NBA: uralta a harmadik meccset, szépített a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.23. 07:22
null
A labda a denveri Nikola Jokicsnál, Anthony Davis ezúttal a padlón (Fotó: Getty Images)
A Denver Nuggets 114–106-ra legyőzte a Los Angeles Lakerst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nyugati döntőjének magyar idő szerint szerda hajnali mérkőzésén, így összesítésben 2–1-re szépített.

 

Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 114–106

Remekül játszott, és végig irányított a Nuggets. Most játszotta eddigi legjobb meccsét ebben a párharcban a Denver, olyannyira, hogy gyakorlatilag végig vezetett is ezen az estén, sőt volt egészen tekintélyes előnyben is – igaz, ahogy azt megszokhattuk már ebben a playoffban, az ellenfél kis híján visszajött innen is. Az első negyedben még egálban voltak a felek, aztán a másodikban már „ütött” egyet a Denver, és egy 15–2-es rohammal 15 pontos előnyt épített fel pár perc alatt, innentől pedig már nem is adta ki a kezéből a vezetést – igaz, hullámvölgyei azért akadtak. A nagyszünetig végig két számjegyű volt a különbség, sőt 15-18 pont között mozgott, csak a legvégén jött vissza tízre a Lakers, majd a harmadik negyed elején hirtelen öt egységre szűkült ez a távolság. Itt viszont megint felpörgette a tempót a Nuggets, és a játékrész végére már 91–71 volt az eredményjelzőn, az addigi legnagyobb előnyét építette fel a társaság. A záró etap elején megint jött egy hullámvölgy, hat perccel a vége előtt már csak három pont volt közte, úgy tűnt, készülhetünk a szoros végjátékra, de a Denver ezt nem hagyta: előbb védekezésben szedte össze magát, majd az utolsó két percben támadásban is. Jamal Murraynek előbb volt egy nagy távoli dobása, aztán egy nagy gólpassza, majd bevert még egy óriási triplát az utolsó percben, így eldőlt a küzdelem – hirtelen megint tíz fölé nőtt a távolság, és innen nem volt visszaút. Összességében a két leeresztést leszámítva végig kontrollálta az eseményeket a Nuggets, az említett Murray végül 28 ponttal, 8 lepattanóval és 12 gólpasszal zárt 44 perc alatt. Mellette Nikola Jokics is igyekezett (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), a meglepetésember pedig Jerami Grant volt, aki teljesen váratlanul beszórt 26 pontot – a padról még 14-et hozzátett Monte Morris is, nagyon működött a gépezet. Ezzel elkerülték a 0–3-at, és életben maradtak. Ha következőre is tudnak így játszani, nyílttá tehetik a párharcot.

Ezúttal kevés volt a Lakers. Már a második mérkőzés második felében is voltak gondjai a Los Angelesnek, de azt még Anthony Davis nagy alakításával végül meg tudta nyerni, ezúttal viszont esélye sem volt arra, hogy valami hasonlót mutasson be a végén. Egyrészt most nagyon kikaptak lepattanózásban (44–25-re), másrészt kintről veszélytelenek voltak, összesen hat triplát tudtak bedobni, méghozzá alig 23%-os hatékonysággal – ez a kettő együtt már sok volt, főleg úgy, hogy egyébként a védekezésük sem működött. A sokat mozgó, Jokics passzai mellett sok agresszív betöréssel operáló Nuggets könnyedén bontotta le őket, és 60 pont fölé jutott a festékből. Egyedül a 11 labdaszerzés és a leindításból szerzett 21 pont az, ami jól mutat náluk, egyébként viszont ez egyáltalán nem az ő meccsük volt – Anthony Davis a 27 pontja mellett összesen két lepattanót szerzett meg, LeBron James tripla duplája (30 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) pedig most nem bizonyult elégnek. Nagy baj persze nincs, hiszen vezetnek 2–1-re, de tény, hogy játékban az elmúlt másfél meccs során abszolút felnőtt melléjük, jelen esetben pedig inkább föléjük is nőtt a Denver, úgyhogy a negyedik találkozóra valamit ki kell találniuk.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 28/12, Grant 26/6, Jokics 22/3
A Lakers legjobb dobói: James 30/3, Davis 27, Caldwell-Pope 12/6
A párharc állása: 2–1 a Lakers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik