Kevin Durantet elvesztette, de így is megverte a Houstont a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 08:21
null
Kevin Durant nélkül győzött a Golden State a Rockets ellen (Fotó: Twitter)
Kevin Durant megsérült, nélküle nyerte meg a hajrát a GSW a Rockets ellen – nem adott esélyt a Bostonnak, 4-1-gyel zárta le a párharcot a Bucks, ezzel ott lesz az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjében.

 

 

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 116–91

Egyértelmű volt. Rögtön egy 8–0-lal kezdte az összecsapást a Mirotic által húzott hazai csapat, aztán ugyan az első negyedben ezt követően még elég sok volt a pontatlanságuk támadásban, de a második játékrésztől már nem volt kegyelem - a nagyszünetben 13 pont volt közte, a fordulás után pedig végig magabiztos előnyben játszhatott a Bucks. A záró etapban már kiütésről és „showtime Milwaukee-ról” beszélhettünk, jöttek az alley-oopok, a látványos megoldások, méghozzá úgy, hogy a kezdőket szépen le is ültethette Mike Budenholzer – Janisz Adetokunbo (20 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 8/14 mezőnyből, 2-2 labdaszerzés és blokk) is csak 31 percet játszott, 30 fölé rajta kívül csak Khris Middleton jutott ezúttal. Az alapot azért elsősorban a parádés védekezésük adta, támadásban most ők sem voltak csúcsformában (Brook Lopez például 0/7 dobással, 0 ponttal, 5 faulttal zárt), külön öröm viszont számukra, hogy megkezdhette a rájátszást egyik meghatározó emberük, Malcolm Brogdon – a hosszabb sérülésből visszatérő hátvéd egyelőre a kispadról kapott 17 percet, dobott 10 pontot és kiosztott 4 gólpasszt, őt is „bemelegítették” a keleti döntő előtt. Mert hogy az alapszakaszt megnyerő Milwaukee a Detroit 4–0-s kisöprését követően, az elvesztett első meccs után sorozatban négy győzelemmel, 4–1-gyel lépett át a Bostonon is, így 2001 után először lesz ott a keleti konferencia döntőjében – Bledsoe-ék hátradőlve figyelhetik, hogy a Toronto, vagy a Philadelphia lesz-e az ellenfelük.

Nem volt esélye a Bostonnak. Az első negyed második felében tudta tartani a lépést a Celtics, ott még a vezetést is átvették a vendégek, ezt leszámítva azonban nem volt keresnivalójuk ezen az estén, ahogy összességében ebben a párharcban sem. Kyrie Irving megint botrányosan gyenge volt (6/21 mezőnyből, 15 pont, 1 gólpassz, -25-ös +/-), de még így is ő dobta a legtöbb pontot a csapatában, mert a többiekből is maximálisan hiányzott az átütőerő – Tatum és Brown büntetőkből szedegettek össze pár pontot, Al Horfordnak nem volt ereje támadni, a padról érkező Hayward, Smart, Rozier trió ismét terített betli volt, úgyhogy csapatszinten 31 százalékos mezőnymutatót és 18 százalékos triplázást hoztak össze, ezzel nem lehet mérkőzést nyerni. A második félidőben már meg sem tudták nehezíteni ellenfelük dolgát, úgyhogy a szezonjuk ezzel véget ért, most pedig vár rájuk a nyári dráma: Irving megy vagy marad, Anthony Davis érkezik, vagy sem és hasonló fejezetek várhatók...

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 20, Middleton 19/6, Bledsoe 18/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 15/3, Morris 14/6, Tatum 14/3

A párharc végeredménye: 4–1 a Bucks javára.

Golden State Warriors–Houston Rockets 104–99

Kevin Durant megsérült, de kimozogta a Warriors. Az első félidőben úgy tűnt, hogy kiütéses Warriors-sikert látunk, a hazai alakulatban felpörgött Klay Thompson, újra frissebben mozgott Andre Iguodala és agresszivitásban abszolút felvették a Houston szintjét, úgyhogy már az első negyedben rohantak egy 17–3-at (!), amellyel állva hagyták ellenfelüket. A második játékrészben meglett a közte húsz és még a nagyszünetben is megvolt ebből 14, ám a fordulás után a mérkőzés képe is nagyot fordult: feltámadt a Rockets, összeesett a Warriors és a vendégek elkezdték ledolgozni a hátrányukat, sőt, szűk három perccel a harmadik negyed vége előtt egyetlen egységre közelítettek. Itt bekövetkezett a GSW-szurkolók rémálma, Kevin Durant ugyanis egy ártatlannak tűnő szituációban a lábához kapott, majd lebicegett a pályáról és többet már nem is tudott visszatérni, de bár elsőre Achilles-sérülésnek tűnt a dolog, azóta úgy fest, hogy „csak” vádliról van szó és annyira nem súlyos, mint ahogy az esetet látva gondolhattuk. Ezzel együtt iszonyatosan nehéz helyzetbe került a legjobb játékosát és nagy előnyét is elvesztő címvédő, de mindenki feljebb kapcsolt a gárdánál, összeszorították a fogukat védekezésben, támadásban pedig Steph Curry, Klay Thompson, vagy Draymond Green is nagyon fontos dobásokat süllyesztett el – közel egállal haladtak tovább a felek, ám az utolsó bő két percben eldöntötték a meccset a hazaiak. Itt kétpontos különbségnél előbb Green, majd Thompson emelt be egy clutch hármast, a Durant helyét elfoglaló Kevon Looney elöl-hátul sorsdöntő játékokat mutatott be, az utolsó percben pedig már kimozogták ezt az előnyt és borzasztóan fontos győzelmet arattak. Ezzel 3–2-re vezetnek a párharcban, de a fő kérdés most természetesen Durant állapota – ha rá nem számíthatnak a következő két találkozón, akkor a 3–2-től függetlenül is bajban vannak...

Nem tudott élni az eséllyel a Houston. Borzasztó dobóformát fogott ki erre a meccsre a Rockets és bár a végére javult ezen a téren a társaság, a Paul, Gordon, Capela, Rivers négyes így is mindössze 12/44-et szenvedett össze mezőnyből, aki alapvetően befolyásolta, hogy mire lehetnek ma képesek. Hiába játszott jól (és a meccset szinte végig...) James Harden (31 pont, 8 gólpassz, 10/16 mezőnyből, 4 szerzett, 2 eladott labda), valamint PJ Tucker (13 pont, 10 lepattanó, 3/5 tripla), ők így kevesek voltak a GSW legyőzéséhez és bár a harmadik negyedben dominálni tudtak, nem voltak képesek kihasználni Kevin Durant hiányát. Az összességében 30 százalék alatti triplázás és a leindításból kapott 20 pont is elég fájdalmas számukra, de leginkább azt bánhatják, hogy volt egy teljes negyedük a KD nélküli GSW ellen, idegenben, gyakorlatilag egálról, mégis vereséget szenvedtek – a végjátékban elöl-hátul fontos hibákat vétettek, úgyhogy a továbbjutás kapuja helyett a kiesés szélére sodródtak. Következőleg otthon mindenképpen nyerniük kell, ha életben akarnak maradni.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/15, Curry 25/9, Durant 22/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 31/9, Gordon 19/9, Tucker 13/9

A párharc állása: 3–2 a Warriors javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik