Jimmy Butler dudaszós dobásával 2–0-ra vezet a Heat; kiesett a Thunder

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 08:42
null
Jimmy Butler dudaszós dobásával 2–0-ra vezet a Miami Heat (Fotó: Getty Images)
Körömrágós végjátékban nyerte a hetedik meccset és jutott tovább a második körbe a Houston, az OKC szezonja véget ért – a ligaelső Bucks közben már 2–0-s hátrányba került a Heattel szemben, de az a végjáték sem volt egyszerű. Ez történt az észak-amerikai kosárliga (NBA) rájátszásának legutóbbi játéknapján.

 

Milwaukee Bucks–Miami Heat 114–116

Elképesztő végjáték után nyert a Miami. Az utolsó másodpercek eseményei ellenére alapvetően ez a Heat meccse volt, talán még jobban, mint az előző, mert tulajdonképpen végig Erik Spoelstra csapata vezetett - az első negyedben 13–14-nél járt még előrébb a Bucks, innentől viszont a Miami akarata érvényesült. Még ezt a játékrészt sikerült egy 18–7-tel zárniuk a floridaiaknak és hamarosan tíz pont fölé nőtt a távolság, nagyjából ez a különbség pedig elég sokáig megmaradt - pont a nagyszünet előtt jött be hat pontig a Milwaukee, de a harmadik negyedben még jó darabig 8-9 egység körül járt a meccs. Ott egyszer egy 11–1-gyel egyenlített a Bucks, de ez nem tartott sokáig, a negyedik játékrész derekán már ismét megvolt a közte tíz a Heat javára és még 16 másodperccel a találkozó vége előtt is hat ponttal vezettek Bam Adebayóék. Itt azonban előbb Giannis Antetokounmpo zsákolt egyet, majd Jimmy Butler érthetetlen hibájából (az alapvonali bedobás után eladta a labdát) dobhattak még egy kettest, aztán Butler hibázott még egyet, amikor kihagyott egy büntetőt - ezt megtetézte Khris Middleton és négy másodperccel az órán kiharcolt, majd elsüllyesztett három büntetőt. Így a sima győzelemből hirtelen egál lett, de maradt idő még egy támadásra, aminél Butler kapta a labdát - a dobást ugyan kihagyta, de a besegítőként érkező Giannis a levegőben, a dudaszó pillanatában, gyakorlatilag már a dobás után meglökte. A játékvezetők faultot fújtak, az egyébként gyengén játszó (13 pont, 3/8 mezőnyből) Butler szépen odasétált a büntetővonalra és bedobta mindkettőt, úgyhogy a Miami hosszabbítás nélkül megúszta az utolsó másodpercek csúnya leolvadását és győzelemre váltotta azt, hogy tulajdonképpen végig vezetett – ezzel 2–0-s előnybe került a párharcban. Negatívum viszont náluk, hogy Andre Iguodala megsérült, egy saroktripla közben faultolták és kiment a bokája, utána nem tért már vissza a pályára.

Pedig bizonyos dolgokban javult a Bucks. Egyrészt már játszhatott az első meccset kihagyó Eric Bledsoe és nem is volt rossz, dobott 16 pontot, másrészt Giannis Antetokounmpo most sokkal jobban megtalálta a maga dobásait – 29 pontig jutott 10/18-as mezőnymutatóval, egyetlen elvállalt triplával és 9/13 büntetővel, volt 14 lepattanója és kevesebbet szervezett, 3 gólpasszára 2 eladott labda jutott. Mellettük Khris Middleton (23 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Brook Lopez (16 pont, 3/5 tripla) is hozta, amit kellett, a padról 14 ponttal szállt be George Hill, 50-38-ra nyerték a lepattanózást és 17–7-re a támadópattanózást, 52–32-re győztek a festékből, de mégis végig futniuk kellett az eredmény és az ellenfél után. Ennek egyik oka a gyenge triplázásuk volt, összesen hétszer találtak be kintről, másrészt az, hogy 22 pontot kaptak az eladott labdáikból, főleg az első félidőben adták oda sokszor a Heat-játékosok kezébe a játékszert, de emellett a védekezésük sem állt össze - a Miaminak nem kellett nagyon megszenvedni a kosarakért, igazából viszonylag kényelmesen szerezhették a pontjaikat. Ugyan a végén az egyértelmű vereségből drámai lett, de így is van még min javítaniuk a harmadik meccsig, ahol már nagyon komoly teher lesz rajtuk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29, Middleton 23, B. Lopez 16/9, Bledsoe 16/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 23/12, Herro 17/9, Crowder 16/12

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 104–102

James Harden valószínűleg még sosem nyert így meccset. Általában a parádés, történelmi támadójátékáról ismerjük a Rockets vezérét, aki azonban ezen az estén ezt nem tudta megmutatni, pocsékul dobott (4/15 mezőnyből, 1/9 tripla) és bár kiosztott 9 gólpasszt, de csapatának vért kellett izzadnia a győzelemért. A mérkőzés végig oda-vissza billegett, igazi hetedik meccs volt ez, ahol a Houston összességében 40 százalék alatt dobott mezőnyből, a Thunder pedig 22 labdát adott el, mindkét együttesen érezhető volt a tét, a fáradtság, minden - egyik sem játszott jól, inkább a küzdelem dominált, hogy elsüssünk egy ilyen agyonhasznált közhelyet. Ebből a billegésből aztán a Rockets jött ki jobban, másfél perccel a vége előtt PJ Tucker dobott egy rá nem feltétlenül jellemző kosarat, ezzel lett 103–102, majd jöttek a hibák: Schröder kihagyott dobása, Gordon elvesztett labdája, Paul jó helyzetből elengedett, de kimaradt közeli kettese, majd Westbrook elrontott betörése. 25 másodperc volt hátra, amikor mínusz egynél támadhatott a Thunder, Paul nem tudta megoldani a szituációt, majd Gilgeous-Alexanderhez került a labda, aki kilőtte azt a meccs legjobbjának, az addig 30 pontot és 6/11 triplát elsüllyesztő Luguentz Dortnak. Harden azonban rohant, hogy odaérjen, majd blokkolni tudta a hármast, végül félre is tudott ugrani a labda elől, hogy ne róla menjen ki, így egy óriási védekezést bemutatva megmentette csapatát. Itt Covington csak egy büntetőt dobott be, úgyhogy egy másodpercnél még jöhetett az OKC, ráadásul Hardenre fújtak még egy faultot játék nélkül, így Gallinari dobhatott egy büntetőt – ez kimaradt, az időkérés után pedig a Rockets levédekezte az oldalbedobást, helyzetig sem jutott a Thunder. Óriási küzdelemben, nagy végjáték után, de összekaparta ezt a győzelmet a Rockets, úgyhogy megnyerte a hetedik meccset és ezzel a szériát - pihenésre és ünneplésre viszont nincs idő, azonnal folytatódik a playoffjuk, méghozzá a Lakers ellen.

Minden szoros meccset az OKC sem nyerhetett meg. A párharc eddigi részében három sima győzelmet aratott a Houston és mindhárom szoros mérkőzést a Thunder húzta be, így jó esélyekkel mehetett bele az általában csúnya, feszült és kiélezettnek számító hetedik meccsbe. A Rockets azonban megint remekül védekezett, Danilo Gallinari összesen négy pontot dobott, Steven Adams is megállt tíznél, Dennis Schröder 17 dobásból szedett össze 12 egységet és bár tripla-duplázott, de az igazi megőrülés most Chris Paultól is elmaradt – ugyanakkor mégis végig egálban voltak amiatt, hogy Dort mennyire váratlan extrát tudott hozzátenni. Persze ők maguk is jól védekeztek, megállították Hardent, nem szedte szét őket sem Westbrook, sem Gordon, de a rengeteg eladott labda nem fért bele, majd az egydobásos végjátékot a párharc során először ők rontották el - több lehetőségük is volt nyerni az utolsó másfél percben, de egyiket sem csinálták jól, az eddig ilyen helyzetben elképesztő Paul is hibázott, úgyhogy véget ért a szezonjuk. Persze az idény előtti várakozásaikat messze túlteljesítették, de mivel egy dobásra voltak a második körtől, így Paul szerint ez most azért fá…

A Rockets legjobb dobói: Covington 21/18, Gordon 21/15, Westbrook 20
A Thunder legjobb dobói: Dort 30/18, Paul 19/9, Gilgeous-Alexander 19/9

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS

Nyugati főcsoport
Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 104–102 (29–30, 32–29, 24–21, 19–22)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a Houston Rockets javára.

FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Keleti főcsoport

Milwaukee Bucks–Miami Heat 114–116 (29–38, 31–28, 26–24, 28–26)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Miami javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik