Durant nélkül is megálljt parancsolt a Houstonnak a GSW

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.14. 09:10
null
Cousins és a Golden State véget vetett a Houston győzelmi szériájának (Fotó: Getty Images)
Címkék
Kevin Durant nélkül, négy próbálkozásból először tudta idén legyőzni a komoly sikerszériából érkező Houstont a GSW az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján, ezzel megerősítette vezető helyét Nyugaton. A Thunder remek második félidővel verte a Brooklynt, ismét borzalmas volt a Detroit, nyerni tudott viszont a Jazz, a Wizards és a Hawks is.

 

Washington Wizards–Orlando Magic 100–90

Varázslatos Wizards-kispad. Elsősorban a cseresor parádéja tolta meg a Washington szekerét ezen a találkozón, a kezdőötösben ugyanis egyedül Bradley Beal jutott nyolc (!) pont fölé és mindenki negatív +/- mutatóval zárt, a kispad viszont éppen ellenkezőleg: Thomas Bryant (21 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), Jabari Parker (19 pont, 9 lepattanó) és Chasson Randle (13 pont, 3/5 tripla) is +20 körüli +/--t hozott és gyakorlatilag ők szállították az újabb fontos győzelmet. Ezúttal egyébként a csapatvédekezés működött a fővárosiaknál, a második félidőben már 40 pont alatt tartották az Orlandót és bár nekik is voltak hullámvölgyeik, az utolsó negyedben ők kerültek fölénybe: kétpontos előnnyel kezdték, aztán a Parker-Bryant duó önmagában túldobta 18-15-re a Magicet ebben a játékrészben, ami eldöntötte a küzdelmet. Egyik csapat sem játszott igazán jól, de a Wizardsban megvoltak a nyerőemberek, úgyhogy másfél meccsre megközelítették a Magic-Hornets duót, miközben három és félre vannak a nyolcadik Miamitól – következőleg éppen a Charlotte lesz az ellenfél.

Rosszkor került gödörbe a Magic. A korábbi szenzációs orlandói forma elmúlt, az utóbbi öt mérkőzésből ez volt a negyedik vereség DJ Augustinéknál annak ellenére, hogy a nem 100 százalékos Aaron Gordon vállalni tudta a játékot – ezzel a fájó pofonnal két meccsre kerültek a playofftól és most már azért égető lenne visszatalálni a nyerő formához. Sorozatban másodszor szenvedtek egyébként a támadójátékkal, Nik Vucsevicsre (20 pont, 14 lepattanó) ugyan most sem lehetett nagy panasz, szépen járatták is a labdát, de pocsékul dobtak (40 százalék alatt), amit ráadásul mindössze kilenc kiharcolt büntetővel tudtak kiegészíteni, ez pedig nem volt elég a mélyebb Washington ellen, főleg a negyedik negyedben. Evan Fournier úgy fogalmazott, hogy nem úgy játszanak, mint egy playoffba igyekvő csapat, ezen pedig azonnal változtatniuk kell...

A Wizards legjobb dobói: Beal 23/6, Bryant 21/3, Parker 19/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Augustin 16/12, Isaac 13/9, Gordon 13/9

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 108–96

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A második félidőben már az „igazi” OKC-t láthattuk. Bizonytalanul és pontatlanul kosárlabdáztak a találkozó első részében a hazaiak, volt pillanat, amikor 17 ponttal égtek már az első félidőben és a nagyszünetben is megvolt ebből még tíz egység, nem igazán működött a játék sem elöl, sem hátul. A fordulás után aztán sikerült változtatniuk, a védekezésükön szigorítottak, támadásban pedig Russell Westbrook felfogást váltott, az addigi egy gólpasszához tízet tett hozzá a nagyszünetet követően, a Thunder pedig itt már egészen más szinten volt, mint a Nets: a harmadik negyed végén már a hazaiak vezettek, a záró etapban pedig magabiztossá tették a győzelmüket. Westbrook végül hozott egy hatékony tripla-duplát (31 pont, 12/23 mezőnyből, 4/8 tripla, 12 lepattanó, 11 gólpassz), Paul George 25 pontot tett hozzá (9/18 mezőnyből, 9 lepattanó, 2-2 labdaszerzés és blokk), Steven Adams vezetésével leszedtek 16 támadópattanót, ráadásul az eladott labdákra is figyeltek – a végére már a védekezésük is úgy működött, ahogy a korábbi sikeres időszakaikban, úgyhogy minden összeállt számukra. Markieff Morris hiánya és Dennis Schröder gyenge napja most belefért, a fontos győzelmükkel és a Rockets vereségével pedig visszaszerezték a nyugati harmadik helyet, így utaznak Indianába.

Nem bírta végig a Brooklyn. Az első félidőben még nagyon jól néztek ki a vendégek, úgy tűnt, hogy remekül felkészültek a Thunderből és védekezésben kiválóan elvették George-ék játékait, akik alig 35 százalékkal tüzeltek a nagyszünetig, így D'Angelo Russellék tartották kézben az összecsapást. A folytatásban azonban már nem tudtak reagálni az OKC változtatásaira, illetve nem bírták végig ezt a fegyelmezett, koncentrált játékot, úgyhogy a harmadik-negyedik negyedet összesen 22 ponttal veszítették el – Kenny Atkinson vezetőedző szerint egy ilyen csapat ellen idegenben közel tökéletes meccs szükséges a győzelemhez, ők pedig ezt nem tudták teljesíteni. A záró etapban már csak 6/21-et szenvedtek össze mezőnyből, itt teljesen elvesztették a fonalat, úgyhogy négy győzelem után kikaptak, így utaznak tovább a Jazzhez, ahol semmivel sem lesz könnyebb dolguk...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31/12, George 25/9, Grant 15/6
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 25/6, Russell 14/6, Harris 13/9

Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 132–111

A Hawks akarata érvényesült. Nem a Memphis kemény, lassú, fizikális, hanem az Atlanta könnyed, rohanós, „dobálgatós” stílusa jellemezte a mérkőzést, ebben a harcmodorban pedig értelemszerűen a hazaiak bizonyultak jobbnak. Az atlantai gépezet óriási csapásszámmal dolgozott, 103 mezőnykísérlettel zárt, 50 százalékkal értékesítette is ezeket a kísérleteket, melyekből 35-öt gólpassz előzött meg – gyakorlatilag végig kézben is tartották a dolgokat Vince Carterék, az első negyed után öt, a nagyszünetben tizenkét, három játékrészt követően pedig kereken húsz ponttal vezettek. Egyénileg John Collins (27 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 11/17 mezőnyből, 25 perc) és Trae Young (22 pont, 8 gólpassz, 8/12 mezőnyből, 0 eladott labda, 25 perc) emelhető ki leginkább, de Alex Len (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 8/13 mezőnyből) is remekelt és összességében mindenki bedobta, amit be kellett – látványos játékkal szolgálta ki közönségét a társaság és magabiztos győzelmet aratott a Memphis ellen.

Nem tudta tartani a lépést a Grizzlies. Becsülettel próbált rohanni a vendégcsapat, Mike Conley húsz pontja mellett megvolt az extra egyéni teljesítmény is, hiszen CJ Miles 33 pontos szezoncsúcsot, közte 8/12 triplát szállított, de nem voltak önmaguk Avery Bradleyék – Jonas Valanciunas szinte nem is látta a labdát, lepattanót egyáltalán nem szerzett és ebben a stílusban egyszerűen kevésnek bizonyultak most. Nem véletlen, hogy a 132 kapott pont negatív szezoncsúcs náluk, héttel több, mint amit bármelyik másik meccsen kaptak idén és az is jól jellemzi a mérkőzést, hogy a leindításból szerzett pontokat tekintve 31–8-ra győzött az Atlanta – átrohant ellenfelén a hazai alakulat. Sorozatban három győzelem után Conleyék így belenéztek egy komolyabb vereségbe, hétvégén pedig Washingtonban lépnek majd pályára.

A Hawks legjobb dobói: Collins 27/3, Young 22/9, Len 20/6
A Grizzlies legjobb dobói: Miles 33/24, Conley 20/3, Noah 12

Miami Heat–Detroit Pistons 108–74

A második félidőben átgázolt ellenfelén a Heat. Már az első negyedben remekül nézett ki a Miami, tizenkét ponttal nyerte a játékrészt a gárda, majd a cserék érkeztével visszaesett a játékuk minősége és a nagyszünetig csökkent az előnyük. Aztán a fordulás után valósággal kirobbantak az öltözőből Winslow-ék és rohantak egy 21–0-t (!), ami értelemszerűen eldöntötte a küzdelmet, az itt megszerzett tetemes előnyt kényelmesen menedzselte, sőt, növelte is a hátralévő időben Erik Spoelstra csapata. Érdemes kiemelni, hogy a kezdőötös (Richardson-Winslow-Waiters-Olynyk-Adebayo) összesen tizenkét percet játszott ebben a felállásban, de ez idő alatt 12/17-es mezőnymutatóval, illetve 4/4 triplával szedte szét a Detroitot és abban a tizenkét percben, amíg ez az ötös volt fent, addig 36–13-ra verte a vendégeket. A floridaiak ezzel a sikerrel levegőhöz és kétmeccses előnyhöz jutottak a keleti nyolcadik helyen, miközben a Pistonsszal szemben is csak két meccs a hátrányuk, sőt, a hatodik Brooklyntól is csak két és fél meccs választja el őket úgy, hogy utóbbi csapat sorsolása kész horror a folytatásban.

Mi történt a Detroittal? A liga legjobb támadójátékát nyújtotta heteken keresztül a Pistons, sorra nyerte a mérkőzéseket, legutóbb azonban vállalhatatlanul gyenge játékkal alig 75 pontot tudott szerezni, ami után most 74-ig sikerült eljutnia – valami megtört, amit nagyon gyorsan helyre kell hozni az együttesnél. Az első félidőben még volt bennük annyi, hogy a 0–8-as rajt után visszajöjjenek a meccsbe és a második negyedben szerzett 31 pont bizakodásra adhatott okot számukra, aztán a fordulás után az első tizenegy mezőnykísérletüket elrontották, közte nyolc triplával, ez pedig megpecsételte a sorsukat. Gyakorlatilag nem volt olyan játékosuk, aki elfogadható teljesítményt nyújtott, Andre Drummond például 24 perc alatt dobott öt pontot, eladott öt labdát és kipontozódott, csapatszinten 35 százalékkal dobtak mezőnyből és a második félidőben összesen 1/17 triplát tudtak a gyűrűbe gyömöszölni – két nagyarányú, nagyon csúnya vereség után a Lakers ellen szedhetik össze magukat.

A Heat legjobb dobói: Winslow 16/6, Waiters 14/12, Richardson 13/6, Whiteside 13
A Pistons legjobb dobói: Griffin 13/6, Ellington 11/9, Kennard 10/6

Houston Rockets–Golden State Warriors 104–106

Cousins jelezte, hogy számolni kell vele. Sokan csak legyintenek arra, hogy DeMarcus Cousinsszal mire megy majd a Golden State a playoffban, hiszen nem illik igazán a bajnok játékába sem elöl, sem (főleg) hátul, ezen a mérkőzésen azonban eddigi legjobb formáját mutatta a hosszú sérülésből visszatérő center. A Kevin Durantet nélkülöző Warriors igenis épített rá, használta, a Rockets elváltós védekezése ellen kiváló fegyvernek bizonyult és bárki is került rá, esélytelennek tűnt vele szemben: Cousins dobott 27 pontot 11/16-os mezőnymutatóval, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is, ráadásul a kezdőötösből egyedül neki volt pozitív a +/- mutatója. Mellette azért Klay Thompson (30 pont, 5/10 tripla), valamint a 24 pontos Steph Curry is igyekezett, a többiek viszont támadásban leginkább a „piszkos munkával” foglalkoztak, a befejezést, a dobást nagyrészt ez a trió oldotta meg. A tíz ponttal nyert első negyed után ugyan jött egy hullámvölgyük, de a fordulás után megint ők vették kézbe a dolgokat, a záró etapban vezettek már 14 ponttal is, mielőtt a Houston ismét izgalmassá tette az ügyet – a végjátékban nagyon kellettek Curry clutch büntetői, de végül jó védekezéssel, okosan játszva megállították a Rockets szériáját és a saját zuhanásukat (az utóbbi meccsek gyengélkedései miatt) is. Érdekesség, hogy idén most először verték meg a Houstont négy próbálkozásból, pedig ez volt az első olyan alkalom, ami igazából nem nekik állt előzetesen Durant hiánya és a Rockets nagy formája miatt...

Bosszús lehet a Houston. Üzenetértékű 4–0-val hozhatta volna a bajnok elleni alapszakaszpárharcot a Rockets, de James Harden szerint csak az utolsó percekben védekeztek úgy, ahogy kellett, előtte csak keresték az embereiket, de nem tudták megoldani a feladatot. Éppen emiatt csalódottak a vereség után, hiszen zsinórban kilenc győzelemmel a zsebükben fogadták a Durant nélküli GSW-t, de a 30 százalék alatti triplázás nem fért bele úgy, hogy hátul nem igazán volt válaszuk Cousinsra – hiába Harden (29 pont, 10 gólpassz) dupla-duplája és Paul 24 pontja, ezúttal simán elvesztették (44-31) a lepattanózást, kikaptak a festékből és gyorsindításból, ráadásul hasznosságban a kispadjuk is alulmaradt a Warrriors cseréivel szemben. Ezzel a vereséggel utolérte őket a Thunder, most viszont kötelező nyerniük a Suns ellen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/6, Paul 24/6, Gordon 17/9
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/15, Cousins 27/3, Curry 24/9

Phoenix Suns–Utah Jazz 97–114

Nem hibázott a Jazz. Az utóbbi találkozón több győzelmet is az „asztalon hagyott” a Utah, a visszatérő Ricky Rubióval megerősödve azonban ezúttal nem bízta a véletlenre a dolgot és ha nem is végig dominálva, de összességében magabiztos különbségű győzelmet aratott. A második negyedben egyszer már „odacsaptak” a vendégek, azt a játékrészt 12-vel nyerték úgy, hogy csak 16 pontot engedélyeztek a Sunsnak, aztán a negyedik negyedben nőttek igazán ellenfelük fölé – addig szoros volt az állás, de 75–75 után állva hagyták a Phoenixet Rubióék. Egyénileg Donovan Mitchell (26 pont, 10/18 mezőnyből), Rudy Gobert (18 pont, 20 lepattanó), Derrick Favors (18 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és Joe Ingles (15 pont, 6 gólpassz, 6/9 mezőnyből) is remekelt és a végére azért sok esélyt nem adtak a hazaiaknak, a kötelező győzelemmel pedig utolérték a Clipperst, illetve fél meccsre megközelítették a Spurst a nyugati hatodik-nyolcadik helyen.

Ayton elveszett. Deandre Ayton jó formában volt az utóbbi időben, ezúttal viszont leradírozta a pályáról Gobert, amely alapjaiban határozta meg a Phoenix esélyeit – a Suns újonc centere végül összesen két pontot tudott szerezni 1/9-es mezőnymutatóval, védekezésben is teljesen eltűnt, csapata pedig 52–35-re bukta el a lepattanózást, ezt nem lehetett ellensúlyozni. Devin Booker (27 pont, 6 gólpassz) vezetésével azért voltak jobb időszakaik, a két ponttal megnyert első negyed után a harmadikban is futottak egy 12–2-t, de a játék összességében a Jazz szájíze szerint alakult, úgyhogy a vége nem is lehetett más a hazaiak szemszögéből, mint vereség.

A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Oubre Jr. 18, T. Johnson 15/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 26/12, Gobert 18, Favors 18/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik