Még Dacjuk „hülyeségéből” is gólt szerzett a Detroit

Vágólapra másolva!
2011.04.17. 07:50
null
Pavel Dacjuk (középen) társait nem zavarta, hogy néha „elszaladt vele a ló" (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában a főcsoport negyeddöntők második mérkőzésén a Montreal Canadiens és a Los Angeles Kings vendégként, a Philadelphia Flyers és Detroit Red Wings  pályaválasztóként tudott nyerni. A legnagyobb gondba a Boston Bruins került, amely mindkét hazai mérkőzését elveszítve folytatja a párharcot Montrealban.

Detroitban Pavel Dacjuk volt a Phoenix elleni második meccs hőse, az orosz zseni egy góllal és három gólpasszal vette ki a részét a Coyotes elleni 4–3-as sikerből. Az első harmad derekán betalált, majd Brian Rafalski, Darren Helm és Tomas Holmström találatánál is segédkezett. A legemlékezetesebb megmozdulását Helm gólja előtt mutatta be, egyedül kiugorva a pakkot a két lába között maga mögé terelte, és onnan szúrta kapura a korongot – Helm a kipattanóból volt eredményes.

Az ilyen megmozdulásokat legfeljebb edzésen mutatnak be a játékosok, de Dacjuk eléggé penge ahhoz, hogy ezt meccsen is megkockáztassa, főleg amikor szinte minden bejön a csapatának. Ez is csak azt mutatja, milyen nagy önbizalommal játszik a Red Wings.

„Hihetetlen, mit csinált, és majdnem be is jött neki! Mindezt nem akármikor, hanem a rájátszásban" – mondta Jimmy Howard, a Red Wings kapusa.

„Néha talán elszalad velem a ló, most is ez történt, hülyeséget csináltam. Persze, mint utóbb kiderült, volt értelme – mondta Dacjuk. – Egyébként bár vagánykodásnak tűnik az ilyen csel, néha teljesen meg lehet zavarni a kapust vele. Azért szerintem a legközelebb egyszerűbb megoldást választok."

A Phoenix Radim Vrbata góljával még a második harmadban szépített, és Shane Doan duplájával a végére szorossá is tette a meccset, de a Red Wings kihúzta, és már 2–0-ra vezet a párharcban.

PAVEL DACJUK VARÁZSLATA

Szintén 2–0-ra vezet a Montreal, amely a második bostoni mérkőzését is megnyerte. A nyitányon aratott 2–0-s siker után ezúttal 3–1-re nyert az ősi rivális otthonában, és úgy megy haza a következő két meccsére, hogy akár ki is söpörheti előkelőbben rangsorolt ellenfelét.

„Két győzelem azért még nem négy – bölcselkedett Carey Price, a Canadiens kapusa, aki az első meccsen elért shutoutja után 34 lövést hárított, és csak Patrice Bergeron lövését engedte a kapujába. – Még rengeteg tennivalónk van a továbbjutásért. Nagyon fontos volt, hogy mi szerezzünk vezetést, mert azt a játékot játsszuk igazán jól, amikor meg kell tartani az előnyt."

A Montreal első harmadbeli két gólját Michael Cammalleri és Mathieu Darche szerezte, a végeredményt pedig Yannick Weber állította be, még a második harmadban.

A bostoniaknál nem szerepelt a hatalmas termetű Zdeno Chára, akit a meccs előtti napon kiszáradás miatt kórházba kellett szállítani, és a bemelegítésnél még erősen szédült. „Hihetetlen a tartása, ragaszkodott hozzá, hogy kipróbálja, mit bír. Hiányzott a jégről, és sokkal jobb játékot érdemelt volna a társaitól" – mondta Claude Julien, a bostoniak vezetőedzője.

A Bruins már csak abban bízhat, hogy a hétfői és csütörtöki montreali meccsek között az 1980-as Lake Placid-i téli olimpia hokitornájának helyszínén edz, ott, ahol 31 éve az amerikai válogatott az oroszok ellen végrehajtotta a „Csodát a jégen". Az utolsó szalmaszál...

A másik két szombat esti meccsen a Philadelphia hazai pályán, a Los Angeles pedig idegenben egyenlített a Buffalo, illetve a San Jose ellen.

A Flyers meccse gólzáporosan kezdődött, egy harmad után 3–3 volt az állás úgy, hogy 1–0-ra és 2–1-re a Philly, 3–2-re viszont már a Sabres vezetett. Aztán a harmadik vendéggól után a hét lövésből háromszor kapituláló újonc Szergej Bobrovszki helyére beállt Brian Boucher, aki 20 lövést hárított, és csak egyből kapott gólt. Mivel közben társai közül Ville Leino és Danny Briere is betalált, nyert a Philly.

Most az a legfontosabb kérdés, hogy a következő meccsen Boucher, vagy – ahogy az amerikaiak hívják az oroszt – Bob kezd a kapuban?

Los Angelesben nem kérdés, hogy Jonathan Quick kezd-e, a San Jose elleni második találkozón 34 hárításával shutoutot elérő kapus 4–0-s győzelemhez segítette a Kingst. A mezőnyjátékosok közül Drew Doughty volt a legeredményesebb, két gólt lőtt és kettő előkészítésében is aktív szerepet játszott.

A Kings győzelmének értékét növeli, hogy az eleve sérült Anze Kopitar mellett az eltiltott Jarret Stoll sem játszhatott, őt az első meccsen elkövetett durvaságáért zárták ki erről a meccsről.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Philadelphia Flyers (2.)–Buffalo Sabres (7.) 5–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
Boston Bruins (3.)–Montreal Canadiens (6.) 1–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 0–2
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Detroit Red Wings (3.)–Phoenix Coyotes (6.) 4–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0
San Jose Sharks (2.)–Los Angeles Kings (7.) 0–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik