Floridai patkányinvázió keseríti a Devils életét

Vágólapra másolva!
2012.04.16. 09:27
null
Akármilyen visszataszítónak tűnik, Floridában szép hagyomány a patkánydobálás (Fotók: Reuters)
Címkék
A Philadelphia Flyers hazai pályán 8–4-re legyőzte a Pittsburgh Penguinst az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszásában, a Keleti főcsoport negyeddöntőjében, így már csak egy győzelemre van a továbbjutástól. A Florida szurkolói 15 évet vártak rá, és magyar idő szerint hétfőre virradóra megszületett: a Panthers 1997. április 17-e után újra playoffmeccset nyert, és 4–2-es sikerével kiegyenlítette a New Jersey Devils elleni párharcot.

 

A Pittsburgh Philadelphiában sem találta meg a Flyers elleni siker receptjét, pedig mindent megpróbált, a szép játék helyett ezúttal a keménységet választotta. Szóváltást pofontok, a pofonokat szóváltás követte, s jöttek az újabb verekedések, a meccs többször is hosszú perceken keresztül állt, és a végén a játékvezetők maguk is alig tudták eldönteni, kinek hány perc büntetést adjanak.

Sztárok egymás közt: Crosby (balra) 
és Giroux sajátos párharca
Sztárok egymás közt: Crosby (balra) és Giroux sajátos párharca

Végül a Pittsburgh 89 percnyi büntetéssel és öt véglegessel, a Philadelphia 69 percnyi büntetéssel és három véglegessel zárt, alig folyt öt az öt elleni játék. A meccset végül ugyanúgy a Philly nyerte meg, mint az első kettőt, és már három nullra vezet a párharcban.

A kedélyek a meccs után sem csillapodtak, a több bunyóba is belekeveredő Sidney Crosby például tagadta, hogy a Penguins tartásával lennének problémák, és hogy csapata nem tudja méltósággal elviselni a kudarcot.

„Egynél több csapat kell ahhoz, hogy a helyzet idáig fajuljon. Kreálhatnak sztorit abból, hogy nem bírjuk elviselni a vereséget, és a frusztrációnkat agresszivitással vezetjük le, de a Philly partner a keménységben – mondta Crosby, hozzátéve: – Nem szeretem a Flyerst, egyik játékosát sem szeretem."

Peter Laviolette, a Philadelphia edzője szerint a hoki szerelmeseinek tetszik, ami a két csapat között folyik.

„Ez az igazi playoff-hoki. A két csapat legnagyobb sztárjai is ledobták a kesztyűjüket, hogy megvívjanak egymással ököllel – utalt arra, hogy Claude Giroux, a Philly legjobbja sem maradt ki a bunyóból. – Persze jobban szeretem, ha nem keveredik ilyen helyzetbe, mert szükségünk van rá, de a párharc intenzitását jelzi, hogy nem hagyhatta ki a Crosby elleni bunyót."

A Philadelphia 8–4-es diadalát követően egy győzelemre került a továbbjutástól (a harmadik meccset látva mihamarabb le is akarja zárni a párharcot), és bár a Pittsburgh játéka alapján nehéz elképzelni a fordítást, Dan Bylsma vezetőedző azt mondta, „a következő négy meccsen is Marc-Andre Fleury kezd a kapuban."

A Vancouver egy fokkal jobban viselte, hogy hátrányba került a Los Angelesszel szemben, az alapszakaszgyőztes talán jobban is hitt abban, hogy játékkal felül tud kerekedni a Kingsen. Ám Jonathan Quicken nem tudott kifogni, a kaliforniaiak kapusa 41 védéssel segítette 1–0-s győzelemhez csapatát, Dustin Brown győztes találata pedig 3–0-s Kings-előnyt jelentett.

„Sok nehézségen átmentünk ebben a szezonban, de mindig megtaláltuk a kiutat a csávából. Most az a legfontosabb, hogy ne nyugodjunk meg, mert a lazításért nagyon drágán megfizethetünk" – mondta Brown.

Detroitban is a játékon volt a hangsúly, a Nashville remek meccsen legyőzte a Red Wingst, és visszaszerezte a pályaelőnyt. Az első meccsen Henrik Zetterberget alattomosan a palánkra kenő, a másodikon Todd Bertuzzi által elvert Shea Weber ezúttal csak a hokira koncentrált, s a detroiti füttyszót jó játékkal és fontos góllal „hálálta meg".

Floridában még csak a 2. meccset játszották a New Jersey elleni párharcban, a playoff győzelemre 15 éve váró floridai szurkolók csapatuk 4–2-es diadalának tapsolhattak, és az 1996-os döntőig menetelés alatt divattá vált „patkánydobálást" is feleleveníthette. Persze ezúttal csak gumijátékokról beszélhettünk, de így is félelmetes látványt nyújtottak a jégen heverő kis szürke jószágok.

„Kirázott a hideg ettől a sok állattól, valóban félelmetes volt" – mondta a csapata 2. gólját szerző Stephen Weiss a patkányokról, amely azután vált a csapat kabalaállatává, hogy az 1995–1996-os idény nyitómeccse után az öltözőbe belopódzó állatot a riadt társak között Scott Mellanby a botjával kapásból a falra kente.

A párharc New Jerseyben folytatódik.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Philadelphia Flyers (5. kiemelt)–Pittsburgh Penguins (4.) 8–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0
Florida Panthers (3.)–New Jersey Devils (6.) 4–2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Los Angeles Kings (7.)–Vancouver Canucks (1.) 1–0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0
Detroit Red Wings (5.)–Nashville Predators (4.) 2–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik