Góliát legyőzte Dávidot, de legalább nem a csalók lettek a bajnokok!

KŐFALVI DÁNIELKŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 12:43
Mint arról beszámoltunk, a Los Angeles Dodgers 3–1-re legyőzte a Tampa Bay Rayst az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) nagydöntőjének hatodik mérkőzésén, ezzel 4–2-re megnyerte a World Seriest. Nézzük, mit hozott ez a furcsa idény!

EZ AZ ÉV MÁS, MINT A TÖBBIEZ AZ ÉV MÁS, MINT A TÖBBI

Több szempontból is egészen furcsára sikeredett ez a 2020-as idény az MLB-ben. Egyrészt, végre Magyarországon is lehetett MLB-meccseket nézni anélkül, hogy több tízezer forintot ki kelljen fizetni az MLB TV-ért vagy hajnalban az internet sötét bugyraiban streameket kelljen keresni.

Ami viszont kevésbé pozitív volt, az a koronavírus-járvány miatti tanácstalanság a kezdésnél.

Míg az NBA-nél például nagyon okosan megoldották a Disney-buborékkal azt, hogy senki ne kapja el a vírust, az MLB-nél erre a nagy döntésre csak a World Series végére jutottak, így az elején a sok fertőzés, meccselmaradás és átütemezés miatt az sem volt biztos, hogy lesz egyáltalán bajnok a 162-ről 60 meccsesre szűkített idényben.

Hogy ez a rövid idény mennyire ritka az MLB-ben, arra jó példa, hogy 1883 óta most először fordult elő, hogy egyetlen baseballmeccset sem játszottak az Egyesült Államokban áprilisban…

CSAK NE AZ ASTROS!

Mikor végül júliusban nagy nehezen megszületett az első dobás, egyetlen vágya volt csak mindenkinek Texas államon kívül: csak ne a Houston Astros legyen a bajnok!

Aki idén kapcsolódott be a liga küzdelmeibe, az is garantáltan hallott legalább egyszer az Astros-botrányról.

A houstoni csapat ugyanis bizonyítottan úgy szerezte meg 2017-ben története első bajnoki címét, hogy végigcsalta az idényt, kamerákkal lopta a jeleket, amiket az ellenfél catchere küldött a dobójátékosnak, és különböző trükkökkel, például ordításokkal, köhögésekkel és kukák ütésével jelezték az éppen aktuális ütőjátékosuknak, hogy milyen dobás fog következni.

És hogy a focival példálózzunk kicsit, ha a kapus tudja, hová rúgják majd a tizenegyest, nincs olyan nehéz dolga.

Egy kis trollkodás: hiányzott a kuka az Astrosnak (Fotó: Twitter)
Egy kis trollkodás: hiányzott a kuka az Astrosnak (Fotó: Twitter)

Ezzel persze nem ők próbálkoztak először, az igazán megdöbbentő az volt, hogy bár egyértelmű volt a csalás, az MLB úgy döntött, egyetlen játékost sem büntetnek meg, így megköszönve a segítségüket a nyomozás során.

De legalább kaptak egy olyan pénzbüntetést, amit mondjuk a csapat egyik sztárja, José Altuve egyedül ki tudott volna fizetni, és meg sem érezte volna.

A hab a tortán persze az volt, hogy a texasi játékosok még fel is voltak háborodva, hogy miért kell állandóan erről beszélniük, és úgy csinálták, mintha mindenki más lenne őrült azért, mert haragszanak rájuk.

Szóval aki most kezdte el nézni a baseballt, annak valószínűleg nem a Houston Astros lett a kedvenc csapata…

DÁVID ÉS GÓLIÁT

Az Astros viszont az ALCS döntőjében elbukott 4–3-ra, méghozzá a Tampa Bay ellen.

Ha valaki megkérdezi, hogy jutott el a fináléig a Los Angeles Dodgers, arra nem olyan nehéz válaszolni. Igen, a csapat évek óta szenvedett, ha a rájátszásról volt szó, de az mindig is egyértelmű volt, hogy ettől még a Dodgers az egyik legjobb csapat az MLB-ben.

Minden poszt tömve sztárokkal, pénz is van bőven, nem véletlenül nyerték meg a csoportjukat 2013 óta minden évben. Csak szerencse nem igazán volt eddig. És önbizalom.

De erről majd később.

Ha valaki megérdemelte a World Series-győzelmet, az Clayton Kershaw! (Fotó: Getty Images)
Ha valaki megérdemelte a World Series-győzelmet, az Clayton Kershaw! (Fotó: Getty Images)

Viszont ha valaki megkérdezi, hogy a Tampa mit keresett most a World Seriesben, arra már nem olyan egyszerű a válasz.

Igen, a floridai gárdánál is vannak jó játékosok, elég, ha csak a 2018-ban Cy Young-díjas (az idény legjobb dobójának járó elismerés) Blake Snellt említjük, aki teljesen egyértelműen 2018 óta a liga egyik legjobbja a posztján.

De azt az egy-két klasszist leszámítva minden más hiányzott a Tampánál.

Mindent elmond arról, hogy mekkora meglepetés volt ez a World Series-beugrás, hogy a csapat történetében csupán negyedszer jutottak el a a playoffig.

És tegyük még hozzá halkan azt is, hogy a Dodgers a liga második legtöbbet költő csapata a Yankees mögött 113.9 millió dolláros fizetési csekkel, a Tampa pedig a 27. a 30 csapatból 28.6 milliós fizetéssel.

Tehát a Los Angeles két legnagyobb sztárjának, Clayton Kershaw-nak és Mookie Bettsnek a fizetése fedezni tudná a Tampa teljes keretének a pénzét.

KINEK KELLENEK SZURKOLÓK?

De akkor mégis mi lehet az, ami a Tampa mellett szól? Akik imádják a számokat, azt fogják mondani, egyszerűen jót tett a csapatnak a 60 meccses idény, és sikerült minden játékosból a legtöbbet kihozni.

De ennél van egy sokkal népszerűbb opció is, amire azért a floridaiak szeretik egy picit húzni a szájukat.

A trükk? A szurkolók nélküli idény.

Nem, ez nem a koronavírus hatása, ez egy átlagos meccs a Tropicana Fieldről 2016-ban (Fotó: bizjournals.com)
Nem, ez nem a koronavírus hatása, ez egy átlagos meccs a Tropicana Fieldről 2016-ban (Fotó: bizjournals.com)

Bármennyire is rosszul hangzik, a Tampánál teljes mértékben hozzá szoktak ahhoz, hogy szinte üres stadionban játszanak.

A klub évek óta harcol a Miami Marlinsszal, hogy melyikük legyen a liga legkevesebb nézőjével rendelkező klubja.

Csak viszonyításképp: 2019-ben, mikor legutóbb teljes idényt rendeztek, a Dodgers átlagosan 47 ezer néző előtt játszott az 56 ezres Dodger Stadionban. A Tampa ehhez képest jobb napokon 14 ezer nézőt tudott behúzni a 42 ezer szurkoló befogadására alkalmas Tropicana Fieldre.

KINEK KELL MOOKIE? MINDENKINEK!

Szóval ahogy már említettük, az nem volt meglepetés, hogy a Dodgers ott volt a playoffban. A meglepetés az volt, hogy eljutottak a World Seriesig, sőt, meg is nyerték azt.

Mert bár ahogy az kiderült az eddigi sorokból, ebben a történetben garantáltan nem a Los Angeles-i csapat a „Dávid”, azért az megtette a hatását, hogy 1988 óta nem tudott nyerni a liga egyik legjobb csapata.

Mert hát, ha valamit már biztosan tudunk a baseballozókra, az az, hogy elképesztően babonásak.

Aki látta „A nagy csapat” című filmet, emlékezzen Pedro Cerranóra és Jobura. Nem áll messze a valóságtól az a sztori…

Épp ezért LA-ben el hitték, hogy ők is el vannak átkozva, és nem tudnak nyerni…

Aztán jött Mookie Betts.

Az, hogy elcsábította a rivális Boston Red Soxtól Mookie Bettset a Dodgers, valószínűleg a csapat történetében a második legjobb döntés volt azután, hogy szerződtették anno Jackie Robinsont.

Mookie ugyanis elég egyértelműen a liga második legjobb játékosa (természetesen Mike Trout mögött), aki nem hisz a babonákban, hiszen korábbi csapata, a Red Sox pont rég semmissé tette a 86 éves átkot, mikor draftolták a 172. helyen Bettset 2011-ben.


Sőt, 2018-ban meg is ízlelte a győzelmet a liga legjobb right fieldere, mikor megnyerte a World Seriest a Bostonnal.

Épp ezért a playoffban most .429-es átlaggal ütő, bombaformában is védekező Betts elképesztő lökést adott az addig az átoktól rettegő, füstölőkkel és álomfogókkal suttogó Dodgersnek, és az önbizalma miatt azonnal elhitte ez az egyébként sztárokkal teletűzdelt csapat, hogy meg tudják csinálni.

És bár teljesen jogosan lett Corey Seager a World Series MVP-je, egyértelműnek tűnik, Mookie Betts volt az utolsó láncszám, ami kellett a bajnoki címhez Los Angelesben. Ami extrán fájhat egyébként az őt elengedő, és a playoffba be sem jutó, az alapszakaszt 24–36-os mérleggel záró Boston Red Soxnak.

A WORLD SERIES NYERTESE ÉS VESZTESE

A döntő és az idény legnagyobb nyertese egyértelműen a már sokat emlegetett Clayon Kershew, aki bár sokak szerint a liga legjobb dobója, ahogy a rájátszáshoz értek, valahogy sosem akart jól elsülni a dolog a Los Angeles-i ásznak.

Kershaw 8 All-Star-szereplés, egy MVP-cím, 3 Cy Young-díj és még sok más egyéni elismerés után 32 évesen húzta be végre a hőn áhított World Series-serleget.

„Az októberi Kershaw” – ez volt a fix neve ezeknek a képnek, melyeken a Dodgers dobója szomorúan ül egy playoff-vereség után (Fotó: Twitter)
„Az októberi Kershaw” – ez volt a fix neve ezeknek a képnek, melyeken a Dodgers dobója szomorúan ül egy playoff-vereség után (Fotó: Twitter)

A döntő legnagyobb vesztese pedig a szintén már említett Blake Snell, akit 5 inning után teljesen érthetetlen módon lehozott a pályáról Kevin Cash, a Tampa menedzsere.

„Már nagyon megbántam a döntést, mert nem úgy sült el a dolog, ahogy azt terveztem…” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Cash.

A legnagyobb vesztes a nyertesek közt pedig Justin Turner, akit a hatodik meccsen a nyolcadik inningben váratlanul lecseréltek. Senki sem értette, miért.

Aztán kiderült, a játékos koronavírustesztje a meccs közben pozitív eredménnyel jött vissza, ezért hozták le.

Viszont mikor megnyerték a meccset, maszk és minden különböző védelem nélkül visszament a pályára és mindenkit megölelgetett és megpuszilgatott.



Szóval a Dodgersnél miatta könnyen lehet, hogy karanténban kezdik majd a nagy ünneplést.

LESZ MÉG JOBB

Sok mindent lehet mondani erre a 2020-as idényre, de az biztos, hogy a koronavírus miatt nagyon furcsára sikeredett.

Viszont a World Series negyedik meccsével kaptunk egy olyan találkozót, ami évek múlva is igazi klasszikusnak fog számítani. Aki nem látta egyébként ezt a meccset, nagyon ajánljuk, hogy keresse vissza valahol, mert az év egyértelműen legszórakoztatóbb találkozója volt.

Nem volt tehát egyáltalán rossz ez a megkurtított idény, de akinek ez volt az első idénye az MLB nézőjeként, annak azt tudjuk mondani, lesz ez még sokkal jobb is.


Bármilyen őrületnek is hangozhat, tényleg óriást dob az idényen, mikor 162 meccset játszanak az alapszakaszban, és hosszú hónapokon át minden este lehet baseballt nézni.

És bármennyire bizarrul hangozhat ez egy futballszurkolónak vagy egy 16 meccses alapszakazhoz szokott NFL-drukkernek, az MLB-ben igenis szükség van ennyi meccsre, hogy tényleg a legjobbak lehessenek ott a végén.

Arról pedig ne is beszéljünk, milyen elképesztően sokat elvett a szurkolók szinte teljes hiánya az élményből 2020-ban. Aki nem ismerhette meg idén az MLB igazi hangulatát, az csak nézze meg az alábbi videót, főszerepben a Boston Red Sox szurkolóival a World Series egyik szünetében.


Most jön közel félév szünet, és a tervek szerint április elsején indul majd 2021-ben az új idény. Reméljük, addigra a koronavírus miatti problémák már rég a múlté lesznek, és egy ennél is emlékezetesebb sorozat vár ránk.

MLB
DÖNTŐ (WORLD SERIES), 6. MÉRKŐZÉS
Los Angeles Dodgers–Tampa Bay Rays 3–1

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, a Dodgersnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik