NBA: LeBron James hihetetlen, újabb dudaszós győztes kosár – videó

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.06. 09:33
null
James újra ellenállhatatlan volt
Idegőrlő végjátékot nyert meg Philadelphiában a Celtics, míg LeBron James újabb dudaszós győztes dobást süllyesztett el, így mindkét keleti főcsoport-elődöntős párharc 3–0-ra áll az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 105–103

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Megint LeBron James. Gyakorlatilag végig a Cavs járt előrébb, már az első percekben tíz pont körül mozgott a hazai előny, a nagyszünetben tizenöt volt közte és ez meg is maradt, tizennégy pontos távolságból indult a záró etap – sőt, egyszer ugyan feljött a Raptors, de LeBron James egy-két nagy dobásával újra megvolt a közte tíz. A végére mégis olyan lendületbe jöttek a vendégek, hogy 19 másodperccel az órán Kyle Lowry felhozta csapatát 102–100-ra, majd Jeff Green kihagyott büntetője után OG Anunoby vert be egy hármast, ezzel egyenlített a Toronto. Maradt még azonban nyolc másodperc, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy James válaszoljon: végigrohant Anunobyval a nyakán, ugyan a gyűrűig nem jutott el, de bal oldalról, középtávolról eleresztett egy jobbkezes floatert, ami a dudaszó pillanatában, a palánkról vágódott a gyűrűbe – újabb meccsnyerő dobás a Cleveland szupersztárjától, amely valószínűleg egyben továbbjutást is ér. James egyébként is oktatott (38 pont, 14/26 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), mellette Kevin Love (21 pont, 16 lepattanó) és Kyle Korver (18 pont, 4/8 tripla) villogott leginkább, a Cavs pedig bár dudaszós kosárral, de tulajdonképpen végig vezetve verte meg harmadszor is ellenfelét – jön a negyedik meccs, ahol akár ki is söpörheti Tyronn Lue csapata a keleti első kiemeltet.

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Hiába variált Dwane Casey. Alacsonyabb szerkezetre váltott a Toronto mestere, a kispadra ültette Serge Ibakát és a kezdőbe rakta Fred VanVleetet, de ez nem bizonyult jó döntésnek, rögtön egy 2/11-gyel kezdtek mezőnyből és 16–4-es hátrányba kerültek. Ezt tetézte később DeMar DeRozan vállalhatatlan formája, hiszen a Raptors egyik vezére nyolc pontot szenvedett össze 3/12-es mezőnymutatóval, faultgondokba került, majd Casey ki is ültette a negyedik negyedben, mert csak ártott a csapatnak. Hiába játszott remekül Kyle Lowry (27 pont, 9/13 mezőnyből, 4/8 tripla, 7 gólpassz), illetve OG Anunoby (18 pont, 4/7 tripla, három clutch dobás a végén), hiába egyenlítettek éppen a legjobbkor azok után, hogy végig hátrányban voltak, ez sem volt most elég – 0–3, ráadásul mentálisan abszolút a padlón van a gárda, ez egyértelműen látszott...

A Cavaliers legjobb dobói: James 38/3, Love 21/3, Korver 18/12
A Raptors legjobb dobói:
Lowry 27/12, Anunoby 18/12, Miles 13/9

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 98–101 – hosszabbítás után

Belinelli egyszer még mentett, de végül Horford döntött. Végig szorosan alakult a találkozó, de a hajrá egészen őrültre sikerült – folyamatosan egálban voltak a felek, majd 41 másodperccel a vége előtt vezetéshez jutott a Philly, de ez sem tartott sokáig, az időkérés után Brown egyenlített és 85–85-ről indult az utolsó néhány másodperc. Itt aztán Redick hibázott, Rozier elvette tőle a labdát és 1.8 másodperccel a vége előtt Brown betalált a leindításból, ennyi ideje maradt a Sixersnek arra, hogy megmentse a szezonját – ez átmenetileg sikerült, Belinelli ugyanis egy óriási kettest vágott be a dudaszó pillanatában, így hosszabbításra küldte a feleket. Itt egyébként a hazaiak közül sokan azt hitték, hogy hármas volt és megnyerték a meccset, hullott a konfetti, Brett Brown is abban a hitben volt, hogy győztek, de nem, csak két pontot ért a dobás, így jöhetett a túlóra, ahol nem változott semmi, ugyanolyan idegőrlő játékot láthattunk. Végül aztán Al Horford döntött: a Philly komoly hibái után 5.5 másodperccel a vége előtt az ő kosarával vette át a vezetést a Celtics 99–98-nál, majd ellopta a labdát Simmonstól és elsüllyesztette a két büntetőt is. Maradt ugyan még három másodpercük a hazaiaknak és Belinelli bele tudott még állni egy vad dobásba, de ez már nem esett be, így klasszikus playoffmeccsen, óriási küzdelemben, jó pár clutch játékot bemutatva hozta a párharc harmadik mérkőzését is a Boston, ezzel pedig minden bizonnyal el is döntötte a szériát és készülhet a Cleveland elleni keleti döntőre.

Csak magának köszönheti a Sixers. Iszonyatosan sok hibát követett el a Philly kulcsszituációkban, JJ Redick a rendes játékidő, Ben Simmons a hosszabbítás végén adta el a labdát akkor, amikor a győzelemért támadhattak, az újonc a negyedik negyed végén is rontott el clutch dobást, Embiid is hozott érthetetlen döntést, míg a Boston nyugodtabban, érettebben oldotta meg a helyzeteket és ez döntötte el a meccset, egyúttal valószínűleg a továbbjutást is. Most nem dobott jól a Celtics, de a Philly sem játszott igazán jól támadásban, mégis minden esélye megvolt a sikerre, hiszen mindkétszer egy-egy jó játék, egy nem eladott labda, egy beeső dobás, egy higgadt megoldás hiányzott ahhoz, hogy most 1–2 legyen az állás. Joel Embiid is azt mondta a meccs után, hogy a saját buta hibáik, a rengeteg rossz döntésük vezetett a vereségükhöz és minden bizonnyal a kiesésükhöz – a negyedik meccsen még szépíthetnek, de 0–3-ról felállni valószínűleg lehetetlen küldetés...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 22, Redick 18/9, Simmons 16
A Celtics legjobb dobói:
Tatum 24/3, Rozier 18/6, Brown 16/9

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 98–101 – hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:
30a Boston javára.

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 105–103
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Cleveland javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik