Gálázott és azonnal visszavágott a Rockets, szépített a Pelicans

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.05. 08:17
null
Anthony Davis (jobbra) jól megszórta a címvédőt
Kiütéses győzelmet aratott Salt Lake Cityben a Houston, a New Orleans pedig szintén viszonylag simán verte meg a gyengén dobó Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában. 

New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 119–100

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Minden működött a New Orleansnál. Remekül dolgozott ezen az estén a hazai csapat és már a mérkőzés elején megadta az alaphangot: Rondo elkezdte szórni a labdákat az üresen álló kinti dobókhoz, akik azonnal elkapták a ritmust és 10/15 hármassal kezdtek. Ebből Solomon Hill rögtön hárommal vette ki a részét, Jrue Holiday pedig egyébként is villogott, így hamar tíz pont feletti előnybe került a társaság, majd bár a nagyszünetig közelebb jött a GSW, a fordulás után eldöntötte a találkozót Alvin Gentry legénysége: rögtön egy 10–2-es futással nyitott a gárda, majd feltornázta a különbséget 25 pontra és innentől nem engedte már veszélyes távolságba ellenfelét. Az említett Holiday (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) mellett most dominált a festékben Anthony Davis (33 pont, 18 lepattanó, 4 labdaszerzés), Nikola Mirotics is hozzátette a magáét (16 pont, 13 lepattanó, 3/5 tripla), Rondo pedig szenzációsan „etette" a társait: ugyan csak négy pontot szerzett, de kiosztott 21 gólpasszt (!), egy híján annyit, mint a teljes Warriors. A társaság végül 50 százalékos mezőnymutatóval, 45 százalékos triplamutatóval és 36 gólpasszal zárt, 54–36-ra nyert a festékből, az utolsó játékrészben már kényelmesen őrizte az előnyét és 0–2 után szépíteni tudott a párharcban.

Nagyon akadozott a Golden State. Steve Kerr megvariálta a kezdőcsapatát, bekerült Steph Curry és újra előhúzta Javale McGee-t is, de Nick Young alig került pályára és most Andre Iguodala is kisebb szerepet kapott – ez azonban nem igazán jött be, legalábbis ezen a találkozón biztosan nem. Kicsit megborult az eddigi rendszer és senki nem dobott jól, Durant (22 pont, 8/18 mezőnyből, 1/6 tripla) és Curry (19 pont, 6/19 mezőnyből, 4 labdaszerzés, 2 blokk) igyekezett és volt egy szép időszaka Klay Thompsonnak (26 pont, 9/22 mezőnyből) is, de egyikük sem volt hatékony, sőt, ezúttal Draymond Green (11 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz, 7 eladott labda) is többet hibázott a megszokottnál. Csapatszinten alig 38%-kal tüzeltek, kintről 30 százalék alatt maradtak, simán elvesztették a lepattanózást és védekezésben sem tudtak mit kezdeni a Pelicans kulcsembereivel, így bár voltak felvillanásaik, összességében elég simán kaptak ki. Nagy bajban persze nincs a bajnok, így is vezeti a szériát, de a következő mérkőzésre mindenképpen össze kell szednie magát elöl-hátul.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 33/3, Holiday 21/9, Clark 18/9
A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/9, Durant 22/3, Curry 19/9

Utah Jazz–Houston Rockets 92–113

Gálaelőadás. Hatottak Mike D'Antoni szavai és az előző meccshez képest több kategóriával élesebb, agresszívebb védekezést mutatott be a Houston, ami rögtön elég is volt ahhoz, hogy kiüsse ellenfelét - az első negyedet 17 ponttal nyerte meg a gárda, a nagyszünetben pedig kereken harminc pont volt közte, hamar elcsendesedett a hazai publikum. Pedig különösebben nem dobott jól a vendégcsapat (30.6 százalékkal triplázott), a második félidőben már főleg visszavettek az iramból, de összességében teljesen más szintet képviseltek, mint ellenfelük – mindenki jól játszott, akinek kellett, a Harden, Paul páros 40 ponttal, 18 gólpasszal és egyetlen eladott labdával zárt, a padról Eric Gordon tett hozzá 25 pontot és 4/8 triplát, de Clint Capela (11 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 4 blokk) is villogott a gyűrű alatt. Összességében mindenki kaphatott némi pihenőt is, 25-31 perc között játszottak a fontosabb játékosok, így is üzenetértékkel bíró meccsen vették vissza azonnal a pályaelőnyt és jelezték, hogy nem véletlenül nyerték meg az alapszakaszt...

Reménytelen Utah. A hazaiak próbálták azt csinálni, amit az előző mérkőzésen, de ezúttal annyival jobban védekezett a Houston, hogy minden támadásuk erőtlen szenvedésnek tűnt - gyakorlatilag semmilyen zárásból nem tudtak érdemi előnyt kovácsolni, a gyűrű alatt Capelával találkoztak, a támadójátékuk teljesen reménytelennek bizonyult. Ezt jól példázza a két kulcsember, Joe Ingles (6 pont, 1 gólpassz, 5 eladott labda) és Donovan Mitchell (10 pont, 3 gólpassz, 4/16 mezőnyből) statisztikája is, ugyan Royce O'Neale és Alec Burks meg-megvillant, összességében esélytelenül kaptak ki. Igazán komoly futást sem tudtak bemutatni, a pillanatok alatt húsz pont fölé nőtt hátrányukból egyszer jöttek még vissza húsz alá az első félidőben, de ez sem tartott sokáig, később volt közte negyven is, a végeredmény nem mutatja meg igazán, hogy mekkora volt a különbség a felek között. Ebből nagyon nehéz lesz felállniuk Gobert-éknek, márpedig ha nem hozzák a következő hazai összecsapást, akkor gyakorlatilag eldől a párharc.

A Jazz legjobb dobói: O'Neale 17/9, Burks 14/9, Gobert 12
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/6, Gordon 25/12, Paul 15/3

 

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
New Orleans Pelicans
–Golden State Warriors 119–100
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1, a Golden State javára.

Utah Jazz–Houston Rockets 92–113
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1, a Houston javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik