Előnyben a Hornets és a Blazers, gálázott a GSW

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.04.28. 09:42
null
Chris Paul civilben, törött kézzel nézte végig a Clippers elbukását (Fotó: Reuters)
Steph Curry nélkül is kiütötte a Houstont a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, így 4–1-es összesítéssel jutott a következő körbe. A Charlotte Courtney Lee triplájával győzni tudott Miamiban, elvette a pályaelőnyt és karnyújtásnyira került a továbbjutástól – így tett a Portland is a Clippers otthonában, itt Damian Lillard játszott extrát a negyedik negyedben.


Miami Heat–Charlotte Hornets 88–90

A játékvezetők nem álltak a helyzet magaslatán. A tétnek megfelelő hangulatban zajlott a találkozó, mindkét fél jól védekezett, de azért megvoltak a működő fegyverek is és nagy különbség nem alakult ki. Az utolsó bő egy percben aztán két érdekes játékvezetői döntés borzolta a kedélyeket: először Wade nyilvánvaló goaltendingjét nem fújták be Lee javára, majd az utolsó pillanatokban éppen Wade ellen szabálytalankodtak, azonban a síp mindkétszer néma maradt. A döntő szót azonban az említett Lee kimondta: a két véleményes eset között szerzett egy támadópattanót, majd dobott belőle egy triplát, amellyel beállította a végeredményt 25 másodperccel a vége előtt.

Karnyújtásnyira a továbbjutástól a Charlotte. Zsinórban harmadik találkozóját nyerte meg a Hornets, így 0–2-ről fordította meg a párharcot és a hatodik meccsen saját közönsége előtt juthat tovább – 2002 óta először vezet egy playoff-szériában a gárda. Steve Clifford csapatához visszatért Nic Batum és a kispadról érkezve elsüllyesztett két nagyon fontos triplát, így bár a kezdőcsapatba egyelőre nem került be, ő is hozzájárult a Charlotte sikeréhez. A vendégeknél Marvin Williams (17 pont, 8 lepattanó) villogott főleg, Walker és Lin most elég sokat rontott, de ez is belefért, mert a túloldalon Wade-en (25 pont, 11/19 mezőnyből) és Dengen kívül szintén nem játszott jól senki. Ezzel a szakadék szélére került a Heat, továbbra sem tudtak érdemi választ adni a Charlotte által feltett kérdésekre, ez a párharc pedig így Erik Spoelstra kudarcává válhat.

A Heat legjobb dobói: Wade 25, Deng 16/6, Johnson 13/3
A Hornets legjobb dobói: Williams 17/9, Jefferson 14, Walker 14/9

A párharc állása: 3–2 a Hornets javára.

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 98–108

Damian Lillard robbantott a negyedik negyedben. Három játékrészen keresztül egálban voltak a felek, a Blazers nem tudott igazán elszakadni, sőt, a festékben inkább a Clippers akarata érvényesült. A záró etapban aztán sebességet váltott Damian Lillard, az irányító addigi hat pontjához 16-ot tett hozzá ebben a tizenkét percben, hat triplakísérletéből ötöt értékesített, erre pedig nem tudtak válaszolni a hazaiak – hamar tíz pont körüli előnybe került a Blazers, amelyet meg is tartott a végső dudaszóig. Ezzel a sikerrel a továbbjutás küszöbén áll Terry Stotts csapata, hiszen hazai pályán játszhatja a hatodik meccset és úgy fest, hogy ki tudja használni a Clippers problémáit.

Ennyi volt a Clippersben. Amíg lehetett, tartotta a lépést a Chris Pault és Blake Griffint nélkülöző Clippers, a negyedik negyedben viszont már nem volt erre esélyük Redickéknek – ahogy Lillard elkapta a fonalat, már csak futottak az eredmény után. Jamal Crawford borzalmas hatékonysággal dolgozott (6/23 mezőnyből, 17 pont) és igazából az ő pontjai hiányoztak – a többiek többé-kevésbé hozták, ami elvárható volt tőlük. Így nagyon nehéz helyzetbe került a gárda, hiszen változtatásra sok lehetősége nincs Doc Riversnek és úgy tűnik, hogy ez a keret nem képes csodákra – Portlandben ráadásul teljes csapattal is kikaptak már ebben a párharcban...

A Clippers legjobb dobói: Redick 19/9, Crawford 17/3, Green 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/6, Lillard 22/15, Harkless 19/6

A párharc állása: 3–2 a Trail Blazers javára.

Golden State Warriors–Houston Rockets 114–81

Gálaest Curry nélkül. Ugyan az MVP nem léphetett pályára (és ez még egy ideig így is marad), ezúttal nem hiányzott csapatának: Klay Thompson, Shaun Livingston és Draymond Green vezérletével az első perctől kezdve uralta a meccset a Warriors. Már a nyitó tizenkét percet 37–20-ra nyerték a hazaiak és a különbség később is tetemes volt, a harmadik negyedben a harminc pontot is elérte – egy pillanatig sem adott esélyt ellenfelének a címvédő. Ezzel a sikerrel magabiztosan jutott a következő körbe, ahol jelen állás szerint a Portland lesz majd az ellenfele, ráadásul pihenni is van idejük Thompsonéknak, hiszen a Blazers és a Clippers még nem döntötte el a párharcot.

Kipukkadt a Houston. Talán a második-harmadik meccsen játszott úgy a Rockets, hogy érdemben beszélhessünk párharcról, legutóbb már esélyük sem volt a második félidőben, ezen az estén pedig saját magukat is alulmúlták. A játékuk még a szokásosnál is jobban szólt James Harden egy-egyezéséről (35 pont, 13/23 mezőnyből, 6 gólpassz, 7 eladott labda), rajta kívül viszont egyedül Dwight Howard volt észrevehető – a center 11 támadópattanót (!) szerzett meg, igaz, a dobás neki sem ment. Összességében alig 30 százalékkal tüzeltek mezőnyből a vendégek és hatalmas pofonnal búcsúztak ettől a szezontól – kérdés, hogy mi marad ebből a csapatból jövőre.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/21, Livingston 16, Green 15/6, Rush 15/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 35/9, Beasley 11/3, Howard 8

A párharc végeredménye: 4–1 a Warriors javára.

 

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉSEK
KELETI FŐCSOPORT
Miami Heat–Charlotte Hornets 98–108
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–3

NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 98–108
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–3

Golden State Warriors–Houston Rockets 114–81
Továbbjutott: a Golden State Warriors 4–1-gyel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik