NBA: a kongói blokk-király portréja a Sport Tv-n

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.05.31. 15:52
null
Dikembe Mutombo portréja a Sport Tv-n (Fotó: AFP)
A Sport Televízió az NBA korábbi korszakos mérkőzései mellett a műsorára tűz játékosportrékat is, ezek közül a legendás védekezésspecialistáról, Dikembe Mutombóról szólót ajánljuk a figyelmükbe.

„Not in my house” – vagyis nem az én házamban, az NBA-rajongók azon része, akik az 1990-es években ismerkedtek meg a profi ligával, pontosan tudják, ez a mondás kire és mire vonatkozik. Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo, a kongói születésű és csaknem 43 éves koráig aktív, négyszer az NBA legjobb védőjátékosának választott kosárlabdázó mondta ezt, miután a palánk alatti területre betörő lelkes riválisokat (mint akár Kobe Bryant, Patrick Ewing vagy Michael Jordan) blokkolta kegyetlenül és mindezt megspékelte jellegzetes ujjmozdulatával, amivel nagyjából annyit fejezett ki, hogy az ellenfelek nem sok sót ehetnek meg az ő vadászterületén, vagyis a szigorított területen belül.

Az NBA néhány éve összeállítást készített Dikembe Mutombo legemlékezetesebb blokkjairól – nem lehetett könnyű a válogatási folyamat

Pályafutása során csaknem elérte a dupla duplás átlagot, nem a lepattanókon, a pontszerzésen múlott, de ami igazán fényessé teszi tartalmas karrierjét, a mérkőzésenként kiosztott 2.8 blokk, összesen 3289 alkalommal állította így meg az ellenlábasok kosárszerzési kísérleteit, ez Hakeem Olajuwon mögött az örökranglista második helyére repítette őt. Nagy ígéret volt, ezt igazolta, hogy az 1991-es játékosbörzén negyedikként csaklizta el a Denver Nuggets, s már első idényében részt vehetett az All Star-hétvégén. A Hírességek Csarnoka-tag Mutombo végül összesen nyolcszor volt All Star-kiválasztott és hat franchise-ban is szerepelt, a klubsikerek azonban jórészt elkerülték.

1994-ben azért a Nuggetsszel kicsapták a playoffból a Seattle SuperSonicsot, az NBA történetében először ütött ki a rájátszásban nyolcadik kiemelt gárda első kiemeltet.

A nagy lehetőség kapujába a 2000–2001-es évadban jutott el, az Allen Iverson vezette Philadelphia 76ersszel bejutott az NBA nagydöntőjébe (2001 februárjában került a csapathoz egy nagyszabású csereüzlet keretében), azonban nem múlt el nyomtalanul a Toronto Raptors és a Milwaukee Bucks elleni hétmérkőzéses párharc (utóbbi sorsdöntő találkozóján 23 pontot, 19 lepattanót és hét blokkot szorgoskodott össze), a fináléban a rájátszásban addig veretlen Los Angeles Lakers az első felvonás elvesztése után könnyű 4–1-gyel söpörte el a Keleti konferencia győztesét.

2004-ben a Houston Rockets soraiban tűnt fel, ahol fantasztikus párost alkotott a kínai toronnyal, Jao Minggel, de akkor már túl volt pályafutása zenitjén. No nem annyira, hogy 2007 márciusában ne válhatott volna a liga történelmének legidősebb játékosává, aki legalább húsz lepattanót gyűjtött be egy mérkőzésen (22-t).

A humanitárius tevékenysége alapján is példaértékű életutat magáénak tudó Mutombóról készített portréműsort vasárnap este 22.45-től a Sport 1-en, míg hétfőn 17 órától a Sport 2-n nézhetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik