Marc Gasol Griffinéket is felülmúlta, nyert a Heat

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 08:42
null
Memphisben 198 pont esett (Fotó: nba.com/grizzlies)
Öt meccset rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság alapszakaszának legutóbbi játéknapján és Marc Gasol újabb remek estéjén nem adott esélyt a Clippersnek a Memphis. A Heat szoros végjátékot nyert Charlotte ellen, a Lakers hosszabbításban bukott a Denverrel szemben, a Warriorsban új vezér akadt, a Portland pedig Bostonban aratott sikert.





Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 107–91

Marc Gasol szintet lépett. Év Védője már volt, ezzel most sincs gond, ugyanakkor támadásban is fő fegyver lett idénre. Ma is biztos kézzel tempózott, volt betörése, a gyűrű alatt nagyon jól mozgott, az első félidőben egymaga verte meg a Clipperst, hiszen 20 pontot dobott 8/10-es mutatóval. Végül 30 egységgel zárt (13/18) és leszedett mellé 12 lepattanót is – ugyanakkor teljesen kikapcsolta Deandre Jordant és Blake Griffin jó dobásait is elvette.

Paul próbálkozott. Gasolra abszolút nem volt válasza a vendégcsapatnak, félidőben 13-mal vezetett a Memphis. A fordulás után CP3 kezébe vette a dolgokat, agresszívebb lett és egymaga berámolt 13 pontot, de a Grizzlies nem roppant meg, sőt, egy nagy rohanással húsz fölé hizlalták előnyüket, itt pedig érdemben véget is ért a derbi, jöhetett a második sor.

Minden téren jobb volt a Grizzlies. 52–32-re hozták a lepattanózást és teljesen leszedték a Griffin-Jordan párost – ketten együtt vállaltak 19 dobást, amiből 14 pontot sikerült elérniük. Ezt nem bírta el a Clippers, nem mozgott a labda, nem jöttek a jó dobóhelyzetek, nem jutottak el a festékbe és az innen szerzett pontok tekintetében is 52–32 lett a végeredmény – összesen mindössze 41 százalékkal dobtak mezőnyből.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 30, Lee 13/9, Allen 12
A Clippers legjobb dobói: Paul 22/3, Crawford 19/6, Redick 15/9

Boston Celtics–Portland Trail Blazers 88–94

A negyedik negyed elején eldőlt. Az első félidőben inkább a Boston játszott jobban, vezettek is öt ponttal, aztán a fordulás után javult a Portland (főleg hátul) és Aldridge vezetésével ledolgozta ezt a hátrányt. A negyedik negyedet aztán egy 12–0-s rohammal indították a vendégek, a Celtics 14 dobásból 12-t elrontott és Lillard triplája után végleg meglépett a Blazers.

Rutinrókák a padon. Sem Aldridge-nek (7/21 mezőnyből), sem Lillardnak (4/14) nem ment igazán, de két veterán kihúzta őket a csávából, hiszen Chris Kaman és Steve Blake is remekül szállt be a padról. A center alig 18 perc alatt rámolt be 16 pontot (folyamatosan mozgott és kapta a labdákat), mellette leszedett nyolc lepattanót , Blake pedig nyugalmat adott csapatának, 11 ponttal, 5 gólpasszal és remek irányítói munkával jelentkezett.

Pontatlan Celtics. A húzóemberek Rondót leszámítva nem dobtak jól, Olynyk kosár nélkül zárt és bár a Bradley-Sullinger-Green trió sokat vállalt (Sullinger 9 triplát emelt rá), együtt 37.5 százalékkal céloztak, márpedig a dobások jelentős részét ők hajtották végre. A nagyon gyenge dobószázalék mellett a lepattanózást is bukták, a második félidőben pedig már nem tudtak lefogni a Portlandet, így megérdemelten nyertek Aldridge-ék.

A Celtics legjobb dobói: Green 19/3, Sullinger 19/9, Bradley 13/3, Rondo 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 20, Kaman 16, Batum 12/6, Lillard 12/6

Miami Heat–Charlotte Hornets 94–93

Jefferson kezében maradt a Hornets-győzelem. Az első félidőben a Miami dominált, a harmadik negyedben a Charlotte, majd az utolsó etapban visszazárkóztak a hazaiak. 34 mp-cel a vége előtt Bosh fadeaway tempójával ismét átvette a vezetést a Heat, az utolsó támadásnál Kemba Walker nem tudott faultot kiharcolni Chalmersszel szemben, a dobás kimaradt – a lepattanót teljesen tiszta helyzetből pöckölhette vissza Jefferson, de kijött a gyűrűről, így óriási hibával kapott ki a Hornets.

Itt az új nagy hármas. Wade ezt a meccset is kiülte, Chalmers pedig továbbra is él a lehetőséggel, ma is 20 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát szállított, csak az utolsó negyedben tíz alkalommal állhatott a büntetővonalra. Mellette Bosh 20 ponttal és 10 pattanóval dupla-duplázott, Luol Deng pedig ma hozta az agresszív játékát, már félidőben 19-nél járt, végül 26 ponttal (10/14 mezőnyből, 8 lepattanó) zárta a találkozót.

Rövidül a Heat kerete. Wade mellett Cole sem játszott ma, Chris Andersennek pedig még az első negyedben ment ki a bokája és nem tudott már visszatérni a parkettre. Az utolsó majdnem nyolc percben már nem cserélt Spoelstra, a kispadról egyedüliként hasznos újonc Napier 34 percet kapott.

A Heat legjobb dobói: Deng 26/6, Bosh 20/3, Chalmers 20/6
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Stephenson 17/3, Walker 16/6

Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 86–91


Speights volt a megmentő. Bár Steph Curry 12 pontot rámolt be az első negyedben, a folytatásban összesen három egységet tudott ehhez hozzárakni, Thompson pedig ugyan eljutott húszig, 6/20-as mezőnymutatóval tette mindezt. Sem Iguodala, sem Barnes, sem Bogut, sem Green nem villogott (enyhe kifejezés), de most Speights érkezett a padról, bevert 28 pontot, hátára vette a csapatot és győzelemre vezette – 2009 óta nem volt ennyire ponterős, az utóbbi három meccsén 17 pontot átlagol 64 százalékkal.

A legvégén nyerte meg a Warriors. Kétpontos előnyben támadhatott a végén a GSW, Curry büntetőzhetett, de csak az egyiket dobta be. Jackson betörése után viszont Roberson csúnyán elrontotta az üres, meccsmentő hármast, így Thompson két büntetője elég volt az üdvösséghez a vendégek számára.

Borzalmasan dobtak a csapatok. Mindkét fél 18/46-os mezőnymutatót szenvedett össze az első félidőben és mindketten 7/23-mal rontották tovább ezt a harmadik negyedben – Speightsen kívül gyakorlatilag csak Morrow dicsérhető a túloldalról (16 pont, 12 pattanó). Reggie Jackson ugyan 22 ponttal, 11 pattanóval és 8 gólpasszal zárt, de mindezt 10/26-os mezőnymutatóval művelte.

A Thunder legjobb dobói: Jackson 22/3, Morrow 16/6, Ibaka 16
A Warriors legjobb dobói: Speights 28, Thompson 20/12, Curry 15/6

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 94–101 – hosszabbítás után

Kiesési rangadónak tűnt. Mindkét fél 40 százalék alatt célzott mezőnyből, a triplák egyáltalán nem ültek (főleg a Lakersnél, 3/24-gyel dobták), de a büntetőkkel is gondok akadtak, a Denver 23/38-at, a Los Angeles 25/34-et gurított a vonalról. A színvonal minden volt, csak jó nem, a hazaiaknál Lin, időszakokra Bryant, a vendégeknél pedig a 18 ponttal és 16 gólpasszal óriási dupla-duplát hozó Lawson volt dicsérhető.

Gallinari és Kobe sem nyerte meg. Az olasz kiscsatár (10 pont, 7 lepattanó) két büntetőt dobhatott az utolsó másodpercekben, de csak az egyiket értékesítette, így 86–86-ra módosult az állás. Volt még egy lövése a Lakersnek, de Bryant (27 pont, 10/24 mezőnyből) nagyon nehéz dobást vállalt egy-egyben, kimaradt, a ráadásban aztán a Nuggets bírta jobban a nyomást, Gallinari bepörkölt egy triplát, amivel hozzájuk került a momentum, ezt meglovagolva pedig be tudták húzni ezt az öt percet.

A Lakers legjobb dobói:
Bryant 27, Lin 17, Sacre 13
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 19/15, Lawson 18/3, Afflalo 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Portland TrailBlazers 88–94
Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 107–91
Miami Heat–Charlotte Hornets 94–93
Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 86–91
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 94–101 – h. u.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik