Erőt demonstrált az OKC ellen a Golden State

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.02.25. 10:29
null
Stephen Curryék erőt demonstráltak az Oklahoma ellen (Fotó: Twitter)
Pocsék napot fogtak ki Russell Westbrookék, míg a bajnok feltüzelten lépett pályára, így 32 pontos GSW-sikert hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadója. A Boston újabb sikerrel közelítette meg a Torontót, a Minnesota fellépett a nyugati harmadik helyre, sorozatban hetedszer nyert a Philly, míg a Portland Damian Lillard 40 pontos estéjével tudott győzni Phoenixben.

 

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 116–105

Hamar eldőlt. Az elvárásoknak megfelelően könnyedén hozta a találkozót a Philly, az első és a második negyedet is kilenc-kilenc ponttal nyerte az együttes, majd a fordulás után sem kellett megszakadnia azért, hogy megtartsa az előnyét – lehetett figyelni a játékpercekre is, végül csak TJ McConnell nem fért be harminc alá, a kezdőből mindenki pihenőt kapott. Összesen egyébként hatan is tíz pont fölé jutottak náluk, de Joel Embiid (27 perc, 28 pont, 10/17 mezőnyből, 14 lepattanó) most is kiemelkedőt nyújtott, csapatszinten 50 százalék felett céloztak, kiosztottak 31 gólpasszt és magabiztos játékkal pipálták ki sorozatban hetedik győzelmüket is – ma este back-to-backre utaznak Washingtonba, ott kell majd igazán domborítaniuk.

Pár perc jutott a Magicnek. Jól kezdtek a vendégek, főleg védekezésben és ennek köszönhetően megléptek 15–6-ra, de gyakorlatilag eddig alakult jól számukra a meccs: itt egy 21–3-as rohamot produkált a Philly, magabiztos előnybe került és csak a találkozó végén kapaszkodott fel ismét látótávolságon belülre az Orlando. Fournier szerint abban a 21-3-as rohamban annyira szétestek, hogy nem tudták magukat összeszedni fejben, nem voltak elég kemények, a végén pedig már hiába hajtottak, nem volt sok haszna – sorozatban ötödször kaptak ki, következőleg Oklahoma Citybe látogatnak.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28/3, Simmons 17, Redick 16/3
A Magic legjobb dobói: Gordon 20/12, Fournier 16/3, Vucsevics 15/3

Miami Heat–Memphis Grizzlies 115–89

Ez nem NBA-szint. Az egyébként is a liga leggyengébb csapatai közé tartozó Grizzliesnél nem játszott a legutóbb megsérült Tyreke Evans, most éppen betegség miatt hiányzott Chandler Parsons és „csak úgy" kiültették Marc Gasolt is, azt pedig talán nem túlzás kijelenteni, hogy a gárda többi része önmagában nem feltétlenül üti meg az NBA-szintet. Ezzel együtt nem szenvedtek kiütéses vereséget, a nagyszünetben még csak nyolc pont volt közte, de a győzelemre sem volt igazán reális esélyük, egyszerűen nem volt bennük elég pont – zsinórban kilencedik vereségüket szenvedték el, kedd hajnalban Bostonban folytatják.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Ez nagyon kellett a Heatnek. Nagyon mélyen van Erik Spoelstra csapata és bár egy ilyen kötelező győzelemtől aligha áll helyre náluk minden, az biztos, hogy borzasztóan kellett már nekik egy siker és nem csak a tabellát tekintve. Ugyan Goran Dragic és Dwyane Wade is elég fáradtan mozgott a back-to-back második felén, de a harmadik negyedben sikerült feljebb kapcsolniuk és húszpontos előnyt felépíteniük, ott nőttek igazán a Memphis fölé. Whiteside-ék végül 50–30-ra nyertek a festékben, 13–2-re a gyorsindításból és 26–8-ra az eladott labdákból szerzett pontokat tekintve, Tyler Johnson és Justise Winslow is remekül játszott, így merítettek némi önbizalmat és nem utolsósorban két meccsre növelték az előnyüket a Detroittal szemben.

A Heat legjobb dobói: T. Johnson 23/6, Winslow 17/6, Richardson 15/3, Ellington 15/15
A Grizzlies legjobb dobói: Harrison 17, Davis 14, Green 10

New York Knicks–Boston Celtics 112–121

Irvingre nem volt ellenszer. Nem kezdett igazán jól a Boston vezére, de fokozatosan belelendült, a harmadik negyedben már alaposan megszórta magát (sorozatban dobott 14 pontot), a záró etapban pedig teljesen magára vonta a figyelmet és könnyű helyzetbe hozta társait. Végül 31 ponttal (11/22 mezőnyből, 6/12 tripla), 9 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, a Knicksnek a második félidőben már csak akkor volt esélye, amikor ő pihent, mert amikor a pályára lépett, tartottak tőle, mint a tűztől – ezt kihasználva Jaylen Brown is eljutott 24 pontig, a padról beszálló Rozier-Smart kettős is hozzászólt, a hátvédsor összességében kiválóan játszott. Brad Stevens legénysége így back-to-back győzelemmel nyitott az All-Star szünet után, úgy fest, hogy rendezte a sorait és fél meccsre megközelítette a keleti listavezető Torontót – kedd hajnalban egy hazai kötelező következik a Memphis ellen.

Most Burke is kevés volt. Ismét parádézott a Knicks cserehátvédje, 26 ponttal és 8 gólpasszal igyekezett húzni a New York szekerét, de hiába, ezúttal jobb volt a Boston – Jeff Hornacek vezetőedző szerint Irving jelentette a különbséget, de azért a 22.2 százalékos triplamutatót sem teszik ki az ablakba. Összességében nem játszottak rosszul, de védekezésben egyetlen ember megborított mindent, támadásban pedig nem tudták ezt ellensúlyozni, így a legutóbbi siker után most ismét kikaptak, ráadásul kedd hajnalban a Golden State-et fogadják.

A Knicks legjobb dobói: Burke 26/6, Hardaway Jr. 17/9, Beasley 15/3
A Celtics legjobb dobói: Irving 31/18, Brown 24/6, Rozier 14/6

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 112–80

Alaposan visszavágott a bajnok. Idén már két komoly pofont is kapott az OKC-től a Warriors, de most igyekezett visszaadni mindent, amit tudott: elővették azt a védekezést Curryék, amely korábban ligaelső is volt, atomjaira bontották a Thunder játékát és a második félidőben sem álltak le, így végül 32 pontot tettek közé. Motiváltnak és élesnek tűnt a társaság, bár támadásban azért nem stimmelt minden, Klay Thompson 1/11-es triplamutatója jól jelzi ezt, de úgy védekeztek, hogy ez nem számított – Paul George-tól például legutóbb 38 pontot kaptak, most öt egységre limitálták Duranték, bár ehhez természetesen PG botrányos napja is kellett. Összességében erőt demonstrált a bajnok és utolérte a Houstont, következőleg New Yorkba látogatnak majd Curryék.

Ebből tanulni kell. Most nem az OKC-n, hanem a Golden State-en volt érezhető az a mentális plusz, az az elszántság, amellyel Billy Donovan együttese korábban megfogta a címvédőt, így pedig nem volt esélye a vendégcsapatnak – ez párosult egy rossz dobóformával, nem ültek az extrák sem, ennek köszönhetően hatalmas verésbe szaladtak bele. Ugyan leginkább George dobásai hiányoztak (1/14-gyel zárt), de Westbrook és Anthony is nagyon gyengén célzott, a többieket pedig ne is említsük – a 33 százalékos mezőnymutató önmagáért beszél, ezúttal nem volt keresnivalójuk. Westbrookék így már csak hetedikek Nyugaton, két meccsre a harmadik Wolvestól és másféllel a kilencedik Clippers előtt.

A Warriors legjobb dobói: Durant 28/12, Curry 21/15, Young 16/12
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 15/3, Adams 14, Anthony 14/3

Minnesota Timberwolves–Chicago Bulls 122–104

Csak a negyedik negyedben dőlt el. Jimmy Butler nélkül voltak gondjai a Minnesotának (Towns például mezőnykosár és lepattanó nélkül zárta az első negyedet), a nagyszünetben hátrányban volt az együttes, de aztán a záró etap elejét nagyon megnyomták a hazaiak és dűlőre vitték a dolgot: futottak egy 16–2-t és ezt az előnyt már nem adták ki a kezükből. Összességében öten is eljutottak legalább 19 pontig, Butler nem támadásban hiányzott, hanem védekezésben, de aztán úrrá lettek a gondokon és érvényesítették a papírformát – ezzel a kötelező győzelemmel megelőzték a Spurst és felléptek a nyugati harmadik helyre.

Parádézott a kispad. A Chicago elsősorban azért volt partiban ilyen sokáig, mert sokkal többet tettek hozzá a cseresjátékosai, mint a hazaiaknál: Portis, Valentine és Payne is tíz pont fölé jutott, de Vonleh is beszórt nyolc egységet hat lepattanóval alig 14 perc alatt. Az első félidőben 24–7-re nyerték a cseresorok csatáját a vendégek, ezt egészítette ki Zach LaVine sokoldalú játékkal és néhány fontos kosárral, de aztán a fordulás után ez már kevésnek bizonyult, a Minnesota sebességet tudott váltani, Crawford meghozta a kinti tűzerőt és a lepattanózást is uralták már Gibsonék. A bravúr így végül elmaradt, de a cél továbbra is az, hogy minél többet játsszanak a fiatalok: Lopez és Holiday ezúttal sem lépett pályára, lehet, hogy számukra a „nagyobb jó" érdekében véget ért a szezon.

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 25/9, Wiggins 23/6, Towns 22
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21, Portis 15/3, Nwaba 14

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 104–106

Lillard megnyerte. Alapvetően nagyon gyengén játszott ezen az estén a Blazers, de kiváló produkciót nyújtott Damian Lillard és végül utóbbi eldöntötte a találkozót a vendégek javára. Az irányító egymaga 19 pontot dobott a negyedik negyedben és vezérletével tíz egység feletti hátrányból álltak fel az utolsó hét és fél percben, majd jött a végjáték: 28 másodperccel az órán Lillard egyenlített, a Suns pedig nem tudta elvégezni az oldalbedobást, öt másodpercet fújtak a játékvezetők. Így maradt még húsz másodpercük a vendégeknek arra, hogy megnyerjék a találkozót, Lillard szépen lepörgette az órát, a legvégén könnyedén megverte az emberét, betört és az utolsó másodpercben feltette a győzelmet jelentő ziccert – ezzel megkoronázta 40 pontos teljesítményét. Terry Stotts szerint nagyon értékes ez a siker, mert gyengén játszottak, gyengén dobtak (6/30 tripla), mégis nyerni tudtak, ráadásul Nyugaton most minden apró győzelemnek óriási jelentősége van.

Nagyon elrontotta a Phoenix. A hazaiaknál Devin Booker (30 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), TJ Warren (19 pont, 3 blokk), Elfrid Payton (13 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Alex Len (11 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) is szép számokat hozott, a harmadik negyedet 15 ponttal nyerte meg a társaság és már úgy tűnt, hogy meglesz a bravúr, de ez végül elmaradt: a záró etapban hibát hibára halmozott a csapat, az i-re pedig az elrontott oldalbedobás tette fel a pontot. Ahelyett, hogy ők támadtak volna a győzelemért, odaadták a labdát Lillard kezébe, majd egy meccsdöntő játékhoz képest nem túl meggyőző védekezést mutattak be, így hiába a Blazers pocsék dobóformája, ezt sem tudták kihasználni - sorozatban kilencedszer kaptak ki, ráadásul ezért most alaposan „megdolgoztak"...

A Suns legjobb dobói: Booker 30/15, Warren 19, Payton 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/9, McCollum 21/3, Nurkic 14

Utah Jazz–Dallas Mavericks 97–90

A végére összeállt a Jazz-védekezés. Ezúttal sem játszott jól a Utah, a remek első negyed után jöttek a gondok és szoros meccset játszottak Rubióék a liga egyik leggyengébb csapatával, de az utolsó bő öt percben egyetlen mezőnykosarat engedtek ellenfelüknek, ez a védekezés pedig végül meghozta számukra a győzelmet. Amellett, hogy elvették a Mavs dobásait, még sorozatos eladott labdákba is hajszolták a texasiakat, így hiába kerültek hátrányba, egy 12–3-as futással zárták le a találkozót – Quin Snyder szerint ez valóban nem volt szép meccs, de behúzták és ő örül annak, hogy játékosai ekkorát harcoltak a hajrában. A 25 pontos Donovan Mitchellt ismét érdemes kiemelni, az ő tűzerejére nagy szüksége volt a társaságnak, mert a támadójáték eléggé akadozott, ennél pedig biztos, hogy többet kell majd mutatniuk, amikor kedd hajnalban vendégül látják a Houstont.

Ismét a régi nóta. Számtalanszor láttuk már idén a Dallastól, hogy három és fél negyeden keresztül szoros meccset játszik bárkivel, aztán az utolsó percekben lefagy és végül vereséget szenved – Dirk Nowitzki is arról beszélt, hogy az egész szezonjuk az ilyen találkozókról szól. Ezúttal magukhoz képest kiválóan lepattanóztak és védekeztek, de támadásban nagyon vérszegények voltak és ez főleg a végén csúcsosodott ki, amikor az utolsó hét dobásukból hatot elrontottak és közben eladtak még négy labdát is. Nagy baj persze nincs, hiszen a tankoláshoz jól jön a vereség és csak a Phoenixet előzik meg a tabellán...

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/12, Favors 14, Gobert 13
A Mavericks legjobb dobói: Barea 17/3, Ferrell 13/9, Nowitzki 12/3, McDermott 12/9

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 108–113

Caldwell-Pope extrája kellett a sikerhez. A Lakers dobógépe nagyon elemében volt ezen az estén és végül 34 ponttal, közte 8/14 hármassal szórta meg a Sacramentót, amellyel kulcsszerepet vállalt a vendégek sikeréből. A szoros meccsen tízpontos előnybe került a Kings a harmadik negyedben, de ekkor jött KCP és öt perc alatt öt triplát süllyesztett el, amellyel csapata fordított és a játékrész végén már négy ponttal vezetett, majd a záró etapban már kontrollálni tudta az eseményeket Luke Walton együttese. A végén még egyszer felszívta magát a Sacramento és Bogdanovics vezetésével 110–109-ig kapaszkodott fel, de az utolsó tizenkét másodpercben Thomas és Hart is hidegvérrel büntetőzött, így nem történt újabb fordulat. A LAL tehát back-to-back hozott két kötelező győzelmet, így megerősítette helyét a „senki földjén": hat meccsel van mögötte a Memphis és hattal van előtte a Jazz.

Biztatóak a fiatalok. Talán Sacramentóban van idén a legtöbb első- és másodéves fiatal tehetség, akiket fel kell építeni, de összességében bizonyították is, hogy van bennük potenciál – Bogdan Bogdanovics ismét remekelt (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 4/7 tripla, 3+1-es játék clutch helyzetben), Buddy Hield is beszórt 21 pontot, Willie Cauley-Stein részéről már elvárás a jó játék (18 pont, 15 lepattanó, 2 blokk), de Skal Labissiere és De’Aaron Fox is produkált biztató dolgokat. Az idei szezonban nem lehet ennél nagyobb cél a csapatnál, őket kell fejleszteni, de jó úton járnak.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 21/12, Hield 21/15, Cauley-Stein 18
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 34/24, Thomas 17/9, Ingram 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers
–Orlando Magic 116–105
Miami Heat–Memphis Grizzlies 115–89
New York Knicks–Boston Celtics 112–121
Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 112–80
Minnesota Timberwolves–Chicago Bulls 122–104
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 104–106
Utah Jazz–Dallas Mavericks 97–90
Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 108–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik