James a Cavs, Curry a Warriors gárdáját vezette győzelemre

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.11.27. 09:11
null
LeBron James agresszivitása sikert ért a Wizards ellen (Fotók: Reuters)
LeBron James vezérletével visszavágott a Cavs a Wizardsnak, Stephen Curry újabb nagy előadása győzelmet ért a Warriorsnak, a Sixers 15. vereségével beállította a franchise legrosszabb rajtját. A keleti pontpárbajt a Toronto nyerte meg Atlantában, a nyugatit a Phoenix a Denver ellen, a Knicks Anthony nélkül hosszabbításban kapott ki Dallasban. Nyerni tudott a Thunder, a Lakers viszont a nyugati első Memphistől kapott ki – íme, a részletek az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapjáról!

 

Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 97–105

A második félidőben szétdobta ellenfelét a Blazers. A nagyszünetben 11 ponttal vezettek a hazaiak, a fordulás után aztán megtalálta dobóformáját a Portland és egy 34–20-as harmadik negyeddel fordított, majd megnyerte a meccset. A triplavonalon túlról szinte alig tudtak hibázni ebben az időszakban, végül 44.4%-kal dobtak a meccsen kintről – Matthews 28 pontos (6/9 tripla) szezoncsúcsa és Lillard jó játéka kompenzálta Aldridge borzalmas (3/18 mezőnyből) estéjét.

Roberts extrája kevés volt. Brian Roberts élete meccsét játszotta, első hat dobását kosárra váltotta, félidőben már 15 pontnál járt, végül 24 egységgel karriercsúcsot hozott – mellette Al Jefferson 21 pontos, 14 pattanós dupla duplája és Henderson 15 pontja (6/8 mezőnyből) mindenképpen pozitív, de Lance Stephenson ismét kiülte a teljes negyedik negyedet, úgy néz ki, nagy a gond vele.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 24/9, Jefferson 21, Henderson 15, Walker 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 28/18, Lillard 22/12, Lopez 15

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 113–87

James agresszivitása meghozza a sikert. LeBron legutóbb a Wizards ellen minimális védőmunkát sem végzett, illetve támadásban sem hozta a tőle elvártat – ma viszont aktív volt védőoldalon, elöl pedig 17 büntetőt harcolt ki, folyamatosan támadta a festéket. Végül 29 ponttal zárt tíz pattanó, nyolc gólpassz és három labdaszerzés mellett, folyamatos betörései után Love is eljutott 21-ig, Irving pedig 18-ig – már az első negyedben tetemes előnyt építettek ki, a hajrában LBJ már pályán sem volt.

Wall kihúzva. A két csapat korábbi meccsén a fővárosiak legjobb pontszerzője az irányító volt, 28 egységet rámolt be, ma viszont teljesen levette őt a pályáról a Cavs. Végül hat ponttal zárt hat dobásból, mindössze két triplát emelt be (ami nem erőssége), és egyetlen büntetőt sem harcolt ki – így hiába hozott 23 pontos extrát Butler és hiába kezdett először Beal, esélytelenek voltak a vendégek.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Love 21/3, Irving 18/9
A Wizards legjobb dobói: Butler 23/9, Pierce 15, Gortat 12

Orlando Magic–Golden State Warriors 96–111

Curry ugyanott folytatta. Egy 40 pontos este után ma is hasonlóan kezdett az irányító, már az első negyedben 4/4 triplát szórt be, a nagyszünetben 25 pontnál járt, gyakorlatilag nem tudott hibázni – ezután visszafogta magát, egy hármast még elsüllyesztett (6/6), és húszpontos előnyben hagyta játszani a többieket. Végül 28 pontját 9/13-as mezőny- és 6/8-as triplamutatóval hozta, kiosztott nyolc gólpasszt – de mellette a többiek is remekeltek, Barnes, Bogut vagy éppen Livingston is szép estét futott.

Irányító nélkül nem lehet kosárlabdázni. Victor Oladipo nem irányító, kérdés, hogy lehet-e belőle azt nevelni. Most ismét nagyon gyengén játszott, keveset, rosszkor, rossz helyre passzolt, 4/17-es mezőnymutatóval és –27-es +/– mutatóval zárt. Ugyanakkor az újonc Payton sokkal jobban mozgatta a csapatot (Oladipo visszatérésével került ki a kezdőből), az ő húsz perce alatt +14 volt a Magic, 13 pontját 5/7-tel hozta és kiosztott öt gólpasszt is.

A Magic legjobb dobói: Harris 16, Payton 13/3, B. Gordon 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Barnes 16/3, Livingston 15

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 91–99

Nagyon közel járt a Sixers. Már az első félidőben hússzal vezetett a Nets, de McDaniels és Wroten vezérletével felálltak a hazaiak, sőt, a negyedik negyed elején már ők vezettek. Ebben a tizenkét percben nagyon kellett a Brooklynnak Alan Anderson (tíz pont a negyedik negyedben) és Mirza Teletovics (hat pont ebben a játékrészben) teljesítménye, az utolsó percben aztán Wroten eladott labdája és Garnett tempója után ismét kicsit meglógtak a vendégek, így megmenekültek – a Sixers pedig beállította a franchise-rekordot a 0–15-ös rajttal.

Joe Johnson és Brook Lopez éledezik. A dobógép nagyon gyengén játszik az idén, ezúttal többé-kevésbé odatette magát, végül 21 ponttal ő volt a legeredményesebb vendégjátékos, de Lopez is eljutott 19-ig – sőt, ketten együtt 17/24-et (70.8%) dobtak mezőnyből. Mellettük Williams dupla duplázott és nagyjából úgy működött a gépezet, ahogy mindig kellene, apró bökkenő, hogy a Sixers volt az ellenfél…

A 76ers legjobb dobói: Wroten 18, McDaniels 18/6, Thompson 14/12
A Nets legjobb dobói: J. Johnson 21/9, Lopez 19, Williams 17/6

Tyson Chandlernek nem volt ellenfele a Knicksből a palánk alatt
Tyson Chandlernek nem volt ellenfele a Knicksből a palánk alatt

Dallas Mavericks–New York Knicks 109–102 – hosszabbítás után

Túlóra döntött. A rendes játékidő végén is megnyerhette volna a Mavs, de Harris elrontott egy büntetőt, J.R. Smith utolsó másodperces tempója pedig beakadt, így megmenekült az Anthony nélkül is remeklő Knicks. A ráadásban aztán már nem volt ellenszer, itt már egyszerűen jobbak voltak a hazaiak, és egy futással hozták a találkozót.

Meglepő extrák mindkét oldalon. Carmelo Anthony nélkül nem sok jót ígért a meccs a Knicksnek, de José Calderón pótolta a kiscsatárt: hét(!) triplát pörkölt be, leszedett tíz lepattanót és remekül szervezte csapata játékát. A túloldalon a tavaly még New Yorkban pattogtató Tyson Chandleré volt az este (hiába dobott harmincat Nowitzki), ugyanis 17 pontja mellett 25(!) lepattanót kaparintott meg, amiből tíz támadó volt – ez még nem karriercsúcs, volt már neki 28-as estéje is… Az ő teljesítményével egyenlítették ki a hazaiak katasztrofális, 4/31-es triplamutatójukat.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/3, Chandler 17, Parsons 13/3
A Knicks legjobb dobói: Calderón 21/21, J. R. Smith 15/3, Dalembert 13

Atlanta Hawks–Toronto Raptors 115–126

A Toronto nyerte meg a támadógépezetek csatáját. Mindkét fél rendkívül kiegyensúlyozottan támadott, nem voltak óriási egyéni teljesítmények, de mindenki jól játszott elöl – a két csapat együtt 55 gólpasszt osztott ki, 50% felett dobtak mezőnyből és 40% felett kintről. Az utolsó öt percben pontosabb volt és főleg jobban védekezett a Toronto, így ott egy 9–0-s etappal behúzta a találkozót, így már zsinórban hat győzelemnél tart és továbbra is első Keleten.

Millsap kevés volt, a Raptors padja többet hozott. Egyedül Paul Millsap nem találta igazán magát, mindössze nyolc pontig jutott, egyébként rajta kívül mind a kilenc kezdőjátékos elérte a tízet – bár Lowrynak sem ment a dobás a Torontónál, ő ezt 13 gólpasszal és sok büntetővel kompenzálta. Ugyanakkor a kispadról több érkezett vendégoldalon, Lou Williams 22, Vásquez 21 pontot hozott innen (plusz a kezdőben DeRozan 27-et), míg a Hawks második sorából csak Schröder tudott igazán hozzátenni.

A Hawks legjobb dobói: Teague 24/6, Horford 23, Korver 19/12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27/6, Williams 22/12, Vásquez 21/9

Detroit Pistons–Los Angeles Clippers 98–104

Jó ideig minden rendben ment. Nagyon jól dolgoztak a hazai játékosok védekezésben, a palánkok alatt, így a lepattanócsatában 24–17-re, a támadólepattanók terén 7–2-re vezettek. A következő két negyedben azonban a két hátvéd, Paulról és Crawford remekelt, akik 31 ponttal terhelték meg a Pistons gyűrűjét ebben az időszakban. A Clippers kilencpontos előnyt épített ki az utolsó negyedben, melyet két egységnyire faragott a Detroit, de Caldwell-Pope két triplát is elhibázott, elúsztatva ezzel az egyenlítés lehetőségét.

A sokoldalúság haszna. Griffint nagyon jól őrizték a hazai magas emberek, a dobások terén és lepattanózásban is limitálták. Ő viszont megtalálta a módját, hogyan segítsen a társakon, ugyanis hét alkalommal hozta őket kihagyhatatlan helyzetbe, akárcsak a precíz dobóformát mutató (9/12) Paul. Hiába küzdött ellenük hősiesen a Pistons, a kulcsszituációkban csak a vendégek tudtak újítani, jó döntéseket hozni.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 19/6, Caldwell-Pope 17/9, Smith 17/3, Drummond 17
A Clippers legjobb dobói: Crawford 25/9, Paul 23/9, Griffin 15

Houston Rockets–Sacramento Kings 102–89

Hullámvasútra fel! Mindkét csapat hiányzókkal az oldalvonal mellett vágott neki a csatának. Látszott, hogy a Sacramentónak nem feküdt a back-to-back, egy negyed alatt 18 pontos hátrányt szedett össze. A két középső játékrészt viszont megnyerték a lila-feketék, így a záró etap elején már csak kétpontos hátrányban játszottak. Itt viszont elfogyott az erejük és a nemzetközi vonal, Motiejunas (10/15 mezőnyből) és Papanikolaou pontjaival ellépett a Rockets, a karriercsúcsot dobó Canaan pedig triplájával kivégezte a Kingset. Így még az is belefért a hazai alakulatnak, hogy Harden elképesztően sok labdát használt el alacsony hatékonysággal (10/31 mezőny, 2/9 tripla).

Egyedül nem megy. Cousins hiába játszott ismét nagyot (9/18 mezőnyből, 17 lepattanó, hat gólpassz, három blokk) félkarú óriásnak tűnt Gay és más hatékony fegyverhordozó nélkül. Casspi (14 pont, hét lepattanó) még elfogadható módon, McLemore magas hibaszázalékkal próbált a csapat segítségére lenni, de a vendégek kispadjának visszafogott ponttermését (18) nem tudta kompenzálni és a Houston remek fiataljainak ragyogását sem tudta elhomályosítani.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Canaan 24/18, Motiejunas 21/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 29, McLemore 14/6, Casspi 14, Sessions 8/3

Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 86–103

Újoncok viadala. Nem hozott olyan ragyogó párharcot a draft első és második helyén kiválasztott játékosának összecsapása, mint ahogy beharangozták. Bár mutattak szép dolgokat, de az 1/1-es Wiggins (4/14 mezőnyből, 4/8 büntető, hat eladott labda) és Parker (5/12 mezőnyből, három kapott blokk) teljesítménye jóval elmaradt a bennük rejlő lehetőség mértékétől. A vereség ellenére a nevető harmadik LaVine volt, aki az eddig legjobb mérkőzését hozta (5/12 mezőnyből, három lepattanó, négy gólpassz, két szerzett labda).

Három negyeden át élt a remény. Az öt kulcsjátékosát nélkülöző hazai alakulat a negyedik játékrész elejéig üldözte, tartotta a lépést ellenfelével. Itt azonban valami megszakadt, és a Bucks egy 15–1-es rohammal eldöntötte a mérkőzést. A Minnesota minden fontos statisztikai mutatóban alulmaradt, ami a legkiemelkedőbb és legkiábrándítóbb buktatóként hatott, az a büntetődobás (34-ből 21).

A Timberwolves legjobb dobói: Brewer 19, Wiggins 14, Muhammad 13
A Bucks legjobb dobói: Knight 15/3, Sanders 15, Antetokounmpo 13

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 97–82

Hetedikre sikerült. Hat meccset vesztett el zsinórban a Thunder, ma azonban előkapta egyetlen fegyverét, a védekezést. Az első negyedben még 29 pontot szórt a Jazz, utána viszont teljesen szétszedték a játékát. A Jazznél gond volt a kinti dobásokkal (3/16) és játékosai hiába harcoltak ki 28 büntetőt, 11-et elhibáztak.

Háromfejű OKC. Reggie Jackson 22 ponttal, jó dobásokkal és nyolc gólpasszal jelentkezett, Serge Ibaka pedig nemcsak 20 pontot (közte két hármast) pörkölt be, de nyolc lepattanója mellett régi önmagát idézve négy blokkot osztott ki. Rajtuk is túltett a padról beszálló Jeremy Lamb, aki úgy szerzett 21 pontot, hogy mindössze két dobását rontotta el.

A Thunder legjobb dobói: Jackson 22/6, Lamb 21/9, Ibaka 20/6
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, Kanter, Burks 16-16

San Antonio Spurs–Indiana Pacers 106–100

Popovich nélkül is ment. A Spurs legendás szakvezetője egy kisebb orvosi beavatkozás miatt hiányzott, így az olasz Ettore Messina meccselt – ezzel ő lett az első európai születésű vezetőedző az NBA történetében. A San Antonio húzóemberei átérezték a pillanat súlyát: Leonard 66, Duncan 70 százalékkal dobott mezőnyből, Parker 50-nel, míg a padról beszálló, 28 pontot hintő Ginóbili 10/18-cal dolgozott.

A végjáték hibádzott. Nagyszerűen tartotta magát a Pacers, és kis híján újabb texasi nagycsapatot tréfált meg. Kiválóan triplázott, jól járt a labda támadásban – a büntetőkkel azonban hadilábon állt (10/18). A végén hiába vezetett 91–86-ra, a Spurs húzóemberei 18–2-es rohanással eldöntötték a meccset.

A Spurs legjobb dobói: Ginóbili 28/6, Leonard 21/6, Parker 21/3
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 22, Scola 13, Copeland 12/6

Phoenix Suns–Denver Nuggets 120–112

Sok volt a back-to-back. Tegnap sorozatban ötödik győzelmét aratta a Nuggets, de szoros meccset játszott a Bullsszal – majd alig 24 óra múlva a villámkosárlabdát játszó Sunshoz látogatott. Az első félidőben beszórt 64 pontot, de ezzel is csak egál volt az állás, míg fordulás után a Suns szerzett néhány pontos előnyt, a Denverben pedig már nem volt erő a fordításhoz. A 112 dobott pont jól néz ki, mint ahogy Ty Lawson 12 gólpassza is – azonban rengeteg rossz dobásba kergették bele a Suns klasszis hátvédjei (4/16 mezőnyből), amit ezúttal nem bírt el csapata.

Dobóedzés. Mezőnyből 51, a triplavonal mögül 52 százalékkal tüzeltek a Napocskák, Jeff Hornacek érdemben mindössze nyolc embert forgatott. Ez jó húzásnak bizonyult, senkinek a keze nem hűlt ki, egyedül talán Markieff Morris volt halványabb a megszokottnál – ő viszont tíz lepattanóval, hét gólpasszal és négy blokkolt dobással kompenzált. A Suns 10–6-os mérleggel áll.

A Suns legjobb dobói: Green 24/18, Bledsoe 21/6, G. Dragic 20/3
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 19/6, Afflalo 18/6, Mozgov 18/3

Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 93–99

Egy félidő volt a Lakersben. 51-46-ra vezetett a nagyszünetben a hazai csapat, méghozzá úgy, hogy Kobe Bryant az első 21 percben nem szerzett pontot. A félidőig aztán dobott gyorsan nyolcat, a harmadik negyedben tízet – ekkor viszont már a Grizzlies volt nyeregben, hatpontos előnnyel fordulhatott az utolsó etapra. Itt még a Lakersnek volt egy próbálkozása, de egyenlítenie egyszer sem sikerült, a végjátékban pedig Bryant és Lin felváltva hoztak rosszabbnál rosszabb döntéseket.

Csak a győzelem. Gyorsan el kell felejtenie ezt a meccset a Memphisnek, mert amit az első félidőben bemutatott, az alapján nem lenne listavezető. Randolph, Gasol és Conley nagyon jól dolgozott, Kobe Bryantet szépen limitálták, de nem igazán volt ritmusa a játékuknak. A nagyszünetben Joerger vezetőedző elmondhatott egy litániát, mert a második félidőben teljesen máshogy álltak a mérkőzéshez – ha végig koncentrálnak, sokkal simább lehetett volna. Mindenesetre 13–2-es mérlegükkel vezetik a ligát, nem érdemtelenül.

A Lakers legjobb dobói:
Bryant 22/6, Lin 14/6, Young 13/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Gasol 19, Randolph 16.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik