító John Stevenst, a Chicago Blackhawks a 2010 és 2015 között három Stanley-kupát nyerő Joel Quenneville-t, a St. Louis Blues aztán Mike Yeót, az Edmonton Oilers  meg Todd McLellant, rúgta ki, mielőtt a Philadelphia Flyers is kitette Dave Hakstolt.

Nyikita Kucserov remek formában (Fotó: Imago)

Ez tehát eddig nem az edzők évada, de a végén valamelyikük biztosan nagyon örül majd. Hogy ez a Tampa, a Toronto, vagy a szezont érthetően lassabban kezdő, de azóta magára találó két tavalyi nagydöntős, a Washington vagy a Vegas trénere lesz, esetleg a szintén hasonló utat bejáró Pittsburghé, a Calgaryé vagy talán a San Joséé, az egyelőre megjósolhatatlan...

Förtelmes Philly
Valamennyi csapat közül a Philadelphia Flyersé az egyik leghányatottabb szezon.
A franchise már az idény elején sokkolta a közvéleményt, amikor elképesztően csúnya kabalát újított be Gritty néven – szándékosan, de ezzel csak feladta a magas labdát az ellendrukkereknek, akik le is csapták, mondván, az ocsmány, szőrös, beazonosíthatatlan lény tökéletes mintája a Philly-fanatikusoknak...
Viszont a klub háza táján vannak sokkal nagyobb gondok is. A Flyersnél, úgy látszik, paradox módon nem ismerik a „Végy egy jó kapust!” alaptételt, ami csak azért fura, mert a franchise általános igazgatója Ron Hextall (volt), aki a klub történetének legjobb kapusaként vonult be a köztudatba. Mégis, 2014-es hivatalba lépése óta képtelen volt egy normális portást igazolni, így a Philly mostanra beállította a ligarekordot állított be, és a hetedik(!) kapusát is kénytelen volt bevetni. Ám hasztalan: a csapatok összesített védési hatékonyságát illetően ligautolsó, borzalmas, 88 százalékos mutatóval... Mindent elmond, hogy jelenleg az AHL-es farmcsapatból felhozott Carter Hart a csapat első számú hálóőre, a mindössze 20 éves újoncban van a franchise teljes bizodalma...
Az elhibázott játékospolitikába és a kritikán aluli szereplésbe – mert természetesen nemcsak kapusposzton vannak súlyos problémák... – gyakorlatilag egyszerre bukott bele a mindenféle szójátékra is alkalmas Hextall–Hakstol, igazgató–edző páros: az öltönyös igazgatót, Ron Hextallt november 26-án, a melegítős edzőt, Dave Hakstolt pedig december 17-én rúgta ki a vezérkar – de addigra ezt a idényét már eltemethette a Flyers.

 

2019.07.25 20:43:31

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az ősi rivális North Carolina ellen 3200 dollár körül mozogtak a belépők árai. Viszonyításképp: ez a Super Bowl szintje, itt meg egyetemi kosármeccsről beszélünk.

2019.07.12 19:41:42

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

Sok a néző, nagy az érdeklődés, egyre több a csapat, csak éppen a saját otthon hiányzik.

2019.06.17 20:20:16

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Szilárd meggyőződésem, hogy ez a kettő – a Bostonra máig oly jellemző szellemi frissesség és a sportcsapatok sikerhalmozása – kéz a kézben jár.

2019.06.14 22:37:53

Amerikai sportok MAROSI GERGELY

Torontóban és Kanadában a szívek bajnoka a kosárlabdacsapat, de letaszítható-e a trónról a jégkorong?

2019.06.14 21:36:41

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A kerettagok közül tíz szabadügynökké válik.