Egygólos meccsen javította botlását a Rangers

Vágólapra másolva!
2012.04.17. 08:00
null
Henrik Lundqvist, a Rangers kapusa csak efféle „pakkot” engedett a gólvonalon túlra (Fotó: Reuters)
Címkék
A címvédő Boston Bruins és a keleten elsőként kiemelt New York Rangers nehéz, míg a St. Louis Blues a végjátékra nehézzé váló idegenbeli mérkőzés megnyerésével tudta le a hétfői játéknapot az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában: mindhárom legénység összesítésben 2–1-re vezet a párharcában.

 

Az Ottawa Senators a lekönyökölt csapatkapitánya, az előző meccsen agyrázkódást szenvedő Daniel Alfredsson nélkül lépett jégre a New York Rangers ellen, és bár játékosai jóval több lövéssel kísérleteztek ellenfelüknél, képtelenek voltak a kapuba találni, ami értelemszerűen a vesztüket okozta.

A párharc előző mérkőzésén nagyszerű győzelmet arató kanadaiak gólképtelensége elsősorban a Rangers kapuját őrző Henrik Lundqvist érdeme, aki 39 védést mutatott be – egyik kiemelkedő produkciójával az utolsó percben, Kyle Turris helyzeténél keserítette el a hazai publikumot. A svéd kapusnak ez volt pályafutása negyedik shutoutja a rájátszásban.

Odaát Craig Andersonra sem lehetett különösebb panasz (22 hárítás), de az előző két meccsen is a kapuba találó Brian Boyle egyszer, a harmadik harmad derekán kifogott rajta – ez döntött. Érdekesség, hogy az Alfredssont lekönyöklő és ezért eltiltást kapó Carl Hagelin helyén olyan játékos debütált az NHL-ben Chris Kreider személyében, aki másfél héttel korábban még NCAA-finálét vívott (és nyert) a Boston College színeiben.

A címvédő Boston Bruinsnak szintén hazai vereséget kellett jóvátennie a Washington Capitals ellen, és ha nehezen is, de sikerrel járt. A fővárosi összecsapást eldöntő gólt Zdeno Chára szerezte nem egészen két perccel a végső dudaszó előtt, négy a négy elleni játékhelyzetben. A két gólpasszt is jegyző szlovák védő említett lövésénél a korong megpattanni látszott, mielőtt Braden Holtby kapujában landolt.

Kulcsembernek bizonyult Tim Thomas kapus is, aki 29 alkalommal állta útját a pakknak a bostoni kapuban, azaz nem különösebben zavartatta magát Barack Obama amerikai elnök portréitól. A képeket a helyi szurkolók emeltek a magasba, emlékeztetendő a kapust a szokatlan otrombaságára – arra, hogy tüntetően, amolyan egyszemélyes polgári engedetlenségi akció keretében kihagyta a bajnokcsapat hagyományos, januári fehér házi vizitjét.

A gólok az első két harmadban felváltva potyogtak – a Capitals kétszer is vezetett Alekszandr Szjomin és Alekszandr Ovecskin találata révén –, majd a harmadik periódus elején Brian Rolston már a Bruinst juttatta előnyhöz. Brooks Laich még egyenlített, majd jött Chára, és döntött.

A játéknap egyetlen nyugati mérkőzésén a kezdő harmadban még nem volt különbség (1–1), a folytatásban azonban a vendég St. Louis Blues Andy McDonald vezérletével úgy tűnt, gyorsan egyértelművé teszi, hogy – az idénybeli tendenciának (korábban hat meccs, öt győzelem) megfelelően – továbbra is jobb a San Jose Sharksnál, s a párharc nyitányának elveszítése csak kisiklás volt.

A kanadai csatár a második felvonás második percében megszerezte a vezetést, majd asszisztált Jason Arnott és Alex Steen találataihoz – utóbbiéhoz már a harmadik játékrészben. Már alig három perc volt csak hátra, amikor Colin White szépített, és mivel betalált Logan Couture is, az utolsó tizenhét másodperc rendkívül izgalmakat ígért.

S bár a Sharks tábora tűzbe is jött, újabb gól már nem született, így a St. Louis visszaszerezte a pályaelőnyt, és először vezet a párharcban.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Ottawa Senators (8. kiemelt)–New York Rangers (1.) 0–1
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–2
Washington Capitals (7.)–Boston Bruins (2.) 3–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–2
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
San Jose Sharks (7.)–St. Louis Blues (2.) 3–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik