Itt van Amerika
nemzetisport.hu 2018.06.05 16:32 Frissítve: 2018.06.05 17:00

Gyász: elhunyt az „Az elkapást” jegyző NFL-legenda

Hétfőn, 61 éves korában elhunyt Dwight Clark, az NFL-ben szereplő San Francisco 49ers legendás elkapója, akinek a nevéhez köthető a liga egyik leghíresebb játéka, „Az elkapás (The Catch)”. Clarknál 2017 márciusában diagnosztizáltak ALS-t (a központi idegrendszert mozgató sejtek pusztulása által okozott izomsorvadásos, úgynevezett Lou Gehrig-betegséget).

 

Az 1980-as évek domináns csapata, a San Francisco 49ers Joe Montana vezetésével uralta a ligát, a nagyszerű irányító klubja négy sikeréből háromszor a döntő legértékesebb játékosa címet is elhódította.

Az első bajnoki címüket megelőző NFC-döntőhöz kötődik az NFL egyik legismertebb jelenete. A Dallas elleni mérkőzés hajrájában – hatpontos, 27–21-es Cowboys-vezetésnél – a saját 11 yardos vonaláról vezethetett támadást a 49ers, amely a vendégek 6 yardos vonalánál harmadik kísérletre kényszerült. Az ifjú Montanát már-már utolérték a Cowboys védői, ám az utolsó pillanatban el tudta engedni a labdát, amelyet a célterület végén Dwight Clark húzott le mesterien, kialakítva a 28–27-es hazai győzelmet, amely után a Super Bowlban a Cincinnati Bengalst is megverte a San Francisco.

„Az elkapás” és a 49ers-dinasztia kialakulása


Az NFL világa megemlékezett a kiváló játékosról, köztük az előző idény legjobbjának megválasztott Tom Brady is.

„Dwight Clark volt az egyik gyerekkori példaképem. Volt szerencsém kint lenni azon a meccsen, amelyen a hősöm, Joe Montana tökéletes helyre dobta a labdát a győztes passz/elkapás során Dwightnak a célterület sarkában, ezzel megverve a Cowboyst. Négyéves voltam, és az egész első félidőben azért sírtam a szüleimnek, mert nem láttam a pályát, amikor a felnőttek felállva szurkoltak a 49ersnek. Volt szerencsém találkozni vele San Mateóban, ahol ugyanaz volt a fogorvosunk, és az egyik alkalmat csak azért szabotáltam, hogy vele kezet rázhassak. Hihetetlenül szívélyes volt velem gyerekként, és sohasem felejtem el azt a hatást, amit rám gyakorolt. Szomorú vagyok, hogy az ALS következében távozott az élők sorából, de tudom, hogy most már végre nyugodtan megpihenhet a sokévnyi bátor küzdelem után. Köszönöm a nagyszerű emlékeket és nyugodj békében”
– írta Tom Brady az Instagram-oldalára. 

Dwight Clark was one of my idols growing up in San Mateo. I was lucky enough to be at the game where my hero Joe Montana perfectly placed the game winning throw/catch to Dwight in the corner of the end zone to beat the cowboys in the 1981 season. I was 4 years old and cried to my parents the entire first half because I couldn't see the field when the grown ups would stand and scream for the 49ers. I got a chance to meet him when we happened to share the same orthodontist in San Mateo and I sabotaged one of his visits just to meet him and shake his hand. He was incredibly gracious to me that day as a young boy. And I never forgot the impact he made on me as all of our heroes do. I am sad tonight hearing of his passing of ALS but I know he is now resting and at peace finally after many years valiantly fighting such a terrible disease. Thank you for the great memories and RIP!

223.2k Likes, 1,602 Comments - Tom Brady (@tombrady) on Instagram: "Dwight Clark was one of my idols growing up in San Mateo. I was lucky enough to be at the game..."
 

2019.09.06 00:05:03

Amerikai sportok B. L.

Hét hónap szünet után sem nyílt ki a pontzsák, még a Super Bowlon is több született.

2019.09.02 17:13:27

Amerikai sportok BORBÉLY LÁSZLÓ

KEZDÉS: 2.20. Mely csapatok a bajnokesélyesek? Melyek a sötét lovak? Ki választhat jövőre nagyon hamar?

2019.09.04 08:30:30

Amerikai sportok HERCZE KRISTÓF

Megdöbbentő fotó került elő Delonte Westről • Félelmetes pénzügyi statisztikák az NBA-ből és az NFL-ből.

2019.08.26 13:37:36

Amerikai sportok HERCZE KRISTÓF

Andrew Luck kiszállt, nem hagyta, hogy beszippantsa őt az NFL kíméletlen körforgása.

2019.07.25 20:43:31

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az ősi rivális North Carolina ellen 3200 dollár körül mozogtak a belépők árai. Viszonyításképp: ez a Super Bowl szintje, itt meg egyetemi kosármeccsről beszélünk.