Hihetetlen meccs négy hosszabbítással Atlantában, a Lakers is kikapott a Buckstól

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.02. 09:56
null
Óriási küzdelmet hozott a Hawks és a Bulls összecsapása (Fotó: Twitter/ Libreng live sports)
A végjátékban túl sokat hibáztak LeBron Jamesék, a ligaelső Milwaukee viszont éppen akkor volt elemében, úgyhogy Eric Bledsoe-ék megint győztek és biztosították helyüket a rájátszásban. Az Atlanta és a Chicago összecsapása négy hosszabbítást és az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) történetének harmadik legtöbb pontját hozta, Kawhi Leonard dobása döntött a Toronto–Portlanden, megtörte rossz szériáját a Boston, kulcsmeccset nyert a Clippers.

 

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 161–168 – négy hosszabbítás után

Hihetetlen meccs volt. 329 pontot hozott össze a két csapat, ami az NBA történetének harmadik legpontgazdagabb találkozóját jelenti, 1982-ben egy Bucks–Spurs hozott 337-et, illetve 1983-ban egy Pistons–Nuggets 370-et, minden másnál több kosarat láthattunk ezen az összecsapáson. Tényleg soha nem akart véget érni, a rendes játékidő végén Trae Young visszalépős triplája (2.2 másodperccel az órán), majd Otto Porter három büntetője (0.4 másodperc), az első túlóra végén szintén Young utolsó másodperces kettese eredményezett további játékidőt, a második hosszabbításban a Chicagóé volt az utolsó dobás, majd a harmadikban az utolsó percben már senki sem talált a gyűrűbe. A játékosok abszolút „térden jártak” a negyedik ráadásban, de a Bullsban még maradt egy-két plusz dobás, Lauri Markkanen pontjaival megléptek a vendégek másfél perccel a vége előtt és innen már nem tudott kiegyenlíteni a Hawks, a húsz extra perc végén már eldőlt a küzdelem.

Young elképesztő, mindkét csapatot dicsérni lehet. Trae Young, a hazaiak újonc irányítója lett a mérkőzés legeredményesebb játékosa, 56 percet játszott, ez alatt pedig 49 pontos karriercsúcsot (17/33 mezőnyből) szórt 8 lepattanó, 16 gólpassz és 9 eladott labda mellett – konkrétan egymaga cipelte a hátán az Atlantát, miután John Collins betegség miatt nem léphetett pályára és összesen három újonc volt a kezdőben. Young ezzel zsinórban harmadik olyan meccsét játszotta, amikor megdöntötte, vagy beállította korábbi karriercsúcsát és három mérkőzés alatt Allen Iverson (1997) óta egyetlen újonc sem dobott ennyi pontot, sőt, az NBA történetében csak három olyan újonc volt, aki legalább 45–5–10-es meccset tudott hozni.

De ne feledkezzünk meg a Bullsról sem, amelynél Zach LaVine próbálta felvenni a kesztyűt Younggal és 47 pontot (17/35 mezőnyből), 9 lepattanót, illetve 9 gólpasszt hozott össze 56 perc alatt, hasonlóan elképesztő produkciót nyújtott, ráadásul neki segítsége is akadt, ez döntött végül a vendégek javára: Lauri Markkanen (31 pont, 17 lepattanó) és Otto Porter Jr. (31 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is parádézott, ennyivel több lábon állt most a Chicago. Óriási csatát és nagyon komoly show-t tett ki a parkettre ez a két csapat, az atlantai közönség maximum a végül elmaradó hazai győzelem miatt panaszkodhat...

A Hawks legjobb dobói: Young 49/18, Len 24/6, Prince 17/9
A Bulls legjobb dobói:
LaVine 47/18, Porter 31/21, Markkanen 31/9


Brooklyn Nets–Charlotte Hornets 112–123

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Visszavágott a Charlotte. Múlt héten hazai pályán vesztett kulcsmeccset a Brooklyn ellen a Hornets, most viszont sokkal felkészültebb, pontosabb játékot mutatott be a gárda és könnyedén szétcincálta riválisa védekezését idegenben is. James Borrego találmánya Frank Kaminsky volt, aki erre az estére visszakerült a rotációba, hogy a Nets zónáját szétpasszolja és a magasember intelligenciája kamatozott is, de közben a többiek is remekül megtalálták a réseket: csapatszinten 53 százalékkal dobtak mezőnyből és 43 százalékkal tripláztak, ez elégnek bizonyult a sikerhez. A döntő ütést már a második negyedben bevitték, amikor az addig szoros mérkőzésen futottak egy 17–2-t, ezt az előnyt innentől végig menedzselni tudták, majd amikor a záró etapban bejött tíz alá a Nets, Nic Batum egymaga szórt be zsinórban nyolc pontot, amellyel végleg lezárta a küzdelmet. A két csapat között így két mérkőzésre csökkent a különbség, a Charlotte megint a keleti nyolcadik helyen áll.

Ez így kevés lesz. Az utóbbi öt hazai meccséből negyedszer kapott ki a Brooklyn, sorozatban másodszor engedett 68 pontot a nagyszünetig, Kenny Atkinson vezetőedző szerint pedig ezt semmilyen sérülésre, vagy bármi egyébre nem lehet fogni, egyszerűen koncentrálniuk kell hátul, mert nagyon nem működik, amit csinálnak. Túldobni pedig most nem tudták ellenfelüket, az ugyan pozitívum, hogy Spencer Dinwiddie visszatért hosszabb kihagyását követően és rögtön dobott is 15 pontot a kispadról, de összességében nem voltak elég pontosak ahhoz, hogy a nagy hátrányukat eltüntessék – a kosarakat ugyan hozták, de hátul egyszer sem tudták igazán megfogni a Charlotte-ot, ez pedig így kevésnek bizonyult. Egy ideig úgy tűnt, hogy könnyedén ott lesznek a playoffban, de már csak egy meccsel vezetnek a Pistons előtt, az aktuális formák pedig nem őket segítik.

A Nets legjobb dobói: Russell 22/3, Carroll 20/9, Dinwiddie 15/3
A Hornets legjobb dobói:
Walker 25/3, Lamb 22/3, Batum 17/12


Toronto Raptors–Portland Trail Blazers 119–117

Leonard kosara döntött. Kiváló mérkőzést játszottak a csapatok, színvonalas, izgalmas játékot láthattunk taktikai húzásokkal fűszerezve, de összességében inkább a Raptors akarata érvényesült a meccs nagy részében – a záró etapban volt egy rohama a Portlandnek, amellyel visszajött, addig szinte végig a hazaiak vezettek. A hajrában azonban a vendégek már a vezetést is át tudták venni, az utolsó percnek 110–113-mal mentek neki a felek, oda-vissza jöttek a clutch dobások, dobott egy triplát Green, dobott egy duplát Lowry, Leonard 2/2, Lillard 4/5 büntetőt küldött a gyűrűbe, úgyhogy az utolsó játékot végül 117–117-ről indíthatta a Toronto. Itt pedig egy begyakorolt figurát hívtak, Lowry adott elzárást Leonardnak, akire így Lillard jutott, a hazaiak vezére ezt kihasználva el is indult, majd átdobta az alacsonyabb védőt – három másodperccel az órán elsüllyesztette a győztes kettest, erre már nem tudtak válaszolni a vendégek. Leonard egyébként is nagy meccset játszott (38 pont, 14/22 mezőnyből), de most az egész csapat kiválóan összeállt, 56%-kal dobtak mezőnyből, bár tény, hogy a kezdőötös +/– mutatója +6 és +23 között alakult, míg a cseresoré –10 és –18 között, itt jól látható a különbség.

Gasol sok volt a Portlandnek. A mérkőzés alakulását nagyban befolyásolta, hogy Nick Nurse ezúttal Serge Ibaka helyett Marc Gasolt rakta a torontói kezdőbe és a spanyol center eddigi legjobb teljesítményét hozta új csapatában: 19 ponttal, 9/13 jó dobással, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, 32 perce alatt 23 pontot vert ellenfelére a Raptors. Emellett pedig megbontotta a Portland játékát is, ugyanis erősen limitálta Jusuf Nurkicot, aki faultgondokba keveredett és nem tudott érvényesülni, így a vendégek mostanában látott fő erőssége megszűnt – Enes Kanter nem utazott el a meccsre, így ötös poszton komoly problémáik voltak. Ezt azért gyorsabb, agresszívebb játékkal próbálták ellensúlyozni, héttel több támadópattanót szedtek le, 42%-kal tripláztak, úgyhogy összességében találtak rá megoldást, McCollum (35 pont, 7/11 tripla) és Lillard (24 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is hozta magát, de amikor a legjobb ötös volt fent a Torontónál, akkor nem ők voltak „felül" – a végén így is megvolt az esélyük nyerni, de Leonardot nem tudták megállítani, úgyhogy megszakadt a győzelmi szériájuk.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 38/6, Gasol 19, Lowry 19/9
A Trail Blazers legjobb dobói:
McCollum 35/21, Lillard 24/9, Layman 13/3


Boston Celtics–Washington Wizards 107–96

Nagyon kellett már ez a Bostonnak. Nyolcból hat vereség után, egy alsóházi keleti csapat ellen, otthon egyszerűen nem hibázhatott a Celtics és Brad Stevens csapata kellő elszántsággal is lépett pályára, ami főleg védekezésben érvényesült – a harmadik negyedben kicsit lazítottak a szorításon, de egyébként hátul nagyon keményen kosárlabdáztak a hazaiak, felállt védelem ellen borzasztó kevés jó helyzetet engedtek ellenfelüknek. Végül a győzelmüket is ennek köszönhetik, mert támadásban most sem voltak jók, Kyrie Irving és Jayson Tatum sem dobott jól, sőt, igazából csak Al Horford és a 4/4 triplával jelentkező Marcus Smart volt hatékony elöl, csapatszinten 30% alatt céloztak kintről – azonban a záró etapban volt egy négyperces időszak, amikor egyáltalán nem kaptak pontot, viszont hét eladott labdába hajszolták bele a Washingtont. Smart szerint erre a védekezésre és természetesen a győzelemre is nagy szükségük volt most már, ezzel lezárták a vereségszériájukat és nagyobb önbizalommal fogadhatják a Houstont.

Nem tudott mit tenni a Washington. A vendégek is próbáltak nagyon keményen védekezni, de ebben a műfajban a Boston azért természetesen jobb náluk, így bár a harmadik negyedben extrán dobtak és ledolgozták korábbi tízpontos hátrányukat, a záró etapban ismét alulmaradtak. Az említett rengeteg eladott labda és kimaradt dobás nem férhetett bele, hiába szórt 29 pontot és volt gyakorlatilag a meccs legjobbja Bradley Beal, hiába védekeztek magukhoz képest kiválóan, hiába nyerték meg a lepattanózást, a 40%-os mezőnymutató és a 18 elszórt labda vereséget jelentett számukra. Négy mérkőzésre szakadtak le a rájátszást jelentő helyektől, bár matematikailag még bejuthatnak, a valóságban innen már kisebb csoda lenne, ha végül odaérnének.

A Celtics legjobb dobói: Horford 18, Morris 17/9, Smart 16/12
A Wizards legjobb dobói:
Beal 29/12, Green 15/6, Satoransky 15/6


Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 116–130

Tét nélkül. Egyik csapat számára sem volt tétje ennek a mérkőzésnek, úgyhogy csak az élvezet volt a lényeg, sem a Suns, sem a Pelicans nem szakadt bele a védekezésbe, a vendégek pedig természetesen megint figyeltek a játékpercekre is, Anthony Davis csak 21-et játszott. A kezdeti hátrányt a nagyszünet után formálta előnnyé a New Orleans, Julius Randle egymaga 16 pontot szórt a harmadik negyedben, a második félidőt összesen 15 egységgel húzta be Alvin Gentry alakulata és összességében ennyivel jobbak jelenleg ellenfelüknél – az elején 11 ponttal égtek, onnantól viszont egy kicsit végig pontosabbak voltak, úgyhogy pontzáporos mérkőzésen győzelmet arattak.

Szórakoztatta magát a phoenixi közönség. A mérkőzés túl nagy izgalmakat és színvonalat sem hozott, úgyhogy a hazai publikum hol ide, hol oda szúrt oda egy kicsit: ekézte Josh Jacksont, a Suns játékosát, amikor beállt és amikor elrontott egy zsákolást, mert nem jelent meg egy autogramosztáson korábban, illetve jobb híján pfújolta Anthony Davist is. Igor Kokoskov alakulata ezzel a vereséggel egyébként továbbra is ligautolsó és már matematikailag is eldőlt, hogy nem lehet ott a playoffban – az 1/1-ért folyó harcban jelenleg másfél meccsel „vezet” a Knicks előtt.

A Suns legjobb dobói: Booker 26/3, Oubre Jr. 19/3, Ayton 16
A Pelicans legjobb dobói:
Randle 22/3, Holiday 21/9, Moore 20/12


Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 109–116

Ott lesz a playoffban a Clippers? Továbbra is menetel Doc Rivers alakulata annak ellenére, hogy a deadline óta nem ezt várjuk tőle, most pedig egy abszolút kulcsmérkőzést is megnyert idegenben, a jelenlegi talán legnagyobb riválissal szemben. A fordulatos első félidő során mindkét együttesnek megvolt a maga rohama, de jelentős különbség nem alakult ki a nagyszünetig, ám a harmadik negyed elején sebességet váltott a Los Angeles és egy 19–8-as rohammal magához ragadta a kezdeményezést és innentől végig vezetett – a negyedik játékrészben Landry Shamet egymaga nyolc egységet tett a közösbe és úgy tűnt, hogy gond nélkül hozza a rangadót a gárda. A végén azonban a Kings még rohamozott egyet, az utolsó percre egyetlen labdára zárkóztak a hazaiak, de amikor nagyon kellett, természetesen jött Lou Williams és egy duplával, majd az oda-vissza hibák után két büntetővel lezárta az összecsapást.

Összességében heten is elérték náluk a tízpontos határt és bár nem dobtak igazán jól, de ezt 16 támadólepattanóval és jóval hatékonyabb triplázással ellensúlyozták, úgyhogy idén négyből négyszer verték meg a Sacramentót – jelenleg hetedikek Nyugaton és ugyanolyan messze vannak az ötödik Houstontól, mint tőlük a kilencedik Kings.

Ezt nagyon bánhatja a Sacramento. Itt lett volna az esély arra, hogy egyetlen meccsre megközelítse a playoffhelyeket a Kings, ehelyett hátrafelé tett egy lépést a társaság és sorozatban harmadszor is vereséget szenvedett, úgyhogy távolodik a céljától. Egyszerűen nem tudta igazán saját játékát hozni az együttes, Bogdanovics gyenge napot fogott ki, hiányzott a sérült Bagley, Hield sem hozta az extrát és 30% alatt tripláztak csapatszinten, nem volt meg bennük az igazi átütőerő. A végén még egyszer visszajöttek és labdájuk is volt az egyenlítéshez, de kilenc másodperccel a vége előtt Harrison Barnes elkövetett egy támadóhibát, több esélyük pedig nem akadt, a Clippers-büntetők lezárták az estét. Ugyan a Lakers sem közelített hozzájuk, de ez számukra most másodlagos – következőleg a New York ellen már nem hibázhatnak.

A Kings legjobb dobói: Hield 23/9, Cauley-Stein 16, Barnes 15/3, Giles 15
A Clippers legjobb dobói:
Shamet 20/15, Gallinari 19/3, Williams 17

 

Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 120–131

A végén esett össze a Lakers. Két és fél perccel a vége előtt még két ponttal vezetett a Los Angeles, innentől azonban minden rosszul alakult a hazaiak számára: sorozatban háromszor adták el a labdát, majd egymás után három dobást is elhibáztak, közben pedig a Bucks az utolsó hét támadásából hatot (!) ponttal fejezett be. Ennek egy 2–15-ös utolsó két és fél perc lett a vége hazai szempontból, úgyhogy kész rémálom lett az addig szoros, sőt, a harmadik negyedben tízpontos előnyt hozó találkozóból - hiába LeBron James (31 pont, 10/19 mezőnyből, 7 lepattanó, 10 gólpassz) és Brandon Ingram (31 pont, 13/21 mezőnyből, 8 lepattanó, 0 eladott labda) remek játéka, nem jött össze a bravúr, úgyhogy egyre inkább a szakadék szélére sodródik Luke Walton alakulata. Most mennek Phoenixbe, aztán jön a Clippers, Nuggets, Celtics hazai széria, ebből minél többet hozniuk kell (a Clipperst muszáj), mert utána ötmeccses keleti túrára indulnak és ha nem javulnak fel, akkor ennek végére akár el is úszhat számukra a szezon.

Ott lesz a rájátszásban a Bucks. Nem mintha ez kérdés lett volna eddig, de most már hivatalos: az idei szezonban elsőként, már március másodikán matematikailag is eldőlt, hogy a Milwaukee ott lesz az idei playoffban – az első lépés megvan, de a cél természetesen most már az első kiemelés, ezen a téren 2,5 meccs az előnyük. Ezen a találkozón az is belefért, hogy a befejezéseket tekintve Janisz Antetokunbo visszafogott legyen (16 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk), ezúttal is inkább Eric Bledsoe (31 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) volt a vezér, de mellette Malcolm Brogdon (21 pont, 3/3 tripla) és Khris Middleton (18 pont, 6 gólpassz, 0 eladott labda) is hozta magát és összesen heten érték el náluk a tízpontos határt – a kispadról is jött segítség, csapatszinten 50 százalék felett dobtak és a hajrában sorra hozták a clutch játékokat. A kiváló védekezések mellett Bledsoe és Brogdon is megvillant elöl ebben az időszakban, úgyhogy ismét jelezték, hogy mennyire erősek és mélyek – zsinórban hetedszer, az utóbbi 21 meccsükből 19. alkalommal nyertek, most pedig Salt Lake Cityben folytatják idegenbeli túrájukat.

A Lakers legjobb dobói: James 31/9, Ingram 31/3, Rondo 20/12
A Bucks legjobb dobói:
Bledsoe 31/6, Brogdon 21/9, Middleton 18/6

 

NBA
ALAPSZAKASZ

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 161–168 – négyszeri hosszabbítás után
Brooklyn Nets–Charlotte Hornets 112–123
Boston Celtics
Washington Wizards 107–96
Toronto Raptors
Portland Trail Blazers 119–117
Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 116–130
Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 109–116
Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 120–131

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik