NBA: Grant Hill bejelentette a visszavonulását

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 10:47
null
Grant Hill 19 szezont követően jelentette be a visszavonulását (Fotó: Action Images)
A hétvégén, 19 szezont követően bejelentette a visszavonulását a észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) egyik nagy veteránja, Grant Hill, olimpiai bajnok és hétszeres All Star-válogatott játékos.

A Los Angeles Clippers a hivatalos honlapján közölte a hírt, ami keveseknek okozott meglepetést, hiszen Hill a Clippersnek a rájátszás első körében elszenvedett búcsúja óta rágódott a döntésen.

„Az elmúlt években már éreztem, hogy közel a vége, most azonban eljutottam egy pontra, amikor ez biztossá vált bennem. Élveztem, szerettem, de ennyi volt” – nyilatkozta a 40 esztendős Hill a TNT csatornának a keleti főcsoportdöntő hatodik mérkőzése előtt, melyet az Indiana Pacers nyert meg, hetedik összecsapásra kényszerítve a Miami Heatet. A jövőben egyébként a TNT szakkommentátoraként fog dolgozni.

A jelenlegi szezonban Hill mindössze 29 mérkőzésen lépett parkettre, és bár egy év még lett volna a szerződéséből, számára az első évad az utolsó is volt a Clippersnél, Gary Sacks a Los Angeles-i klub alelnöke „két lábon járó klasszisnak, a profizmus megtestesülésének" nevezte. 1994-ben indult NBA-s pályafutása alatt a Detroit Pistonsnál (6 szezon), az Orlando Magicnél (7 szezon) és a Phoenix Sunsnál (5 szezon) is megforduló dobócsatár 16.7 pontot, 6.0 lepattanót és 4.1 asszisztot átlagolt.

„Büszke vagyok arra, amit elértem" – nyilatkozta még a Grizzliestől elszenvedett utolsó vereséget követően. Hillt a 19 év során számos sérülés hátráltatta, főleg a bal bokájával bajlódott sokat, amelyet 2001-ben meg is műtöttek, míg a 2003–2004-es szezont ki is kellett hagynia. A 2010–2011-es idényben ő lett a hetedik játékos az NBA történetében, aki 38 éves kor fölött 13 pontot ért el átlagban. Hét alkalommal kapott helyet az All Star-keretben, háromszor kapott kitüntetést sportemberi nagyságáért.

Civilben feleségének, a Grammy-díjra jelölt énekesnőnek, Tamiának (Anita Baker) szentelte az életét, édesapja, Calvin Hill pedig az NFL-ben profiskodott. A pályán kívül két dokumentumfilmet is rendezett, és tagja volt a First Lady, Michelle Obama londoni olimpiai delegációjának 2012-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik