NBA-rekord és erődemonstráció a Golden State-től Denverben

Vágólapra másolva!
2019.01.16. 08:46
null
A Golden State nagyon elverte a Denvert (Fotó: twitter.com/warriors)
Kiütéses győzelmektől volt hangos az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapja és végül ez lett a forgatókönyv a Denver-Golden State nyugati csúcsrangadón is: a címvédő 51 pontos első negyeddel szedte szét riválisát és átvette tőle a konferencia első helyét. A Sixers 42, a Bucks 38, a Pacers pedig 34 ponttal nyert, az OKC Atlantában is kikapott és ezúttal a Lakers sem hibázott a Chicagóval szemben.

 

Indiana Pacers–Phoenix Suns 131–97

Gond nélkül. Az elvárásoknak megfelelően hozta ezt a kötelező győzelmet az Indiana, méghozzá teljesen simán: az első negyedben Bogdanovic és a padról beszálló Joseph párosa 18, az egész csapat 38 pontot szerzett, míg a teljes Suns 19-et, úgyhogy már ekkor eldőlt a küzdelem érdemi része. A második játékrészben egyszer még megpróbált ráijeszteni ellenfelére a vendégcsapat és egészen hét egységig zárkózott, de ezúttal ennyi volt tőle a maximum, a Pacers hamar reagált és a nagyszünet után már gálázott, volt 37 pontos előnyben is – ez és az első negyedben szerzett 38 pont is szezoncsúcsnak számít Oladipóéknál. A hazaiak 27–10-re nyertek a leindításból szerzett pontokat tekintve, a kispadjukról 52 pont érkezett, csapatszinten 52 százalékkal tüzeltek, közte 48 százalékos triplázással és heten is elérték náluk a tízpontos határt – jutott idő pihenni is, a közönséget kiszolgálták, valahogy így kell behúzni egy papírforma győzelmet.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Esély nélkül. Ezen a találkozón nem osztottak lapot a Sunsnak és igazából nem is nagyon lehet egy-két dologra rámutatni, hogy ez volt ennek az oka, mertszinte mindent rosszul csináltak a vendégek. Pocsékul, figyelmetlenül védekeztek, 30 százalék alatt tripláztak, 50 százalékkal büntetőztek, eladtak 19 labdát, 13-mal több faultot ütöttek be, mindenben elmaradtak ellenfelüktől, ráadásul egyénileg sem volt senki, aki igazán jó napot fogott volna ki – Devin Booker például mindössze nyolc pontot tett hozzá, így nem lehetett minimális esélyük sem. Nagy baj persze így sincs, sokkal többet nem is várhattunk tőlük idegenben és ez így lesz a következő, torontói fellépésükön is.

A Pacers legjobb dobói:Bogdanovic 20/9, Evans 20/3, Turner 18/3
A Suns legjobb dobói:Warren 18/3, Oubre Jr. 16/3, Ayton 14

Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 149–107

Kitombolta magát a Philly. Jimmy Butler természetesen bevallottan nagyon szerette volna megverni korábbi csapatát és vagy ez, vagy más, de valami nagyon feltüzelte most a hazai alakulatot, mert a társaság szenzációs játékkal döngölte földbe a teljesen esélytelen Minnesotát. Brett Brown fiai hatalmas tűzzel kezdték az összecsapást, az első negyedben 40, a másodikban 43 pontot szórtak, ennél a 83-nál pedig csak a GSW tudott egyszer többet berámolni idén anagyszünetig – tették mindezt látványos betörésekkel, zsákolásokkal, 10/20 triplával és hibátlan büntetőzéssel, úgyhogy nem volt meglepő a 25 pontos vezetés. És bár korábban sokszor volt ilyenre példa, mostnem vettek vissza a folytatásban sem, így végül elképesztő számokkal zártak: 40 gólpassz, 60 százalékos mezőnymutató, klubrekordot jelentő 21 bedobott hármas és a Wells Fargo Center történetének legtöbb szerzett pontja, úgyhogy most bőven volt mit ünnepelnie az arénának. Egyénileg szinte mindenki remekelt, talán Joel Embiid (31 pont, 13 lepattanó, 4/6 tripla) és Ben Simmons (20 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk, 7/10 mezőnyből) teljesítményét emelhetjük ki, hozzátéve, hogy természetesen maximum 28 percet játszott mindenki – egyébként Butler végül nem vállalt főszerepet, 8/10-es mezőnymutatóval szórt be 19 pontot, nem akarta elvinni a show-t. Ezzel a szenzációs győzelemmel vett lendületet az együttes a következő, egészen brutális 12 meccses szériára, ahol eldől, hogy valójában mennyire jók is Embiidék.

Ennél többet remélt a Minnesota. „Meg fogjuk nézni a filmet, aztán továbblépünk. A kommunikációnk nem volt megfelelő” – értékelte a látottakat Ryan Saunders, a Wolves vezetőedzője, de az ő részükről túl sok elemzésnek nincs is helye, mert egész egyszerűen biodíszletnek használta őket a gálázó Philadelphia. Az már senkit nem érdekelt, hogy támadásban sem voltak jók (40 százalék alatti mezőnymutató, stb.), mert annyira láthatatlanul védekeztek, hogy a Sixers egyetlen játékát sem tudták megfogni, levédeni, minden labdabirtoklásnál az történt, amit Butlerék akartak – az OKC idegenbeli és a Pelicans hazai legyőzése után azért ennél többet várhattak Townsék, de most nagyon-nagyon beleszaladtak a késbe.

A 76ers legjobb dobói:Embiid 31/12, Simmons 20, Butler 19/9
A Timberwolves legjobb dobói:Rose 15/3, Towns 13/6, Wiggins 12

Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 142–126

Futó- és dobópárbajt nyert a Hawks. Iszonyatos sebességgel zajlott ez a találkozó, gyakorlatilag folyamatosan rohant mindkét csapat és amelyiknél éppen jött egy jobb időszak, az tudott előnybe kerülni – ennek megfelelően jelentős volt a hullámzás, hiszen ilyen félelmetes tempó mellett a 10-15 pontos különbség sem jelentett sokat. A második negyedet az Atlanta nyerte 45–30-ra, majd a harmadikat a Thunder húzta be 41–27-re, hogy aztán a záró etapban meglepetésre ismét a Hawks kerüljön fölénybe: a hazaiak három perc alatt futottak egy 15–3-at, fordítottak és végül 45–26-ra nyerték meg ezt a játékrészt. Az Atlanta összességében elképesztő támadójátékot mutatott be, mert a rohanás mellett félelmetes hatékonysággal dolgozott a gárda, 62.2 százalékkal (!) dobott mezőnyből, kiosztott 36 gólpasszt és 18/37 triplát süllyesztett el – egyénileg szinte nem is láthattunk gyenge produkciót náluk, abszolút ihletett formában kosárlabdáztak. Ezzel pedig újabb bravúrgyőzelmet jegyeztek és ismét bizonyították, hogy komolyan kell őket venni, mert jelen állapotukban bárkit képesek megviccelni – az atlantai közönség is remekül szórakozott, az utóbbi hetekben jó irányba haladnak John Collinsék.

Most már el kell gondolkodni. A Spurs elleni visszavágót ugyan megnyerte, de összességében ötből négy meccset elbukott a Thunder, ez most egy újabb nagyon komoly pofon volt egy keleti alsóházi csapat ellen, ráadásul a még mindig ligaelső védekezés ezeken a mérkőzéseken teljesen eltűnt – most sem tudták megállítani az Atlantát a vendégek, márpedig enélkül annyira azért nem dobnak jól, hogy rendszeresen nyerjék a pontháborúkat. Most is alulmaradtak ebben, hiába Russell Westbrook (31 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz, 5 szerzett labda) jó teljesítménye, csapatszinten sokkal-sokkal pontatlanabbak voltak ellenfelüknél, feleannyi triplát dobtak, csak 45 százalékkal céloztak mezőnyből, csak 22 gólpasszal zártak és hiába dobtak 40 pontot leindításból, illetve harcoltak ki 41 büntetőt, ez most csak arra volt elég, hogy az utolsó negyed közepéig partiban legyenek. Most már valamit ki kell találniuk, mert borzasztóan rossz irányba mentek el és ennek köszönhetően kezdik magukra húznia tabellán a komplett nyugati középmezőnyt.

A Hawks legjobb dobói:Collins 26, Young 24/12, Len 24/3
A Thunder legjobb dobói:Westbrook 31, George 24/15, Grant 21, Schröder 21/9

Milwaukee Bucks–Miami Heat 124–86

Takarékon is oktatott a Milwaukee. Nagyon fontos volt ez a meccs a Bucks számára, mert zsinórban hatszor kapott ki a Miamitól és egyszer idén is megégett már a floridaiak ellen, ezúttal viszont nem bízta a véletlenre Mike Budenholzer együttese és az első percek után végig dominálni tudott. Egy 13–2-es rohammalaz első negyedben is megvolt már a hétpontos előny, aztán a másodikban egy 12–0-val tekintélyes fórba kerültek Middletonék és ezzel igazából el is döntötték a találkozót – itt már 26 ponttal is vezettek, a fordulás után lett ez 31 is, úgyhogy nagyobb erőlködés nélkül, a kulcsjátékosokat pihentetve is kiütötte ellenfelét a gárda. Ezt jelzi az is, hogy 22-26 percet játszottak a kezdők, az is, hogy Giannis Antetokounmpo összesen kilenc dobást vállalt (12 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) és az is, hogy mind a 13 pályára lépő játékos pontot szerzett – az 50 százalékos mezőnymutató, a 17/39 tripla, a 35 gólpassz és a mindössze hét eladott labda is parádés, emellett a védekezésükre is odafigyeltek, úgyhogy tényleg takarékon oktatták le a Miamit és 13–3-as mérleget hoztak az elmúlt egy hónap során.

Ezt most felejtsük el. Semmi sem működött elfogadhatóan a Heatnél, igazán az első negyed derekáig volt rendben a gárda, onnantól tulajdonképpen minden szétesett és mivel a Bucks ezt azonnal megbüntette, nem is volt érdemi esélyük a vendégeknek arra, hogy összeszedjék magukat. Ezúttal egyáltalán nem értek oda a Milwaukee játékosaira védekezésben, húsz pontot kaptak leindításból, sem a festéket, sem a perimétert nem tudták levédekezni, kicsit fejetlennek tűntek, közben pedig a túloldalon is olyan gyengén játszottak, hogy nem tudtak közel maradni – mindössze nyolc büntetőt harcoltak ki, mezőnyből 42, kintről pedig 24 százalékkal céloztak. Ez most így sikerült, a papírforma az ő vereségüket jósolta és bár a különbség hatalmas, most már a következő feladatra kell koncentrálniuk, mert ha visszatalálnak az előző két meccsen mutatott formájukhoz, azzal bőven lesz keresnivalójuk Detroitban.

A Bucks legjobb dobói:Bledsoe 17/6, Brogdon 16/3, Brown 13/9
A Heat legjobb dobói:Winslow 19/9, Whiteside 19, Wade 9/3, Ellington 9/9

Denver Nuggets–Golden State Warriors 111–142

Erődemonstráció. Kis túlzással egy másodpercig sem adott esélyt eddigi legnagyobb nyugati kihívójának a Golden State és ezt egy olyan első negyeddel nyomatékosította, amilyet még nem látott az NBA: 51 pontot szórt a bajnok a nyitó játékrész során, amire még soha nem volt példa a liga történetében és 50-et is utoljára 1990-ben produkált a Phoenix. A vendégek bemutatót tartottak támadójátékból, köszönhetően a borzasztóan jó labdajáratásnak és az extra dobóformának, Steph Curry (30 perc, 31 pont, 8/13 tripla), Klay Thompson (25 perc, 31 pont, 5/8 tripla) és Kevin Durant (30 perc, 27 pont, 5/7 tripla, 6 gólpassz) is parádézott, csapatszinten pedig végül 60 százalékos mezőnymutatóval, 54 százalékkal bevert 21 triplával és 38 gólpasszal zártak - mindezt abban a csarnokban, ahol idén eddig összesen három vendégcsapat nyert. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a csúcsrangadóként beharangozott találkozón erőt demonstrált a GSW és megmutatta, hogy mire lehet számítani az ellenfeleknek – ráadásul továbbra is az a terv, hogy pénteken DeMarcus Cousins is megkezdi a szezont...

Köze sem volt a rangadóhoz. A Nuggets nem tudta felvenni a kesztyűt a félelmetes Golden State-tel, úgyhogy a rangadóból sima vendégsiker lett, Mike Malone alakulata pedig ezzel át is adta a nyugati első helyet mai ellenfelének, igaz, mindössze fél meccs különbséggel. Nikola Jokics hamar faultgondokba került, de elsősorban azzal volt probléma, hogy védekezésben nem voltak képesek lekövetni Curryék mozgásait, akik könyörtelenül be is dobtak mindent, jól jellemzi a meccset, hogy a hazaiak 60 dobott ponttal és 49 százalékos mezőnymutatóval álltak a nagyszünetben, mégis égtek 18-cal – erre nehéz mit mondani, Malone is csak annyit mondott, hogy az ilyen meccseken derül ki, hogy igazából hol is tartanak. Hát most kiderült, persze egy meccsből nem szabad túl nagy következtetéseket levonni, de az biztos, hogy van még min javítaniuk ahhoz, hogy valós kihívóként lehessen róluk beszélni.

A Nuggets legjobb dobói:Beasley 22/18, Murray 21/12, Jokics 17
A Warriors legjobb dobói:Curry 31/24, Thompson 31/15, Durant 27/15

Los Angeles Lakers–Chicago Bulls 107–100

Ezt most megoldotta a Lakers. Komoly győzelmi kényszerben lépett pályára ezen a meccsen a hazai csapat, amely továbbra is nélkülözi LeBron Jamest, valamint Rajon Rondót, ezúttal viszont ha nem is könnyedén, de végül megoldotta a feladatot. Dominálni most sem tudott a Los Angeles, de védekezésben próbált fegyelmezetten és koncentráltan játszani, elöl pedig ha nem is brillíroztak, de egy jó átlagot hoztak a fiatalok – egyébként Luke Walton is változtatott, Caldwell-Pope és Chandler kezdett a Ball-Ingram-Kuzma trió mellett, Hart és McGee csak a kispadról érkezett. Ezzel együtt sokáig szorosan alakult a meccs, majd 48–48 után, a harmadik negyedben Ball bevágott két triplát egymás után, a LAL futott egy 8–0-t és innentől kézben tartotta az összecsapást – vezetett már 16 ponttal is, igaz, az utolsó percben öt egységig visszaengedte a Chicagót. El viszont már nem rontotta a meccset, az első félidei 2/15 triplához 6/11-et tettek hozzá Kuzmáék a másodikban, Ball (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Ingram (16 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) is jól mozgott, úgyhogy ezt a kötelezőt már be tudtákhúzni és 4–7-re állnak James kidőlése óta – a következő feladat a jóval erősebb, de gödörben lévő OKC lesz.

Jabari Parker visszatért? December 10-e óta nem volt tagja a Chicago aktív rotációjának Jabari Parker, január 4-én került egyszer pályára, majd utána megint nem, egészen a legutóbbi találkozóig, ahol már játszott 19 percet, majd most ismét kapott 17-et és ezt igyekezett is kihasználni: 18 ponttal csapata legjobb dobójaként zárt, 7/10 dobása a gyűrűben landolt, hátul pedig két labdaszerzéssel jelentkezett. Egyébként viszont túl sok pozitívumot nem lehet elmondani a Bullsról, az első negyedben 8/28-at dobtak mezőnyből a vendégek és csak a Lakers visszafogottságának köszönhetik, hogy ilyen szoros lett a végeredmény, Markkanen, Dunn és LaVine sem játszott jól, meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott a gárda.

A Lakers legjobb dobói:Ball 19/9, Caldwell-Pope 17/3, Ingram 16, Kuzma 16/3
A Bulls legjobb dobói:Parker 18/6, Markkanen 17/9, Hutchison 12, Arcidiacono 12/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik