Kobe Bryant 38 pontjával nyert a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.02.03. 09:36
null
Kobe Bryant vezérletével győzött a Los Angeles Lakers (Fotó: Reuters)
Kobe Bryant legszebb napjait idézve 38 ponttal és kulcsfontosságú dobásokkal vezette sikerre a Los Angeles Lakerst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, az arany-lilák ezzel sorozatban tíz vereség után tudtak újra nyerni. A Houston James Harden vezérletével túldobta a Miamit, a Boston remek védekezéssel verte meg a New Yorkot, a magát alaposan felszívó Phoenix végül alulmaradt a Torontóval szemben, a Portland viszont zsinórban ötödször is győzni tudott – ezúttal a Milwaukee volt az áldozat.

 

New York Knicks–Boston Celtics 89–97

Most a védekezéssel nyert a Boston. Ezúttal nem rendezett tűzijátékot a Celtics, de kőkeményen megfogta a hazaiakat, Anthony-ék mindössze 37.8 százalékkal dobtak mezőnyből, 13 gólpasszukra pedig 17 eladott labda jutott. A hazaiak triplái nem ültek, de a festékből 58–28-ra (!) győztek Thomasék, folyamatosan támadták a gyűrűt és bár nem erőltették, így is szereztek 17 pontot leindításból – a harmadik negyedben fordítani tudtak és a záró etapban már kézben tartották a találkozót.

Így is megvolt a Knicks esélye. Az első félidőben még jól használták ki a hazaiak a Boston hibáit, a gyenge dobószázalékot hatékony periméter-védekezéssel ellensúlyozták és vezettek is a nagyszünetben. A harmadik negyedben azonban hat labdát adtak el, ebből Afflalo 24 mp alatt hármat jegyzett, ezeknek köszönhetően pedig fordított a Celtics – a záró etap elején egy 6–0-s futással nyitottak a vendégek, innentől pedig már nem volt visszaút. A második félidőben már kijött a cseresorok közti különbség, a Bostonnál hárman is komoly hatást gyakoroltak a meccsre a padról beszállva, a New Yorknál viszont egyedül Vujacic kosarait lehet megemlíteni – a Knicks ezzel az utóbbi hét találkozóból a hatodikat veszítette el.

A Knicks legjobb dobói: Afflalo 18/6, Lopez 17, Anthony 16/3
A Celtics legjobb dobói:
Thomas 20/3, Zeller 16, Crowder 16/3

Houston Rockets–Miami Heat 115–102

Erre a Houstonra most nem volt ellenszer. A Rockets támadójátéka egészen parádésan működött, Josh Smith kezdett centerként Ariza mellett és bár az első negyedben még a Miami dominált, fokozatosan átvették az irányítást a hazaiak. James Harden lubickolt, 26 pontja mellett 14 gólpasszt osztott szét, az említett Smith 19 egységig jutott, a gárda pedig összesen 52 százalékkal dobott mezőnyből és 46 százalékkal szórt be 16 triplát – az alacsony szerkezet minden előnyét kihasználta a Rockets. A második félidőben már tíz pont körüli (sokszor inkább feletti) előnyben játszottak Hardenék, akik így sorozatban három vereség után tudtak újra nyerni.

Hátul volt lyukas a Heat. A Miami támadójátéka még úgy is rendben volt, hogy nem volt igazi vezér – Wade-et és Bosht is gyenge mezőnymutatóba hajszolta a Rockets, ám mindenki hozzátette a magáét, így az ő extrájuk nélkül is termelte a pontokat a vendégcsapat. Védekezésben azonban nem tudtak mit kezdeni a Rockets kinti dobóival és Hardennel, hiába nyerték simán a lepattanózást, ezt a 17 eladott labdájuk ellensúlyozta – zsinórban négy győzelem után kapott ki a floridai alakulat.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/9, Smith 19/9, Thornton 18/12
A Heat legjobb dobói:
Deng 17/6, Wade 16, Dragic 14/3, Stoudemire 14

Phoenix Suns–Toronto Raptors 97–104

A második negyedtől a Toronto kezében volt a meccs. A nyitó tizenkét percet megnyerte a Phoenix és érezhető volt a bizonyítási vágy a hazai játékosokon, ám a második játékrészben egy 15–1-es futással fordított a Raptors és innentől végig vezetett a találkozón. Nagy előnyük mindenesetre nem volt, a Phoenix többször is felzárkózott egy kosárnyira, még két perccel a meccs vége előtt is csak öt pont volt a különbség, de DeRozan elsüllyesztett egy kulcsfontosságú triplát, amely bebiztosította a győzelmet. A Toronto nem játszott igazán jól, az említett DeRozan mellett az öt hármast berámoló Lowry, valamint főleg a kispad emelhető ki, Joseph-ék parádés védekezéssel játszották le a Suns cseréit és a vendégek futásaiban kulcsszerepet vállaltak.

Harapós volt a Phoenix. Az új vezetőedző, Earl Watson bemutatkozása meghozta a hazai játékosok kedvét, Markieff Morris 30 pontos, 11 pattanós (mindkettő szezoncsúcs) dupla duplával húzta csapatát, Devin Booker 27 pontig jutott, Archie Goodwin pedig 18 ponttal és 12 gólpasszal (karriercsúcs) jelentkezett. Volt is tartása a csapatnak, védekezni sem derogált Morriséknak és ha ezt a mentalitást fenn tudják tartani, hamarosan érkezhetnek a győzelmek is – ez a Toronto ennyivel most jobb volt minden igyekezetük ellenére is.

A Suns legjobb dobói: Morris 30/3, Booker 27/18, Goodwin 18/6
A Raptors legjobb dobói:
Lowry 26/15, DeRozan 22/3, Ross 16/6

Portland Trail Blazers–Milwaukee Bucks 107–95

Megvan az ötödik. Zsinórban ötödik, az utóbbi tizenegyből pedig kilencedik mérkőzését nyerte meg a Portland, méghozzá a mérkőzés elejétől vezetve. Aminu már az első öt percben beszórt tíz pontot és kiépítette előnyét a hazai csapat, innentől pedig a 44 pontos és 18 gólpasszos Lillard, McCollum páros vezérletével meg is tartotta azt. A harmadik negyedben Vonleh vált ki bokasérülése miatt és itt pecekig komoly nyomás alatt volt a Blazers, de mindenre tudtak válaszolni, a záró etapban pedig újfent megléptek Hendersonék – a hátvéd egy triplával már tizenöt pontra növelte a különbéget és itt el is dőlt a mérkőzés.

Van még visszaút a Milwaukee-nak? A vendégek ezúttal sem tudtak úgy védekezni, hogy limitálják az ellenfél játékát, így hiába került kisebb gödörbe a Portland, ezt sem tudták kihasználni. Ráadásul most elöl sem ment minden simán, Middleton csak 7/22-t dobott mezőnyből és a csapatban nem volt meg az erő a fordításhoz – ez lehetett a back-to-back miatt is, mindenesetre egyre soványabb az esélyük a rájátszásra. Jelenleg 6.5 meccs választja el őket a keleti nyolcadik helytől, sorozatban negyedszer kaptak ki egy jobb periódus után, idegenben ugyanannyi vereségük van, mint a Philadelphiának és egyáltalán nem látni azt az átütőerőt, ami egy hosszabb győzelmi sorozatot és a felzárkózást eredményezné. Márpedig ha lemaradnak a rájátszásról, az elég nagy blama lesz Jason Kiddék számára...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/9, Aminu 16/9, Lillard 14, Henderson 14/3
A Bucks legjobb dobói:
Middleton 21/6, Antetokunbo 19/3, Monroe 17

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 119–115

Kobe Bryant szenzációs előadást tartott. Az idei szezonban legtöbbször csak szenvedő Lakers legendája elképesztő produkcióval vezette győzelemre csapatát és legszebb napjait idézte a fiatal Timberwolves ellen. Bryant 38 pontos szezoncsúccsal zárt 21 dobásból, elsüllyesztett 7/11 (!) triplát, az utolsó pillanatokban pedig clutch hírnevéhez méltó pontokkal csikarta ki a győzelmet. A hajrában már a Minnesota vezetett, de Bryant két támadásból két nagy triplát süllyesztett el, majd 26 mp-cel a vége előtt még egy tempót, az utolsó 17 mp-ben pedig hat büntetőt küldött a helyére – mintha minimum öt évet mentünk volna vissza az időben...

Ezt is elrontotta a Minny. A második negyedben 39 pontot kaptak a hazaiak és a harmadik játékrészben 16 egységgel voltak lemaradva, ám a 30-at szóró Wiggins vezérletével felzárkóztak és fordítani is tudtak a záró etapban. 57.5 százalékkal dobtak mezőnyből, elöl mindent megoldottak, ám hátul sorra vétették a nagyobbnál nagyobb hibákat, ráadásul Kobe Bryantnek ezen az estén mindegy is volt, hogy hibázik-e az ellenfél – a kulcsfontosságú eladott labdák, rontott dobások azonban megbosszulták magukat a Timberwolves számára. Townsék ezzel zsinórban ötödször kaptak ki.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 38/21, Williams 20/9, Russell 18/6
A Timberwolves legjobb dobói:
Wiggins 30/3, Dieng 19, Towns 14/3, LaVine 14/6

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik