Bryant mérföldkövével nyert a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.11.19. 09:30
null
Kobe Bryant (középen) már csak 291 ponttal van lemaradva Michael Jordan mögött (Fotó: Reuters)
Ma csak négy meccset rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), de most is láthattunk egy mérföldkövet: Kobe Bryant elérte a 32 000 pontot és győzelemre vezette a Nick Younggal erősödő Lakerst. Anthony Davis vezérletével a Pelicans rangadót nyert Sacramentóban, míg a fiatal Bucks most a Knickst győzte le és több mint egy év után 50 százalék fölé került – a Thunder viszont megint nagyon gyengén játszva kapott ki. Íme, a részletek!

 

Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 109–114

Van Young, van buli? A dobógép idei első meccsét játszotta és rögtön meg is tolta csapata szekerét, a Lakers 67 pontot rámolt be félidőben és egy csapásra lett értékelhető játékuk elöl. Mellette Bryant is kategóriákkal hatékonyabban dobott ma, Boozer 20 pontos, 10 pattanós dupla duplát hozott, Hill 18 ponttal és 10 lepattanóval, Lin 15 ponttal (6/7 mezőnyből!) és 10 gólpasszal tette mindezt. Young végül a padról beszállva 17 egységig jutott (6/10 mezőnyből, 2/4 tripla) 27 perc alatt, de idén talán először szépen játszott a Los Angeles, amit az 54 százalékos mezőnymutató és a 24 gólpassz is jelez.

Kobe mérföldköve. Az arany-lilák ikonja sok kritikát kapott az elmúlt meccseken öncélú játéka miatt, ma ennek nyoma sem volt, 28 pontját 10/18-as mezőnymutatóval érte el és nem volt ellenére a társaknak való passzolás sem. A hajrában aztán eljutott egy mérföldkőig, amikor alig egy perccel a vége előtt, hárompontos előnyben faulttal együtt szerzett kosarat, elérte a 32 000 egységet. Jelenleg 291-gyel van lemaradva az örökranglistán Michael Jordan mögött...

Millsap és Teague kevés volt. Az erőcsatár szinte végig dominált Boozer ellen támadóoldalon, de védekezésben (négy szerzett labdája és két blokkja ellenére) nem tudott igazán hasznos lenni, így 29 dobott pontja (11/16 mezőny, 2/4 tripla) sem bizonyult elégnek. Mellette Teague hozta magát, 23 egységet rámolt be, folyamatosan eljutott a festékig, de rajtuk kívül csak Horford játszott jól elöl, a triplák nem ültek, hátul pedig nem tudták megállítani a Lakerst.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 29/6, Teague 23/3, Horford 15/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 28/9, Boozer 20, Hill 18

Milwaukee Bucks–New York Knicks 117–113

Most nem a védekezéssel nyert a Milwaukee. A 113 kapott pontjuk nem szokványos ebben az idényben, viszont elöl heten is elérték a tíz pontot (plusz Bayless kilencet), ebből Ilyasova a húszat (8/10 mezőnyből, 3/4 tripla), a nyáron a magyar válogatott ellen is látott Zaza Pacsulia pedig kezdőként 13 pontos és 14 lepattanós szezoncsúcsot szállított. Hiába múlták felül idén először a kispadjukat, most a kezdőcsapat villogott...

Shumpert visszatért. A dobóhátvéd sérülése után visszakerült a kezdőbe és már az első negyedben eljutott 11 pontig, végül 21-gyel zárt – ráadásul leszedett 8 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is három szerzett labdája mellett. A New York támadógépezete egyébként jól működött, 55 százalékkal dobtak, ment a passzjáték is, Shumpert mellett Anthony és Hardaway is átlépte a húszat, de Stoudemire és Prigioni is hozta, amit kell – csak a védekezés...

Itt fent még a levegő is más. A Bucks több, mint egy év után került 50 százalék fölé jelenlegi 6–5-ös mérlegével, nem csoda, hogy mindenki töretlenül hisz a meglepően türelmes Jason Kiddben. A jó védekezés mellett itt a bizonyíték, hogy a támadójáték is képes remekül működni és mivel a csapat magja fiatal, hol van még a vége...

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 20/9, Knight 14/3, Pacsulia 14, Middleton 13/9, Antetokunbo 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/6, Hardaway Jr 24/9, Shumpert 21/6

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 98–81

Ma még Jacksonnak sem ment. A Thunder egyese sokszor ugyan egymaga, de hozni szokta a pontokat, ma ő sem találta a dobásait és 4/13-as mutatóval mindössze tíz pontot tudott hozzátenni. Ibaka (2/13) kész katasztrófa volt, pedig Durant és Westbrook sérülése után neki kellene húznia a csapatot, amelyik most ismét bőven 40 százalék alatt dobott, ráadásul a lepattanózást is elbukták papíron jó magasembereik ellenére.

Mindenki tette a dolgát a Jazznél. Enes Kanter 16 ponttal és 15 lepattanóval dupla-duplázott (utóbbi szezoncsúcs), Alec Burks kintről-bentről veszélyes volt és húsz egységig jutott, ráadásul karriercsúcsot jelentő 14 pattanót tett mellé, Burke irányított (17 pont, 9 gólpassz), Favors pedig élt a kínálkozó lehetőségekkel. Egyedül Hayward játszott gyengébben, de ez ellen a Thunder ellen most belefért...

Félidőig meccsben volt az OKC. Az első negyedet még meg is nyerték a vendégek, nem találta dobásait a hazai csapat, aztán fokozatosan javultak fel, majd a harmadik etapot egy 13–2-es rohammal zárták le és itt nagyjából el is dőlt a derbi. Az utolsó negyedben menedzselték (és kicsit növelték) az előnyüket, érdemi váltásra nem volt képes Scott Brooks csapata.

A Jazz legjobb dobói: Burks 20/6, Burke 17/9, Kanter 16
A Thunder legjobb dobói: Lamb 19/9, Adams 11, Jackson 10/3

Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 100–106

A félidőben fordult a meccs. A nagyszünetben még a Kings vezetettt 54–45-re, aztán váltott a New Orleans és a Davis, Anderson páros vezetésével (előbbi tíz pontot zsákolt össze magának, utóbbi három triplát dobott) 31–15-re hozták a harmadik negyedet. A záró etapban már tizenegy egységgel ők vezettek és bár a Sacramento még felzárkózott egyszer egy 7–0-s rohammal, Evans nehéz kosara és Davis büntetője elég volt a vendégek győzelméhez.

Davis és Cousins is tette a dolgát. A Pelicans erőcsatára 28 pontig jutott 9 lepattanó, két steal és három blokk mellett, ismét hatékonyan dolgozva húzta csapatát – Cousins pedig egy 24 pontos, 17 lepattanós dupla duplát szállított. Előbbi mellé viszont Anderson (22 pont, 4 tripla) és Evans (11 pont a záró negyedben) is a legjobbkor lépett fel, a túloldalon viszont Collison és Gay sem találta igazán a dobásait, ami a végén nagyon hiányzott számukra.

Hiába uralkodott a gyűrű alatt a Kings. 52–32-re hozták a lepattanózást a hazaiak, kihasználták Asik hiányát, ráadásul 60 pontot szereztek a festékből. A kulcsfontosságú pillanatokban viszont nem tudták ezt érvényesíteni, Davist nem tudták megállítani és a Pelicans hátvédei is beértek a gyűrűig, amikor nagyon kellett – ráadásul a Sacramento eladott 15 labdát, míg a vendégek erre nagyon figyeltek, ezzel tudták kompenzálni a lepattanókat.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Thompson 15, Gay 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Anderson 22/12, Evans 18/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 109–114
Milwaukee Bucks–New York Knicks 117–113
Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 98–81
Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 100–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik