Hiába Walker 60 pontja, Butler meccset nyert a Sixersnek

Vágólapra másolva!
2018.11.18. 09:48
null
Kemba Walker 60 pontot dobott, de a Hornetsnek ez is kevés volt a győzelemhez (Fotó: SLAMonline)
Hiába dobott idei NBA-csúcsot Kemba Walker, Jimmy Butler triplájával mégis a Philadelphia nyerte a Charlotte elleni hosszabbításos meccset ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga alapszakaszában. A Dallas megverte a bajnok Warriorst, magára talált a Houston, kikapott a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics.

 

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 119127

A végén fordított a Clippers. Elég rosszul kezdték a meccset a vendégek, az első félidő inkább a Nets szájíze szerint alakult, vezetett is hét ponttal a nagyszünetben a hazai alakulat, ez pedig a harmadik negyedben sem változott, nem tudott fordítani a dolgok menetén a Los Angeles. A záró etapban azonban ez már sikerült, Montrezl Harrell egymaga tíz pontot szórt ebben a periódusban és a cseresor (egyik kezdő sem volt ekkor a pályán) vezetésével ledolgozták a hátrányukat, majd előnybe is kerültek a meccs során először. Itt a Brooklyn még megálljt tudott parancsolni, de a végjáték nem lett igazán szoros, a Clippersben volt még egy 9-0-s roham, az utolsó negyedet összességében 37-22-re nyerte a gárda és bár Doc Rivers úgy fogalmazott, hogy ezen a meccsen semmi sem volt logikus, a győzelmet nem nagyon kell megmagyarázni - főleg ha az már sorozatban a negyedik.

Sok volt a back-to-back. Talán a fáradtság is benne lehetett abban, hogy a Nets nem bírta a negyedik negyedet, hiszen előző este Washingtonban tudott nyerni, most pedig a Clippers nagyon kellemetlen ellenfél volt ebből a szempontból azzal, hogy extra teljesítményeket tudott előhúzni a kispadról - Kenny Atkinson, a Brooklyn vezetőedzője is a Harrell-Williams párost emelte ki, szerinte miattuk nem tudott nyerni csapata. Hiába hozott jó számokat D'Angelo Russell (23 pont, 10 gólpassz) és Jarrett Allen (24 pont, 11 lepattanó), hiába tripláztak remekül (46,4%), hiába vezettek az első félidőben már tizenöt ponttal is, a záró etapban felőrölte őket a LAC, így vereséget szenvedtek.

A Nets legjobb dobói:Allen 24, Russell 23/15, Harris 19/6
A Clippers legjobb dobói:Gallinari 28/15, Harris 27/6, Harrell 16, Williams 16

Charlotte HornetsPhiladelphia 76ers 119122 hosszabbítás után

Walker bámulatos volt. Egészen elképesztő estét produkált Kemba Walker, azok után, hogy 7 pontot szerzett a legutóbbi meccsén, most ezen 53-at javítva (ez egyébként NBA-rekord) kereken 60-at rámolt be - ez egyrészt karriercsúcs számára, másrészt pedig idei NBA-csúcs, ebben a szezonban senki nem dobott még ennyit. Ugyan eladott kilenc labdát és rengeteget vállalt, de miért ne tette volna, hiszen 34 mezőnykísérletéből 21-et a gyűrűbe küldött és 12/12 büntetőt is hozzátett ehhez, pedig alapvetően Jimmy Butler fogta és rengetegszer érkezett pluszban még egy védő, sokszor Joel Embiid, hogy kivegyék a kezéből a labdát - hiába, a végén a Philly játékosai is kalapot emeltek a bődületes teljesítmény előtt. Persze könnyebben tehették meg ezt úgy, hogy végül ők nyerték a meccset, hiszen...

...Jimmy Butler döntött. Nem játszott extrát a Sixers új szupersztárja, most inkább Joel Embiid (33 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), Ben Simmons (23 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) és JJ Redick (23 pont, 5/11 tripla) húzta a társaságot. A „back-to-back” ellenére vezettek már közel húsz ponttal is, de a második félidőben már egyáltalán nem bírtak Walkerrel és végül nem tudták lezárni az összecsapást. A Hornets felkapaszkodott és a negyedik negyed vége már egylabdásra sikerült, Embiid és Walker is elkövetett egy-egy nagyon fájó hibát kulcspillanatban, de Butler utolsó dobása is kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás.

Ez pedig már Butler sikerét hozta. Az utolsó húsz másodpercben előbb 119–119-nél blokkolta Walker dobását, majd még meg is mentette a labdát és megszerezte azt csapatának, az időkérés után pedig az utolsó pillanatban, három tizedmásodperccel a dudaszó előtt beverte a győztesnek bizonyuló triplát - ez volt az első jó kinti dobása a meccsen és az idei első olyan kísérlete, ami az utolsó tíz másodpercben a győzelemért, vagy az egyenlítésért ment és be is esett a gyűrűbe.

A Hornets legjobb dobói:Walker 60/18, Lamb 20/3, Zeller 10
A 76ers legjobb dobói:Embiid 33/6, Simmons 23, Redick 23/15

Indiana PacersAtlanta Hawks 9789

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Megizzadt a Pacers. Már a kemény back-to-back sem esett jól a hazai csapatnak, de ennél valószínűleg jobban fájt a játékosoknak, hogy már az első negyedben elvesztették legjobbjukat, Victor Oladipót, akinek egyébként is fájt a térde, amin csak tovább rontott, hogy nekiesett egy kamerásnak és a nézőknek. Innentől a többieknek kellett fellépni, de a második negyedet tíz ponttal elvesztették és nehéz helyzetbe kerültek, majd a fordulás után olyat védekeztek, ami szenzációs volt: a nagyszünetet követően összesen 33 pontot engedélyeztek az Atlantának, ez pedig végül mégis elég lett a győzelemhez.

Kellett persze Bojan Bogdanovicis hozzá, aki 22 ponttal állt a gárda élére, a hajrában bevert egy clutch triplát és két büntetőt is, de emeljük ki az újonc Aaron Holidayt is, aki három hete nem kapott lehetőséget, most viszont be kellett állnia és be is szórt 12 pontot, mindet a második félidőben és ebből kilencet a negyedik negyedben. Ha nehezen is, de megvan a kötelező az Indiana számára, ez pedig azt jelenti, hogy Nate McMillan vezetőedző behúzta a századik győzelmét a csapat kispadján.

Megint elfogyott a végére az Atlanta. LloydPierce, a Hawks vezetőedzője azt mondta a meccs után, hogy nagyon kellene nekik egy olyan ötös, ami le tudja zárni a mérkőzéseket, mert minden jó csapat talál még ilyenkor egy plusz fokozatot, ők viszont inkább visszakapcsolnak egyet és most is ez történt velük. Tegyük hozzá, hogy Prince most sem játszott és hogy Trae Young is kevés hasznos dolgot csinált, de akadtak azért jobb egyéni teljesítményeik is, csak a második félidőben egyszerűen semmit sem tudtak már megcsinálni támadásban - összességében alig 35%-os mezőnymutatóval zártak, ez pedig végül kevésnek bizonyult.

A Pacers legjobb dobói:Bogdanovic 22/9, Collison 12/6, Holiday 12/9
A Hawks legjobb dobói:Lin 16/6, Bazemore 13/6, Collins 12, Dedmon 12/3

Orlando Magic–Los Angeles Lakers 130–117

James nélkül jött vissza a Lakers. Ezúttal nem volt különösebb hatása a meccsre a Los Angeles vezérének, ugyan dobott 22 pontot és kiosztott 7 gólpasszt, de semmi komolyabb dolgot nem csinált, nem játszott igazán jól - sem elöl, sem hátul nem tudott stabilitást adni csapatának, több blokkot is kapott és úgy tűnt, hogy a LAL simán el is veszti a meccset. LBJ aztán kiülte a teljes negyedik negyedet, de a Lakers egy small-ball ötössel mégis visszajött a mérkőzésbe és a húsz pont körüli hátrányát megfelezte, de mielőtt igazán veszélyes közelségbe ért volna, a Magic kihasználta a matchup-előnyeit az alacsony szerkezettel szemben és elállította a vérzést.

Összességében a kispadot érdemes dicsérni a Los Angelesnél, a kezdőben viszont többen is betliztek, James visszafogottabb meccse mellett most JaVale McGee sem volt túl hasznos, Kyle Kuzma megállt 8 pontnál, Lonzo Ball pedig konkrétan be sem talált a gyűrűbe, ami Rajon Rondo hiányában duplán fájt az arany-liláknak. Négy győzelem után kaptak ki, most pedig utaznak tovább Miamiba.

Érdemes figyelni az Orlandóra. Az utóbbi nyolc meccséből a hatodikat nyerte meg a Magic, a Sixers után újabb jó csapatot tudott legyőzni és ismét nagyon eredményes volt a támadójátéka, úgyhogy most már 8-8-ra áll, érdemes odafigyelni a társaságra. Ezúttal Nik Vucsevics (36 pont, 13 lepattanó, 15/23 mezőnyből) dominált ötös poszton és érvényesítette erőfölényét, mellette pedig DJ Augustin is parádézott (22 pont, 7 gólpassz, 7/9 mezőnyből, 3/3 tripla), csapatszinten 28 gólpasszal és 53%-os mezőnymutatóval zártak, a két középső negyedet pedig 25 ponttal nyerték meg, ebben az időszakban lemosták a Lakerst. A záró etapban volt egy hullámvölgyük, amikor megzavarta őket a LAL small-ballja, de aztán Vucsevics magához ragadta a kezdeményezést, hamar beizmozott nyolc pontot és ezzel végleg eldöntötte a dolgokat - magabiztosan, sőt, esélyesként fogadhatják következőleg a New Yorkot.

A Magic legjobb dobói:Vucsevics 36/6, Augustin 22/9, Fournier 15/3
A Lakers legjobb dobói:James 22/9, Stephenson 19/3, Ingram 17

New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 125115

Back-to-back 40. Anthony Davis előző este a Knicks ellen vezette győzelemre a New Orleanst egy 43 pontos teljesítménnyel, a fáradtság azonban egyáltalán nem látszott meg rajta ezen a meccsenés az alapvetően jó denveri védekezést valósággal szétszedte a festékben. AD 10/20-at dobott mezőnyből és ehhez 20/21 büntetőt tett hozzá, ami szenzációs szám, így megint eljutott 40 pontig, ráadásul leszedett nyolc lepattanót és kiosztott nyolc gólpasszt is, abszolút a hátára vette csapatát.

Az ő klasszisa mellett Nikola Mirotic (20 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és a padról beszálló Julius Randle (21 pont, 10 lepattanó, 8/13 mezőnyből) is remekelt magas poszton, a társaság az első negyedvégétől kezdve előrébb járt ésbár eldönteni sokáig nem tudta a küzdelmet, a denveri rohamokra mindig válaszolni tudott - a záró etap közepén aztán egy 8-0-s futással végleg megléptek Davisék és behúzták a győzelmet. Erre nagy szükségük volt, így 9-7-tel egyetlen meccsre megközelítették a Denvert, most pedig a San Antoniót látják majd vendégül.

Nincs kint a gödörből a Nuggets. Sorozatban négy vereség után legutóbb 45 pontos győzelmet aratott a Denver és most is jól kezdett, de annyira tehetetlennek bizonyultak Millsapék Davisszel szemben, hogy azt nem tudták mivel ellensúlyozni, úgyhogy ismét kikaptak - egyelőre nem tudják maguk mögött hagyni a hullámvölgyet, ráadásul most a Milwaukee-hoz látogatnak.

Nikola Jokicsot azért érdemes dicsérni (25 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, bár az első negyed után ő is eltűnt), illetve Gary Harris (24 pont, 4 gólpassz, 6/9 tripla) és Juan Hernangomez (20 pont, 11 lepattanó, 4/6 tripla) is megszórta magát kintről, de túldobni nem tudták a Pelicanst, védekezésben pedig semmit nem tudtak megmutatni abból, ami a szezon legelején az erősségük volt - ezeket a dolgokat helyre kell tenniük, mert ebben a formában hamar visszacsúszhatnak ezen a Nyugaton. Persze azt azért halkan hozzátehetjük, hogy Mike Malone vezetőedző egy kicsit bírózott is, szerinte a hazaiaknál túl sok faultot láttak a játékvezetők, náluk pedig sokszor maradt néma a síp, nem volt elégedett a 34-13-as büntetőaránnyal.

A Pelicans legjobb dobói:Davis 40, Randle 21, Mirotic 20/9
A Nuggets legjobb dobói:Jokics 25/6, Harris 24/18, Hernangomez 20/12

Boston Celtics–Utah Jazz 86–98

Csak Irving hozta, amit kellett. A Toronto elleni hosszabbításos siker másnapján fizikálisan és mentálisan is leharcoltnak tűnt a Celtics, védekezésben elvégezték a munkát a játékosok, de a támadásra egyszerűen nem maradt erő, nem jutott levegő - egyedül a 20 pontos Kyrie Irvinget lehet kiemelni pozitívumként, a többiek közül senki (!) nem lépte túl a 10 pontot sem. Nem véletlen, hogy a harmadik negyedben szedett össze komolyabb hátrányt a gárda, hiszen Irvingnek ekkor kellett leülniefaultgondjai miatt, itt mindössze 17 pontot tudtak dobni, ami meg is pecsételte a sorsukat, nem volt bennük annyi átütőerő, hogy visszajöjjenek a meccsbe. Két győzelem után így ismét kikaptak, méghozzá borzalmas támadójátékkal, 15%-os triplázással, úgyhogy vanmég min dolgozniuk, Brad Stevens és Gordon Hayward is főleg a mentális kihagyásokra, a koncentráció hiányára hívta fel a figyelmet.

Mitchell állított az irányzékon. A Jazz is back-to-backet játszott, előző este kikapott az együttes és többen is elővették Donovan Mitchellt, aki 35 mezőnykísérlettel és 0 gólpasszal zárt, amivel eléggé lebontotta saját csapata játékát. Ezúttal kicsit finomított a dolgokon, most kellően agresszív volt, a többieket is igyekezett kiszolgálni, ugyanakkor védekezésben is odatette magát, így végül 28 pontig jutott 10/21-es mezőny- és 5/12-es triplamutatóval, kiosztott hat gólpasszt és egy nagy blokkot, illetve ellopott három labdát is. Mellette Ricky Rubio 20 pontját érdemes még kiemelni, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy két vereség után ismét nyerjenek és rövid időn belül másodszor is legyőzzék a Bostont.

A Celtics legjobb dobói:Irving 20/3, Tatum 10, Horford 9/3, Yabusele 9/3
A Jazz legjobb dobói:Mitchell 28/15, Rubio 20/6, Gobert 12

Chicago Bulls–Toronto Raptors 83–122

Nem bízta a véletlenre a Toronto. A keleti listavezető Raptors sorozatban három vereség és a Boston elleni hosszabbításos meccs után lépett pályára Chicagóban, ahol a back-to-back ellenére kötelező volt számára a győzelem, ezt pedig ellentmondást nem tűrően hozta is. Az első negyed után kilenc, a nagyszünetben 13 ponttal vezetett a társaság, majd a harmadik játékrészben "tombolt" egyet és 30 egység fölé növelte a különbséget - pedig Kawhi Leonard nem is játszott, de így sem voltak egy súlycsoportban a felek. Ez a győzelem nem lehetett kérdés, viszont Kyle Lowry kisebb sérülése (a harmadik negyedben kiment a bokája és nem tért már vissza a pályára) azért nem tette teljessé az örömüket, bár az irányító azt mondta a meccs után, hogy nincs gond, csak elővigyázatosságból nem lépett már parkettre.

Ennyit tudott a Chicago. Zach LaVine sem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál betegség miatt, úgyhogy az egyébként is tartalékos társaság most már végképp playmaker nélkül maradt, sem dobni, sem figurákat végrehajtani nem tudtak, eladták a labdákat és esélyük sem volt arra, hogy egy szoros meccset játsszanak. Ráadásul a második félidőben még magukhoz képest is összeestek, ami azért érdekes, mert előző este 31, most pedig 26 ponttal kaptak ki a nagyszünetet követően, ez egy plusz faktor, amit Fred Hoibergnek kezelnie kell. De legalább Robin Lopez bedobta idei első tripláját!

A Bulls legjobb dobói:Blakeney 13, Holiday 12/9, Parker 12/6
A Raptors legjobb dobói:VanVleet 18/12, Green 17/9, Ibaka 16

Houston Rockets–Sacramento Kings 132–112

Ez már a tavalyi Houston volt. Carmelo Anthony nélkül fokozatosan alakul vissza a gárda játéka az előző évire: a Kings ellen Harden (34 pont, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) és Chris Paul (24 pont, 9 gólpassz) felváltva bontotta a védelmeket, Clint Capela lubickolt a tengernyi helyben, hátul pedig biztos pontnak bizonyult (23 pont, 11/14 mezőnyből, 16 lepattanó, 4 blokk), mellettük pedig jól forgatta a csapatot Mike D'Antoni. A padról Gerald Green és Eric Gordon 28 pontot, közte 8 triplát tett a közösbe, Gary Clark pedig 4 blokkal jelentkezett. A gárda játéka még nem tökéletes, a kiegészítőknek még javulniuk kell, de a mindig kritikus Chris Paul a meccs után elégedett volt az elöl-hátul látottakkal a 112 kapott pont ellenére is - a Rockets a sikerrel a playoff-vonal fölé került.

A Kings mindent megtett. A back-to-back pályára lépő vendégek támadásban játszották a saját játékukat, Hield, Fox és a padról jövó Bogdanovics (14 pont, 5 gólpassz) folyamatosan bontotta a védekezést, a 16 pontig jutó Bagley és a 10-et szerző Justin Jackson is előlépett a cseresorból, a 112 dobott pont dicséretes, a festékből például 64-et szereztek. Hátul azonban már a hátvédek rendre elcsúsztak, így a center Cauley-Stein sem volt pályán tartható, folyamatosan gondot okozott a Houston kinti dobóteljesítménye (20 hármas) - Dave Joerger vezetőedző el is mondta, hogy a pályát ennyire széthúzó ellenfélnél nem nagyon tudna elképzelni rosszabbat egy back-to-back második felén.

A Rockets legjobb dobói: Harden 34/12, Paul 24/18, Capela 23.
A Kings legjobb dobói: Hield 23/9, Fox 19/6, Bagley 16.

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 112–109

A végét már nem bírta a Warriors. A vendégek a sérült Steph Curry és Draymond Green hiányában egy érdekes felállással kezdtek, Thompson és Iguodala volt a két hátvéd, Durant mellé pedig bepakolták Kevon Looneyt és Jonas Jerebkót, ebből az lett, hogy Durant (32 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) az első félidőben berámolt 18 pontot, de Thompson nagyon nem találta a helyét (22 pont, 9/24 mezőnyből, 4 gólpassz). A padról érkezett a segítség, Livingston, Cook és Lee 40 pontot tett a közösbe, a center Jones pedig 4 blokkal igyekezett. A negyedik negyedre azonban kiütközött, hogy a kinti dobásokkal szenved a Warriors (9/33), a lábak pedig fáradnak védekezésben, így a végjátékban már nem tudtak rátenni még egy lapáttal. Még vezetik Nyugatot, de a vereségek számát tekintve ötcsapatos (!) holtversenyben.

Luka Doncic leparkolta a kamiont. A kinti dobások ma annyira nem mentek a szlovén tininek, de azt leszámítva klasszis teljesítményt nyújtott: 24 pontját 9/20-as mezőnnyel hozta össze, leszedett 9 pattanót és adott 4 gólpasszt, a végjátékban pedig az ő kosarával vette át a vezetést a Dallas, majd az ő büntetőivel biztosította be a sikert. Doncic mellett Harrison Barnes is remekül festett (23 pont, 8 pattanó, 11 kiharcolt büntető), Jordan dupla-duplázott, Finney-Smith és Dennis Smith Jr. Is eljutott 10 pont fölé, a padról pedig JJ Barea idézte a régi szép időket (13 pont). Ez és a jó védekezés elégnek bizonyult a győzelemhez, a Mavs most már csak egy meccsnyire van az 50 százalékos mérlegtől.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/6, Barnes 23/6, Smith Jr. 14/6.
A Warriors legjobb dobói: Durant 32, Thompson 22/6, Cook 15/9.

Phoenix SunsOklahoma City Thunder 100110

Tovább pörög az OKC. Utóbbi 11meccséből a tizediket nyerte meg a Westbrookot még mindig nélkülöző Thunder, akik sztárjuk nélkül nem estek össze, hanem leszegték a fejüket és Westbrookosan mennek előre - ha most megállnak és körülnéznek, azt láthatják, hogy hirtelen egyike lettek a Nyugatot vezető ötösfogatnak. Paul George ismét All-Star teljesítményt nyújtott (32 pont, 11 pattanó, 3-3 blokk és szerzett labda), Dennis Schröder elöl-hátul remekelt (15 pont, 7 gólpassz, 4 szerzett labda), a gyors játék miatt Steven Adams csemegézett (26 pont, 10 lepattanó), míg a kiegészítők közül Jerami Grant és a Schröder-cserében nyáró érkező francia Luwawu-Cabarrot is villogott. A harmadik negyedben megroppantották a Sunst, a negyedikben pedig sikerült őket annyira féken tartani, hogy győzzenek - ráadásul Westbrook már együtt edzett a csapattal, napokon belül visszatérhet.

Ebből tanulnak a fiatalok. Igor Kokoskov vezetőedző elmondta, hogy Steven Adams a liga egyik legdominánsabb centere, és tetszett neki, hogy Deandre Ayton (21 pont, 9 pattanó) végig igyekezett felnőni mellé, az ilyen ellenfelek ellen lehet a legjobban fejlődni. Egyelőre az egész csapat a tanulási fázisban van, Devin Booker igyekszik megtalálni az egyensúlyt a dobás és az irányítás között, ma rendszerint nem jókor vette kezébe a labdát (16 pont, 5/16 mezőnyből, 12 gólpassz), de nem ezen múlt a győzelmük, hanem a kezdőötös gyengébb védekezésén. Hiába szórt az első sor 10 hármast, a lepattanóharcban nagyon csúnyán alulmaradtak (31-52), ez pecsételte meg a sorsukat a végén is: hiába kapaszkodtak fel hatpontos különbségre, Steven Adamsnek hagytak egy támadópattanót, aki 2+1-et kiharcolva megállította a negyedik negyedes rohamukat.

A Suns legjobb dobói: Warren 23/6, Ayton 21, Booker 16/9.
A Thunder legjobb dobói: George 32/9, Adams 26, Schröder 15/3.

NBA
ALAPSZAKASZ

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 119–127
Charlotte Hornets–Philadelphia 76ers 119–122 – hosszabbítás után
Indiana Pacers
–Atlanta Hawks 97–89
New Orleans Pelicans
–Denver Nuggets 125–115
Orlando Magic
–Los Angeles Lakers 130–117
Boston Celtics–Utah Jazz 86–98
Chicago Bulls–Toronto Raptors 83–122
Houston Rockets–
Sacramento Kings 132–112
Dallas Mavericks
–Golden State Warriors 112–109
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 100–110

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik