NBA: a számok azt mutatják, nagy a baj Clevelandben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.18. 17:45
null
LeBron James sem érti, mi a baj a csapatával – <br />vagy épp nagyon is érti (Fotó: Reuters)
Kevés rosszabb formában lévő együttest találni, mint a tavalyelőtti bajnokot, amely tízből nyolc mérkőzést elveszített – de talán még kikászálódhat a gödörből.

Van egy csapat a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben, amelyik a legutóbbi 10 meccséből csak kettőt tudott megnyerni. A védekezést tekintve a második leggyengébb a ligában, az elmúlt másfél hétben pedig előbb beszedett három mérkőzés alatt 387 pontot, közben belenézve egy 28 és egy 34 pontos zakóba, aztán sikerült 22 pontos előnyt elszórakozva kikapnia, s legutóbb úgy veszített, hogy a második félidőben 17 ponttal verték meg.

Eközben a sérülésből visszatérő kulcsjátékos legutóbbi 47 dobásából csak 13 alkalommal talált gyűrűt (ezzel a liga 452. legjobbja lenne idén, de előtte annyira jól ment neki, hogy a 410. helyre is odafér!), a legnagyobb klasszis, aki az elmúlt hét évben mindig minimum nagydöntőt játszott, meg éppen a liga 428. legjobb kosarasa a védekezési hatékonyság terén.

A Cleveland Cavaliersről van szó, amely 2016-ban bajnok lett, 2017-ben nagydöntőt játszott, mostanra viszont mély gödörbe került, amit a fenti számok is alátámasztanak. Oké, a legutóbbi tízből nyolc meccset idegenben játszott a Cavs, a Bostonból megszerzett Isaiah Thomas pedig most, hét hónap után tér vissza súlyos csípősérüléséből.

Az már aggasztóbb, hogy Tyronn Lue vezetőedző szerint egyes csapattagok „személyes céljai” akadályozzák az eredményes játékot, amelyeket „félre kell tenni”... Minap pedig néhány játékos titkos sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen kiválasztott újságíróknak megsúgták, hogy az öregedő keret, a gyengén védekező csapattársak és a középszerű cserejátékosok miatt ők is elégedetlenek – mindezzel a vezetőségre próbáltak nyomást gyakorolni.

Közben persze a Cleveland november-december táján 21 mérkőzésből 19-et nyert meg egyhuzamban, és most is harmadik a Keleti főcsoportban – más kérdés, hogy a két konferencia első három helyezettje ellen összesen egy mérkőzést nyert, csak a kicsiket pofozgatja, amikor sikerül.

„Most nem mi vagyunk a legjobbak, de azok leszünk – nyugtatgatott mindenkit Lue vezetőedző, alighanem önmagát is beleértve. – Miénk a világ legjobb játékosa, és lehet, nem játszunk úgy, ahogy valójában tudunk, de fogunk, ez tuti.”

Más kérdés, hogy ehhez nem árt majd keríteni egy-két védekezni tudó és megbízható játékost is a február 5-i átigazolási határidőig, már csak azért is, mert a nyáron lejáró szerződésű (és számos pletyka szerint a Los Angeles Lakers felé kacsintgató) Jamest talán azzal rá lehet bírni a maradásra, ha versenyképes társaságot kerekítenek köré – olyat, mint a 2016-os bajnokcsapat, amelyből mostanra LeBronon kívül csak négy és fél játékos maradt hírmondónak, a folyton sérült Iman Shumpertet is beleszámolva. De lehet, az is elég, ha legalább sikerül beépíteni Thomast és megtalálni mellette a sokszor elveszetten mozgó Kevin Love, a támadásban erdőben lévő J. R. Smith meg a foltokban négy-öt évvel ezelőtti önmagát idéző, de legszebb napjain rég túljutott Dwyane Wade helyét és szerepét... Végül is, a rájátszás kezdetéig van idő.

A CLEVELAND LEGUTÓBBI 10 MÉRKŐZÉSE
Golden State (i)
92–99
Sacramento (i) 95–109
Utah (i)
101–104
Portland (o)
127–110
Boston (i)
88–102
Orlando (i)
131–127
Minnesota (i)
99–127
Toronto (i)
99–133
Indiana (i)
95–97
Golden State (o)
108–118
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik