NBA: elhunyt az edző, aki forradalmasította a támadójátékot

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.10.18. 18:23
Életének 97. esztendejében elhunyt az edző, aki forradalmasította a támadójátékot, és akinek többek között Michael Jordan és Shaquille O'Neal is sokat köszönhet.

 

Egyáltalán nem szokványos, hogy olyan embert gyászol a kosárlabdavilág az NBA egyik legnagyobb edzőlegendájaként, aki vezetőedzőként 51–78-as győzelem-vereség mutatót produkált a profi ligában...

Persze a 96 éves korában október 10-én elhunyt Tex Winter természetesen nem a Houston Rocketsnél 1971 és 1973 között eltöltött időszakával vált híressé.

Sokkal inkább azzal, amit másodedzőként véghezvitt, főleg a sokkal közismertebb Phil Jackson oldalán.

GONDOSAN ÜGYELT A RÉSZLETEKRE

Ez pedig nem más, mint közreműködés két korszakos csapat összesen tíz bajnoki címében. Az egyik a Michael Jordan vezette Chicago Bulls, a másik a Kobe Bryant és Shaquille O'Neal által húzott Los Angeles Lakers volt, amelyeknél kifejlesztette a háromszögtámadást.

„Tex az egyik legfontosabb személy volt a kosárlabda-pályafutásom során– emlékezett meg egyik mesteréről Steve Kerr, aki a Bulls színeiben négy aranygyűrűt húzhatott az ujjára, és nyert még egyet a San Antonióval, azóta pedig a Golden State trénereként még hármat. Azzal, hogy Phil Jackson oldalán megadta nekem a lehetőséget a Chicagónál, az egész életemet megváltoztatta. Textől nagyon sokat tanultam a sportágról. Ron Adams, a jelenlegi segítőm mondta egyszer, hogy Tex többet tudott a játék történetéről és alapvetéseiről mindazoknál, akikkel ő valaha is találkozott. Szerencsésnek érzem magam, hogy öt éven keresztül játszhattam az irányítása alatt, sok mindent szívtam akkor magamba abból, amit most a Warriorsnál alkalmazok. Csodálatos életet élt, különleges személyiség volt.”

Michael Jordan mindehhez a Chicago Tribune-hoz eljuttatott közleményében annyit tett hozzá, hogy Winter fáradhatatlanul dolgozott, mindig gondosan ügyelt a részletekre és a felkészülésre, valamint kiváló tanár volt.

LA-BE IS ELKÍSÉRTE PHIL JACKSONT

A valaha volt egyik leghíresebb edző 1947-ben kezdte karrierjét a Kansas State egyetemi csapatánál a hozzá hasonlóan a Hírességek csarnokáig jutó Jack Gardner segítőjeként. 1968-ig dolgozott a Wildcatsnél, leszámítva egy kétéves kitérőt, amelynek során a Marquette gárdáját minden idők legfiatalabb egyetemi vezetőedzőjeként irányította harminc esztendősen. Másfél évtizedes főedzői regnálása alatt a „vadmacskákat” hatszor juttatta a „Sweet 16”-be, vagyis az NCAA legjobb tizenhat együttese közé, kétszer a négyes döntőbe is bejutott velük.

1962-ben adta ki forradalmi hatású könyvét, címe „A háromposztos támadás” volt. Tex Winter szolid félmosollyal konstatálta, amikor túl nagy jelentőséget tulajdonítottak a játékot megreformáló elképzeléseinek.

„Idióta lennék, ha azt állítanám, Michael Jordant a háromszögtámadás teremtette meg – mondta egyszer. – De az biztos, hogy segített neki eljutni oda, ameddig vitte.”

Ő volt az a hullámos hajú, ősz úriember, aki ült a kispadon a csillagok árnyékában. Sosem tolta magát előtérbe, igaz, annyi sztár játszott akkoriban a Bullsnál és a Lakersnél, amikor ő ott dolgozott, hogy nehéz is lett volna. A Bullshoz 1985-ben vette Jerry Krause általános igazgató Phil Jackson vezetőedző mellé, együtt hat bajnoki címet szereztek, hármat 1991 és 1993, majd újabb hármat 1996 és 1998 között. A Bulls vezéralakja, Jordan fokozatosan jött rá és látta be, hogy a háromszögtámadás mennyire sokat tett hozzá a csapat játékához, mozgásaihoz, egyensúlyához. Hogy itt tényleg nem csupán arról volt szó, mint, mondjuk, a Dream Team esetében, hogy ha például Patrick Ewing nagymamája ül a kispadon, akkor is megnyeri a barcelonai olimpiát, azt ékesen bizonyítja, hogy Winter követte Los Angelesbe az egy év szünetet tartó Phil Jacksont 1999-ben, és ott is bejött nekik az élet!


NE DOMINÁLJON,
LEGYEN INKÁBB CSALI

2000 és 2002 között sorozatban háromszor győztek a Lakersszel, aztán Tex Winter még a 2009-es bajnokcsapatot is segítette tanácsadóként, noha akkor már 87 esztendős volt.

Hogyan élte meg a három egymás utáni diadalt a varázslatos, de annál problémásabb center, Shaquille O'Neal?

„Nagyon sokat vitatkoztunk. Tex a háromszög mestere volt, ám én időről időre szerettem kijönni a háromszögből, ő erre egyre csak azt hajtogatta, hogy a módszer működik. Néztük együtt a videót, és ennyit mondott: »Néha az kell, hogy Shaq ne a domináns fickó legyen, hanem inkább egy csali, be lehet vonni másokat is az akcióba.« Azt hiszem, amikor ennek eleget tettem – különösen a rájátszásban –, mindenki kényelmesebben érezte magát, és előrelépett, de ezzel nekem is segített abban, hogy szintet ugorjak” – emlékezett pályája csúcsára O'Neal.

Viszont talán egykori szupersztár társa, majd inkább nemezise, Kobe Bryant visszaemlékezése világítja meg legjobban, milyen típusú ember volt Tex, születési nevén Morice Fredrick Winter: „A második bajnoki címünk megnyerése után történt: az ünnepi felvonulást várva egy körben ültünk, amikor odajött hozzánk, és elkezdett beszélni arról, hogy alapvetően nem a megfelelő technikával kiviteleztük a mellkastól lőtt passzainkat. Komolyan mondta, de mindannyian nevetésben törtünk ki, ő meg képtelen volt megérteni, miért. Hát, ilyen volt Tex.”

Luke Walton, az immár korunk legjobbjával, LeBron Jamessel felálló Lakers jelenlegi vezetőedzője Tex Winter keze alatt dolgozott – kérdés, mit lesett el a mentortól, képes lehet-e bajnoki diadalig repíteni az ismét alaposan felturbózott aranysárga-lilákat?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik