NHL: a Chicago hatodszor Stanley-kupa-győztes

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.16. 06:40
null
Hat év alatt harmadszor került chicagói kezekbe a Stanley-kupa (Fotó: Reuters)
A Chicago Blackhawks 2–0-ra legyőzte a vendég Tampa Bay Lightningot, ezzel 4–2-es összesítéssel megnyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjét. A rájátszás legértékesebb játékosának az első gólt szerző Duncan Keith-t választották. A Chicago fennállása hatodik bajnoki címét ünnepelhette (1934, 1938, 1961, 2010, 2013, 2015).


NHL, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Chicago Blackhawks–Tampa Bay Lightning 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Gólszerzők:
Keith (38.), Kane (55.)
A párharcot 4–2-es összesítéssel a Chicago nyerte.



Az előző mérkőzésen nyaksérülést szenvedett Kucserov vállalta a szereplést, így a Tampa a második legponterősebb játékosával állhatott fel.

A hazaiak hatalmas iramot diktáltak, kétszer emberelőnyhöz is jutottak, azonban Bishop remekül védett. A Lightning is keményen küzdött, rengeteget ütköztek játékosai, de nem sikerült megtörni a hazaiak lendületét.

A második harmad hajrájában aztán Keith lövése utat talált a kapuba. A világ egyik legjobb védőjének tartott Keith remekül zárkózott fel a támadáshoz, első kísérlete még kipattant Bishopról, de a kipattanóból már eredményes volt.

A záró játékrész elején a Tampa volt óriási mezőnyfölényben, a Blackhawks viszont fegyelmezetten védekezett, és ha kellett, akkor Crawford kapus mutatott be bravúrokat.

Az 55. percben jól kijátszott helyzetben, lövés közben eltört Coburn botja, ebből lefordult a Chicago, és a kontrából Kane nem hibázott. Az egész fináléban most fordult elő először, hogy az egyik csapat két góllal tudott vezetni.

A hajrában lehozta kapusát a Lightning emberelőnyben, de még szépíteni sem tudott. Crawford 25 védéssel járult hozzá a fontos sikerhez.

A Chicago hat idény alatt harmadszor lett Stanley-kupa-győztes. A csapat utoljára 1938-ban tudott hazai jégen bajnok lenni, azóta csak idegenben hódította el a trófeát.

A playoff legértékesebb játékosa Keith lett, aki hátvéd létére 23 mérkőzésen 21 pontot (3 gól, 18 gólpassz) gyűjtött, és nála többet – közel 567 percet – senki nem töltött a jégen a rájátszások történetében.

A találkozót követően Kimmo Timonen, a Chicago 40 éves finn védője bejelentette visszavonulását, a veterán játékos – aki mindössze 3:39 percet töltött a jégen – 16 szezon után fejezi be karrierjét.

„Hosszú út volt, voltak jó és rossz pillanatok, de erről álmodtam egész életemben, Stanley-kupa-győztesként hagyhatom abba” – nyilatkozta Timonen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik