Durant és csapata nyerte meg az első felvonást

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.06.13. 08:44
null
Kevin Durant (jobbra) és a Thunder LeBron James és a Heat fölé nőtt (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra rendezték meg a nagydöntő első mérkőzését, amit a hazai pályán küzdő Oklahoma City Thunder nyert meg, miután 13 pontos hátrányból is különösebb nehézségek nélkül fordítani tudott. A két sztárokkal teletűzdelt gárdában csak a 36-ot szóró Kevin Durant és a 30-ig jutó LeBron James villogott igazán, bár Russell Westbrook is nagyon hasznos volt (27 pont, 11 gólpassz, nyolc lepattanó) a vendéglátóknál, hiszen csupán két lepattanóval maradt le a tripla dupláról. Nézzük, hogyan alakult a finálé első felvonása!

A párharc kezdete előtt nehezen lehetett volna tippelni, ám mégis többen várták a hazai Thunder sikerét, mint a kicsit rövidebb kispaddal és a kevésbé elismert edzővel felálló Miami győzelmét. A floridai alakulat ezzel szemben nagyon koncentrált játékkal futott ki a parkettre, érződött, hogy LeBron James és társai három napja még elég nehéz tétmérkőzést játszottak a Boston ellen, amikor az OKC már napok óta pihent, így ritmusban maradt a Spoelstra-legénység.

Ezzel szemben a megszokott ritmusba igazán csak a második félidőben sikerült visszazökkenniük Scott Brooks fiainak, ez viszont bőven elég volt, mert Durant 17 pontot tartogatott a negyedik etapra, míg a Heat erősen elfogyóban volt a harmadik játékrész végétől kezdve.

A gyorsan három triplát is értékesítő Shane Battier révén remek dobóformával nyitotta a finálét a Heat, ráadásul Chalmers és a többi kiegészítőember is hozta a pontokat, úgyhogy a James, Wade párostól elég volt egy gyengébb első játékrész, csak James Harden hihetetlen utolsó másodperces találatának volt köszönhető, hogy a Thunder megúszta az első 12 percet hét egységnyi hátránnyal.

A folytatásban rákapcsolt James is, a túloldalon pedig az addigra már rég tíz pont felett járó Durant helyett Westbrook kezdte el szállítani a pontokat, de ez is csak ahhoz volt elegendő a nagyszünet előtt, hogy tartsa a hétpontos differenciát a hazai gárda, ugyanis volt már 13 is a felek között. A fordulás után viszont sebességet váltott a Thunder, és remek csapatvédekezésével egyre inkább megfojtotta Jamesék minden kreativitást nélkülöző támadójátékát, Erik Spoelstra mester pedig szokás szerint képtelen volt újítani mérkőzés közben, úgyhogy a harmadik negyed végén látott döntetlen ebből a szempontból még hízelgő is volt a vendégek számára.

PLUSZ–MÍNUSZ

A nap hőse: Kevin Durant, aki előbb egyedül tartotta versenyben övéit, majd a negyedik etapban nagyon rákapcsolt, és az akkor szerzett 17 pontjával simán bevitte a célba a Thundert. Összesen szerzett 36 pontjával egyelőre a LeBron James elleni különpárharcban is vezet. Ahhoz képest, hogy ez az első nagydöntője, kicsit sem érződik rajta a tét súlya.

A nap lúzere: Erik Spoelstra, aki ha így folytatja, bérelt helyet kaphat ebben a rovatban. Olyan hibákat követett el a derbin, amelyek előrevetítették, hogy a Miami remek kezdése ellenére sem igazán indul jó esélyekkel a győzelemért. Érdemben csak hét embert forgatott, ami Harden gyenge játéka ellenére is öngyilkossággal ért fel az erőtől duzzadó OKC ellen, ezen felül pedig a meccseléssel is újra nagy gondjai voltak.

A záró periódusban Kevin Durant vállalta a felelősséget, és az akkor szerzett 17 pontjával garantálta, hogy még csak kérdéses se legyen az utolsó két-három perc. A Thunder a 48 percet sokkal jobban használta fel, mint riválisa, így teljesen megérdemelten vezet 1–0-ra az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

A lepattanó párharcot 43–35-ös különbséggel elvesztő Miami csupán nyolc embert vetett be az összecsapáson, ráadásul ebből Joel Anthony csak két percet volt játékban, míg a hazaiaknál Harden haloványabb produkciója ellenére Derek Fisher és a többi csere akkor hozott fontos pontokat, amikor arra nagy szükség volt. Így mondhatni, hogy eddig a várt pontokon jobb az Oklahoma City, mint a keleti győztes, de természetesen semmi sem dőlt el egy meccs után.

Folytatás két nap múlva ugyancsak Oklahoma Cityben, mielőtt három meccsre átruccannának a felek Miamiba.

OKLAHOMA CITY THUNDER–MIAMI HEAT 105–94
NBA, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Oklahoma City Thunder–Miami Heat 105–94 (22–29, 25–25, 27–19, 31–21)

OKLAHOMA CITY: Westbrook 27, Sefolosha 9, Durant 36/12, Ibaka 10, Perkins 4. Cs: Fisher 6, Harden 5/3, Collison 8, Cook

MIAMI: Chalmers 12/6, Wade 19, L. James 30/3, Battier 17/12, Haslem 4. Cs: Bosh 10/3, M. Miller 2, J. Anthony

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik