NBA: LeBron James visszatér a Clevelandbe! - hivatalos

Vágólapra másolva!
2014.07.11. 18:35
null
LeBron James üzenete egyértelmű: Hazajövök!
Az utóbbi években a Miami Heatben kosárlabdázó LeBron James visszatér korábbi csapatába, a Cleveland Cavaliersbe – ezt maga a kétszeres NBA-bajnok „King James" jelentette be a Sports Illustratednek.

 

„Nem ígérek bajnoki címet. Tudom, hogy azt milyen nehéz megszerezni. Még nem állunk készen rá. Lehetetlenség – fogalmazott LeBron James a bejelentésekor. – Természetesen én már a következő évben bajnok szeretnék lenni, de nem akarok elrugaszkodni a valóságtól. Ez hosszú menet lesz, hosszabb, mint amilyennek 2010-ben ígérkezett. A türelmem próbára lesz téve. Ezzel tisztában vagyok. Egy fiatal csapattal és egy új edzővel fogok együtt dolgozni. Én leszek a nagy öreg."

ÜZEN A TWITTER
Dan Gilbert, a Cavaliers tulajdonosa: Üdvözlünk itthon, King James! Nagyon irigylem a szurkolóinkat, Cleveland és Ohio népét. Náluk jobban senki sem érdemel meg egy bajnokot..."
Micky Arison, a Heat tulajdonosa: Sokkoltak a mai hírek, csalódott vagyok. Ugyanakkor sohasem feledem azt a négy évet, amit LeBron jóvoltából átélhettünk. Köszönet a szép emlékekért!
Tristan Thompson, a Cavaliers csatára: Köszöntünk itthon, tesó! A városod tárt karokkal vár.
Ricky Rubio, a Minnesota játékosa: Hát, akkor nem jön Minnesotába...

Írásában James kifejtette: bár az utóbbi években nem Clevelandban kosarazott, ő ugyanaz az északkelet-ohiói srác maradt, aki volt, és a Miami Heat olyan volt számára, mint a szülőföldjüket elhagyó, tanulásra vágyó diákoknak a kollégium és az egyetem.

„Az elmúlt négy év segített azzá válnom, aki ma vagyok. Jobb kosárlabdázó és jobb ember lettem. Egy olyan franchise-ban volt alkalmam sokat tanulni, amelyikbe mindig is vágytam. Életem végéig a második otthonomként fogok tekinteni Miamira."

A kétszeres NBA-bajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes kosárlabdázó hozzátette: négy éve azért igazolt a Heatbe, mert Dwyane Wade-del és Chris Boshsal akart együtt kosarazni, no meg Udonis Haslemmel és Mario Chalmersszel, mert:

„Erősen hittem, hogy együtt varázslatos dolgokra leszünk képesek. És meg is csináltuk! Nagyon nehéz hátrahagyni mindazt, amit együtt felépítettünk. Néhányukkal már megbeszéltem ezt, és a többiekkel is meg fogom. Amit elértünk, örök életű. Mi pedig mindörökre testvérek maradunk. Micky Arison (tulajdonosnak) és Pat Riley (általános menedzsernek) is szeretném megköszönni, hogy lehetővé tették nekünk ezt a négy évet."

James megindokolta azt is, miért ezt a módját választotta a bejelentésnek: az írásbeli megnyilvánulás révén látta biztosítottnak, hogy megszakítás nélkül kifejtheti gondolatait, és egyértelművé tegye például azt, hogy sem Erik Spoelstra vezetőedzővel, sem Pat Rileyval nem romlott meg a kapcsolata, és még csak arról sincs szó, hogy a Heat vezetői „nem akarnak jó csapatot összerakni".

„Ilyesmiről egyáltalán nincs szó – szögezte le James, majd így folytatta: – Amikor elhagytam Clevelandet, misszióra indultam. Bajnoki címet akartam, nyertünk is kettőt. Miami már tudja, milyen érzésekkel jár ez. A mi városunknak azonban nagyon-nagyon hosszú ideje nem volt része ilyesmiben. Nem kérdéses, továbbra is annyi trófeát akarok nyerni, amennyit csak lehetséges, de számomra most már az a legfontosabb, hogy egy trófea Északkelet-Ohióba kerüljön."

James nem rejtette véka alá: mindig is készült a visszatérésre, arra, hogy Clevelandben fejezze be a pályafutását. Egyre többet merengett azon, hogy két fiát és hamarosan megszületendő kislányát a szűkebb pátriájában neveli fel – és ahogy telt-múlt az idő, a gondolat megérlelődött benne.

„Végignéztem a csapatokon, és arra jutottam, ha elhagyom Miamit, csak a Cleveland jöhet szóba – tért át újra a szakmai oldalra James, majd visszakanyarodott a négy évvel ezelőtti, nem túl szép búcsúhoz. – A költözéshez szükségem volt a feleségem és az édesanyám támogatására is. Őket nagyon megviselte Dan Gilbert (Cavaliers-tulajdonos) akkori nyílt levele, a clevelandi drukkerek pfujolása, a mezégetések. Bennem is vegyes érzések kavarogtak. Könnyű lett volna azt mondani, hogy oké, nekem ezekkel az emberekkel többé nincs dolgom. De aztán körüljártam az egészet a másik oldalról is: vajon én hogyan reagáltam volna kis srácként, ha a példaképemnek tekintett helyi sportoló egyszer csak odébbáll, és elhagy minket? Találkoztam Dannel, végigbeszéltük a dolgokat négyszemközt. Kibeszéltünk mindent. Mindenki követ el hibákat. Én is. Hát ki vagyok én, hogy haragot tartsak?"

James mentorként tekint magára, és reméli, olyan eredményekre vezeti tehetséges fiatal csapattársait, amiről talán még álmodni sem mernek. Kyrie Irvinget szeretné a liga egyik legjobb irányítójává nevelni, úgy érzi, segítségére lehet Tristan Thompsonnak és Dion Waitersnek, és alig várja, hogy újból együtt játszhasson egyik kedvenc kosarasával, Anderson Varejaóval.

„De engem a kosárlabdánál fontosabb dolgok is visszahoztak. Érzem a felelősséget, hogy vezetnem kell az ittenieket, és nem csak egyféle értelemben. Ezt nagyon komolyan veszem. Lehet, hogy a jelenlétem Miamiban is megváltoztatja a dolgokat, de a saját közösségemben nagyobb lehet a befolyásom” – írja James, aki szeretne az eddigieknél (például alapítványi tevékenységénél) is többet tenni azért, hogy Cleveland és környéke családalapítás, valamint munka szempontjából is „a világ legjobb helyeinek egyike” legyen, ahonnan senki sem kívánkozik el.

„Északkelet-Ohióban semmit sem adnak ingyen. Itt mindent meg kell szerezni. Meg kell dolgozni mindenért. Készen állok a kihívásra. Hazajövök.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik