Nagy meccset nyert a Boston, Atlantában is betlizett a Wolves

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.01.30. 09:32
null
Kyrie Irving 27 pontig jutott (Fotó: Twitter.com)
Fordulatos, izgalmas találkozón aratott győzelmet Denverben a keleti listavezető Boston, a Minnesota viszont újabb idegenbeli vereséget könyvelhetett el az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában: Jimmy Butlerék ezúttal a holtversenyben sereghajtó Atlanta otthonában maradtak alul. Győzni tudott a Miami és az Indiana, sorozatban negyedszer nyert a Bucks, a Memphis pedig 120 pontot szórt a Sunsnak.

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 105–96

A végére felpörgött a Pacers. Vagy a fáradtság (ez volt a negyedik meccsük hat nap alatt), vagy a Hornets lassabb stílusa miatt, de bő három negyeden keresztül a hazaiak is elég lassan, energia nélkül kosárlabdáztak magukhoz képest. Így sem néztek ki egyébként olyan rosszul és egálban voltak a vendégekkel, Oladipo mellett a legutóbb visszatérő és most a padról 22 ponttal beszálló Myles Turner is remekelt, de igazán a záró etapban pörögtek fel: sebességet váltottak védekezésben, támadásban is gyorsabban járt a labda, hozzászólt Lance Stephenson és az utolsó tíz percben csak 14 pontot engedtek, itt eldöntötték az összecsapást. A gárda ezzel az utóbbi öt meccséből a negyediket húzta be és jelenleg a holtversenyes ötödik–hetedik helyen áll Keleten.

Ennyi volt a Charlotte-ban. Az első félidőben még dominált (18 pont, 7 lepattanó, 8/11 mezőnyből) Dwight Howard, a fordulás után azonban már csak négy pontot tudott szerezni, a záró etapra pedig az addig eredményesen működő Walker, Batum páros is eltűnt – felőrölte ellenfelét az Indiana, a Hornets a végére teljesen kifulladt. Steve Clifford szerint képtelenek voltak reagálni a hazaiak védekezésére a negyedik negyedben, jöttek az eladott labdák, gyengén dobtak kintről és amíg az Indiana részéről mindig volt, aki hozzászól, a Charlotte-nál csak az említett trió volt veszélyes a gyűrűre – mindenki más összesen 29 pontot tett hozzá, míg a Pacersnél hatan dobtak legalább tízet. Howardék jelenleg öt meccsre vannak a rájátszástól, kiegyensúlyozottabbá kell válniuk, ha valahogy be akarnak férni a legjobb nyolc közé Keleten.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 25/3, Turner 22/12, Young 16
A Hornets legjobb dobói: Walker 23/9, Batum 22/15, Howard 22

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 105–100

Bravúrgyőzelem. Gyenge formában, három vereségből, szétesett védekezéssel érkezett meg erre a meccsre a Hawks, most viszont minden gyengeségét feledtetni tudta: sokkal agresszívebben és pontosabban védekeztek Dedmonék, támadásban pedig jóval koncentráltabbak voltak, mint korábban. Ennek köszönhetően a harmadik negyedben beszedett 11 pontos hátrányukat is ledolgozták és remek játékkal nyerték meg a szoros végjátékot: az utolsó három percben előbb Ilyasova, majd Bazemore osztott ki egy-egy nagy blokkot, közte éppen Bazemore vágott be egy clutch hármast, majd hozzátett egy duplát is, végül pedig némi szerencsével ugyan, de ezt az előnyt már meg tudták tartani. A 21 eladott labdát a megnyert lepattanózással és a jobb triplázással többé-kevésbé tudták ellensúlyozni, így sorozatban hatodszor győztek hazai pályán nyugati csapat ellen – ezen a statisztikán a meccs után még Mike Budenholzer is meglepődött..

Ez így nem mehet tovább. Az utóbbi nyolc idegenbeli meccséből a hetediket veszítette el a Minnesota és bár egy szép hazai szériával, jó játékkal felkapaszkodott egészen a ligaelitig, ha nem tud ezen változtatni, akkor hamar vissza fog süllyedni a középmezőnybe – már csak fél meccsel előzi meg a Thundert a nyugati negyedik–ötödik helyen. Pedig ezúttal úgy tűnt, hogy hozni tudják a kötelezőt Gibsonék, Jimmy Butler remekelt, tíz pont feletti előnyben voltak, de képtelenek voltak lezárni a találkozót, a végjátékot pedig elképesztően rosszul kezelték. Kaptak két technikait egálnál, az utolsó bő két percben kaptak két blokkot, eladtak két labdát, 100–101-nél pedig még ezt is túlszárnyalták: előbb Gibson elrontotta az egyenlítést jelentő büntetőt, majd Teague nem tudta bedobni oldalról a labdát, így támadás helyett faultolni kellett, amivel odadobták a győzelmet a Hawksnak. Most rangadózni mennek Torontóba, ahol nem ők lesznek az esélyesek, de akár így, akár úgy, muszáj lesz az ilyen hibákat és az idegenbeli formát is kijavítaniuk.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 22/12, Schröder 18, Ilyasova 10, Dedmon 10/6
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 24/3, Wiggins 18/6, Gibson 17

Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 120109

Van itt tűzerő. Ugyan Tyreke Evans visszatért (bár csak a kispadról szállt be), de így is meglepő, hogy milyen estét produkáltak támadásban a hazaiak: a 120 pont is szép, de a 42–21-re megnyert második negyed volt igazán döntő, az a 42 egység egyébként szezoncsúcs a csapatnál egy játékrész alatt. Itt kérdés nélkül dobták szét ellenfelüket, 17 mezőnykosarat szereztek, melyből 12 gólpassz után született, Tyreke Evans és Jarell Martin is hibátlanul dobott, ebben az időszakban nem hibáztak triplát, így pedig a vezére nélküli Suns teljesen összezuhant. A második félidőben már nem volt kérdés, könnyed győzelmet aratott az 56.6 százalékkal célzó, 50 százalékkal triplázó Grizzlies, bár a vendégek valamelyest közelebb zárkóztak, de komoly veszélyt nem tudtak jelenteni – Marc Gasol stílusosan egy dupla duplával és sima sikerrel ünnepelte a 33. születésnapját.

Booker nélkül nem volt esély. A Suns legjobbja előző este szenvedett több sérülést is, többek között a bordáján és a csípőjén, nem tudta vállalni a játékot, így pedig nem volt tartás a gárdában – Tyson Chandler sem lépett pályára, sem elöl, sem hátul nem volt elég jó az együttes. TJ Warren (24 pont, 10/18 mezőnyből) és az újonc Josh Jackson (20 pont, 8 lepattanó) becsülettel tette a dolgát, de ez kevésnek bizonyult, csak az eladott labdáktól hemzsegő első negyedben volt esélyük, a második félidőben már végig tíz pont feletti hátrányban voltak, így sorozatban ötödször is kikaptak.

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 27/9, Selden 17/9, Brooks 12/3, Gasol 12/3, Davis 12
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Jackson 20/6, Monroe 14

Milwaukee Bucks–Philadephia 76ers 107–95

Nagyon gyenge volt a Sixers. Az előzetes hírekkel ellentétben az utolsó pillanatban mégis kiültette a back-to-back második felén Joel Embiidet a vendégcsapat, ez pedig nyilvánvalóan komoly vérveszteség vollt Simmonsék számára, de itt nem értek véget a gondok: gyakorlatilag tripladobás nélkül kellett volna megnyerniük a találkozót, hiszen 2/26-ot hajítottak kintről, a Covington, Saric duó ebből 1/16-ot vállalt. Csoda, hogy így ilyen sokáig partiban tudtak lenni, a festékben eredményesek voltak, az első negyedet meg is nyerték, de fokozatosan elfogyott a lendület és a negyedik játékrészben már egyértelműen a Bucks volt felül – most mennek tovább Brooklynba, ott Embiid már ismét pályára léphet és nagyon fontos lenne nekik a győzelem, hogy ne maradjanak le jobban a többi playoffcsapattól.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Négynél jár a Bucks. Jason Kidd kirúgása óta 4–0-ra áll a Milwaukee ezzel a győzelemmel, igaz, tegyük hozzá, hogy mind a négy kötelező meccs volt, a Philly állapotát (back-to-back, nincs Embiid, nincs tripla) elnézve ez is ide sorolható, de eddig ezekkel is sokszor volt gondjuk. Jannisz Antetokunmpót nem lehetett tartani (31 pont, 18 lepattanó, 6 gólpassz), folyamatosan eljutott a gyűrűig, harcolta ki a faultokat, vagy éppen befejezte kosárral az akciót, mellette Khris Middleton (19 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) volt a második opció, a döntőnek bizonyuló negyedik negyedre pedig megérkezett Matthew Dellavedova is: a cserehátvéd mind a tíz pontját ekkor dobta, jelentősen megtolta csapata szekerét. Péntek hajnalban Minnesotába mennek rangadózni, az már egy komoly vizsgafeladat lesz számukra.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 31/3, Middleton 19/6, Henson 13
A 76ers legjobb dobói: Saric 19, Simmons 16, Covington 13/3, Holmes 13

Dallas MavericksMiami Heat 8895

A Heat akarata érvényesült. A második negyed közepétől kezdve végig a vendégek jártak előrébb, többször vezettek tíz pontnál nagyobb különbséggel is, összességében kőkemény védekezéssel tartották kézben a találkozót – a két középső játékrészt 18 egységgel nyerték meg, a Mavs csak a végén tudott közelebb férkőzni. A floridaiak vezére ezen az estén Hassan Whiteside volt (akivel Erik Spoelstra egy bő órát beszélgetett előző nap), ő 25 ponttal és 14 lepattanóval, a védelem oszlopaként húzta a társaságot, ezt Josh Richardsonék 38.7 százalékos triplázással egészítették ki, így győzelemmel nyitották idegenbeli túrájukat – nem mellesleg történetük során 14. alkalommal „söpörték” a Dallast az alapszakaszban.

Támadásban valami más kell. Zsinórban negyedszer kapott ki és sorozatban ötödször maradt száz dobott pont alatt a Dallas, az átütőerő ezúttal is hiányzott a társaságból – a végén, a kiengedő Heat ellen jelentősen fel tudtak zárkózni, sőt, az utolsó percben egyetlen kosárra csökkent a távolság, de a vendégek nem rontották el a félig már megnyert összecsapást. A 40 százalék alatti triplamutató és a 30 alatti triplázás, megspékelve egy viszonylag lassú játékkal nem hozhatott eredményt és bár Dirk Nowitzki egy újabb mérföldkőhöz közelít (59 hiányzik neki az 50 000 NBA-játékperchez), a csapat a Kingsszel holtversenyben már utolsó Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 20/3, Matthews 19/9, Smith 14/3
A Heat legjobb dobói: Whiteside 25, Richardson 14/12, Dragic 13/3

Denver Nuggets–Boston Celtics 110–111

Nagy meccs volt. A papíron fáradtabb Celtics óriási lendülettel kezdett, tizenegy ponttal nyerte az első negyedet és vezetett már húsz egységgel is, de mielőtt elhitte volna, hogy sima győzelem lesz ebből, visszavágott a Denver – méghozzá olyannyira, hogy a záró etapnak már a hazaiak feszülhettek neki előnnyel. Ez a játékrész is izgalmasan alakult, az utolsó két percben hat ponttal megint a Boston járt előrébb, de ezt sem tudta megtartani és 43 másodperccel a vége előtt ismét kiegyenlített a Nuggets, hogy aztán a következő támadásból Jaylen Brown vágjon be egy clutch hármast. Ez aztán végül döntőnek bizonyult, mert Murray „csak” kettessel válaszolt, az utolsó 17 másodpercben pedig már egyik csapat sem tudott a gyűrűbe találni: a Boston utolsó lövését Irving puskázta el, majd Barton nagyon távolról elhajított hármasát kis híján visszatette Torrey Craig, de közben lejárt az idő. Óriási küzdelemben tudott tehát nyerni a keleti listavezető, most pedig hazatérhet és a New Yorkot fogadja majd csütörtök hajnalban.

Záporoztak a remek egyéni teljesítmények. Már csak azért is volt ilyen kiváló a mérkőzés színvonala, mert alig akadt gyenge teljesítmény, mindenki hozzátette a magáét, a hullámzás pedig attól függött, hogy éppen melyik csapatnál érkeznek az extrák. A Denvernél Nikola Jokics (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és a padról kiválóan (20 pont, 4/7 tripla) beszálló Trey Lyles mindenképpen kiemelendő, a magasemberek táborát Mason Plumlee (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is erősítette, míg a periméterről a Barton, Murray, Harris trió tett hozzá 48 pontot és 19 gólpasszt a túloldalon Irving (27 pont, 6 gólpassz) és Tatum (20 pont, 8/13 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 gólpassz) játszott kiemelkedően, de a kispad is hozzátett összesen 39 pontot és 10/17 triplát. Jól jellemzi a játékot, hogy a két csapat összesen 59 gólpasszt osztott szét és csak 19 eladott labdát vétett.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/6, Lyles 20/12, Barton 19/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 27/6, Tatum 20/6, Morris 14/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Charlotte Hornets 105–96
Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 105–100
Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 120–109
Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 107–95
Dallas Mavericks–Miami Heat 88–95
Denver Nuggets–Boston Celtics 110–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik