MLB: micsoda? A Miami árulja az MVP-jét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.23. 16:05
null
Giancarlo Stanton nemcsak kiváló sportoló, az üzleti érdekeket is megérti
Giancarlo Stanton lett a Nemzeti Liga MVP-je, csapata, a Miami Marlins mégis árulja őt az MLB-ben. Miért?



Az elég ritka, hogy egy sportoló megkapja a talán legfontosabb egyéni díját – és a klubja elkezdje árulni.

Most ez a furcsaság történt meg a Miami Marlins sztárjával, Giancarlo Stantonnal, akit az észak-amerikai baseballbajnokság, az MLB egyik főcsoportja, a Nemzeti Liga MVP-jének szavaztak meg, miközben a klubja bejelentette, máris várja a többi MLB-klub ajánlatát. Ez miként lehetséges? Úgy, hogy a Marlinsnak újak a tulajdonosai, akik úgy látják, csökkenteni kell a bértömeget – és hát Stanton sokat keres…

Rekordszerződés az övé: 13 évre 295 millió amerikai dollár jár neki, illetve már „csak” az ebből 2027-ig hátralévő részösszeg, és létezik egy záradék is, amely miatt a klub nem csereberélheti el akárkivel akárhová, magyarul a játékostól függ, hová megy, ha egyáltalán elmegy.

Na most a helyzetet tovább bonyolítja, hogy Stanton káprázatos évet futott, 59 hazafutással zárta az évadot, ami csak eggyel rosszabb a legendás Babe Ruth 1927-ben teljesített 60-as korabeli rekordjánál, egyben a nyolcadik legtöbb home run egy idényen belül. Ez volt az alapja az MVP-címének, amit viszont hajszállal nyert el, hiszen őt és a Cincinnati Reds játékosát, Joey Vottót is tízen látták a legjobbnak, így a töredékszavazatok döntöttek: Stanton 302 ponttal, Votto 300-zal zárt, ami 1979 óta a legszorosabb befutót jelenti.



„Nagyon hálás vagyok, igyekszem majd kiélvezni, és még többet dolgozni, hogy tovább fejlődjek” – nyilatkozta Stanton, aki csupán a hatodik a történelemben, akit ötvenszázalékosnál gyengébb teljesítményt nyújtó csapatból választanak a legjobbnak: a Miami Marlins 77 győzelemmel és 85 vereséggel (47.5 százalékos teljesítmény) végzett az alapszakaszban, és nem jutott be a rájátszásba, ahol 2003 óta nem járt. (Eközben a másik főcsoportban, az Amerikai Ligában a bajnok Houston Astros hőse, José Altuve lett az MVP.) Márpedig a Marlins rossz szereplése is az oka Stanton bizonytalan helyzetének: újjá kellene építeni a keretet, főleg a dobóknál volna tennivaló. Az külön érdekes, hogy Stanton is ebben látja a fő problémát, és amondó, ha nem robbantják szét azt a csapatrészt, akkor ő nem is akarná végignézni a maszatolást, mert 28 éves, fogy az ideje.

„Érdekes helyzet ez, és érdekes érzés… Ez az egyetlen hely, amit ismerek, de közben megértem, hogy ez az egész végső soron üzlet. Az új vezetőség másfelé akar elindulni, és keresi a lehetőségeit. Kitaláljuk, mi legyen – mondta a 2010 nyara óta íródó MLB-pályafutása egészét Miamiben töltő Stanton, mielőtt rátért volna a dobóhelyzetre. – Azt szeretném, ha rendesen hozzányúlnának a problémához, nem csak ímmel-ámmal, viszont őszintén szólva nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a klub ezt szeretné.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik