Harden és Durant a végén hagyta állva a Lakerst

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.05.17. 08:55
null
Russell Westbrookék a végén őrölték fel a Lakerst (fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) csütörtök virradóra két összecsapást rendeztek: az Oklahoma hazai pályán másodszor is megverte a Los Angeles Lakerst, míg a Boston a 27 pontot és 13 lepattanót jegyző Kevin Garnett vezérletével Philadelphiában tudott győzni. A Lakers – azok után, hogy a nyitómeccsen 29(!) ponttal égett meg Oklahoma Cityben – ezúttal csak magának köszönheti, hogy nem tudott egyenlíteni a párharcban, ezzel együtt nem lehet eleget dicsérni a Thunder hihetetlen hajráját. A Celtics két hazai, „ellötyögött” mérkőzés és 1–1-es állás után megmutatta Philadelphiában, hogyan tud játszani, ha éppen motiváltabb, összeszedettebb kosárlabdáját hozza.

Oklahoma City Thunder (2.)–Los Angeles Lakers (3.) 77–75

Egyértelmű volt a Los Angeles-iek számára, hogy kis túlzással élet-halál mérkőzés jön, ezért a nyitó meccsen elszenvedett kiütés után mindenképp javítania kellett (volna…) Kobe Bryantéknak. Hogy mennyire más minden egyes találkozó egy párharcon belül is, az most is pontosan kiderült, hiszen két nappal korábban ugyancsak Oklahomában mérkőztek meg a felek és akkor óriási differencia volt a két gárda közt, a Lakers gyakorlatilag lassítani is képtelen volt a hazaiakat. Ezúttal viszont sokáig a vendégeknek kedvezőbb forgatókönyv szerint folyt a derbi.

Az elején ismét elkapta a fonalat Russell Westbrook, de ez nem az ő estéje volt: csupán 17/5-ös mezőnymutatót tudott felmutatni, igaz, nem volt egy darab eladott labdája sem. Kendrick Perkins játéka kérdéses volt a feldobás előtt, de végül a kezdőkkel futott ki a parkettre a Thunder centere, ám csak ideig-óráig tudta feltartóztatni Andrew Bynumot. A mai találkozón megint igazi csapatjátékkal kezdett a Lakers, a centerek szépen éltek is a tábla alatt, bár Serge Ibaka 7 blokkja jól jelzi, hogy nem volt könnyű dolga Gasoléknak.

Szépen csordogált a mérkőzés, a felek pedig nem igazán tudtak elszakadni egymástól, érezhető volt, hogy ez így fog menni a lefújásig. A lélektani helyzet inkább Mike Brown legénységének kedvezett a második félidőben, a Thunder csak nem akarta megtalálni a
legutóbbi dobóformáját, az idő pedig fogyott. Bryant és társai rátettek egy lapáttal a negyedik negyedben, amit egyébként is már 3 egységnyi fórban kezdhettek meg, 2 perccel a végső dudaszó előtt 75–68-ra vezetett a Lakers.

Akkor jött a menetrendszerű időkérés, a vendégek pedig teljesen megzavarodtak, Bryant rossz dobásokat vállalt, labdát adott el, Steve Blake pedig irtózatosan rossz döntéseket hozott. Ezzel egy időben James Harden rendre meglódult a szerzett labdával és ziccerezett, majd Kevin Durant is hozzászólt a tánchoz, az ő nehéz közeli floaterével át is vette a vezetést az OKC alig 19 szekundummal a lefújás előtt.

A vendég gárda inkább csak közvetlenül a végső dudaszó előtt kísérletezett dobással egy egyégnyi hátrányban, de Steve Blake üres triplája kimaradt a sarokból, így megmenekült a Thunder, s ezzel 2-0-ra vezet a párharcban! Folytatás két nap múlva Los Angelesben,
Ahol 24 órán belül kétszer is megmérkőzik a két gárda, hasonló először történik az NBA-rájátszások históriájában! Érdekesség, hogy ennyire kevés dobott ponttal még soha nem nyert mérkőzést az OKC, mióta Oklahoma Citybe költözött a Franchise 4 esztendővel ezelőtt!

A Thunder legjobb dobói: Durant 22, Westbrook 15, Harden 13
A Lakers legjobb dobói: A. Bynum, Bryant 20-20, P. Gasol 14

A négy győzelemig tartó párharc állása: 2–0 a Thunder javára


Philadelphia 76ers (8.)–Boston Celtics (4.) 91–107

A legutóbb Bostonból győzelmet lopó Sixers számára ideálisan kezdődött a találkozó, az első játékrészben 33 pontot szórva, futós játékkal operálva vezetett a hazai alakulat, de aztán minden gyökeresen megváltozott. A vendégeknél megint mindenki vállalta a megmérettetést kisebb sérülések dacára is, Doc Rivers tanítványai pedig érdemben 12 perc után kezdtek el úgy hozzáállni ehhez a párharchoz, illetve mérkőzéshez, ahogy azt veterán profiknak illik, ez pedig az eredményen is villámgyorsan tükröződött. 32–16-ra hozta a második etapot a
Celtics, egyszerűen leszedte a pályáról védekezésben a vendég alakulat a hazaiakat, Kevin Garnett pedig 5 esztendővel korábbi önmagát idézve ontotta a kosarakat.

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: A Durant, Harden duó. Az Oklahoma City Thunder két fiatal ásza átrobogott az utolsó két percben a Lakersen és egy 9–0-s futással lehajrázta a vendégeket.
A nap lúzere: A Los Angeles Lakers, mely egy számára közel tökéletes majd 46 perc után 128 másodperc alatt 7 pontos előnyről vesztette el a számára kulcsfontosságú Thunder elleni második találkozót.

Rajon Rondo is remekül osztotta a zsugákat, 23 pontos, 14 gólpassz dupla duplával zárt – úgy, hogy az első játékrészben még csak a pontszerzésre koncentrált, ám később visszatért eredeti szerepkörébe.

A Rondo mellett két másik dupla duplázó játékost is felvonultató bostoniak elképesztő fölényben játszottak, az Evans, Hawes, Brand triót gyakorlatilag teljesen kiszorították védekezésben a kedvenc dobóhelyeikről, Pierce (24 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) Garnett-tel
karöltve (27 pont, 17-ből 12 mezőny, 13 lepattanó, 4 gólpassz) feleltek a pontokért, ráadásul a korábban borzasztóan, 15 százalékkal triplázó Pietrus is belejött a távolik értékesítésébe, 4-ből 3 hármasa ült ezen az estén. A másik oldalon egyedül Lou Williams (13 pont) és Thad Young tartása okozott némi gondot, mindenki mást levettek a pályáról Ray Allenék.

A második félidőben egészen 27(!) egységig szökött fel a differencia, a Sixers a harmadik negyed közepére gyakorlatilag lélekben fel is adta ezt a derbit, a Celtics pedig okosan „nem nyerte túl” a meccset és az ászait hagyta kifújni egy picit az utolsó percekben, készülve a
holnaputáni újabb felvonásra, amit szintén itt Philadelphiában rendeznek majd. Mivel a Celtics ezennel visszavette legutóbb elvesztett pályaelőnyét, ezért hatalmas nyomás lesz Doug Collins fiain, akiknek egy ilyen pofonból nem lesz könnyű felállniuk.

A 76ers legjobb dobói: T. Young 22, Holiday 15, Meeks, L. Williams 13-13
A Celtics legjobb dobói: Garnett 27, Pierce 24, Rondo 23

A négy győzelemig tartó párharc állása: 2–1 a Celtics javára

A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Philadelphia 76ers (8.)– Boston Celtics (4.) 91–107
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–2
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Oklahoma City Thunder (2.)–Los Angeles Lakers (3.) 77–75
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik