Hurrikán, Csontdaráló, Pókerarcok – íme, a 100 legjobb sportfilm (5.)

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2020.06.08. 14:44
null
Rubin Carternek (Denzel Washington) óriási karrierje lehetett volna, helyette majdnem 20 évet ült börtönben ártatlanul (Fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, és kikérték több mint 120 munkatársuk véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 60–51. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva: csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, de kitétel volt az is, hogy az alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, vagy szerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, vagy legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, vagy egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhat ki.

Valljuk be, ezen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp nem, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (70–61.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 60–51. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

60. Kerge kacsák (The Mighty Ducks, 1992)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.50/100

Miről szól? Ez a film vígjátékba burkolt, mégis igazi „underdog” történet. Gordon Bombay ügyvédet ittas vezetés miatt 500 órányi közmunkára ítélik. A főnöke szeretné, ha Gordon csapatjátékos lenne, ezért arra kéri, irányítsa a város Ötös körzetének gyerek-jégkorongcsapatát – ők lesznek a Kacsák. Az ügyvédre ekkor rátörnek az emlékek, hiszen ő is hokis volt gyermekként, s természetesen a cselekmény előrehaladtával egyre inkább sajátjának érzi a szedett-vetett gárdát. Jól is megy a lurkóknak, bejutnak a helyi bajnokság döntőjébe, ahol a Sasokkal kell szembenézniük. Hogy ez miért szül konfliktust? Nos, Gordon is abban a csapatban játszott fiatalkorában, s még mindig ugyanaz a Sasok edzője, aki rengeteg sérelmet okozott neki… Vajon sikerül visszavágnia?

59. Hurrikán (The Hurricane, 1999)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.52/100

Miről szól? A film igaz történetet dolgoz fel: Rubin „Hurrikán” Carter (Denzel Washington) az 1960-as évek közepén az egyik legjobb középsúlyú ökölvívónak számít, azonban karrierje tönkremegy, amikor hármas emberöléssel vádolják meg. Carter 20 évet kap – a film is erre az időszakra koncentrál – ügyére pedig egy hátrányos helyzetű afroamerikai figyel fel, akit Lesra Martinnak hívnak. Ő mindent megtesz, hogy kijuttassa az egykor híres sportolót a börtönből…

58. A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.02/100

Miről szól? Egy újabb igaz történet, amelynek középpontjában egy ökölvívó áll: Jim Braddock (Russel Crowe) az 1930-as évek elején mindent elveszít – profi karrierjét egy kézsérülés miatt fel kell adnia, ráadásul beüt a gazdasági világválság is. Braddock fizikai munkára kényszerül, azonban nem tud mindennap állást vállalni. Helyzetét nehezíti, hogy felesége és három gyermeke is van. Amikor már úgy néz ki, hogy teljesen ellehetetlenül, akkor jön régi barátja és menedzsere, Joe Gould, aki beszervezi őt egy bokszmeccsre. Jim újra ringbe száll, s – bár sokan esélytelennek tartják – meccsről meccsre bebizonyítja, miért is ő „A remény bajnoka”.

57. A végső menet (Warrior, 2011)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.06/100

Miről szól? Egy családi drámáról, amelynek középpontjában egy testvérpár áll. Tommy (Tom Hardy) és Brendan Conlon ketrecharcosok, mindketten a Spárta nevű tornán indulnak, amelyen a főnyeremény 5 millió dollár. A történetben régi sérelmek jönnek fel: visszaemlékeznek az édesapjukkal való kapcsolatukra, illetve felszínre törnek az egymás iránt éveken át elfojtott érzelmek, indulatok. Ahogyan arra bizonyára a kedves olvasók is gondolnak, a bajnokság végére ketten maradnak, és drámai körülmények között megküzdenek egymással.

56. Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai (Murderball, 2005)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.22/100

Miről szól? A Murderball egy 2005-ös amerikai dokumentumfilm, amely olyan sportolókat mutat be, akik testi fogyatékkal élnek, így kerekesszékben játszanak rögbit. A mozgássérült fiúk hihetetlen keménységet mutatnak be a film során, mindent megtesznek, hogy kijussanak és jól teljesítsenek a 2004-es paralimpián, Athénban – persze nem maradhatott ki az Egyesült Államok–Kanada rivalizálás sem.

55. Happy a flúgos golfos (Happy Gilmore, 1996)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.33/100

Miről szól? Adam Sandler flúgos szerepben? Azt gondolom, ez nem lep meg senkit. A vígjátékban a Sandler alakította Gilmore a főszereplő, aki mindenáron profi jégkorongozó akar lenni. Hiába van óriási lövőereje, állandóan kirúgják, hiszen nincs túl sok tehetsége a sportághoz – ráadásul természete sem éppen a legmegnyerőbb. Amikor megtudja, hogy a nagymamájának elárverezik a házát, elhatározza, visszaszerzi azt. S hol lehet kamatoztatni a hatalmas ütéseket? Úgy bizony, a golfpályán!

54. Tökös tekés (Kingpin, 1996)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.38/100

Miről szól? Roy Munson (Woody Harrelson) kivételesen nagy tehetség bowlingban. Elhagyja otthonát, hogy profi legyen, s az első meccsén le is győzi Ernie McCrackent. Ő azonban eléggé rosszul viseli a vereséget, és bosszút áll Royon, aki emiatt elveszíti az egyik kezét – természetesen ezzel véget is ér a karrierje. Ezek után lecsúszik, alkoholistává válik. Egy nap Roy találkozik egy sráccal, akiben nagy potenciált lát, s meggyőzi, hogy induljon bowlingversenyeken, mivel óriási pénzt nyerhetnek – ehhez persze a korábbi ellenfélnek, McCrackennek is lesz egy-két szava…

53. Kiállítva (Eight Men Out, 1988)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 79.75/100

Miről szól? Egy újabb történet, amely tényeken alapul: az 1919-es Chicago White Sox a valaha volt egyik legjobb baseballcsapatként van számontarva. Azonban a játékosok hiába nyújtanak nagyszerű teljesítményt, a gárda tulajdonosa, Charles Comiskey nem igazán szeretné megjutalmazni a csapat tagjait. A sportolók realizálják, hogy több pénzhez juthatnak akkor, ha eladják a World Seriest a Cinncinati Reds ellen – ezzel az Egyesült Államok egyik kedvenc sportja és egyben szórakozása örökre megváltozik.

52. Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.06/100

Miről szól? Egy újabb vígjáték, egy újabb Adam Sandler-film. Paul Crewe korábbi NFL-irányító börtönbe kerül, miután ittasan – igencsak eltúlzott jelenetben – autóbalesetet okoz. A börtönigazgató arra kényszeríti, hogy a rabokból alkosson egy csapatot, s mérkőzzön meg az őrökkel – teljesen életszerű, nem? A poénok és a már korábban említett túlzások közepette (csak hogy néhányat említsünk: dohányzó játékos a pályán, páros lábbal sisakokba szálló védő, mobil lelátót emelő rab) a nézők jól szórakozhatnak, ráadásul az igazi „csontdaráló” ütközéseken garantáltan mindenki felszisszen majd.

51. Pókerarcok (Rounders, 1998)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.10/100

Miről szól? A New York Cityben élő joghallgató, Mike McDermott (Matt Damon) álma, hogy megnyerje a World Series of Pokert. Amikor összeül egy orosz maffiózóval, Teddyvel (John Malkovich) mindenét elveszíti. Ezek után megígéri barátnőjének, hogy soha többé nem játszik. Munkát vállal, hogy ismét összeszedje a 30 ezer dollárt, ami a tanulmányaihoz kell. Néhány hónapig csendesen él, azonban egy nap feltűnik gyerekkori barátja, Lester Murphy (Edward Norton). A börtönből szabadult régi ismerős ráveszi Mike-ot, hogy ismét pókerezzen – ez persze ahhoz vezet, hogy a két fiatal hamarosan életveszélyes helyzetbe kerül…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik