NBA: parádés védekezéssel vette el a Portland pályaelőnyét a New Orleans

Vágólapra másolva!
2018.04.15. 09:03
null
A Pelicans elvette a Trail Blazers pályaelőnyét (Fotó: NBA)
Lebontotta a Blazers játékát és idegenbeli győzelemmel nyitotta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei rájátszását a New Orleans, azonnal elvéve a Portland pályaelőnyét. A többi párharcban hazai győzelmek születtek az első játéknapon, a Sixers dobófesztivált rendezett, a Warriors lejátszotta a Spurst, a Raptors pedig a negyedik negyedben döntött a Washington ellen.

Toronto Raptors–Washington Wizards 114–106

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere akezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere akezdo5.hu

Extra kinti dobóformával nyert a Raptors. A Wizards elég sokszor duplázta Kyle Lowryt és DeMar DeRozant is, akik ugyan ezzel együtt dobtak 28 pontot, de ennél fontosabb volt, hogy hogyan passzolnak ezekben a helyzetekben – megoldották, kiosztottak 15 gólpasszt, a társak pedig köszönték szépen és bedobálták a jó helyzeteket kintről. Főleg Serge Ibaka (23 pont, 3/4 tripla, 12 lepattanó) volt elemében, de a kispadról beszálló Miles-Wright páros is bebombázott 7/11 hármast, sőt, Anunoby is hozzátett kettőt, így csapatszinten 16/30-cal zártak távolról, amivel megdöntötték saját rájátszás-rekordjukat és nem mellesleg megnyerték a meccset. A negyedik negyedben is nagyon erősen a kinti tűzerejükre támaszkodtak és 91-88-as Wizards-vezetés után futottak egy 7–0-t, majd egy 8–0-t, három és fél perccel a vége előtt Wright triplájával meglett a közte tíz és innen már nem tudott visszatáncolni a Washington, a szorosan, hullámzóan alakuló összecsapás végén felül tudott kerekedni az első kiemelt. Ezzel egyébként egy 17 éves átkot tört meg: utoljára 2001-ben tudta egy playoff-párharc első meccsét megnyerni a társaság.

Nem volt rossz, de nem volt elég a Wizards. Egészen a negyedik negyedig ott volt ellenfele nyakán, sőt, többször vezetett is a Washington, ám végül nem tudott mit kezdeni a Raptors kinti dobásaival és vereséget szenvedett. Bradley Beal szerint megvoltak a lehetőségeik, hogy a maguk javára döntsék el ezt a találkozót, de nem tudták megtenni, pedig ő maga (19 pont, 4 gólpassz) sem játszott rosszul, John Wall (23 pont, 15 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) elöl-hátul igyekezett húzni csapatát, sőt, Markieff Morris (22 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) extrája is sokat segített. A rotáció viszont elég hamar felborult, mert Marcin Gortatra már a feldobásnál faultot fújtak, majd hamar begyűjtötte a másodikat is és le kellett ülnie, sőt, a helyére beálló Mahinmi is beütött két személyit alig három perc alatt – pedig nagy szükségük lett volna a jó, agresszív magasemberekre hátul. Aztán a negyedik negyedben is megnehezítették a saját dolgukat, mert Scott lekönyökölta Lowryt és flagrant faultot fújtak rá, ebből fordított a Toronto és ezt követően nem tudott már visszatalálni a helyes útra a fővárosi alakulat, így bár nem játszott alárendelt szerepet, nem tudta ellopni a pályaelőnyt.

A Raptors legjobb dobói: Ibaka 23/9, Wright 18/9, DeRozan 17/6
A Wizards legjobb dobói:
Wall 23/9, Morris 22/3, Beal 19/6

Philadelphia 76ers–Miami Heat 130–103

Nem illetődött meg a Philly. Nem nagyon zavartatta magát az Embiidet nélkülöző hazai csapat és bár kellett egy kis idő belelendülni, de végül pontosan úgy dobta szét ellenfelét, ahogy azt az alapszakaszban megszokhattuk – 18/28 triplát (64.3 százalék) pörköltek be Brett Brown játékosai és a szoros első félidő után valósággal kiütötték a Miamit. Ben Simmons rendre megtalálta társait (17 pont, 9 lepattanó, 14 gólpassz), körülötte pedig többen is forró kézzel értékesítették a helyzeteket, JJ Redick (28 pont, 4/6 tripla), Marco Belinelli (25 pont, 4/7 tripla), Dario Saric (20 pont, 4/6 tripla) és Ersan Ilyasova (17 pont, 14 lepattanó, 3/4 tripla) sem nagyon tudott hibázni ezen az estén, így a fordulás után 74–43-ra (!) nyert a társaság. Elsőre tehát abszolút ráerőltette akaratát ellenfelére a Sixers és bár mindössze négy pontot szerzett leindításból, a második félidő már így is teljes mértékben Simmonsék szájíze szerint alakult, ami újabb lökést adhat nekik a párharcban – ráadásul a hírek szerint a második, vagy a harmadik meccsen akár Embiid is visszatérhet.

Egy félidőt bírt a Heat. Az első két negyed során még faultokkal sikerült megtörni a Sixers lendületét a Miaminak, ez párosult egy kiváló dobóformával a vendégek részéről, így Kelly Olynyk (26 pont, 9/13 mezőnyből, 4/5 tripla) vezérletével 60–56-os előnyben voltak a nagyszünetben. A fordulás után azonban még tovább gyorsított a Philly és itt már nem bírták tartani a lépést Erik Spoelstra játékosai, akik mindössze 12 percig használták Hassan Whiteside-ot, inkább Olynykkel, vagy akár Adebayóval próbálkoztak centerben – a gond viszont inkább a hátvédsorban volt, gyakorlatilag egyedül Dwyane Wade volt hatékony, a többiek bőven feledhető produkciót nyújtottak. Spoelstrának mindenképpen változtatnia kell a második meccsre, mert az lehet, hogy kevés lesz, ha a Philly gyengébb dobóformájában bízik majd és azon a találkozón már rajtuk is nyomás lesz.

A 76ers legjobb dobói: Redick 28/12, Belinelli 25/12, Saric 20/12
A Heat legjobb dobói:
Olynyk 26/12, Dragic 15/9, J. Johnson 13/6

Portland Trail Blazers–New Orleans Pelicans 95–97

Elvette a pályaelőnyt a Pelicans. Egyszerűen jobban működött ezen a találkozón a vendégek játéka, a húzóemberek egyénileg mind kiváló teljesítményt nyújtottak a New Orleansnál, ami nagyon fontos győzelmet eredményezett. Támadásban Anthony Davis volt foghatatlan (35 pont, 14 lepattanó, 4 blokk), de mellette remekelt Nikola Mirotics (16 pont, 11 lepattanó, 4/10 tripla, 4 blokk), Jrue Holiday (21 pont, 10/20 mezőnyből) és Rajon Rondo (17 gólpassz, 2 eladott labda) is, a csapatvédekezés pedig parádésan zárt, teljesen elvették a Portland játékát – az említett Holiday, Rondo páros nagyon megfogta a Lillard-McCollum duót, a Davis-Mirotic kettős által kiosztott nyolc blokk pedig önmagáért beszél. A második félidőben, különösen a negyedik negyedben azért volt egy hullámvölgye a társaságnak, így a bőven tíz pont feletti előnyükből egylabdás meccs lett az utolsó percre, de Holiday két nagy védekezésével és némi szerencsével megoldották a hátralévő időt, Davis 4/4 büntetőt küldött a helyére, így McCollum már csak a végeredményt tudta kozmetikázni.

Hiába hajrázott a Portland. Az első félidőben kilátástalan volt a Blazers támadójátéka és bár ez valamelyest javult a fordulás után, sőt, a záró etap bizonyos időszakaiban már működött a gépezet, ez kevésnek bizonyult – így is csak 37.8 százalékos mezőnymutatóra, valamint 30.8 százalékos triplamutatóra tudtak javulni, igazából a 15 támadópattanónak és a leindításból szerzett 29 pontnak köszönhették, hogy nem kaptak ki simán. Lillard 6/23-as és McCollum 7/18-as mezőnymutatója is borzalmas, nem nagyon jutottak el a gyűrűig, mindketten igazából csak kintről voltak veszélyesek, így felállt védelem ellen szinte tehetetlen volt a társaság, ez pedig azonnal a pályaelőnybe került – a következő meccsen már-már az életükért küzdenek majd, ott egyszerűen muszáj lesz nyerniük.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 19/12, Lillard 18/12, Turner 13/3
A Pelicans legjobb dobói:
Davis 35, Holiday 21/3, Mirotics 16/12

Golden State Warriors–San Antonio Spurs 113–92

Megérkezett a címvédő védekezése. Valóban egyik pillanatról a másikra kapta össze magát hátul a Golden State, bár ehhez Steve Kerr lépése is kellett, hiszen Cook helyett betette a kezdőbe Andre Iguodalát, így irányító nélkül, a Thompson, Iguodala, Durant, Green, McGee ötössel nyitott a gárda. Erre egyáltalán nem volt ellenszere a Spursnek, a hazaiak minden játékukat szétcincálták, mindent el tudtak váltani és LaMarcus Aldridge-ot sem hagyták dominálni, eközben a túloldalon Klay Thompson (27 pont, 11/13 mezőnyből, 5/6 tripla) extra dobóformában tüzelt, Kevin Durant (24 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) volt a támadójáték középpontja, Draymond Green (12 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) pedig osztogatta a labdákat jobbra-balra – ehhez Iguodala hozzátette az „iguodalás" játékát, plusz a kispad is elvégezte a feladatát, így tulajdonképpen tükörsima győzelmet aratott a címvédő. Az 50 százalék feletti triplamutató, a 32 gólpassz és az 51-30-ra megnyert lepattanózás is beszédes Duranték részéről, akik az első negyed végén 11, a nagyszünetben 16, a harmadik játékrész végén pedig 23 ponttal vezettek, nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, még Steph Curry nélkül sem. A „statement game" tehát megvan, az első meccsen jelezte a GSW, hogy mire kell tőle számítani, most a Spursnél pattog a labda...

Elsőre esélytelen volt a Spurs. Sem védekezésben, sem támadásban, sem lepattanózásban nem volt sok keresnivalója ezen a találkozón a San Antoniónak, hátul egyszerűen képtelenek voltak megtörni a Warriors játékát, elöl pedig nem volt mihez nyúlni – a kezdőben egyedül Aldridge jutott nyolc pont fölé, de a padról sem érkezett megváltás. Gregg Popovich szerint az első negyedben úgy néztek ki játékosai, mint birkák a reflektorfényben, Danny Green azt mondta, hogy túlreagálták a helyzetet, mindenesetre sansztalanul kaptak ki, végig az történt a pályán, amit a GSW akart. A harmadik negyedben egyszer azért még bejöttek tíz pont alá a mindössze 40 százalékkal dobó Forbesék, de ez nem tartott sokáig, rögtön egy 12-2-es futással válaszoltak a hazaiak és többször már nem tudott látótávolságon belülre kerülni a Spurs – van min változtatnia Popovichnak a második mérkőzésre.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/15, Durant 24/3, McGee 15
A Spurs legjobb dobói:
Gay 15/6, Aldridge 14, Forbes 14/3

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT

Toronto Raptors–Washington Wizards 114–106

A párharc állása:
1–0, a Toronto javára

Philadelphia 76ers–Miami Heat 130–103
A párharc állása:
1–0, a Philadelphia javára

NYUGATI FŐCSOPORT
Golden State Warriors–San Antonio Spurs 113–92
A párharc állása:
1–0, a Golden State javára

Portland Trail Blazers–New Orleans Pelicans 95–97
A párharc állása:
1–0, a New Orleans javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik