MLS: minden a feje tetejére állt a tavalyi ligautolsónál a rajt előtt

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2020.02.18. 18:15
null
Ron Jans számára fél évig sem tartott az amerikai kaland (Fotó: AFP, archív)
Már két hét sincs hátra az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) rajtjáig, de a másodéves FC Cincinnatinél minden a feje tetejére állt. Egy ártatlannak tűnő rasszista megjegyzés miatt megsértődött az egyik játékos, a vezetőedző lemondott, az egyik csatár ellen pedig bírósági eljárás folyik két rendbeli bűncselekmény vádjával. Nem ezt nevezik nyugodt körülményeknek...

 

A THe Guardian beszámolója szerint Ron Jans – aki tavaly augusztusban vette át az FC Cincinnati irányítását – az öltözőben énekelgetett egy dalt, amiben többször is elhangzott a „néger” szó. Az egyik játékos felhívta a holland tréner figyelmét, hogy az Egyesült Államokban ez a szó mennyire fontos és milyen érzelmeket vált ki az emberekből. Sőt, ugyanez a futballista később a klub vezetőségénél is hivatalos panaszt tett Jans ellen – teszi hozzá a Yahoo. Ron Jans állítólag a rabszolgaságról is tett egy illetlen megjegyzést, amikor a csapat Washingtonban látogatott meg egy emlékművet.

A vezetőség természetesen azonnal bekérette Ron Janst, aki azzal védekezett, hogy csak egy dalt énekelt, annak mondandóját nem gondolta komolyan. Ezzel azonban nem kerülhette el a sorsát, kedden az FC Cincinnati hivatalos közleményben jelentette be, hogy a 61 éves holland szakember felajánlotta lemondását, amit el is fogadtak. Ráadásul az MLS is eljárást indított Jans ellen.

„Fontos számunkra a klubon belüli kultúra, ami az öltözőben kezdődik. Mindenkivel azt szeretnénk éreztetni, hogy értékes tagja az FC Cincinnatinek, megbecsüljük és tiszteljük a dolgozóinkat – idézi a klub közleménye Jeff Berding elnököt. – A kulturális és nemzetiségi különbségek teszik igazán különlegessé a labdarúgást, és nálunk kiemelten fontos, hogy mindenkit tiszteljünk. Ez tényleg mindenkire vonatkozik, a játékosoktól kezdve a dolgozókon át a szurkolókig.”

Természetesen Ron Jans is közleményt adott ki, amiben megköszönte a bizalmat az FC Cincinnati vezetőségének. „Nagyszerű időszakot töltöttem a klubnál, amiért hálás vagyok mindenkinek. Sajnálom, hogy így ért véget ez a történet. Sok sikert kívánok a klubnak a jövő építésében.”

Ron Jans a holland De Telegraaf napilapnak hozzátette: a vizsgálat már elindult ellene, ami során készségesen együttműködött. Arra viszont rájött, hogy az öltöző időközben megosztottá vált, nem tudta, kiben bízzon, és így nem tudta folytatni a munkáját azon a színvonalon, ahogy szerette volna. „Érik csalódások az embert élete során, ez most az. De megbirkózom vele… A feleségemmel itthon vagyok már Hollandiában, ahol szívesen látnák, rengeteg kedves, támogató üzenetet kaptam.”

Az FC Cincinnati közleménye hozzáteszi: a csapat irányítását átmenetileg Yoann Damet veszi át – aki már tavaly nyáron is beugrott néhány mérkőzésre –, de már megkezdték az új vezetőedző felkutatását.

Ha ez nem lenne elég gond a klubnak, a The Guardian beszámolója szerint Darren Mattocks, az FC Cincinnati – amely 2019-ben csatlakozott az MLS-hez, első idényben ligautolsó lett – támadója ellen kétrendbeli bűncselekmény vádjával bírósági eljárás indult. Azaz lehet, hogy nemcsak új edző, hanem új csatár után is nézelődnie kell a klubnak.

Így várja a március elsejei rajtot az FC Cincinnati, amely a New York Red Bullsszal találkozik a nyitó fordulóban.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik