Jégkorong: szenzáció! Vay Ádámot NHL-csapat szerződtette

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.18. 18:12
null
A Minnesota a honlapján jelentette be a szerződést
A magyar jégkorong-válogatott kapusa, Vay Ádám a Minnesota Wild csapatához igazolt – olvasható az NHL-ben szereplő klub honlapján.

A Debrecen kapusa a finn és az amerikai válogatott ellen végig, valamint a Kanada ellen csereként beállva védte a magyar kaput az elit-világbajnokságon, teljesítményére pedig többen felfigyeltek.

A Finnország elleni meccsen a kapura tartó 51 lövésből 48-at hárított, ami 94.1 százalékos teljesítmény volt. ez kiemelkedő, még A-csoportos szinten is.

A magyar kapus kétéves, újoncszerződést kötött a Minnesotával, a megállapodás magában foglalja, hogy az NHL-es klub bármikor leküldheti a farmcsapatához (Iowa Wild).

Vay korábban már hokizott a tengerentúlon: két évig a Western States Hockey League-ben szereplő El Paso Rhinos csapatában, amelyben 58 mérkőzésen 93 százalékos védési hatékonyságot tudott felmutatni.

A Minnesota a Nyugati főcsoport Középcsoportjában szerepel, a még most is zajló idényben nyugati nyolcadikként bejutott a rájátszásba. És ott az első körben hatmeccses párharcban alulmaradt a Dallas Starsszal szemben.

Magyar játékos még sosem játszott az NHL-ben. Szuper Levente a Calgary Flames cserepadjáig jutott, míg Vas János a Dallas Stars tartalékjai között szerepelhetett. Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, ám végül nem kötött vele szerződést.

KAPUSHELYZET A WILDNÁL

A Minnesota két kapussal játszotta végig a 2015–16-os szezont, akik közül a 29 éves Devan Dubnyk 91.8 százalékkal mindössze a 30., a 25 éves Darcy Kuemper 91.5 százalékkal csak a 40. volt az alapszakasz kapusrangsorában, ami a védési hatékonyságot illeti. Dubnyknak 2021-ig van szerződése a csapattal, Kuempernek pedig lejár ugyan a kontraktusa, de korlátozott szabadügynöknek minősül, vagyis automatikusan meghosszabbítható a szerződése.

A Wild farmcsapatában, a másodosztályú AHL-ben szereplő Iowa Wildban három kapusnak jutott szerep az alapszakaszban, de a 28 éves Leland Irvinget és a 27 esztendős Jeremy Smith-t sem lehet a jövő emberének nevezni. A 22 éves Steve Michaleket ellenben igen: ő 14 mérkőzést kapott a farmcsapatnál, és a szakértők szerint van esélye az NHL-karrierre is, bár ez részben a Wild kapusainak kritikája.

A Wild további három fiatal kapus játékjogával rendelkezik, akik közül a 19 éves finn Kaapo Kähkönen ifjúsági olimpiai bajnok és U20-as világbajnok is volt, és nyártól két évig a finn első osztályú Rauman Lukko játékosa lesz – hacsak el nem hívják az NHL-be. Az ugyancsak 19 éves cseh Ales Stezka az amerikai juniorbajnokságban töltötte az évet, de csak 19 meccs jutott neki a Sioux Falls Stampede csapatában (az is harmatos, 89.3 százalékos védési hatékonysággal), a 25 éves Brody Hoffman pedig az NHL harmadosztályának számító ECHL-ben vitézkedett, és talán jövőre felkerülhet az AHL-be.

Vay Ádámnak tehát velük kell versenyeznie a csapatba kerülésért.

VAY ÁDÁM REMEKELT A FINNEK ELLEN A VB-N

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik