NFL: a tulajdonosok szavaztak, radikális változások jöhetnek

Vágólapra másolva!
2020.02.21. 10:58
null
Roger Goodell és az NFL-tulajdonosok szavaztak, a sor most az NFLPA-n van (Fotó: Getty Images)
Az NFL-tulajdonosok megállapodásra jutottak a következő kollektív szerződés (CBA) főbb pontjairól, így a sor most a Játékos-szakszervezeten (NFLPA) van, hogy a felek dűlőre jussanak – amennyiben aláírják a szerződést, biztossá válik, hogy a következő tíz esztendőben nem marad el szezon, s zavartalanul működhet a bajnokság.

Az egyik javaslat, amit a tulajdonosok nagy erővel próbálnak megvalósítani, hogy az alapszakasz hosszabb legyen, s minden csapat 17 mérkőzést játsszon, cserébe az előszezon rövidebb lenne.

A tervek között szerepel a rájátszás átalakítása is: a liga célja, hogy a jövőben a két konferenciában csak a legjobban teljesítő alakulat kapjon kiemelést – ezáltal pihenőhetet –, ezzel együtt a hatról hétre növelné a playoffba bejutó gárdák számát. Az első kiemelt így pihenne a wild card körben, míg konferenciánként három mérkőzésre kerülne sor a rájátszás első hetében.

A tulajdonosok emellett jelentős átalakításokat tettek a bevételmegosztási modellben a játékosok irányába, csökkentették a holt szezonbeli terheiket, emeltek a minimálbér összegén, átalakították a pénzbüntetésekről szóló szabályzatot, illetve módosították a tiltott szerekre vonatkozó szabályzatot is.

A keretek létszámát is növelni szeretnék – jelenleg a végső keret 53 főt számlál a csapatoknál, ezt 55-re emelnék meg.

A major sportokban döntő jelentőséggel bírnak a kollektív megállapodások, s csak ezek aláírásával lehet megrendezni az aktuális idényt. Az NFL-ben például 2011-ben nem sokon múlt, hogy elmaradt a szezon, mivel a tulajdonosok sokáig nem tudtak dűlőre jutni a játékos-szakszervezettel (NFLPA). Az NHL-ben a 2004–2005-ös kiírás teljes egészében elmaradt, míg a 2012–2013-as évad „rövidítve” lett lebonyolítva a késői megegyezés miatt, s az alapszakasz a szokásos 82 meccs helyett csak 48 találkozóból állt az együtteseknek. Nem úszta meg az NBA sem, melynek a 2011–2012-es idénye a megegyezés hiánya miatt csak december végén indulhatott el, s 66 alapszakaszmeccsből állt.

Az MLB-ben (baseball) legutóbb az 1994–1995-ös szezon maradt el, igaz, akkor a játékosok sztrájkoltak.

Minden, ami az NFL 2020-as idényével kapcsolatos egy helyen itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik