Damian Lillard 11 triplájával a Denvert is legyőzte a Portland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.07. 07:45
null
Lillard remekelt a Denver ellen (Fotó: Getty Images)
Negyvenöt pontot szórt a Blazers vezére, a Nuggets pedig nem szakadt meg a mérkőzésen, így a Portland már csak fél meccsre van a nyugati nyolcadik helytől az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Rockets is lenyomta a Lakerst, a végén fordított a Heat ellen a Bucks, 4–0-ra áll a Suns, megverte a Dallast a Clippers, fájó vereséget szenvedett a Pelicans.


Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 140–125

Nagyot ment a Kings. A Sacramento messze az eddigi legjobb meccsét játszotta a buborékban és ez elég hamar nyilvánvalóvá vált, hiszen az első negyedben 49 pontos szezoncsúcsot termelt a társaság – 78%-kal dobtak ebben a játékrészben Barnesék, nem nagyon tudtak hibázni. 49 pontos első negyedet egyébként azóta nem produkáltak, hogy a franchise Sacramentóba költözött, úgyhogy elég nagy dologról van szó, mindezt pedig az eddig gyengélkedő Bogdan Bogdanovics alapozta meg: a szerb dobógépnek eddig nem igazán ment a játék, most viszont 19 pontot szerzett már ebben az első negyedben. Bogdanovics végül 35 pontos karriercsúccsal zárt, De'Aaron Fox is nagyot játszott (30 pont, 10 gólpassz), csapatszinten összesen nyolc labdát adtak el és végig magabiztosan vezettek – megszerezték az első győzelmüket az újraindítás óta és egyelőre életben tartották esélyeiket a playinre.

Így nem lesz meg. A legutóbbi győzelem után azt hihettük, hogy most már irányba áll a Pelicans, de nem ez történt, Alvin Gentry legénysége szörnyű védekezéssel, végig hátrányban játszva szenvedett újabb vereséget. Hiába remekelt Zion Williamson (22 perc, 24 pont, 10/12 mezőnyből), hiába dobtak 57%-kal mezőnyből, a simán elvesztett lepattanózás, a több eladott labda, a kevesebb büntető és a gyenge védekezés mindezt elhomályosította - közelítés helyett egálban vannak a Kingsszel és 2.5 meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik Memphishez képest. A sorsolásuk baráti, de csak akkor, ha hozzák az ilyen kötelezőket...

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 35/18, Fox 30/3, Barnes 22/6
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 24, Ingram 24/9, Redick 18/15

Milwaukee Bucks–Miami Heat 130–116

A végét megnyomta a Bucks. A legutóbbi kínos, de tartalékosan elszenvedett vereség után megint bajba került a Milwaukee, a ligaelső ugyanis kilenc ponttal elvesztette az első negyedet, 17-tel az első félidőt és égett már 23-mal is, mielőtt összeszedte magát. A szünet után azonban fordult a helyzet, „kihűlt” a Miami, emelt a tempón a Bucks és elkezdett záródni az olló, majd a negyedik negyedben át is fordult a meccs – azt végül 38–18-ra nyerte Mike Budenholzer alakulata, ott már dominálni tudott. Az itt összerakott 20–0-s roham volt az igazán döntő, Jannisz Antetokunbo (33 pont, 13/17 mezőnyből, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Khris Middleton (33 pont, 9/14 mezőnyből, 5/6 tripla, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is kitett magáért, így végül javítani tudtak – Budenholzer annyit mondott, hogy az első félidőben az történt, amit a Miami akart, de a másodikra a floridaiak elfáradtak, emiatt jött el az ő idejük. Ezzel a sikerrel egyébként hivatalossá tették, hogy övék az első kiemelés Keleten.

Egy bő félidő volt a Heatben. Jimmy Butler és Goran Dragic nélkül állt ki erre a találkozóra a Miami, de az első félidőben így is olyan szinten működött a csapatjáték, hogy lejátszották a pályáról a Milwaukee-t – Duncan Robinson (21 pont, 5/9 tripla), Tyler Herro (20 pont, 5 gólpassz) és Andre Iguodala (12 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, +18) is kiemelendő és az is belefért addig, hogy Bam Adebayo (2/10 mezőnyből, 5 fault, 22 perc faultgondok miatt) elvesszen Janniszék ellen. A fordulás után azonban nagyobb nyomás alá helyezte őket a Bucks és a két labdakezelő vezér nélkül nem igazán volt erre válaszuk, jöttek a hibák, már nehezebben jutottak el jó dobóhelyzetig, védekezésben is többet rontottak és fokozatosan kicsúszott a kezük közül a meccs – a harmadik negyedben már visszajött a Milwaukee és bár arra még válaszoltak, de a záró etap 0–20-as időszakára már nem lehetett mit lépni. Baj persze nincs, a keleti negyedik-hatodik helyen csatáznak és igazából nagy tétje nincs annak, hogy kié lesz mondjuk a pályaelőny...

A Bucks legjobb dobói: Middleton 33/15, Antetokunbo 33, B. Lopez 17/6
A Heat legjobb dobói: Robinson 21/15, Herro 20/3, Crowder 15/12

Phoenix Suns–Indiana Pacers 114–99

A Suns maradt hibátlan. Két 3–0-s csapat találkozott ezen a mérkőzésen és ennek megfelelően izgalmasan is alakult a csata azok után, hogy a Suns korai 15 pontos előnye elillant – egészen a harmadik negyed hajrájáig fej-fej mellett haladtak a felek és igyekeztek elrontani a másik játékát. Ott viszont a cseresorok közötti különbség eldöntötte a meccset, a Phoenix ugyanis Dario Saric kilenc és Cameron Payne öt pontjával egy 14–0-s rohamot produkált, amelyet a záró etap elején rögtön 21–0-vá alakított – ennek elején még a Pacers vezetett 75–72-re, 75–93-nál viszont már a szakadék szélére került az együttes. A Suns innentől nem is rontotta el a találkozót, Devin Booker a faultgondjai ellenére bevert egy húszast tíz gólpasszal, Deandre Ayton remekelt a palánk alatt (23 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 4 blokk) és 30% alatti triplázással is folytatták a győzelmi sorozatukat – 4–0-ra állnak, már két csapatot megelőztek és egyet utolértek, mióta megérkeztek Orlandóba, feljöttek a nyugati tizedik helyre és alig két meccs a hátrányuk a Memphishez képest.

Warren nem tudta megszórni volt csapatát. A buborék eddigi talán legnagyobb sztárja TJ Warren, aki három szenzációs meccsel vezette 3–0-ra a Pacerst, most pedig az ellen a Suns ellen akart bizonyítani, aki értéktelennek tartotta és elküldte a csapattól. A bizonyítás viszont nem sikerült tökéletesre, 7/20-as mezőnymutatóval szedett össze 16 pontot és bár a 11 lepattanó szép, de nem volt meg benne az az átütőerő, mint az előző meccseken – ez pedig így az egész Indyre igaz volt, bár az említett 0–21-ig így is benne volt, hogy nyernek. Malcolm Brogdon jól játszott (25 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/7 tripla), Myles Turner is hozzátett ezt-azt (17 pont, 8 lepattanó, 3 blokk), Victor Oladipónak is volt 16 pontja, a gondot inkább a kispad jelentette – Nate McMillan vezetőedző is a cseresort emelte ki, hogy nem volt meg a ritmus és onnan nem igazán érkezett segítség. Ez a meccs kicsit talán visszahozta őket a földre a Warren-mágia után, ugyanúgy maradtak keleti ötödikek, következőleg pedig a Lakersszel találkoznak.

A Suns legjobb dobói: Ayton 23, Booker 20/3, Saric 16/3
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 25/12, Turner 17/3, Warren 16/3, Oladipo 16/6

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 111–126

Jól játszott a Clippers. Ezúttal elöl-hátul rendben volt a Los Angeles, Doc Rivers is viszonylag elégedetten értékelt azzal együtt, hogy szerinte persze lehet hova fejlődni – ez tény, már csak azért is, mert sem Montrezl Harrell és Patrick Beverley nem állt rendelkezésre. Jól játszott viszont Kawhi Leonard (29 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Paul George (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), az extrát pedig most némi meglepetésre Ivica Zubac hozta, aki 10/10 jó dobással (ez elvileg a franchise-rekord beállítása) szórt 21 pontot és leszedett 15 lepattanót is, közte hat támadóval. A szoros első félidő után a harmadik negyedben már meg is lépett ellenfelétől a LAC és két számjegyű előnyt épített fel, majd erre egyszer még válaszolt a Mavs és 101–101-nél egyenlített – a Clippersben viszont volt még tartalék, az utolsó negyedben 62%-kal dobott, úgyhogy végül 15 pontos győzelmet aratott. A gárda ezzel másfél meccsre növelte előnyét a Denverrel szemben a nyugati második helyen, a következő ellenfél viszont a lendületben lévő Portland lesz.

Védekezni sem ártana. A Dallas eddig minden meccsén kapott legalább 110 pontot a buborékban és átlagban 126.5-et engedett ellenfeleinek, ami nem éppen a siker receptje, ahogy most is láthattuk. Támadásban nem voltak különösebb gondjaik, Luka Doncic (29 pont, 6 gólpassz, 6/13 mezőnyből) és Kristaps Porzingis (30 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta, amit kellett, mindössze nyolc labdát adtak el csapatszinten, de amíg az ellenfél ennyire könnyen szerzi a maga kosarait, addig mindez kevés – egyelőre 1–3-ra állnak az újraindítás óta, az egy győzelmüket hosszabbításban szerezték és találkoznak még a Bucks, Jazz, Blazers, Suns négyessel, úgyhogy mázli, hogy betonbiztos hetedikek Nyugaton...

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 30/9, Doncic 29/6, Finney-Smith 12/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/12, George 24/6, Zubac 21

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 115–125

Lillard rátalált a dobására. Az eddigi mérkőzéseken nem igazán célzott jól a triplavonalon túlról Damian Lillard, a Portland vezére el is mondta, hogy egy ideje nem játszott meccset, úgyhogy idő kell neki ahhoz, hogy visszajöjjön az érzés – nos, most visszajött, ugyanis parádés teljesítményt rakott le az asztalra. Az irányító 45 ponttal és 12 gólpasszal vezette újabb fontos győzelemre playinért harcoló csapatát, eközben pedig 11/18 triplát bombázott be, amellyel beállította saját franchise-rekordját – Terry Stotts vezetőedző viszont hozzátette, hogy egyszerűen érezhető volt az, hogy Lillardnek mennyire fontos ez a győzelem, mennyire akarja a sikert és ez átragadt a többiekre is. Mellette jó volt Jusuf Nurkic (22 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), a padról pedig újabb extrát hozott (27 pont, 7/10 tripla) Gary Trent Jr., így belefért CJ McCollum és Carmelo Anthony gyengébb napja is – Lillard őrületével kiharcolták a győzelmet és fél meccsre megközelítették a nyugati nyolcadik Memphist.

Nem ment vérre a Denver. A Nuggets egy back-to-back második felén lépett pályára és az első félidőben már látszott, hogy Lillard „nem normális”, 13 pont volt a Denver hátránya, úgyhogy Mike Malone nem is erőltette túl sztárjait – a Murray, Harris, Barton trió egyébként is hiányzott, most Paul Millsap is pihenőt kapott, de a folytatásban a többiek is kevesebbet játszottak. A negyedik negyedet végül már a cserék kapták meg, de érdekesség, hogy a kezdők nélkül is végig partiban tudtak lenni, az első félidei hátrányuk nem nőtt, sőt, egészen közel tudtak férkőzni ellenfelükhöz – végül azért hiányoztak a vezérek, úgyhogy átfordítani nem tudták a meccset, de Malone elégedett volt a cseresorral, hiszen éles csatát vívtak az életéért hajtó Blazersszel. Nikola Jokics végül csak 24 percet játszott, azt sem túl jól (8 pont, 5 lepattanó, 13 gólpassz) és a kezdőben csak Michael Porter Jr. jutott 30 perc fölé, aki ezt igyekezett is meghálálni: 27 ponttal, 4/7 triplával és 12 lepattanóval jelezte, hogy ő továbbra is nagy formában van. A Nuggets számára nem volt fontos ez a meccs, a következő, Jazz ellenit kellene megnyerni ahhoz, hogy biztosan ne csússzon vissza a negyedik helyre, de még a Clippersszel is találkozik, ahol lesz esélye a második hely megszerzésére is.

A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 27/12, Grant 18/6, Craig 13/9, Plumlee 13, Dozier 13/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 45/33, Trent Jr. 27/21, Nurkic 22

Houston Rockets–Los Angeles Lakers 113–97

Papírforma volt. A back-to-backet játszó, LeBron James nélkül kiálló, egyébként is eléggé visszafogott formában lévő Lakerstől nem vártuk, hogy legyőzze a Houstont és nem is okozott pozitív csalódást a gárda, igaz, most igazából alul sem teljesítette az elvárásokat. Frank Vogel végül 30 percben maximalizálta a játékidőt, ennyit kapott Anthony Davis és a kezdőbe kerülő Kyle Kuzma, de két statisztika nagyon beszédes a csapattal kapcsolatban: egyrészt eladtak 25 labdát, másrészt ennél is rosszabb, hogy kettő (!) darab triplát tudtak összesen, csapatszinten a gyűrűbe küldeni, így soha nem lehet megverni a Houstont. Azért végig húsz ponton belül voltak, de igazán komoly esélyük nem volt a sikerre – az utolsó negyed elején egy 10–0-s rohammal visszajöttek egészen közel, de ennyi volt tőlük a maximum ezen az estén. Persze így is biztos nyugati elsők, a ligaelső pozíció pedig egyrészt messze van, másrészt annyira nem érdekes, hogy az egészséget kockáztassák miatta – következőleg a Pacersszel találkoznak majd.

Hardennek sokat kellett vállalni. A Rocketsnél Russell Westbrook kapott pihenőt egy kisebb sérülés miatt, nem akarták túlerőltetni, hiszen igazából náluk sincs ennek sok értelme még úgy se, hogy Eric Gordon már egyébként is kidőlt – így viszont extra teher hárult James Hardenre a támadások szervezésénél és befejezésénél. Szakáll végül jól dobott, 11/19-es mezőnymutatóval, 5/10 triplával és 12/12 büntetővel jutott el 32 pontig, a szervezés már más tészta, ott a 12 gólpasszára 10 eladott labda jutott, de így is abszolút megoldotta a feladatot ez ellen a Lakers ellen – a kiegészítők persze kisegítették, Ben McLemore 20 pontot szórt 5/10 triplával, de Jeff Green, Austin Rivers, vagy Danuel House Jr. is kitett magáért. Végül 21 triplát küldtek a gyűrűbe, ami a Lakers kettőjéhez képest elég éles kontrasztot mutat és bár a negyedik negyedben volt egy hullámvölgyük, de annak leküzdése után nem volt kérdés a győzelmük – ezzel feljöttek a negyedik helyre Nyugaton, igaz, ott olyan minimálisak a különbségek, hogy ez játéknapról játéknapra változik.

A Rockets legjobb dobói: Harden 39/15, McLemore 20/15, J. Green 15/9
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 21/3, Davis 17, D. Green 10, Caldwell-Pope 10, Horton-Tucker 10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik