LeBron fejpánt nélkül - gálázott a Cleveland Dallasban

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2015.03.11. 09:51
null
LeBron Jamesnek (jobbra) bejött a fejpánt nélküli játék (Fotó: Reuters)
LeBron Jamesék simán lelépték Dirk Nowitzkiéket Dallasban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján, a Lakers pedig hozta a hazai mérkőzését a Detroittal szemben. Az Indiana 32 pontos győzelmet aratott, a Spurs majdnem elszórakozta hatalmas előnyét a Toronto ellen, a New Orleans simán nyert Brooklynban, de Anthony Davis megint megsérült – a Jazz viszont nagy nehezen legyűrte a New Yorkot. Lássuk a részleteket!

Indiana Pacers – Orlando Magic 118–86

Rodney Stuckey újabb nagy estéje. A Pacers dobóhátvédje többször bizonyította már idén, hogy képes első számú pontszerzőként tevékenykedni, ma ismét a csapat élére állt. Az első félidőben teljesen tarthatatlannak bizonyult, 9/11-es mezőnymutatóval 25 pontot rámolt be a nagyszünetig és oroszlánrészt vállalt csapata 17–0-s futásából. A fordulás után kicsit lassított, de így is szezoncsúcsot jelentő 34 egységgel zárt, 6/9 triplát emelt be, ráadásul emellé leszedett hat lepattanót és kiosztott hét gólpasszt is.

A Pacers rohanásai eldöntötték. Bár jól kezdett az Orlando és vezetett is 28–20-ra, a hazaiak váltottak és hamarosan már ők jártak előrébb (38–28) – innentől kezdve nem jutott igazán közelebb a Magic. A harmadik negyedben még két ilyen etapot futottak Hillék, egyszer 17, majd miután feljebb jött az Orlando, 19 pontra növelték az előnyüket és könnyedén húzták be a meccset. A kulcs a remek triplázás volt, Stuckey mellett Rudez 5/7 hármasa sem átlagos, csapatszinten pedig 17-szer találtak be kintről, ami franchise-rekord – viszont 86 pontnál most sem kaptak többet…

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 34/18, Rudez 17/15, Scola 15
A Magic legjobb dobói: Harris 22/3, Payton 14, Oladipo 13/3, Vucsevics 13

Brooklyn Nets – New Orleans Pelicans 91–111

Davist megfogta a Nets, másra nem jutott erő. Az utóbbi mérkőzéseken bombaformában lévő erőcsatár csupán 5/16-os mezőnymutatóval dolgozott és megállt 15 pontnál, de a mellette felszabaduló helyet remekül használták ki társai. Asik 12, Ajinca 17 egységet rámolt be, kintről pedig 57 százalékkal tüzelt a New Orleans – Pondexter, Gordon és Cole 12 hármast emelt be együtt. Rossz hír viszont a vendégeknek, hogy Anthony Davis ezúttal sem játszotta végig a találkozót, kapott egy ütést az arcába és bement az öltözőbe – igaz, a hajrában már nem is volt rá szükség.

Süllyed a Brooklyn. Sorozatban negyedik mérkőzését bukta el a Nets, méghozzá mindegyiket hazai pályán, ezzel leszakadtak az Indianától és a Charlotte-tól a PO-ért folytatott versenyben. Ma a második negyed hajrájától kezdve komoly hátrányban játszottak és a Pelicans dominált, ráadásul Alan Anderson, Markel Brown és Szergej Karaszev is kivált sérülés miatt – bővebbet majd csak nap közben lehet róluk megtudni. Emellett Plumlee is teljesen használhatatlan, a korábban nem véletlenül kezdő center ma kosár nélkül zárt, óriásit fordult vele a szezon.

A Nets legjobb dobói: Lopez 15, Jack 15/3, Bogdanovic 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Pondexter 17/15, Ajinca 17, Gordon 16/9, Cole 16/15

Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers 94–127

Nincs fejpánt. LeBron James profi karrierje során először kezdett úgy, hogy nem volt rajta a fejpántja, de játékáról azért ezúttal is fel lehetett ismerni a pályán. A kisebb pihenő után frissen tért vissza a Cavs, James pedig 29 perc alatt 27 pontot rámolt be 7 pattanóval és 8 gólpasszal, összesen négy dobást rontva – mellette azonban Love, Smith és Irving is átlépte a húszat. A clevelandi henger a 41–22-re megnyert második negyedben indult be igazán, végül 50 százalékkal dobtak, értékesítettek 15 triplát és simán lemosták Nowitzkiéket.

Rondo hatás nélkül. A Mavs irányítója négy ponttal és három gólpasszal zárta az összecsapást, védekezésben nem tudta megfogni Irvinget, ugyanakkor csapata megint csak 40 százalékkal dobott – még Ellis próbálkozott, de Nowitzkinek ezúttal sem ment (3/10). Egyedül Parsons és a padról ismét nagy energiával beszálló Stoudemire dicsérhető a hazaiaknál, de Rondo gyengélkedése erősen összekapcsolható a csapat gyenge dobóformájával – a Mavsnek sürgősen megoldást kellene erre találnia, mert a Spurs már át is lépte őket, de ha így folytatják, nincs biztonságban a rájátszásuk sem.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 18/9, Ellis 17, Stoudemire 15
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/12, Irving 22/3, Love 21/6, Smith 21/15

San Antonio Spurs – Toronto Raptors 117–107

Az új nagy hármas. Ginobili gyomorbántalmak miatt kihagyta a találkozót, Tim Duncan pedig kisebb sérülést szenvedett és bár dupla-duplázott, nem dobott túl hatékonyan – Tony Parker lecserélte két régi harcostársát két fiatalra. Kawhi Leonard egyre otthonosabban érzi magát a vezető pontszerző szerepében, ma 24 egysége mellé 11 lepattanót és 5 labdaszerzést is bemutatott, Danny Green pedig 5/6 triplával jutott el 19 pontig – az ő vezérletükkel már 26 ponttal is vezetett a Spurs, igaz, a hajrában még kaparniuk kellett a győzelemért.

Majdnem ledolgozta hátrányát a Toronto. A hazaiak tekintélyes előnye nem okozott gondot a Raptorsnak, a 32 pontos Kyle Lowry vezetésével nagy rohamot indítottak a harmadik negyed végén és a hajrában tízen belülre tudtak kerülni – azonban az utolsó percekben Green és Leonard kosaraival stabilizálni tudta magát a Spurs, így sorozatban hatodik győzelmét is behúzta. A vendégek 18 támadópattanójukkal és mindössze 9 eladott labdájukkal maradtak meccsben, de a címvédő nem tette meg azt a szívességet, hogy megtörjön a nyomás alatt, így DeRozanék vészesen zuhannak tovább.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 24, Parker 23/3, Green 19/15
A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/15, DeRozan 21, A. Johnson 16

Utah Jazz – New York Knicks 87–82

Nem várt nyerőember. A hazaiaknál kihagyta a találkozót az együttes legjobb dobója, Hayward, viszont akadt játékos, aki pótolni tudta a bedobó hiányzó pontmennyiségét. A masszív dupla-duplával előrukkoló Favors-t (11/17 mezőnyből, 12 lepattanó) nem tudták tartani a vendégek, ahogy a védekezésben domináló Gobert (4/8, 14 lepattanó, 4 blokk) is hozta megszokott számait. A tíz pontos előnyét leadó Jazz számára azonban nem ők, hanem az utolsó negyed közepén sorozatban hét pontot szóró Ingles (4/8, 5 gólpassz) hozta meg a sikert, aki minimális előnyhöz juttatta együttesét, melyet a lefújásig megőrzött Favors és Burke büntetőivel a Jazz.

Fog az átok. Továbbra is várat magára a New York szezonbeli első nyugati győzelme, pedig komoly esély kínálkozott arra, hogy Fisher alakulata megszakítsa ezt a hosszú negatív szériát. Egy rövid időszaktól - amikor tíz pontos hátrányban játszottak - eltekintve a Hardaway Jr. nélkül felálló vendégek végig partiban voltak ellenfelükkel szemben, viszont kellemetlen tényként hathat a Knicks-szurkolók számára, hogy pontosan úgy alakultak az egyéni teljesítmények, mint ahogy várni lehetett. Shved (6/12 mezőnyből, 4/7 tripla, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) remekül teljesített, hozzá csatlakozott még a kezdőből Bargnani (9/19, 3 lepattanó), a padról pedig a dupla-duplázó Aldrich (7/12, 13 lepattanó), itt azonban véget is ért az érdemi teljesítmények felsorolása. A mérkőzés legfontosabb részében, az utolsó hat percben csődölt be a New York, így nem lehetett más a találkozó vége, mint vereség.

A Jazz legjobb dobói: Favors 29, Hood 17/9, Ingles 12/3
A Knicks legjobb dobói: Shved 21/12, Bargnani 20, Aldrich 17

Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 93–85

Kamatozó csapatmunka. A hazaiaknál hét játékos jutott tíz pont fölé, jól elosztották a feladatokat Clarksonék. Hill járt élen a pontgyártásban (7/15 mezőnyből), az újonc Black ismét kezdett, dupla-dupla közelben zárt (10 pont, 8 lepattanó), ki lehet emelni továbbá a cserepadról érkező és komoly mezőnymunkát produkáló Lint (9/12 büntető, 7 lepattanó, 5 gólpasszt) is. A hazaiak a festékből szerzett pontok (46–36) és a lepattanózás (46–41) terén is a Pistons fölé nőttek. Az ellenfél kedvét szinte teljesen elvette a játéktól a Lakers, miután a harmadik negyedben csak 11 pontot engedélyezett a Pistonsnak, az utolsó egy percben pedig Hill és Lin magabiztos dobásainak köszönhetően behúzták a mérkőzést és öt vereség után ismét győztek.

Csőd a harmadik negyedben. A szálfák, a Monroe (10/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk) - Drummond (7/11, 21 lepattanó, 2 blokk) kettős egyik tagja nélkül sansza nem lett volna a Pistonsnak az egál körüli mérkőzésre sem. Hogy miért? Mivel Jackson ismét alulmúlta önmagát (1/9, 0/4 tripla, 5 eladott labda), Caldwell-Pope csak szenvedett (5/14) a cserék közül pedig csak Meeks hozott értékelhető teljesítményt. A legnagyobb negatívum viszont az volt a vendégeknél, hogy mindössze 11 pontot tudtak összehozni a harmadik játékrészben, ahol több mint 6 perc elteltével szerezték meg első pontjaikat. Monroe ugyan hátán vitte a Pistonst, de alig egy perccel a lefújás előtt, 3 pontos hátránynál mindkét büntetőjét elhibázta, innen pedig már nem volt megállás a lejtőn a Detroit számára.

A Lakers legjobb dobói: Hill 16, Johnson 13/3, Davis 13
A Pistons legjobb dobói: Monroe 24, Caldwell-Pope 15/12, Drummond 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Orlando Magic 118–86
Brooklyn Nets–New Orleans Pelicans 91–111
Dallas Mavericks–Cleveland Cavaliers 94–127
San Antonio Spurs–Toronto Raptors 117–107
Utah Jazz–New York Knicks 87–82
Los Angeles Lakers–Detroit Pistons 93–85

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik