Harden újabb extra meccse, Dragic letette a névjegyét

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.02.24. 09:39
null
Harden (jobbra) nagyot játszott a Minnesota ellen (Fotó: USA Today)
James Harden tripla duplával, Goran Dragic pedig dupla duplával vezette győzelemre a Houston Rocketset az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. Chris Paul is nagyot játszott, de a legvégén hibázott a Memphis ellen; három alapembere nélkül is megverte a Pelicans a Torontót, Thomas győztesen távozott Phoenixből, ismét bukott a Spurs, de nyert a Chicago. Íme a részletek!

Miami Heat–Philadelphia 76ers 119–108

Dragic letette a névjegyét. A floridaiak új karmestere legutóbb még nagyon idegenül mozgott a pályán, ma viszont bizonyította, hogy miért hozták ide: 23 ponttal és tíz gólpasszal dupla-duplázott, remekül irányította csapatát. A fő haszonélvező Luol Deng volt, aki 11/14-es mezőnymutatóval rámolt be 29 pontot – amikor ő átlépi a húszat, 8-0-ra áll a Heat. A többiek is hozzátették a magukét, végül szezoncsúcsot jelentő pontmennyiségig jutott a Miami úgy, hogy Wade csupán 22 percet játszott és Whiteside sem lépett pályára a záró etapban.

A harmadik negyed döntött. A pontszerzéssel a Philly sem állt hadilábon, a 22-t szóró Thompson (6/9 tripla) vezérletével végig partiban voltak – aztán a harmadik negyedben Dragic és Deng ketten több pontot szereztek, mint a teljes Sixers. A Heat-játékosok 55 százalékkal dobtak mezőnyből, 52 százalékkal tripláztak és 27 gólpasszt osztottak szét, ezek a számok általában győzelmet érnek – de ma a Philly-t sem érheti kritika a támadójáték miatt.

A Heat legjobb dobói: Deng 29/12, Dragic 23/6, Wade 18
A 76ers legjobb dobói: Thompson 22/18, Noel 18, Covington 16/9

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 87–71

Esélytelen volt a Milwaukee. Teljesen reménytelen támadójátékot adott elő ma Jason Kidd csapata, már az első negyedben meglépett a Chicago, félidőre pedig el is döntötte az érdemi kérdéseket a hazai alakulat. A 33 százalékos mezőnymutató és a mindössze 13 kiharcolt büntető (a Bulls 32-szer dobhatott) elég sovány, egyetlen átlagos dobóformát mutató játékosuk sem akadt ezen az estén. Ráadásul a védekezésük hiába volt rendben, a lepattanókkal meggyűlt a bajuk, Gasolék 62–41-re verték őket ebben – ez végül döntőnek bizonyult.

Ismét a cserék tolták meg a Bulls szekerét. Legutóbb Gibson és Brooks villant kulcspillanatban, és bár előbbi most nem léphetett pályára, ezúttal is a padról érkezett a segítség. A kezdőjátékosok szenvedtek a Milwaukee védekezése ellen (Rose 1/13-mal riogatott), egyedül Pau Gasol dolgozott jól, csak kevésszer jutott el hozzá a labda – viszont a második sorból beszálló Tony Snell húsz pontot rámolt be, Nikola Mirotic pedig nagy dupla-duplával (14 pont, 16 pattanó) segített. Ez és a remek lepattanózás meghozta a sikert, a Bucks nem tudott váltani a nagyszünet után sem, így a Bulls őrzi a harmadik helyét és közelít a Torontóra.

A Bulls legjobb dobói: Snell 20/12, Mirotic 16/6, Gasol 15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 17, Iljasova 15/9, Antetokounmpo 11

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 113–102

A jelen MVP-je? James Harden nem csak a pontkirályi címért, de a Legértékesebb Játékos díjáért is erősen harcban van, ma pedig ismét bizonyította, hogy miért emlegetik az esélyesek között. Bár 0/7-tel kezdett mezőnyből, később beindult és meg sem állt 31 pontig – gyengébb mezőnymutatóját 12/15 büntetővel, tíz pattanóval, 11 gólpasszal és négy kiosztott blokkal igyekezett pótolni. Ő mondta ki az utolsó szót is, másfél perccel a vége előtt egy triplával eldöntötte a mérkőzést – idén ez már a 25. olyan meccse volt, amikor elérte a harminc pontot.

Harden elfektette Ricky Rubiót

A jövő MVP-je? A 20. születésnapját ünneplő Andrew Wiggins sem tétlenkedett, a harmadik és negyedik negyedben jó védekezésekkel és fontos kosarakkal húzta csapatát, végül kerek harminc egységet rámolt be 50 százalékos hatékonysággal. Az nem kérdés, hogy idén ő lesz az Év Újonca, de ha így folytatja, a határ a csillagos ég…

Visszatérés. Terrence Jones november negyedike óta először volt kezdő (bár már csereként pályára lépett) és rögtön bizonyított: 15 ponttal, illetve 15 lepattanóval dupla-duplázott.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/15, Smith 17/6, Jones 15
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 30/3, Martin 21/9, Pekovics 16

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 100–97

Óriási hajrával nyert a Pelicans. A Toronto kezdett jobban, sőt, úgy tűnt, sima lesz a mérkőzés, hiszen már 18 ponttal is vezettek – a hazaiak cseresora azonban másképp gondolta. A Heattől megszerzett Norris Cole (15 pont, 6 gólpassz) komponálása mellett Ajinca (16 pont, 9 pattanó) és Babbitt (18 pont, 4/5 tripla) állt a csapat élére, fokozatosan ledolgozták a hátrányt, majd másfél perccel a vége előtt (a meccsen először) a vezetést is átvették. Tíz másodperccel a végső dudaszó előtt Lowry-nak még volt esélye, de Asik blokkolta a dobást, így Davis, Anderson és Holiday nélkül is nagy skalpot ejtett a New Orleans.

Nem járt a labda a Torontónál. A mérkőzés elején még Lowry vezérletével hozta a pontokat a hazai csapat, a fordulás után agresszívebbé váló Pelicans-védekezés azonban nagy falatnak bizonyult a kissé fáradtnak tűnő Raptors számára. Végül összesen csupán 13 gólpasszt osztottak szét, az utolsó negyedben már a védekezésük is szétcsúszott, ez pedig a korábban már kezükben lévő meccs elvesztését jelentette – zsinórban második vereségük miatt erősen közelít rájuk a Bulls és a Cavs is.

A Pelicans legjobb dobói: Babbitt 18/12, Ajinca 16, Cole 15/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/3, Valanciunas 17, J. Johnson 15/3

Denver Nuggets–Brooklyn Nets 82–110

Bejött az alacsonyabb szerkezet. Az újonc hátvéd, Markel Brown először került be a kezdőcsapatba (Williams, Anderson és Joe Johnson mellé) és rögtön tíz ponttal, tizenegy pattanóval, négy blokkal tette le a névjegyét – igazi erőcsatár nélkül is dominált a Nets. Mind az öt kezdőjátékos tíz pont fölé jutott, a padról pedig Brook Lopez és Thaddeus Young is elérte ezt a határt – még úgy is remekül működött a rendszer, hogy nem ültek a távoli dobásaik.

A festékben esélytelen volt a Denver. A teljes szezonban gondokkal küzdenek a palánkok alatt Fariedék, ma 62–38-ra nyert erről a területről a Brooklyn, ezt pedig lehetetlen volt kompenzálni. Egyedül Gallinari (22 pont, 7/12) és a padról beszálló Barton csipkedte magát, egyébként ismét csupán 33 százalékkal dobtak és fokozatosan távolodott el tőlük a vendégcsapat – a harmadik negyedben végleg eldőlt a találkozó. A Nuggets az utóbbi 18 meccsből 16-ot elveszített, otthon zsinórban hetedszer kaptak ki, a Brooklyn viszont jelenleg nyolcadik Keleten – igaz, a 7-12. hely között még bárki bejuthat a rájátszásba.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 22/9, Barton 15/3, Arthur 10, Harris 10/3
A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Williams 16, Young 15/3

Phoenix Suns–Boston Celtics 110–115

Isaiah Thomas bosszúja. 24 órával korábban felemásra sikeredett az irányító bemutatkozása a Celticsben (ponterős volt, de dupla technikaival kiállították) – ma viszont nem volt pardon, a kisember nagyon meg akarta mutatni a Sunsnak, hogy hiba volt őt (is) elcserélni a múlt héten. 21 pontja és 7 gólpassza a kispadról nagyszerű teljesítmény, ám most a többiek is kicsit jobban csipkedték magukat, mint a Lakers ellen: közel 50 százalékos pontossággal dobták a hármasokat, és majdnem kétszer annyi (30-16) büntetőt harcoltak ki, mint ellenfelük. Összesen hatan érték el a 10 pontos határt, Avery Bradley pedig 23 pontja mellett 6 labdaszerzéssel jelentkezett. Az első félidő 67 pontja után ugyan a másodikban akadt egy kis izgulni való is, de 100-101-es állásnál Thomas villámgyorsan berámolt hat pontot, eldöntve a meccset.

Így nem lesz playoff. A Thunderrel és a Pelicansszel van nagy versenyben a Suns a 8. playoff-helyért, de ezt lassan már csak múlt időben említhetjük – és nem csak a Thunder jó igazolásai miatt. A Suns zsinórban ötödik vereségét szenvedte el, miközben az OKC hatot nyert, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Dragic és Thomas elmozdításával idén is a szimpatikus vesztes szerepköre jut nekik. Egy back-to-back érkező, nem túl erős ellenféllel szemben kísérletezgetett a felállásokkal Jeff Hornacek vezetőedző, ez sok jót nem jelent a Phoenix drukkereinek. Brandon Knight és Eric Bledsoe hiába termelt be 41 pontot, Knight kipontozódott, ketten összesen pedig 10 eladott labdát vétettek. A center Alex Len viszont maradéktalanul dicsérhető, 10 pontja és 12 pattanója mellett 6 blokkot osztott ki – kevesebb, mint 32 perc alatt.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 21/6, Knight 20/12, Tucker 13
A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/9, Thomas 21/9, Bass 18

Utah Jazz–San Antonio Spurs 90–81

Ez a Jazz már nem az a Jazz. Enes Kanter elcserélésével az egész franchise vehetett egy mély levegőt, és második meccsen második győzelmét aratta a csapat. Rudy Gobert kezdőbe kerülésével teljesen megváltozott a csapat védekezése – a francia nagyember ma 7 pontja mellett 14 pattanóval, 3 blokkal és 2 labdalopással jelentkezett, a végén már igyekeztek őt elkerülni a labdával a Spurs játékosai. Mellette Trey Burke is egyre jobban belejön a 6. ember szerepébe, 23 ponttal sziporkázott a padról. Az erőcsatár Favors dupla-duplázott Tim Duncan mellett, Gordon Hayward 11 büntetőt harcolt ki – mindig volt valaki, aki a hátára vette a Utah-t.

Ez a Spurs már nem az a Spurs? Messze még az alapszakasz vége, és jó pár nyerhető meccset adott le a San Antonio, amivel előrébb állhatnának a jelenlegi nyugati 7. helynél – de korábban ezeket az összecsapásokat valahogy behúzták. A Jazz teljesen szétszedte a bajnok támadójátékát, ami igaz volt az egyik oldalon (valaki mindig előlépett), az itt nem – Tim Duncan 14 ponttal a legeredményesebb lehetett, ha nincs az utóbbi időben gyengén játszó Diaw 13 pontja, sokkal hamarabb eldőlhetett volna a mérkőzés. A Spursnek lassan el kell kezdenie figyelni hátra, mert a Thunder már csak három meccsnyire van tőlük – bár az igaz, hogy Ginobiliék éppen nyakig vannak az idegenbeli túrájukban, és márciustól rengeteget játszanak majd otthon.

A Jazz legjobb dobói: Burke 23/3, Hayward 18, Favors 14.
A Spurs legjobb dobói: Duncan 14, Diaw 13/9, Joseph 10.

Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 87–90

Chris Paul önmagában kevés. A Clippers játékmestere 30 pontot és 10 gólpasszt szorgoskodott össze (és kiosztott 2 blokkot!), a nagyszünet előtt alaposan megtolta csapata szekerét, zsinórban 11 ponttal. A második félidőben azonban ő is szépen lassan elfogyott, a csapat pedig kiszorult a periméterre – a palánk alatt ezúttal nem nagyon tudták megtalálni DeAndre Jordant, a kinti dobásaiknak is mindössze 33 százaléka ült. A végjátékban volt ugyan egy fellángolásuk, 80-88-ról 87-88-ra felzárkóztak – ekkor azonban előbb Paul, majd Barnes adott el egy labdát, így szakítva meg csapatuk négymeccses győzelmi sorozatát.

Back-to-back sincs gond. 24 órával korábban a Grizzlies egy másik playoff-csapat, a Portland otthonában gyűjtött be nagy győzelmet, ma pedig egy újabb rivális csarnokában örülhettek. Mike Conley ugyan védekezésben nem volt az igazi, de támadásban kompenzált (18 pont, 7 gólpassz), a végén pedig higgadtan büntetőzött. A magasemberek inkább védekezésben jeleskedtek ma, Gasol 14 pontja mellett 3 blokkal jelentkezett, a fáradtan mozgó Randolph pedig pattanózásban igyekezett segíteni. Akit még meg kell említeni, az a pár hete a csapatnál lévő Jeff Green – a kezdő kiscsatár ma is 16 pontot dobott, vele a Grizzlies mérlege igen impresszív: 15-3.

A Clippers legjobb dobói: Paul 30/6, Crawford 15/9, Hawes 9/3, Jordan 9
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 18/3, Green 16/9, Gasol 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat
–Philadelphia 76ers 119–108
Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 87–71
Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 113–102
New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 100–97
Denver Nuggets–Brooklyn Nets 82–110
Phoenix Suns–Boston Celtics 110–115
Utah Jazz–San Antonio Spurs 90–81
Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 87–90

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik