Minnesota-bravúr, Houston-siker, Warriors-gála

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.12. 10:44
A Minnesota Timberwolves Ricky Rubio utolsó másodperces triplájával meglepetésre győzni tudott Oklahoma City-ben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Houston pedig éledezni látszik, a Boston hazai szériáját törték meg Hardenék. NBA-rekordot hozott a Golden State-Portland derbi, a Charlotte a Pistonst is szétdobta, a Miami nagy negyedik negyeddel győzött Chicagóban, a Memphis B-csapata túlórában lenyomta a New Orleanst, a Clippers pedig ha szűken is, de hozta a kötelezőt. Egy sajnálatos esemény is történt ezen a játéknapon, a Philadelphia játékosát, Robert Covingtont hordágyon vitték le a pályáról, majd kórházba szállították nyaksérülése miatt.





Rubio buzzer-beatere döntött Oklahomában (Fotó: Twitter)
Rubio buzzer-beatere döntött Oklahomában (Fotó: Twitter)

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 118–103

Megállíthatatlan a Charlotte. A Hornets zsinórban hatodik, az utóbbi 14 meccsből pedig a 12. győzelmét aratta, méghozzá egy kisebb megingást leszámítva tükörsimán. Marvin Williams extrájával már az első félidőben 16 pontos előnyt építettek ki a hazaiak és bár a harmadik negyedben ezt két labdányi távolságra faragta le a Pistons, sebességet váltott Courtney Lee és hamar eldöntötte a győztes kilétét. Kemba Walkertől ezúttal nem kellett extra teljesítmény, de ő és Batum együtt 33 pontot és 19 gólpasszt tett a közösbe, remekül koordinálták a gárda tempóját, így a Charlotte már ötödik keleten.

Drummond nem csinált semmit. A Pistons centere nagyon passzív volt ezen az estén, faultgondjai miatt kevesebbet is játszott és mindössze öt pontig jutott – edzője, Stan Van Gundy szerint játékosa nem futott, nem küzdött, nagyjából nem csinált semmit. A tréner szerint egyébként nem tudták tartani a Hornets tempóját, hiába volt ponterős Jackson, Caldwell-Pope és Harris is, képtelenek voltak lelassítani a hazai dobógépeket – még a keményebb (akár flagrant) faultok sem értek sokat...

A Hornets legjobb dobói: Williams 22/15, Batum 17/3, Walker 16/9
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 24/6, Jackson 20/6, Harris 20/6

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 95–89

Megtört a jég. Több, mint egy hónap és 13 vereség után először nyert mérkőzést a Philly – érdekesség, hogy az utolsó győzelem is éppen a Brooklyn ellen született meg. A hazaiak szinte végig vezettek a találkozó folyamán, az előnyük volt 19 pont is, de összességében csak a hajrában lett biztos a siker, a Nets folyamatosan ott loholt a nyomukban. A kulcs a védekezés volt, remekül limitálták a Brooklyn periméterét, míg Smith-ék jól járatták a labdát elöl – ezt a 25 gólpassz mellett az is jelzi, hogy heten érték el a tízpontos határt. A Netsnél csak Brook Lopez játszott igazán jól, mellette még Young és Sloan is hasznos volt, de Bogdanovic hiányában kevés volt a tűzerő a gárdában.

Nagyon drága győzelem. Egy palánk alatti harc során komolyan összeütközött Jerami Grant és Robert Covington, előbbi pedig sajnos véletlenül fejbe rúgta csapattársát – az eset komolyságát jelzi, hogy Covingtont hordágyon vitték le az eset után, majd azonnal kórházba szállították. Pontosabbat egyelőre nem tudni, de valószínűleg nyaksérülést szenvedett – Grant agyrázkódás gyanúja miatt szintén nem tért vissza, később pedig Holmes is kiszállt Achilles-sérülés miatt...

A 76ers legjobb dobói: Landry 16, Noel 13, Covington 12/12
A Nets legjobb dobói: Lopez 24, Young 21, Sloan 14/3

Boston Celtics – Houston Rockets 98–102

Nagyon fontos győzelem. A Houston ezúttal mindenben hozta az elvárt szintet, kezdve az agresszív, koncentrált védekezéssel, folytatva a jó lepattanózással és a gyors, eredményes támadójátékkal. Bár egészen vállalhatatlanul dobtak kintről (5/26 hármas), így is tudták tartani a Boston tempóját, az alacsony szerkezet nagyon feküdt nekik, az ebben szerepet kapó Michael Beasley pedig 18 ponttal és 8 lepattanóval jelentkezett. A gárda utolsó pontjait a végül 32-ig jutó James Harden szerezte, így az első félidőben megszerzett kisebb előnyét meg tudta tartani a Rockets és zsinórban harmadik idegenbeli mérkőzését nyerte meg – ráadásul most nagy skalpot ejtett.

Vége a szériának. Sorozatban tizenhárom hazai győzelem után kapott ki a Celtics, ennek fő oka pedig a gyenge és pontatlan támadójáték volt. Isaiah Thomas ugyan most is eljutott harminc pontig, de ő is többet hibázott a megszokottnál, rajta kívül pedig csak Sullinger játszott jól – ugyan Bradley még tíz pont fölé jutott, de ő sem volt hatékony. A 37%-os mezőnymutató elég beszédes és tovább rontotta a helyzetet, hogy bokasérülést szenvedett Jae Crowder – bővebbet nem tudni, ma megy MRI-vizsgálatra.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/15, Sullinger 24/3, Bradley 16/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/3, Beasley 18, Howard 12

Chicago Bulls – Miami Heat 96–118

A negyedik negyedben lerohanta ellenfelét a Heat. Három játékrészen keresztül szorosan alakult a találkozó, a záró etapban azonban robbantottak a vendégek: a 26 pontos, 9 gólpasszos Goran Dragic vezérletével egy 17-6-os futást vittek véghez, majd kinti dobásokkal és labdaszerzésekkel végleg eldöntötték a meccset. Luol Deng tíz pontot szórt ebben a játékrészben, a 22 egységgel karriercsúcsot szállító Josh Richardson is remekelt, a Miami pedig végül 62 pontot dobott a festékből és 55%-kal tüzelt a triplavonalon túlról – a hátránya már csak fél meccs a keleti harmadik Celtics mögött.

Nem volt karmester. Bár Pau Gasol ezúttal is igyekezett minden létező feladatot ellátni (17 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz), Jimmy Butler mellett Derrick Rose sem léphetett pályára a hazaiaknál, ez pedig meglátszott a játékukon. A kezdővé avanzsáló és 38 percet játszó ex-szolnoki Justin Holiday beszórt 14 pontot és remekül védekezett, de a negyedik negyedben egyrészt nem volt meg az erő, hogy tartsák a lépést a Miamival, másrészt nem volt senki, aki kirángassa a gödörből az együttest – így továbbra is csak kilencedikek keleten.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 17/6, Holiday 14/3, Gibson 13
A Heat legjobb dobói: Dragic 26/3, Richardson 22/6, Deng 19/9

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 121–114 – hosszabbítás után

Stephenson másodvirágzása? A korábbi Pacers-fenegyerek azóta keresi a helyét, mióta eligazolt az Indianától és úgy fest, hogy Memphisben otthonra lelt: több ponterős és hasznos meccs után most 33 pontos karriercsúcsot hintett és vezére volt csapatának. A Gasol, Randolph, Conley, Chalmers, Andersen és Wright nélkül kiálló hazaiaknál azonban nem csak ő villogott, Matt Barnes tripla-duplázott (26 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz), JaMychal Green 21 pontos karriercsúcsot szórt és a délelőtt leigazolt Briante Weber is hozzátett tíz pontot, valamint hét gólpasszt. A együttes ezzel ötödik győzelmét aratta az utóbbi hét meccsen és a rengeteg gond ellenére továbbra is stabil – igaz, most már Vince Carter is megsérült...

Nem tudott élni az eséllyel a Pelicans. A vendégek képtelenek voltak kihasználni a Memphis problémáit, támadásban nem dolgoztak túl pontosan, védekezésben pedig teljesen súlytalannak bizonyultak. A negyedik negyedben nekik kellett hajrázni, hogy kiegyenlítsenek, az utolsó percben mindkét csapat elrontotta a lehetőségeit, majd a hosszabbításban pillanatok alatt meglépett a Grizzlies – jól jellemzi Daviséket, hogy 22 pontot kaptak a ráadás öt perce alatt.

A Grizzlies legjobb dobói: Stephenson 33/3, Barnes 26/12, Green 21
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 34/6, Davis 25, Anderson 24/6

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 96–99

Rubio-triplával nyert a Wolves. Bár a meccs korábbi szakaszában 13 ponttal is vezetett, az utolsó percnek négypontos hátránnyal vágott neki a vendégcsapat – ám jött a végül 25 egységig jutó Dieng, majd a 17-et szóró Towns és pillanatok alatt döntetlenre állt a derbi. A végig parádésan védekező Wolves az utolsó pillanatokban is jól állta a sarat, Towns duplájával vezetett is, majd támadhatott a győzelemért – Wiggins összehúzta a védelmet, a kipasszolt labdából pedig két tizeddel az órán bevágta a győztes triplát a kintről általában veszélytelen Ricky Rubio. A Minny remek játékkal ejtett óriási skalpot idegenben és zsinórban tíz vereség után győzte le az OKC-t.

Még sincs vége a hullámvölgynek? Az All-Star óta nagyon gyengén szerepel a Thunder, de a Clippers elleni magabiztos sikerrel úgy tűnt, hogy lezárták ezt az időszakot Duranték. Ezt most ismét megcáfolta a gárda, nagyon gyengén dobtak és eladtak 24 labdát, ezt a simán megnyert lepattanózással sem tudták ellensúlyozni – egy-egyezéssel és erőlködéssel ezt a Wolves-védekezést sem tudták feltörni. A 96 dobott pont messze elmarad az átlaguktól, ráadásul az utolsó percben egyszerűen lejátszotta őket a Minny – ennek örömére ma San Antonióba látogatnak...

A Thunder legjobb dobói: Durant 28/6, Westbrook 26/9, Kanter 17
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 25, Wiggins 20/6, Towns 17

Utah Jazz – Washington Wizards 114–93

Rendkívül hatékony volt a Jazz. A hazai csapat az első perctől kezdve koncentráltan játszott elöl-hátul, ezt az 56%-os mezőny- és szintén 56%-os triplamutató is jelzi – ráadásul védekezésben is tökéletesen elvégezték a feladatukat. A nagyarányú győzelemhez persze kellett egy extra teljesítmény is, Shelvin Mack karriercsúcsot jelentő 27 pontot rámolt be 11/17 mezőnykísérlettel, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a gárda végig vezessen – ez a siker már nagyon kellett Haywardéknak, hogy életben tartsák playoff-reményeiket.

Nem tudott rohanni a Wizards. A fővárosiak az első félidőben egyetlen pontot sem szereztek leindításból és a fordulás után (már nagy hátrányban) is csak hatot – tökéletesen állította meg ezeket a próbálkozásokat a Jazz. Felállt védelem ellen természetesen jóval nehezebben tudott alkotni a Washington, főleg, hogy az ő játékuk alapja a rohanás – ugyan John Wallra (24 pont, 9 gólpassz) és Markieff Morrisra nem lehetett panasz, esélyük sem volt a győzelemre.

A Jazz legjobb dobói: Mack 27/9, Hayward 18/3, Favors 14, Hood 14/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/3, Morris 16/3, Nené 12

Sacramento Kings – Orlando Magic 100–107

Hiányzott Cousins. A Sacramento egy meccsre eltiltotta legjobb játékosát a George Karl ellen intézett újabb kirohanása után, így Cauley-Stein és Acy kezdett, de egyikük sem töltött húsz percnél többet a pályán. Rajon Rondo nagyon igyekezett (16 pont, 14 gólpassz), a padról Belinelli és Koufos termelte a pontokat, de összességében 40% alatt maradtak mezőnyből és a találkozó nagy részében hátrányban játszottak – hét perccel a vége előtt ismét 14 egység volt már a különbség, itt pedig el is dőlt a derbi. A Sacramento zsinórban negyedik vereségével valószínűleg végleg lemondhat a rájátszásról.

Vucsevics és Payton nélkül is megy. Legfőbb pontszerzője és irányítója nélkül lépett pályára a Magic ezen az estén, de Vucsevics pontjait Aaron Gordon (20 pont, 11 pattanó), Dedmon és Jason Smith kollektíven pótolta, a karmesteri pálcát pedig a Watson-Oladipo-Jennings trió osztotta meg egymás között. Ugyan a sok eladott labda és a sok kihagyott büntető miatt a harmadik negyedben izgalmassá tették maguknak a meccset, de végül Oladipo vezérletével hamar eldöntötték a záró etap első perceiben – ezzel együtt négy és fél meccsre van a keleti nyolcadik hely...

A Kings legjobb dobói: Koufos 19, Belinelli 17/12, Rondo 16/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 20, Oladipo 18/3, Smith 16, Fournier 16/6

Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 128–112

Dobófesztivál. Iszonyatos pontesőt hozott a találkozó, Steph Curry már az első negyedben 18 egységig jutott, de Klay Thompson sem akart lemaradni tőle – végül az MVP 34 (29 perc, 7/14 tripla), Thompson pedig 37 ponttal (31 perc, 8/11 tripla) zárta a találkozót. A Warriors már a nagyszünetben 81 (!) pontnál járt, húsz egység körüli előnyét pedig végig meg is tartotta – érdekesség, hogy 16 támadópattanót szedtek le Boguték, a palánk alatt pedig hatalmas fölényben voltak. A címvédő sima sikerével továbbra is reális esélye van a Chicago Bulls 72-10-es alapszakasz-rekordjának megdöntésére, hiszen jelenleg 58-6 Curry-ék mérlege...

Kintről a Portland is partiban volt. Ugyan már az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze a vendégek és nem is volt esélyük ennek ledolgozására, bedobott triplák tekintetében ők is büszkék lehetnek: 19 hármast süllyesztettek el. A két csapat együtt 37 triplát pörkölt be, ami NBA-rekord, ráadásul ehhez mindössze 76 kísérletre volt szükségük... A vendégeknél ezzel együtt nem akadt extra egyéni teljesítmény, Lillard és McCollum sem villogott igazán, ezt a Warriorst pedig így ma nem lehetett túldobni.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 37/24, Curry 34/21, Green 17
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 18/9, Lillard 17/12, Henderson 12/6

Los Angeles Clippers – New York Knicks 101–94

A végén még rákapcsolt a Clippers. Az első félidőben 15 pontos előnyt épített ki a hazai gárda, de a fordulás után Porzingis vezérletével felzárkózott, sőt, 84-84-nél ki is egyenlített a Knicks. Az utolsó percekből azonban a Clippers jött ki jobban, Paul és Redick is kulcsfontosságú hármast süllyesztett el, Porzingis pedig könnyű dobásokat rontott, így a hazaiak végül behúzták a derbit – ezzel másfél meccs a hátrányuk az ismét bukó OKC-vel szemben. A csapatok között a fő különbség egyébként a tripladobásban volt, Paulék 13 hármast értékesítettek, Anthony-ék pedig csak négyet, ráadásul a hajrában is kintről volt eredményes Doc Rivers együttese.

Túl sok volt a hiba. Ezúttal is hárman játszottak jól a Knicksben, Anthony, a hatalmasat küzdő Lopez (20 pont, 19 lepattanó, melyből 10 támadó) és Porzingis – utóbbi az első félidőben alig volt pályán faultgondjai miatt, de később nagyon felszívta magát. A negyedik negyedben azonban ő is többször rontott fontos helyzetben és társai (főleg a hátvédek) sem voltak megbízhatóak – a 41%-os mezőnymutató és a 16 eladott labda mellett a már említett triplázás is jelentősen közrejátszott a vereségükben.

A Clippers legjobb dobói: Paul 24/12, Redick 20/12, Green 17/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 23/3, Anthony 20/3, Lopez 20

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 118–103
Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 95–89
Boston Celtics–Houston Rockets 98–102
Chicago Bulls–Miami Heat 96–118
Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 121–114
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 96–99
Utah Jazz–Washington Wizards 114–93
Sacramento Kings–Orlando Magic 100–107
Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 128–112
LA Clippers–New York Knicks 101–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik